За часів СРСР торт «Політ» вважався одним з найпопулярніших ласощів. Так само, як і торт «Київський», його було дуже важко знайти, тому що він моментально змітають з полиць магазинів за першої ж нагоди і в основному з’являвся на столах тільки у свята. Смак десерту, приготованого по ГОСТу, до сих пір пам’ятають мільйони людей, адже він не йде ні в яке порівняння з сучасними солодощами.
Калорійність страви дуже висока – 460 ккал на 100 г, тому його потрібно вживати з обережністю. Розглянемо рецепти торта «Політ» в домашніх умовах разом з барвистими фото.
Торт «Політ» по ГОСТу
Повітряні білкові коржі з великою кількістю горішків і масляний крем – головна «фішка» цього солодкого, яскравого на смак ласощі. Легкий і повітряний, нагадує політ птаха тортик – наче привіт з минулого.
Необхідні компоненти:
Для тесту:
- 320 г дрібного цукру;
- 5 яєчних білків (від п’яти яєць середнього розміру);
- Чайна ложечка ванільного цукру;
- 130 г горіхів (кешью або арахісу).
Для крему:
- 190 г вершкового масла (з вмістом жиру вище 72%);
- 125 мл молока;
- Велика ложка коньяку;
- Один жовток;
- 200 г цукрового піску.
Як добавки:
- 0,5 столової ложки какао.
Домашній рецепт торта «Політ» крок за кроком:
- Насамперед підсушують горіхи на гарячій сковорідці. Можна взяти 2 види різних горішків в рівній пропорції. Кешью, наприклад, додати в обсипання, а арахіс – в білкові коржі. Їх потрібно просто поколоти. А якщо брати тільки арахіс, то бажано в підсмаженому вигляді і очищеним від лушпиння перемолоти його в блендері до крихти середнього розміру;
- У глибокому посуді міксером збиваємо білки кімнатної температури до піни;
- Далі невеликими частинами поступово додаємо невеликий сахарок, ванільний цукор, не перестаючи збивати ще хвилин п’ять. Якщо додати цукор відразу великою вагою, більша його частина може впасти на дно «каменем», і безе неможливо буде збити. Далі можна додати маленьку ложечку лимонного соку (або щіпку лимонної кислоти), хоча рецепт по ГОСТу цього не передбачає. Але це буде корисно для фортеці коржів;
- Одержаний склад збиваємо до стійких піків ще деякий час. Він повинен вийти з повністю розчиненим у ньому цукровим піском;
- Візьмемо з маси кілька великих ложок крему, з яких зробимо білі меренги для прикраси. Підсипає в залишилася білкову масу подрібнені горішки і перемішуємо;
- Деко застилає пекарської папером і викладаємо на нього два коржі невеликого розміру. Відкидають іншу масу у вигляді маленьких безе або смужок (для обсипання торта). Також використовуємо крем для меренге на прикрасу (почніть відсаджування з них, для того, щоб не довелося промивати кондитерський мішок);
- Маємо в своєму розпорядженні поруч з коржами безе смужками або окремі меренги;
- Випікаємо безе самостійно в духовій шафі при температурному режимі в 140 градусів 10 хвилин, далі температуру знижуємо до 110 градусів і печемо ще 1,5-2 години. Час випічки залежить від потужностей вашого духової шафи і від розміру меренге. Маленькі заготовки висушаться через 45-60 хвилин, і їх можна буде вже діставати;
- Готові коржі (великі за розміром можуть сушитися дві-три години, це залежить від вашої духовки) необхідно залишити в духовій шафі, щоб вони повністю охололи.
Перевіряємо безе на готовність:
- Після певного часу відкриваємо духовку і проводимо по поверхні коржів пальцем. Поверхня повинна бути не липкою і абсолютно сухою у всіх місцях. Можна акуратно постукати по сухому Коржу – по відчуттях ви почуєте глухий звук і відчуєте порожнечу;
- Висохле безе спокійно рухається по папері для випічки, а при перекиданні видно сухе дно. За цими ознаками можна зробити висновок, що напівфабрикат готовий. Вимикаємо духовку, залишаємо його остигати. Якщо навіть великі заготовки повністю не відділялися від пекарської папери, вони легко будуть зніматися після висихання.
