Випічка

Шарлотка з яблуками і гарбузом – смачний дієтичний десерт



Шарлотка – найпоширеніший десерт. Його приготування не вимагає особливих навичок і не займає багато часу. Пиріг виходить смачним, пишним і дуже ароматним. А якщо готувати його в мультиварці, то результат просто приречений на успіх.

Шарлотка з яблуками і гарбузом в мультиварці

Класична шарлотка з яблуками і гарбузом

Цей десерт дуже простий, але все ж має певний «протокол» приготування, дотримання якого гарантує чудовий результат. Такий дієтичний пиріг – знахідка для тих, хто сидить на дієті.

складові

  • Яйця курячі (бажано домашні, великі) – 4 шт.
  • Цукровий пісок – 2 мірних чашки (гранований стакан).
  • Борошно пшеничне вищого ґатунку – 2 мірних чашки.
  • Цукор ванільний – 2 гр. (1 пакет).
  • Сода – ½ ч. Л.
  • Яблука – 4-5 шт. середнього розміру (бажано кисло-солодких).
  • Гарбуз – 200-250 гр.
  • Вершкове масло або маргарин для змазування чаші в мультиварці.

Віддавайте перевагу кисло-солодким яблукам. Вони краще пропікаються. Гарбуз краще брати гібридних сортів (гарбуз-диню, наприклад). Вона більш соковита і не волокниста.

Шарлотка з яблуками і гарбузом в мультиварці

приготування

  1. Акуратно відокремлюємо яєчні білки від жовтків. Якщо в білкову масу потрапить жовток, отримати густу піну буде важко. При випічці пиріг не «підійде» і десерт втратить пишність. Для того, щоб білки добре збивалися, потрібно потримати їх в холодильнику і перед збивання додати дрібку солі.
  2. Збиваємо білки до одержання тугий піни. Готовність перевіряється перевертанням ємності. Якщо не випадає і не стікає по стінках – значить готово.
  3. В піну засипається цукор, ваніль і продовжуємо збивати. Готовність перевіряємо так само.
  4. Борошно попередньо просіюємо її через сито для збагачення киснем. Тоді яблучна шарлотка буде пишною і повітряної.
  5. Додаємо жовтки і перемішуємо.
  6. Яблука і гарбуз очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкими скибочками
  7. Чашу мультиварки змащуємо маслом або маргарином. Виливаємо все тісто і злегка разравниваем ложкою.
  8. Викладаємо на поверхню скибочки яблук і гарбуза. «Притоплюється» шматочки, щоб вони зверху вкрилися шаром тіста.
  9. Встановлюємо чашу в мультиварці і вибираємо режим «Випічка» 60 + 30 хвилин.
  10. Після сигналу залишаємо шарлотку ще на 10-15 хвилин в режимі підігріву.

Тільки після цього можна відкрити кришку, але випічку використовувати не поспішайте. Нехай трохи холоне. Потім дістаємо пиріг з яблуками і гарбузом.

Дієтична шарлотка з яблуками і гарбузом буде прекрасним десертом до ранкової кави або вечірнього чаю.

медові варіації

Гарбузово-яблучний десерт, приготований в мультиварці, стане дієтичним блюдом, яке здатне повністю замінити калорійний десерт зі збитими вершками або масляним кремом. Мед буде тим секретним інгредієнтом, що додає пікантності і карамельного присмаку традиційному пирога з яблуками.

складові

  • Яйця курячі (домашні, великі) – 5 шт.
  • Цукровий пісок – 1,5 мірних склянки.
  • Мед (липовий, рідкий) – 3 ст. л.
  • Борошно пшеничне – 2 мірних склянки.
  • Ваніль – 1 гр. (Пакетик чистої ванілі).
  • Сода – 1/2 ч. Л. (Або 1 ч. Л. Розпушувача для тіста).
  • Яблука – 3-4 шт. великих.
  • Гарбуз – 250 гр.
  • Масло або маргарин – для змазування чаші в мультиварці.

