Торт крокембуш – це відомий десерт з Франції, який відрізняється вишуканим смаком і незвичайною формою. Виріб виготовляється у вигляді конуса з профитролей, які скріплюються між собою нитками з карамельного сиропу. Таке частування має особливу популярність на весіллях, а також виступає в якості прикраси новорічного і різдвяного столу.
Ласощі є досить солодким і має калорійність близько 275-300 ккал, тому їм не варто захоплюватися. Розглянемо, як приготувати торт крокембуш за кількома рецептурами покроково з фото, а відео в кінці статті допоможе спростити завдання.
Кілька порад перед приготуванням
Якщо ви захочете трохи відступити від оригінального рецепта, то скористайтеся наступними рекомендаціями:
- Замість профитролей можна використовувати булочки шу або заварні тістечка;
- Не обов’язково з’єднувати готові вироби саме карамеллю. Для цього також підійде шоколад або ягідний сироп;
- В якості наповнювача замість крему шантильї можна застосовувати заварний або масляний крем з різними наповнювачами;
- За допомогою харчових або натуральних барвників (зі шпинату, буряка, моркви) можна самостійно змінити колір тортика.
Класичний французький варіант торта крокембуш
Солодкий десерт крокембуш стане бажаним «гостем» на будь-якому торжестві. Особливо він сподобається дітям. Процес приготування ласощів не є простим, але результат вартий усіх тимчасових витрат.
Необхідні інгредієнти:
Для заварного тесту:
- 180-200 г борошна;
- Половинка чайної ложечки солі;
- 250 мл води (можна взяти навпіл з молоком);
- 2 столові ложки цукру (за бажанням);
- 100 г вершкового масла;
- 5 яєць.
Для крему Шантильи:
- 5 столових ложок пудри цукрової;
- 2 склянки охолоджених вершків;
- Ємність з льодом або крижаною водою.
Для карамелі:
- 50 мл води;
- 200 г цукру.
Тепер докладний покроковий рецепт торта крокембуш.
Профітролі
- Інструкція готування починається з того, що маслечко ріжемо шматочками, викладаємо в каструлю, додаємо сіль і воду, нагріваємо. Масло має розчинитися, а водичка закипіти. Після цього вимикаємо вогонь і прибираємо каструльку з плити;
- Підсипає в масляну суміш борошно і ретельно перемішуємо, щоб в тестовій масі не було грудочок, і вона вийшла гладкою;
- Знову поміщаємо каструлю на плиту, виставляємо невеликий рівень полум’я і помішувати тісто лопаткою. Коли воно перестане липнути до стінок, знімаємо посуд з плити;
- Тісто має мати рівну структуру, бути м’яким і еластичним. Перекладаємо його в окрему велику миску;
- По одному розколюємо яйця і перемішуємо масу після кожного додавання. Це можна робити міксером, руками або лопаткою. Стежимо, щоб білки не зварилися, і структура тесту не перетворилася в рідку;
- Заповнюємо їм кондитерський мішок і починаємо «висаджувати» профитроли на деко, застелена пергаментом для випічки. Якщо немає кондитерського мішка, можна використовувати звичайну ложку, але її треба регулярно змочувати холодною водою;
- Ми залишаємо між заготовками місце, так як вони збільшаться в розмірах після випічки. «Піпочкі» зверху трохи придавлюємо, щоб поверхня виробів була рівна;
- Прогріваємо духовку до 200 градусів і поміщаємо в неї деко приблизно на 15-20 хвилин. За цей час тістечка повинні підрум’янитися.
Але не можна різко діставати їх з духовки. Потрібно відкрити дверцята і почекати кілька хвилин, щоб вони подстіла.
Крем шантильї
- Віночок для збивання ненадовго помістимо в морозилку;
- Виливаємо охолоджені вершки в миску і розміщуємо її в ємність великого об’єму з дуже холодною водою або льодом;
- Засипаємо пудру і збиваємо цукрово-вершкову суміш інтенсивними круговими рухами за допомогою холодного віночка;
- На кремовою поверхні через деякий час повинні залишатися чіткі сліди від віночка. Це сигнал до того, що потрібно уповільнити збивання;
- Крем повинен триматися на віночку і не «з’їжджати».
Готовим кремом заповнюємо кондитерський мішок і за допомогою тонкої насадки начиняє профитроли.
Карамель
Карамель для крокембуш в домашніх умовах робиться одним з двох класичних способів:
- Засипаємо цукор в каструльку з товстим дном і стінками, вливаємо воду і ставимо на середній вогонь. Помішуємо масу, щоб вона не липнула до стінок і не пригорає. Цукор змінить колір на бурштиновий приблизно за 10 хвилин. Занурюємо трохи карамелі в холодну водичку і ліпимо з неї кульку. Якщо це виходить, значить продукт готовий;
- Сухий метод. 200 г цукрового піску рівномірно розподіляємо на поверхні толстостенной сковороди і гріємо до розплавлення, регулярно помішуючи і не даючи приставати до стінок. При виникненні диму пріворачіваем газ до мінімуму.
