«Пташине молоко» в мультиварці – досить простий рецепт смачного десерту, який буде ефектно виглядати в будь-який час доби і при будь-якому застілля. Ваші домочадці і гості будуть в захваті від святкового вигляду і неймовірно ніжного смаку ласощі. Але ви також ризикуєте стати заручником ситуації – доведеться готувати торт кожні вихідні. Він просто не може набриднути.
Класичний торт «Пташине молоко»
Перш ніж приступити до приготування всіма улюбленого десерту, потрібно згадати про те, як же він отримав свою назву. Згідно з давньою легендою, райські птахи вигодовували своїх пташенят пташиним молоком. І якщо людина якимось дивом покуштував цього чудового ласощі – ставав невразливим для хвороб, смертельної зброї, поганих очей і проклять. Ось вам і банальне пташине молоко!
складові
Для бісквітного тіста:
- Яйця курячі великі (бажано домашні) – 5 шт.
- Цукор або цукрова пудра – 1 стакан
- Борошно пшеничне вищого ґатунку – 1 стакан
Класичний рецепт бісквіта, який містить три інгредієнти.
Для крему-суфле:
- Яйця курячі – 10 шт.
- Молоко – 2 склянки
- Масло вершкове – 300 гр.
- Цукор – 2 склянки
- Борошно пшеничне – 2 ст. л.
- Желатин швидкорозчинний – 40 гр.
Можна використовувати звичайний харчовий желатин. Якщо ж є дрібнофракційний або листової – беріть його, але внесіть корективи в рецепт. Кількість зменшите на 5-10 гр., Так як він швидше схоплюється.
приготування
Спочатку випікаємо бісквіт, використовуючи знайомий рецепт. Всі три інгредієнта потрібно підготувати. Яйця охолодити для кращого збивання, борошно просіяти через сито для збагачення киснем, а цукор краще подрібнити в кавомолці або використовувати цукрову пудру. Тоді торт вийде пишним, повітряним, високим. Його легко можна розділити на два-три коржа.
Перший етап.
- Білки збиваємо в окремій ємності до тугий піни. Додаємо цукрову пудру і збиваємо до стійких піків. Ємність повинна бути абсолютно сухою і холодною. Корисна порада. Щоб білки збивалися швидше, помістіть вашу ємність на «льодове ложе». Так якість і швидкість збивання буде набагато вище.
- Жовтки перед додаванням в білкову піну потрібно збовтати виделкою і вливати маленькими порціями. Перемішувати ложкою або силіконової лопаткою, рухаючись в одну сторону. Маса повинна стати однорідною.
- Починаємо додавати просіяне борошно. По одній столовій ложці всипаємо і перемішуємо дуже акуратно, так само, як і жовтки. Тісто на бісквітний торт вийде по консистенції шовковистим і повітряним.
- Чашу в мультиварці змащуємо вершковим маслом, виливаємо тісто і встановлюємо режим «Випічка» на 45-50 хвилин. Це залежить від вашої домашньої помічниці – чим вона потужніша, тим менше часу знадобиться.
- Випікаємо під закритою кришкою.
Відкривати до звукового сигналу ні в якому разі не можна – бісквіт опаде і торт НЕ буде пишним. Відразу ж діставати готову випічку годі було. Відкрийте кришку і дайте постояти 10-15 хвилин. Потім вийміть з допомогою решітки для приготування на пару. На ній нехай і остигає.
Другий етап.
Це класичний варіант крем-суфле «Пташине молоко». Але є більш спрощений рецепт, до складу якого входить тільки три інгредієнти, хоч і результат вийде дещо простіше.
- На самому початку приготування заливаємо желатин холодною водою для набухання.
- Яйця поділяємо на білки і жовтки. Білки поки відставляємо в сторону. Жовтки розтираємо з половиною цукру до білого кольору, намагаючись зробити масу пінистої і домогтися хоча б часткового розчинення цукру.
- Потім додаємо в жовткову масу борошно і доводимо до однорідності. Додаємо молоко і ставимо цей склад на водяну баню. Безперервно помішуючи, доводимо до кипіння. За цей час маса повинна загуснути. Відставляємо, щоб охололо. Потім додаємо в заварний крем масло і ретельно збиваємо до пишного стану.
- Желатин на водяній бані розчиняємо, але не доводимо до кипіння. Даємо трохи охолонути, щоб не запарити білки. Тоді в ніжному суфле з’являться грудочки.
- Білки збиваємо в тугу піну і додаємо цукор (краще цукрову пудру). Знову збиваємо до гострих стійких піків.
- У збиті білки вводимо тонкою цівкою желатин і акуратно перемішуємо, можна скористатися міксером, але на дуже малій швидкості.
- Ми залишаємо буквально на кілька хвилин, щоб маса почала схоплюватися. Не пропустіть цей момент!
- З’єднуємо білкову масу з заварним кремом і змішуємо міксером на малій швидкості. Мала швидкість – це дуже важливо. Так ви не зруйнуєте повітряну структуру мусу.
- Ставимо в холодильник на кілька хвилин, щоб «пташине молоко» початок загустевать.
Враховуйте якість желатину, яким ви користувалися. Деякі не вимагають цього часу, так як схоплюються ще в процесі збивання.
Збираємо торт.
- З бісквіта робимо три коржа. Розрізати бісквіт потрібно тільки в холодному стані. Так він не буде кришитися.
- Потім перекладаємо ці три коржа кремом-суфле. Викладаємо його рівним шаром і прикриваємо коржем. І так три рази.
Класичний рецепт передбачає, що зверху виявляється корж, який поливається шоколадною помадкою і прикрашається всякими дрібничками з кондитерської мастики або кремовими квітами.