Шарлотка з яблуками і гарбузом в мультиварці

У цьому рецепті десерт буде більш важким, тому знадобиться більшу кількість розпушувача. Сода може надати специфічний, не дуже приємний присмак. Тому використання розпушувача для тіста буде більш доречним.



приготування

  1. Відокремлюємо білки від жовтків, уникаючи змішування цих двох складових яйця, інакше збити густу піну буде практично неможливо.
  2. Додаємо цукор і продовжуємо збивати масу, поки вона не стане дуже тугий. Перевірити можна дуже просто – переверніть миску. Якщо не повзе по стінках і не випадає – готово.
  3. Поступово вливаємо мед і ваніль і продовжуємо збивати. Так шарлотка не сяде під час випікання.
  4. Борошно разом з розпушувачем додаємо в пиріг невеликими порціями. Перемішуємо ложкою або силіконової лопаткою. Десерт вийде пишним і повітряним.
  5. Змащуємо чашу в мультиварці вершковим маслом і трохи присипаємо борошном, щоб готовий пиріг не підгорав.
  6. Викладаємо тісто у форму і злегка разравниваем ложкою.
  7. З гарбуза і яблук робимо слайси, занурюємо їх в мед, розігрітий на водяній бані. Так мед краще «огорне» скибочки і залишиться на них тонким шаром.
  8. Викладаємо скибочки по колу, так щоб вони повністю покрилися тестом.
  9. У мультиварку встановлюємо чашу і вибираємо режим (ВИПІЧКА 60 + 30).
  10. Після цього залишаємо на підігріві ще на 15 хвилин, не відкриваючи кришку. Інакше пиріг «сяде» і всередині буде тягучим і жорстким.

Як тільки ви отримаєте пиріг, відразу ж присипте його цукровою пудрою.

Дієтичний десерт стане дуже смачним, солодким і як би присипаним снігом. Подайте до нього чашу ароматної кави вранці або запашного чаю з травами ввечері – ваші домочадці будуть в захваті.

Шарлотка з гарбузом і яблучно-вершкової прошарком

Така шарлотка випікається в мультиварці за технологією, описаної в першому рецепті, з тією різницею, що використовуються тільки слайси з гарбуза для приготування основи.

Інгредієнти в такий десерт беремо з розрахунку: на 1 яйце – 1 ст. л. цукру і 1 ст. л. муки.

Шарлотка з яблуками і гарбузом в мультиварці

Товщина пирога може бути будь-хто. Чим більше яєць – тим пишніше і товщі буде шарлотка. Але його потрібно буде розділити на коржі, розрізавши після повного охолодження уздовж.

Далі робимо яблучно-вершкову прошарок для пирога.

складові

  • Яблука кисло-солодкі, очищені від шкірки і насіння – 1 кг.
  • Сметана або жирні вершки – 0.5 літра.
  • Цукор – 1 стакан.
  • Масло вершкове – 250 гр.

приготування

  1. Яблука натираємо на крупній тертці і змішуємо їх з цукром.
  2. Закидаємо на сковорідку або в каструлю з товстим дном і заливаємо сметаною або вершками.
  3. Тушкуємо хвилин 40. Коли сироп загусне, скибочки яблук стануть прозорими, карамелізованими.
  4. Знімаємо з вогню, пересипаємо в миску і даємо повністю охолонути.
  5. Додаємо масло і збиваємо міксером до однорідної, пишної консистенції.

Гасити яблука з вершками можна і в мультиварці, але помішувати обов’язково.

Збираємо шарлотку

  1. Попередньо розділена на коржі шарлотка розкладається на тарілку.
  2. Змащуємо шаром яблучно-вершкового крему один «корж» шарлотки. Накриваємо зверху іншим. Повторюємо процедуру, використовуючи всі заготовки.
  3. Кремом обробляємо краю так, щоб вони були повністю «запечатані».

При бажанні можна зробити з гарбуза цукати і прикрасити ними верх десерту.

Такий гарбузово-яблучний пиріг буде більше схожий на торт. Він не буде дієтичний. Але від цього не менш смачний і оригінальний.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.