Збираємо торт
Зібрати крокембуш дуже просто, якщо він буде невеликого розміру. Тістечка розміщуємо на плоскому блюді і склеюємо в місцях зіткнення за допомогою карамелі або розтопленого шоколаду. З кожним поруч викладаємо менше виробів, щоб французький торт поступово звужувалося до верху.
Якщо передбачається більш висока конструкція, то необхідно викладати профитроли навколо конуса з силікону, пластмаси або металу, склеюючи їх між собою. Для цього виробу потрібно вмочати в карамель.
Торт з профитролей крокембуш прикрашається зверху нитками, які акуратно витягуються з карамельної суміші за допомогою вилки.
Також прикраси робляться з використанням спеціальних кулінарних штампів. Дістаємо штамп з морозилки і поміщаємо в гарячу карамель. Вона прилипає до пристосування і повторює його форму. Фігурку потрібно покласти на холодну тарілку, і через деякий час вона «відстане» від штампа.
Торт крокембуш від Лізи Глинської
У його приготуванні є свої відмінності: з вершковим маслом до складу вводиться і рослинне, а також в тесті використовують молоко.
Необхідні інгредієнти (на 650-700 г тесту заварного):
- По півсклянки молока і води;
- 4 великих яйця;
- 150 г борошна;
- Велика ложка цукру;
- 50 мл олії рослинного;
- 50 г підталого вершкового маслечка;
- Сіль – на смак.
Для заварного крему:
- 2,5 столової ложки кукурудзяного крохмалю;
- жовток;
- Велика ложка борошна;
- 0,5 л молока;
- 4 столові ложки цукру;
- Велика ложка (з верхом) підталого вершкового масла;
- 0,5 чайної ложки чистої ванілі.
Компоненти для карамелі:
- Цукровий пісок – 8 столових ложок;
- Вода – 50 мл.
Етапи роботи:
- Тісто для профитролей і карамель на крокембуш від Лізи Глинської готуємо як в попередньому рецепті;
- Для крему збиваємо жовток з цукром, засипаємо крохмаль і борошно, збиваємо до однорідності;
- У каструльці гріємо молоко, додаємо ваніль. Чи не доводимо до кипіння;
- Половину молока вливаємо до жовтка, гарненько вимішуємо і повертаємо назад в посуд до другої половини молочка. Варимо на середньому полум’я. З моменту закипання витримуємо суміш ще півхвилини, прибираємо з плити;
- Додаємо в масу розм’якшене олію, перемішуємо. Обертаємо ємність з кремом харчовою плівкою, охолоджуємо, потім наповнюємо їм профитроли.
Крокембуш з профитролей збираємо і прикрашаємо за аналогією з рецептурою, наведеної вище.
Рецепт новорічного торта крокембуш
У цей чудовий ласощі можна додатково додавати цукати, горіхи, тертий шоколад. Розглянемо, як зробити крокембуш на основі заварного і пісочного тіста.
складові:
- За 150 г цукрового піску і борошна;
- 120 г м’якого вершкового маслечка;
- 5 крапельок гелиевого барвника зеленого кольору.
Схема готування зеленого пісочного тіста:
- Змішуємо всі інгредієнти, щоб вийшла пісочна тестова маса;
- Загортаємо її в плівку, прибираємо для охолодження в морозильник.
Список продуктів для заварного крему:
- Склянка цукру;
- 3 склянки молока;
- 7 великих ложок борошна;
- 3 яйця.
Приготування крему:
- Додамо в сотейник молоко і сахарок, трохи нагріємо;
- За допомогою вилки зіб’ємо яйця до однорідного стану, з’єднаємо з борошном;
- Вольем яєчне тестіце (при постійному помішуванні), в тепле молочко, яке стоїть на плиті;
- Варимо крем до густоти сім хвилин.
Робимо профитроли:
- Зелений тестовий пласт розкачати товщиною в 2 мм. Склянкою видавимо на ньому кружечки. Далі деко з заготовками відправимо в холодильну камеру на кілька хвилин;
- Заварне тісто приготуємо за такою ж інструкції, як і в класичному рецепті. Перекладемо його в кондитерський мішок, на деко відсадити середні за розміром профитроли, які повинні бути 3 см в діаметрі. На отсаженного вироби зверху викладемо зелені тестові кружечки;
- Випікаємо смачні заготовки 20 хвилин при температурному режимі в 200 градусів. Коли вони охолонуть, заповнимо їх заварним кремом.
Збираємо новорічний крокембуш:
- Зваримо карамель зі склянки цукру і 50 мл води. За своєю консистенцією готовий склад повинен бути схожий на рідкий мед;
- З профитролей зберемо конус. Для цього по черзі опустимо їх у карамель і по колу викладемо зеленої стороною назовні;
- Прикрашаємо готовий десерт карамелевими нитками. Як це зробити, описано в першому рецепті.
Такий кулінарний шедевр, приготований на Новий рік, всі гості оцінять по вищому розряду.