Приготування паски – це цілий ритуал. Замішування тіста складний, але водночас зачаровує і навіть таємничий процес! Багато хто не беруться самостійно приготувати паску, лякаючись складності процесу.
Однак, активне залучення сучасної техніки значно спрощує побут. Паска в мультиварці виходить завжди повітряним, пористим і м’яким, довго не черствіє.
Якщо випічка в духовій шафі вимагає постійного контролю, то в мультиварці потрібно всього лише правильно підібрати режим. Велика кількість варіантів пасок, дозволяє вибрати найзручніший і оптимальний за інгредієнтами.
Паска «Універсальний»
Виходить справжній паску, з важким, щільним, але разом з тим повітряним м’якушем. Спекти його виходить завжди і з першого разу. Рецепт сміливо можна використовувати навіть новачкові.
продукти
- Борошно – 500 гр. або 4,5 мультістакана
- Вода – 200 мл або трохи більше 1 мультістакана
- Пресовані дріжджі – 20 гр.
- Сухе молоко – 1 ст. л.
- Вершкове масло – 150 гр.
- Сіль – ½ ч. Л.
- Цукор – 200 гр. або 1,5 мультістакана
- Яйця – 3 шт.
- Ванілін – 1 пакетик
- Ізюм або горіхи – за смаком.
приготування
- У теплій воді розчиніть сухе молоко, додайте дріжджі.
- В окремій ємності збийте яйця з цукром і сіллю.
- У молочну суміш додати збиті яйця і розм’якшене вершкове масло.
- Просіяти борошно і ванілін.
- Поступово додаючи борошно, замісити тісто.
- За бажанням додати родзинки, цукати або горіхи і ще раз вимісити.
- Чашу мультиварки змастити олією і викласти туди тісто.
- Включити режим «Підігрів» і залишити для вистоювання на 45 хвилин.
- Включити режим «Випічка» на 65 хвилин.
сирна паска
Використання сиру в випічці робить її особливо ніжною, пористої і повітряної. Цей рецепт дуже простий, але результат завжди відмінний. Спекти його вийде навіть у недосвідченої господині. Сир краще брати з високою жирністю.
складові
- Борошно – 500 гр. або 4,5 мультістакана;
- Молоко – 110 мл .;
- Масло вершкове – 100 гр .;
- Сир – 150 гр .;
- Яйця – 2 шт .;
- Дріжджі сухі – 10 гр .;
- Цукор – 100 гр. або трохи менше 1 мультістакана;
- Сіль – ½ чайної ложки;
- Ванілін – 1 пакетик;
- Сухофрукти, цукати – за бажанням і за смаком.
Рецепт має на увазі використання сухих дріжджів. Щоб випічка вийшла більш повітряної, сухі дріжджі потрібно попередньо активувати.
приготування
- Розчинити дріжджі в теплому молоці з 1 чайною ложкою цукру. Дати постояти в теплому місці 15-20 хвилин.
- Збити яйця з цукром, додати розтоплене вершкове масло, сіль, ванілін і сир. Перемішати.
- Влити в яєчну суміш опару.
- Поступово вмішати муку. Тісто має вийде дуже м’яким, але не розтікається.
- Залишити на расстойку.
- Після збільшення тесту в 2 рази. Вмішати родзинки або курагу. Скачати в колобок.
- Змастити мультиварку маслом, викласти в неї тісто.
- Включити підігрів на 20 хвилин, потім вимкнути і дати піднятися тісту.
- Піч на режимі «Випічка» 90 хвилин.
Паска пряний особливий
Випічка дуже «любить» спеції, з ними вона виходить особливою, смак її більш яскравий і насичений. Паска вийде з важким і «соковитим» м’якушем. Рецепт не з легких, але результат вартий витрачених зусиль.
складові
- Борошно – 450-500 гр .;
- Молоко – 75 гр .;
- Вершки – 50 гр .;
- Яйця – 3 шт .;
- Цукор – 200 гр. або 2 мультістакана;
- Свіжі дріжджі – 20 гр .;
- Вершкове масло – 100 гр .;
- Сіль – ½ чайної ложки;
- Мускатний горіх – 1 чайна ложка;
- Кардамон мелений – ½ чайної ложки;
- Куркума – 1 чайна ложка;
- Ванілін – 1 пакетик.
