Різне

Торт крокембуш – знаменитий французький десерт-піраміда



Кращий десерт на весілля

Торт крокембуш – це відомий десерт з Франції, який відрізняється вишуканим смаком і незвичайною формою. Виріб виготовляється у вигляді конуса з профитролей, які скріплюються між собою нитками з карамельного сиропу. Таке частування має особливу популярність на весіллях, а також виступає в якості прикраси новорічного і різдвяного столу.

Ласощі є досить солодким і має калорійність близько 275-300 ккал, тому їм не варто захоплюватися. Розглянемо, як приготувати торт крокембуш за кількома рецептурами покроково з фото, а відео в кінці статті допоможе спростити завдання.

Кілька порад перед приготуванням

варіанти оформлення

Якщо ви захочете трохи відступити від оригінального рецепта, то скористайтеся наступними рекомендаціями:

  • Замість профитролей можна використовувати булочки шу або заварні тістечка;
  • Не обов’язково з’єднувати готові вироби саме карамеллю. Для цього також підійде шоколад або ягідний сироп;
  • В якості наповнювача замість крему шантильї можна застосовувати заварний або масляний крем з різними наповнювачами;
  • За допомогою харчових або натуральних барвників (зі шпинату, буряка, моркви) можна самостійно змінити колір тортика.

Класичний французький варіант торта крокембуш

Конструкція з профитролей

Солодкий десерт крокембуш стане бажаним «гостем» на будь-якому торжестві. Особливо він сподобається дітям. Процес приготування ласощів не є простим, але результат вартий усіх тимчасових витрат.

Необхідні інгредієнти:

Для заварного тесту:

  • 180-200 г борошна;
  • Половинка чайної ложечки солі;
  • 250 мл води (можна взяти навпіл з молоком);
  • 2 столові ложки цукру (за бажанням);
  • 100 г вершкового масла;
  • 5 яєць.

Головний гість на весіллі

Для крему Шантильи:

  • 5 столових ложок пудри цукрової;
  • 2 склянки охолоджених вершків;
  • Ємність з льодом або крижаною водою.

Для карамелі:

  • 50 мл води;
  • 200 г цукру.

випікаємо профитроли

Тепер докладний покроковий рецепт торта крокембуш.

Профітролі

  1. Інструкція готування починається з того, що маслечко ріжемо шматочками, викладаємо в каструлю, додаємо сіль і воду, нагріваємо. Масло має розчинитися, а водичка закипіти. Після цього вимикаємо вогонь і прибираємо каструльку з плити;
  2. Підсипає в масляну суміш борошно і ретельно перемішуємо, щоб в тестовій масі не було грудочок, і вона вийшла гладкою;
  3. Знову поміщаємо каструлю на плиту, виставляємо невеликий рівень полум’я і помішувати тісто лопаткою. Коли воно перестане липнути до стінок, знімаємо посуд з плити;
  4. Тісто має мати рівну структуру, бути м’яким і еластичним. Перекладаємо його в окрему велику миску;
  5. По одному розколюємо яйця і перемішуємо масу після кожного додавання. Це можна робити міксером, руками або лопаткою. Стежимо, щоб білки не зварилися, і структура тесту не перетворилася в рідку;
  6. Заповнюємо їм кондитерський мішок і починаємо «висаджувати» профитроли на деко, застелена пергаментом для випічки. Якщо немає кондитерського мішка, можна використовувати звичайну ложку, але її треба регулярно змочувати холодною водою;
  7. Ми залишаємо між заготовками місце, так як вони збільшаться в розмірах після випічки. «Піпочкі» зверху трохи придавлюємо, щоб поверхня виробів була рівна;
  8. Прогріваємо духовку до 200 градусів і поміщаємо в неї деко приблизно на 15-20 хвилин. За цей час тістечка повинні підрум’янитися.

готові профітролі

Але не можна різко діставати їх з духовки. Потрібно відкрити дверцята і почекати кілька хвилин, щоб вони подстіла.

Крем шантильї

  1. Віночок для збивання ненадовго помістимо в морозилку;
  2. Виливаємо охолоджені вершки в миску і розміщуємо її в ємність великого об’єму з дуже холодною водою або льодом;
  3. Засипаємо пудру і збиваємо цукрово-вершкову суміш інтенсивними круговими рухами за допомогою холодного віночка;
  4. На кремовою поверхні через деякий час повинні залишатися чіткі сліди від віночка. Це сигнал до того, що потрібно уповільнити збивання;
  5. Крем повинен триматися на віночку і не «з’їжджати».

готовий крем

Готовим кремом заповнюємо кондитерський мішок і за допомогою тонкої насадки начиняє профитроли.

Карамель

Карамель для крокембуш в домашніх умовах робиться одним з двох класичних способів:

  1. Засипаємо цукор в каструльку з товстим дном і стінками, вливаємо воду і ставимо на середній вогонь. Помішуємо масу, щоб вона не липнула до стінок і не пригорає. Цукор змінить колір на бурштиновий приблизно за 10 хвилин. Занурюємо трохи карамелі в холодну водичку і ліпимо з неї кульку. Якщо це виходить, значить продукт готовий;
  2. Сухий метод. 200 г цукрового піску рівномірно розподіляємо на поверхні толстостенной сковороди і гріємо до розплавлення, регулярно помішуючи і не даючи приставати до стінок. При виникненні диму пріворачіваем газ до мінімуму.

