Якщо в садах починають достигати груші і яблука, значить на дворі середина серпня. Пора впритул займатися заготівлею на зиму всякої смакоти. Компот, варення, повидло, пастила, цукати – це неповний перелік солодких страв, які можна приготувати з груш і закатати їх в банки. На всю зиму ви будете забезпечені не тільки смачними десертами, але і сировиною для випічки пирогів, пиріжків, тортів та інших гастрономічний вишукувань.
Заготовки з груш, яблук, слив та інших фруктів можна робити в мультиварці. Процес приготування стане дуже легким і простим. З цієї домашньої помічницею ви точно виконаєте «продовольчу програму» з випередженням графіка і перевиконанням плану.
Варення «Солодкий бурштин»
Груші – солодкі фрукти, які в своєму складі практично не мають кислоти. Отже, цукру потрібно менше, ніж для яблук, слив або персиків. Варення виходить світлим, медово-бурштинового кольору. А шматочки груші нагадують чи то цукати, то чи цукерки в ароматної солодкої суспензії.
Знадобиться
- Груші (можна тверді, злегка недоспелий) – 2 кг.
- Цукровий пісок (білий) – 1 кг.
- Лимон – 1 шт.
Якщо під рукою не виявилося лимона, його можна замінити 1 ч. Л. лимонної кислоти. Щоб заготовки були ще ароматні, спробуйте додати 1 ч. Л. ванільного цукру або ванильнойесенції.
приготування
- Груші гарненько миємо й прибираємо почорнілі діляночки. Шкірочка повинна бути ідеальною, так як варення готується з неочищених груш.
- Відрізаємо хвостики, розрізаємо на кілька частин і видаляємо серцевини. Для такого виду заготовки оптимальним розміром будуть четвертинки або восьмушки – в залежності від величини плодів.
- Розміщуємо нарізані груші в таз і засипаємо цукром. Ми залишаємо на 35-40 хвилин, щоб пустили сік.
- Встановлюємо в мультиварці режим «Гасіння» на 20 хв., Перекладаємо вміст ємності в чашу, додаємо лимонний сік і перемішуємо. Закриваємо кришку і варимо до звукового сигналу.
- Після закінчення процесу відкриваємо кришку і даємо варення охолонути. Видаляємо конденсат з кришки, щоб вода не потрапила в чашу.
- Як тільки маса охолоне, знову включаємо в мультиварці той же режим, але вже на 30 хв. Повністю повторюємо процес.
- Втретє варимо вариво знову 30 хвилин.
- Четвертий раз варити потрібно вже 40-45 хв. За цей час готуємо банки. Їх необхідно вимити, простерилізувати і повністю висушити, кришки обдати окропом.
- Кипляче в мультиварці варення розкладаємо по банках, закатати і залишаємо остигати при кімнатній температурі.
Заготовки в банках вийдуть рідкувато. Але варто банкам місяць-півтора постояти, як сироп перетвориться в густу суспензію. А в зиму ви ввійдете з смачним і густим десертом, яке як не можна краще підійде до чаю. Млинці та відкриті пироги вийдуть чудовими – ароматними, соковитими і солодкими.
Повидло «Аромат літа»
Заготовки на зиму – це не тільки варення, а й повидло. Ці два ласощі відрізняються один від одного консистенцією і величиною фруктів. Повидло гущі, а шматочки дрібніші. Масова частка цукру повинна бути не менше 60% від загальної маси. Інакше заготовки запліснявіють або заграє.
Повидло в мультиварці можна готувати і без додавання цукру, але тоді банки з ласощами потрібно обов’язково стерилізувати, щоб вміст банок не зіпсувалося.
Необхідні продукти
- Груші – 1 кг.
- Яблука – 1 кг.
- Зливи – 1 кг.
- Цукровий пісок – 2 кг.
- Лимони – 2 шт.
- Корінь імбиру – 15-20 гр.
Груші і яблука повинні бути неодмінно дуже стиглі, а сливи – з добре відстає кісточкою і тонкою шкіркою. Якщо використовуєте коричневий цукор, його кількість потрібно збільшити на ½ кг.
приготування
- Фрукти промиваємо під проточною водою. Яблука та груші очищаємо від шкірки, видаляючи чорні і зіпсовані місця. Розрізаємо навпіл, витягуємо серцевину і нарізаємо кубиками або тонкими пластинками. З слив витягаємо кісточку і розрізаємо на четвертинки.
- В мультиварці встановлюємо режим «Гасіння» на 45-50 хв. і доливаємо води. Її повинно бути стільки, щоб вона не покривала фрукти. Корінь імбиру нарізаємо тонкими пластинками, загортаємо в шматочок марлі, робимо з нього кульочок і поміщаємо в чашу. Варимо до звукового сигналу, періодично помішуючи. Кришку не закриваємо, щоб рідина випаровувалася, а фрукти розварювалися.
- Після закінчення процесу в мультиварці даємо час, щоб заготовки трохи охололи, прибираємо кульочок з імбиром. Як тільки маса стане кімнатної температури, за допомогою блендера пюріруем уварені фрукти. Це не обов’язковий пункт. Якщо хочете, щоб повидло мало неоднорідну консистенцію, пропустіть цей момент.
- Додаємо цукор в масу з груш, яблук і слив. Лимони ретельно вимити, натираємо цедру і видавлюємо сік в заготовки. Додаємо цукор, перемішуємо і знову приступаємо до варіння.
- Встановлюємо в мультиварці «Гасіння» на 40-50 хвилин. Повидло потрібно постійно помішувати, щоб воно не підгоріло. Час приготування зазначено приблизно. Готовність повидла визначаємо так: наливаємо в мисочку холодну воду. В кінці приготування набираємо в ложку повидло і капає на воду. Якщо маса розповзається, потрібно варити ще. Якщо тримається грудочкою – готово.
- У заздалегідь підготовлені банки (простерилізовані і висушені) накладаємо кипляче повидло і закочує металевими кришками. Перевертаємо банки догори дном, укутуємо і залишаємо для охолодження при кімнатній температурі. Уже холодним можна переносити в льох або підвал.
Повидло з груш, яблук і слив буде густим, ароматним і дуже смачним. Кислота і пікантність слив додасть заготівлі родзинку і впізнаваний річний аромат.
Декілька порад
Повидло з груш і слив багато пектинами і клітковиною. Воно ідеально підходить для випічки, так як практично не розтікається.
У груш є неприємну властивість «вибухати» при неправильному процесі консервації. Щоб цього уникнути, в заготовки на зиму потрібно обов’язково додавати кислоту. Добавка слив, лимонів, яблук усуває процеси бродіння.
Щоб фрукти (груші, яблука) НЕ почорніли під час підготовки до процесу приготування, їх потрібно помістити в воду, злегка підкислену лимонною кислотою.
Щоб фрукти в варення не розварювалися, при першій варінні не потрібно їх кип’ятити. Тільки доведіть масу до кипіння і дайте їй повністю охолонути. Тоді напівсирі шматочки груш або яблук вберуть сироп і не розваряться під час подальшого приготування.