- Цедра лимона – 1 чайна ложка.
Для заварного тесту
- Борошно – 60 гр .;
- Молоко – 65 гр.
Цей паску готується опарним методом, значить, необхідно запастися часом і терпінням.
приготування
- Змішати вершки, молоко, дріжджі, цукор і яйця. Залишити опару на 12 годин.
- Залити борошно для заварного тесту киплячим молоком. Дати охолонути.
- Змішати готову опару з заварним тестом, ваніліном та іншими спеціями. Додати сіль і розм’якшене масло. Всипаючи поступово борошно, замісити м’яке тісто. Чим довший заміс, тим ніжніше випічка.
- Розстойка 1,5 години.
- Тісто збити і залишити ще на 45 хвилин.
- Вмішати за бажанням цукати або сухофрукти.
- Готове тісто викласти в каструльку мультиварки. Включити підігрів на 20 хвилин, після чого дати піднятися тісту.
- Випікати 65 хвилин.
паска апельсиновий
Найароматніший паску! Приготувати його легко і просто.
- Борошно – 300 гр. або 2,5 склянки;
- Молоко – 150 мл або трохи менше 1 склянки;
- Швидкодіючі дріжджі – 7 гр .;
- Масло вершкове – 140 гр .;
- Яйце – 1 шт .;
- Цукор – 100 гр. або майже цілий стакан;
- Сіль – щіпка;
- Апельсин – 1 великий;
- Ізюм і мигдаль – по 50 гр.
Паска в мультиварці готується без особливого клопоту.
- У теплому молоці розвести дріжджі, додати 1 ст. ложку борошна. Розмішати і залишити на 1 годину.
- В цей час віджати сік з апельсина, зняти цедру і змішати її з соком.
- Борошно, що залишилося змішати з яйцем, сіллю і цукром.
- В борошняну суміш додати масло і знову перемішати.
- Влити сік і підійшла закваску.
- Ретельно вимісити і залишити в теплі на 1 годину.
- Залити родзинки теплою водою для набухання.
- Вмішати в тісто, що підійшло.
- Змастити чашку маслом, на дно викласти мигдаль і зверху тісто.
- Піч 65 хвилин.
Паска на кокосовому молоці
Смак і аромат цього паски нікого не залишить байдужим. Рецепт екзотичний з дуже цікавим смаком
складові
- Борошно пшеничне – 500 гр .;
- Яйце – 2 шт .;
- Масло вершкове – 100 гр .;
- Цукор – 100 гр.
- Сіль – щіпка;
- Дріжджі – 25 гр. свіжих або 8 гр. сухих;
- Абрикосові кісточки (або мигдаль) – 75 гр .;
- Кокос – 1 дрібний;
- Молоко – 50 мл .;
- Ванільний цукор – 1 пакетик.
приготування
- З кокоса злити рідину, додати в неї молоко і дріжджі.
- Просіяти в молоко половину борошна. Замісити опару і залишити на 40 хвилин.
- Приготувати яєчну суміш: в міксері збити яйця і цукор, додати масло і ванільний цукор, знову добре збити.
- З’єднати опару і яєчну суміш, засипати решту борошна замісити заготовку. Кілька разів підкинути його для насичення киснем. Залишити в теплі на 1 годину.
- З кокоса зняти стружку на дрібній тертці.
- Дрібно посікти абрикосові кісточки.
- У підійшло тісто вмішати стружку і абрикосові кісточки.
- Змастити мультіварочную форму маслом, викласти тісто і дати піднятися.
- Піч 65 хвилин.
Хитрощі для гарної випічки
- Тісто не любить протягів і різких перепадів температур.
- Сухофрукти перед використанням вимочити в теплій воді.
- Паска буде ще смачніше, якщо сухофрукти замочити в коньяку.
- Готову паску остуджують на решітці, поклавши його набік і укривши рушником.
- Паска придбає красивий колір, якщо злегка підфарбувати його куркумою або шафраном.
- Якщо рецепт передбачає використання живих дріжджів, то при їх відсутності, можна використовувати сухі (кількість живих дріжджів поділити на 3).