робимо карамель

Збираємо торт

Зібрати крокембуш дуже просто, якщо він буде невеликого розміру. Тістечка розміщуємо на плоскому блюді і склеюємо в місцях зіткнення за допомогою карамелі або розтопленого шоколаду. З кожним поруч викладаємо менше виробів, щоб французький торт поступово звужувалося до верху.

Використання конуса

Якщо передбачається більш висока конструкція, то необхідно викладати профитроли навколо конуса з силікону, пластмаси або металу, склеюючи їх між собою. Для цього виробу потрібно вмочати в карамель.



Торт з профитролей крокембуш прикрашається зверху нитками, які акуратно витягуються з карамельної суміші за допомогою вилки.

Також прикраси робляться з використанням спеціальних кулінарних штампів. Дістаємо штамп з морозилки і поміщаємо в гарячу карамель. Вона прилипає до пристосування і повторює його форму. Фігурку потрібно покласти на холодну тарілку, і через деякий час вона «відстане» від штампа.

застосування штампів

Торт крокембуш від Лізи Глинської

У його приготуванні є свої відмінності: з вершковим маслом до складу вводиться і рослинне, а також в тесті використовують молоко.

Необхідні інгредієнти (на 650-700 г тесту заварного):

  • По півсклянки молока і води;
  • 4 великих яйця;
  • 150 г борошна;
  • Велика ложка цукру;
  • 50 мл олії рослинного;
  • 50 г підталого вершкового маслечка;
  • Сіль – на смак.

невеликий тортик

Для заварного крему:

  • 2,5 столової ложки кукурудзяного крохмалю;
  • жовток;
  • Велика ложка борошна;
  • 0,5 л молока;
  • 4 столові ложки цукру;
  • Велика ложка (з верхом) підталого вершкового масла;
  • 0,5 чайної ложки чистої ванілі.

Компоненти для карамелі:

  • Цукровий пісок – 8 столових ложок;
  • Вода – 50 мл.

Прикраса карамелевими нитками

Етапи роботи:

  1. Тісто для профитролей і карамель на крокембуш від Лізи Глинської готуємо як в попередньому рецепті;
  2. Для крему збиваємо жовток з цукром, засипаємо крохмаль і борошно, збиваємо до однорідності;
  3. У каструльці гріємо молоко, додаємо ваніль. Чи не доводимо до кипіння;
  4. Половину молока вливаємо до жовтка, гарненько вимішуємо і повертаємо назад в посуд до другої половини молочка. Варимо на середньому полум’я. З моменту закипання витримуємо суміш ще півхвилини, прибираємо з плити;
  5. Додаємо в масу розм’якшене олію, перемішуємо. Обертаємо ємність з кремом харчовою плівкою, охолоджуємо, потім наповнюємо їм профитроли.

Крокембуш з профитролей збираємо і прикрашаємо за аналогією з рецептурою, наведеної вище.

Рецепт новорічного торта крокембуш

Новорічна варіація

У цей чудовий ласощі можна додатково додавати цукати, горіхи, тертий шоколад. Розглянемо, як зробити крокембуш на основі заварного і пісочного тіста.

складові:

  • За 150 г цукрового піску і борошна;
  • 120 г м’якого вершкового маслечка;
  • 5 крапельок гелиевого барвника зеленого кольору.

Схема готування зеленого пісочного тіста:

  1. Змішуємо всі інгредієнти, щоб вийшла пісочна тестова маса;
  2. Загортаємо її в плівку, прибираємо для охолодження в морозильник.

Список продуктів для заварного крему:

  • Склянка цукру;
  • 3 склянки молока;
  • 7 великих ложок борошна;
  • 3 яйця.

Приготування крему:

  1. Додамо в сотейник молоко і сахарок, трохи нагріємо;
  2. За допомогою вилки зіб’ємо яйця до однорідного стану, з’єднаємо з борошном;
  3. Вольем яєчне тестіце (при постійному помішуванні), в тепле молочко, яке стоїть на плиті;
  4. Варимо крем до густоти сім хвилин.

Крокембуш-ялинка

Робимо профитроли:

  1. Зелений тестовий пласт розкачати товщиною в 2 мм. Склянкою видавимо на ньому кружечки. Далі деко з заготовками відправимо в холодильну камеру на кілька хвилин;
  2. Заварне тісто приготуємо за такою ж інструкції, як і в класичному рецепті. Перекладемо його в кондитерський мішок, на деко відсадити середні за розміром профитроли, які повинні бути 3 см в діаметрі. На отсаженного вироби зверху викладемо зелені тестові кружечки;
  3. Випікаємо смачні заготовки 20 хвилин при температурному режимі в 200 градусів. Коли вони охолонуть, заповнимо їх заварним кремом.

Збираємо новорічний крокембуш:

  1. Зваримо карамель зі склянки цукру і 50 мл води. За своєю консистенцією готовий склад повинен бути схожий на рідкий мед;
  2. З профитролей зберемо конус. Для цього по черзі опустимо їх у карамель і по колу викладемо зеленої стороною назовні;
  3. Прикрашаємо готовий десерт карамелевими нитками. Як це зробити, описано в першому рецепті.

Такий кулінарний шедевр, приготований на Новий рік, всі гості оцінять по вищому розряду.

Відео: Рецепт торта крокембуш покроково



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.