Приготування крему для торта «Політ»:
- Змішуємо жовток з молоком до однорідної субстанції;
- Ставимо її на полум’я, при нагріванні підсипає цукор. Розмішуємо до однорідності, уварюємо до кипіння;
- При появі «пінної шапочки» при закипанні, варимо ще близько двох хвилинок. Переливаємо готовий сироп в іншу ємність, для швидкого охолодження до температури житлового приміщення;
- Збиваємо підтале вершкове олію до білого. Коли і сироп, і масло досягнутий рівний кімнатної температури, можна вливати солодку складову невеликими частинами, збиваючи одночасно за допомогою міксера вершкове масло;
- Коли повністю додамо весь сироп, в кінці процесу збивання введемо коньяк в крем. Остудити в холодильнику протягом години.
Готовий крем для торта «Політ» будемо використовувати для складання нашого кулінарного шедевра:
- Вибираємо красиву тарілку сервіровки для тортика. Невелику порцію крему поміщаємо на її дно для фіксації страви в одному положенні;
- Викладаємо перший корж, як би приклеюємо, обмазуємо кремом;
- Накриваємо другим безе (бажано вгору «дном», так виріб буде виглядати рівніше). Покриваємо його кремом з боків і зверху;
- Три-чотири великі ложки залишаємо для декорування ласощі зверху;
- Засушені для прикраси меренги розламуємо за допомогою рук до дрібної і середньої крихти. Така обсипання робить торт безе «Політ» дуже красивим і ефектним. Не забуваємо обсипати і боковинки нашого смачного десерту;
- Крем, залишений для прикраси, з’єднуємо з какао. Кладемо в кондитерський мішок, який має зубчасту насадку;
- Відкидають середні за розміром прикраси, які розміщуємо по всьому колу шикарного ласощі, викладаємо зверху мініатюрні меренги.
Існують безліч інших способів прикраси нашого кулінарного шедевра:
- Засипаємо тортик крихтою;
- Покриваємо верх вироби повністю шоколадним кремом, без всякого візерункового декорування.
Загалом, покладайтеся на свою фантазію, щоб вона вийшла для польоту! Гармонійне поєднання хрустких коржів і ніжного крему – чудове частування до чашечки гарячої кави або чаю.
Торт «Політ» з бісквітом з меду
Інструкцію про те, як зробити торт «Політ», практично невагомий, дуже ситний, що тане в роті, ви дізнаєтеся з даного рецепта. Така солодкість дарує незрівнянні смакові відчуття.
Склад продуктів:
На безе:
- Пакетик ваніліну;
- 320 г цукрового піску;
- 5 білків яйця.
На крем:
- 2 пачки масла вершкового (близько 400 г);
- 1,5 банки згущеного молока.
На бісквіт:
- 2,5 склянки борошна;
- Склянка цукру;
- 5 яєць;
- 6 великих ложок меду;
- 6 г розпушувача.
Схема приготування:
- Зіб’ємо білки до щільних піків, підсиплю білий сахарок і ванілін, збиваємо ще хвилин 7-8;
- Спечемо 2 однакових коржа-безе при виставленої температурі в 100 градусів протягом двох годин, остудити їх;
- З’єднаємо з медом розпушувач, прогріємо на маленькому полум’я до коричневого відтінку. Зіб’ємо яєчка з цукровим піском протягом восьми хвилинок, додамо в цю суміш мед;
- Борошно потроху просеем і замісити тісто. Медовий бісквіт печемо близько півгодини. Готовність перевіряємо стандартним способом – за допомогою сірника або зубочистки. Далі остудити і разрежем навпіл уздовж;
- У процесі готування вершкове олію збити зі згущеним молоком. Збираємо наш прекрасний десерт з коржів-безе і бісквітних, кожен змастивши кремом.
Красиво прикрасимо по своєму бажанню, поставимо в холод на кілька годин.