Торт із заварного тесту вважається десертом досить складним в приготуванні, так як потрібно знати і дотримуватись деяких правил неухильно. Але якщо кулінар виконав всі дії вірно, то виходить чудовий десерт, який можна доповнити всілякими видами крему.
У знаменитих майстрів випічки є таке повір’я, якщо учень впорався з таким завданням, як випічка заварного тесту, він стає майстром кондитерського мистецтва.
Спробувати приготувати торт в домашніх умовах з заварного тіста за рецептом з покроковими фото не варто, це не трудомісткий процес, в середньому потрібно 30-40 хвилин без урахування часу на випікання.
«Подвійний» заварний торт
Складові:
Для тесту:
- яйце – 4 штуки;
- вода – 200 грам;
- соняшникова олія – 60 грам;
- вершкове масло – 60 грам;
- сіль – щіпка;
- борошно – 130 грам.
Для заварного крему:
- сметана – 300 грам;
- борошно – 2 столові ложки;
- цукор – 120 грам;
- ванілін – 1 грам;
- вершкове масло – 210 грам.
приготування:
В першу чергу варто приступити ні до приготування тіста, а до виготовленню крему, так як він повинен добре охолонути. У сотейник всипати все інгредієнти які підготовлені для крему. Осторонь тільки потрібно залишити і не чіпати поки вершкове масло. Добре перемішати міксером і поставити на плиту, вогонь повинен бути середнім.
Постійно перемішуючи очікувати поки крем загусне. Далі вимкнути конфорку та накрити крем харчовою плівкою. Вона повинна повністю стикатися з масою. Залишити остигати крем до температури приблизно 24-26 градусів, можна опустити чашку в прохолодну воду.
Після того як основа крему готова і охолоджується, слід переходити до приготування тіста. Поставити воду на вогонь і злити туди соняшникова олія, далі покласти вершкове і посолити.
Зменшити вогонь і в киплячу масу висипати всю муку попередньо просіяний її. Дерев’яною лопаткою все ретельно перемішати. Маса повинна вийти однорідною. Далі тісто потримати на вогні 2 хвилини, поки воно не стане відходити від стінок, а запах стане сирої борошна. Після дати охолонути тесту протягом 5 хвилин.
У тісто розбити по одному яйцю і вмішувати кожне. Тісто можна розмішати руками або вдатися до допомоги міксера, але насадка повинна бути спеціальна, хвилеподібна. Готове тісто повинно вийти гладким за текстурою, блискучим і тягнеться.
Наступний етап – це випікання коржів. Слід розділити тісто на дві рівні частини і вологими руками розподілити по листу, який застелена пергаментним папером і розміром приблизно 30 * 40 сантиметрів. Застелити поверхню папером для випічки. Шар повинен вийти тонким.
Випекти коржі в духовці до 200 градусів. Часу на це знадобиться приблизно 15 хвилин. Далі отримані коржі залишаємо остуджувати і приступаємо до роботи з кремом.
Масу, яка охолола збити і поступово маленькими порціями викладати масло. Воно повинно бути трохи розм’якшеним. Крем після виконаної роботи повинен бути білий і густий.
Тепер коржі слід порізати на 3 частини однакових. Після кожен змастити заварним кремом і скласти один на один. Залишки крему пустити в хід і промазати боки і верхівку. Бажано торт охолодити, для цього варто його поставити в холодильник для повного просочення на всю ніч, але підійде і на кілька годин.
Такий торт з заварного тіста за рецептом з фото виходить дуже насиченого смаку, але не нудотно солодким.
Торт «Дамські пальчики»
Складові:
- вершкове масло – 170 грам;
- сметана 20% – 420 грам;
- варене згущене молоко – 520 грам;
- горіхи – 150 грам;
- шоколад – 50 грам;
- вершки – 1 чайна ложка;
- борошно – 1,5 склянки;
- молоко – 1,5 склянки;
- яйце – 5 штук.
приготування:
У каструлю налити молоко, і покласти масло. Довести до повного розчинення масла і закипання суміш. Після всипати борошно і добре розмішати тісто.
Готовність можна визначити наступним чином. Якщо тісто добре відлипає від стінок посуду, значить консистенція така яка потрібна. Далі вмішати в тісто яйця по 1 штуки.
Перекласти тісто в кондитерський мішок і на деко, який застелена пергаментним папером видавити однакові ковбаски схожі на еклери. Розміром вони повинні бути розміром з мізинець.
Поставити деко в духову шафу, його попередньо треба розігріти до 190 градусів і відкривати дверцята можна тільки після того як еклери зарум’яняться.
У чашці збити варене згущене молоко і сметану і в цій суміші добре перемішати готові «пальчики», щоб вони рівномірно просочилися.
Для приготування глазурі якої буде прикрашений торт слід шоколад розтопити на бані, в нього влити олію і вершки.
Гіркою на блюдо насипати «пальчики» і струменем полити зверху по всьому периметру гірку шоколадною глазур’ю.
Торт із заварного тесту «Дамські пальчики» користується успіхом у багатьох господинь, він готується саме просто, так як на крем витрачається дуже мало часу і сил.
Так само є варіант торта з заварного тесту, але зі сметанним кремом. Тісто готується точно так само як і в попередніх описаних вище рецептах, а для крему знадобитися 500 грам сметани 20% жирності і 1 склянка цукрової пудри. Ці два інгредієнта треба добре збити міксером. Слід крем спробувати, і якщо вважаєте за потрібне ще підсолодити.
Поради:
- Ретельно просівати борошно. Це один з головних порад, якщо будуть грудки то тісто може не вийти.
- Яйця повинні бути кімнатної температури. Тобто бажано їх дістати за 3 години до приготування і холодильника. Вмішувати в тісто їх слід по одному, ретельно перемішуючи масу.
- Масло не слід розтоплювати перед тим як додавати в суміш, залиште його на столі на деякий час і воно стане природно підталим.
- Тісто має бути консистенції такої, щоб при викладанні на деко не розтікається по листу.
- Не відкривати дверцята при випіканні! Зрозуміти що тісто готове і пропеклося можна і просто глянувши на нього. Якщо на поверхні немає бульбашок, і коржі подрумянились, значить можна виймати їх.