Цукати з гарбуза нітрохи не поступляться покупним цукеркам. Їх натуральність і смак не залишать байдужими навіть самих розбірливих ласунів. Якщо врахувати, що вони приготовлені в домашніх умовах з цінною та корисною культури, цукатами можна сміливо пригощати навіть дітей.
Велика кількість каротину в помаранчевому овоче корисно для зору, а вітамінів групи В – для харчування нервової системи. Вітамін В1 навіть називають «вітаміном гарного настрою». Поєднання магнію і калію позитивно впливає на роботу серця і зміцнює стінки судин.
Якщо до користі додати низьку калорійність продукту – в середньому 150 ккал на 100 грам – цукати можна сміливо назвати корисними солодощами навіть для тих, хто стежить за фігурою. Головне, правильно підібрати стиглий і солодкий плід!
Цукати являють собою зацукровані і підсушені фрукти і овочі. З давніх часів засахаривание вважалося одним із способів зберігання врожаю.
Зараз такий десерт користується популярністю як начинка в випічку, прикраса до десертів і як мармелад до чаю. Існує кілька способів приготування цієї солодощі, але в мультиварці мармелад готується набагато швидше.
Рецепт простий і швидкий
Класичний рецепт для приготування цукатів в мультиварці. Десерт виходить м’який і соковитий.
- Гарбуз – 1 кг.
- Цукор – 500 гр.
приготування:
- Гарбуз промити і нарізати скибочками. Якщо у овоча дуже товста і груба шкірка, то її краще попередньо зняти.
- Скласти скибочки в чашу мультиварки, засипати цукром.
- Залишити гарбуз в цукрі на 6 годин, щоб вона дала сік.
- Включити режим «Випічка» і варити 40 хвилин. Потім охолодити при кімнатній температурі.
- Знову варити на тій же програмі 20 хвилин. Охолодити.
- Зварити ще раз. М’який десерт готовий, якщо сироп Уваров до стану тугий і густої маси.
Цукати «Гарбузові камінчики»
Ще один простий рецепт. Цукати виходять щільними і пружними.
- Гарбуз – 1 кг.
- Цукор – 400 гр.
- Вода – 250 мл.
Для посипання:
- Цукрова пудра – 2 ст. л.
- Кориця – ½ ч. Л.
- Крохмаль – ½ ч. Л.
- Ванілін – на кінчику ножа.
приготування:
- М’якоть очищеної гарбуза нарізати кубиками.
- У чашу влити воду, засипати цукром. Варити в мультиварці на режимі «Варка на пару» поки не розчинятися кристали цукру.
- У киплячий сироп опустити гарбуз і варити 30 хвилин на режимі «Випічка».
- Дати охолонути природним шляхом.
- Деко застелити пергаментом і розкласти кубики гарбуза. Сушити в духовці при температурі 130 градусів 4 години.
- Всі компоненти разом для посипання в окремій мисці.
- Готовий мармелад обваляти в суміші.
рецепт ароматний
Це рецепт ароматних і запашних солодощів. За рахунок додавання апельсина і кориці виходить смачний мармелад.
- Гарбуз – 1 кг.
- Цукор – 600 гр.
- Вода – 150 мл.
- Апельсин – 1 середній
- Лимонна кислота – ½ ч. Л., Або 1 ст. л. соку лимона;
- Кориця – 1 паличка;
- Цукрова пудра для обсипання.
приготування:
- Гарбуз вимити і очистити від шкірки. Нарізати кубиками 3 на 3 см.
- Кубики викласти в глибоку чашку і засипати цукром.
- Прибрати на ніч в холодильник.
- Апельсин вимити і облити окропом, щоб змити з шкірки бруд. Порізати скибочками і подрібнити в блендері до стану кашки.
- Відкинути гарбуз на друшляк і злити сироп в ємність мультиварки.
- У сироп влити воду, додати подрібнений апельсин, корицю і лимонну кислоту.
- Включити програму «Молочна каша». Довести суміш до кипіння.
- Опустити скибочки гарбуза. Знову довести до неинтенсивного кипіння. Варити ще 5 хвилин, обережно помішуючи.
- Остудити при кімнатній температурі.
- Знову довести до кипіння в мультиварці і варити 5 хвилин, періодично знімаючи піну, але не перемішуючи.
- Остудити.
- Зваріть і остудити в третій раз.
- Після охолодження відкинути на друшляк з великими отворами. Дати стекти зайвої рідини.
- Сироп залиште для просочення бісквітів.
- Застелити деко пекарської папером, викласти кубики гарбуза і підсушувати в духовці 1 годину при температурі 130 градусів.
- Витягти деко з духовки і присипати цукровою пудрою. Після охолодження ще раз обваляти в цукрі.
Якщо в рецепт замість апельсина включити лимон, то вийде мармелад з лимонним ароматом.
Секрети для господинь
-
Щоб вийшли хрусткі цукати, вимочіть попередньо шматочки гарбуза в розчині соди 1,5 години – 1 столова ложка соди на 2 літри води.
- Для зацукровування краще підбирати гарбуз грушоподібної форми, вона найбільш щільна і соковита. З неї виходять смачні і запашні цукати.
- Зберігати мармелад краще в щільно закритій скляній банці в прохолодному місці.
- Зберігається десерт домашнього приготування не більш півроку.
- З 1 кілограма гарбуза вийде десерт масою 550 грам.