Шарлотка – найпоширеніший десерт. Його приготування не вимагає особливих навичок і не займає багато часу. Пиріг виходить смачним, пишним і дуже ароматним. А якщо готувати його в мультиварці, то результат просто приречений на успіх.
Класична шарлотка з яблуками і гарбузом
Цей десерт дуже простий, але все ж має певний «протокол» приготування, дотримання якого гарантує чудовий результат. Такий дієтичний пиріг – знахідка для тих, хто сидить на дієті.
складові
- Яйця курячі (бажано домашні, великі) – 4 шт.
- Цукровий пісок – 2 мірних чашки (гранований стакан).
- Борошно пшеничне вищого ґатунку – 2 мірних чашки.
- Цукор ванільний – 2 гр. (1 пакет).
- Сода – ½ ч. Л.
- Яблука – 4-5 шт. середнього розміру (бажано кисло-солодких).
- Гарбуз – 200-250 гр.
- Вершкове масло або маргарин для змазування чаші в мультиварці.
Віддавайте перевагу кисло-солодким яблукам. Вони краще пропікаються. Гарбуз краще брати гібридних сортів (гарбуз-диню, наприклад). Вона більш соковита і не волокниста.
приготування
- Акуратно відокремлюємо яєчні білки від жовтків. Якщо в білкову масу потрапить жовток, отримати густу піну буде важко. При випічці пиріг не «підійде» і десерт втратить пишність. Для того, щоб білки добре збивалися, потрібно потримати їх в холодильнику і перед збивання додати дрібку солі.
- Збиваємо білки до одержання тугий піни. Готовність перевіряється перевертанням ємності. Якщо не випадає і не стікає по стінках – значить готово.
- В піну засипається цукор, ваніль і продовжуємо збивати. Готовність перевіряємо так само.
- Борошно попередньо просіюємо її через сито для збагачення киснем. Тоді яблучна шарлотка буде пишною і повітряної.
- Додаємо жовтки і перемішуємо.
- Яблука і гарбуз очищаємо від шкірки і нарізаємо тонкими скибочками
- Чашу мультиварки змащуємо маслом або маргарином. Виливаємо все тісто і злегка разравниваем ложкою.
- Викладаємо на поверхню скибочки яблук і гарбуза. «Притоплюється» шматочки, щоб вони зверху вкрилися шаром тіста.
- Встановлюємо чашу в мультиварці і вибираємо режим «Випічка» 60 + 30 хвилин.
- Після сигналу залишаємо шарлотку ще на 10-15 хвилин в режимі підігріву.
Тільки після цього можна відкрити кришку, але випічку використовувати не поспішайте. Нехай трохи холоне. Потім дістаємо пиріг з яблуками і гарбузом.
Дієтична шарлотка з яблуками і гарбузом буде прекрасним десертом до ранкової кави або вечірнього чаю.
медові варіації
Гарбузово-яблучний десерт, приготований в мультиварці, стане дієтичним блюдом, яке здатне повністю замінити калорійний десерт зі збитими вершками або масляним кремом. Мед буде тим секретним інгредієнтом, що додає пікантності і карамельного присмаку традиційному пирога з яблуками.
складові
- Яйця курячі (домашні, великі) – 5 шт.
- Цукровий пісок – 1,5 мірних склянки.
- Мед (липовий, рідкий) – 3 ст. л.
- Борошно пшеничне – 2 мірних склянки.
- Ваніль – 1 гр. (Пакетик чистої ванілі).
- Сода – 1/2 ч. Л. (Або 1 ч. Л. Розпушувача для тіста).
- Яблука – 3-4 шт. великих.
- Гарбуз – 250 гр.
- Масло або маргарин – для змазування чаші в мультиварці.
У цьому рецепті десерт буде більш важким, тому знадобиться більшу кількість розпушувача. Сода може надати специфічний, не дуже приємний присмак. Тому використання розпушувача для тіста буде більш доречним.
приготування
- Відокремлюємо білки від жовтків, уникаючи змішування цих двох складових яйця, інакше збити густу піну буде практично неможливо.
- Додаємо цукор і продовжуємо збивати масу, поки вона не стане дуже тугий. Перевірити можна дуже просто – переверніть миску. Якщо не повзе по стінках і не випадає – готово.
- Поступово вливаємо мед і ваніль і продовжуємо збивати. Так шарлотка не сяде під час випікання.
- Борошно разом з розпушувачем додаємо в пиріг невеликими порціями. Перемішуємо ложкою або силіконової лопаткою. Десерт вийде пишним і повітряним.
- Змащуємо чашу в мультиварці вершковим маслом і трохи присипаємо борошном, щоб готовий пиріг не підгорав.
- Викладаємо тісто у форму і злегка разравниваем ложкою.
- З гарбуза і яблук робимо слайси, занурюємо їх в мед, розігрітий на водяній бані. Так мед краще «огорне» скибочки і залишиться на них тонким шаром.
- Викладаємо скибочки по колу, так щоб вони повністю покрилися тестом.
- У мультиварку встановлюємо чашу і вибираємо режим (ВИПІЧКА 60 + 30).
- Після цього залишаємо на підігріві ще на 15 хвилин, не відкриваючи кришку. Інакше пиріг «сяде» і всередині буде тягучим і жорстким.
Як тільки ви отримаєте пиріг, відразу ж присипте його цукровою пудрою.
Дієтичний десерт стане дуже смачним, солодким і як би присипаним снігом. Подайте до нього чашу ароматної кави вранці або запашного чаю з травами ввечері – ваші домочадці будуть в захваті.
Шарлотка з гарбузом і яблучно-вершкової прошарком
Така шарлотка випікається в мультиварці за технологією, описаної в першому рецепті, з тією різницею, що використовуються тільки слайси з гарбуза для приготування основи.
Інгредієнти в такий десерт беремо з розрахунку: на 1 яйце – 1 ст. л. цукру і 1 ст. л. муки.
Товщина пирога може бути будь-хто. Чим більше яєць – тим пишніше і товщі буде шарлотка. Але його потрібно буде розділити на коржі, розрізавши після повного охолодження уздовж.
Далі робимо яблучно-вершкову прошарок для пирога.
складові
- Яблука кисло-солодкі, очищені від шкірки і насіння – 1 кг.
- Сметана або жирні вершки – 0.5 літра.
- Цукор – 1 стакан.
- Масло вершкове – 250 гр.
приготування
- Яблука натираємо на крупній тертці і змішуємо їх з цукром.
- Закидаємо на сковорідку або в каструлю з товстим дном і заливаємо сметаною або вершками.
- Тушкуємо хвилин 40. Коли сироп загусне, скибочки яблук стануть прозорими, карамелізованими.
- Знімаємо з вогню, пересипаємо в миску і даємо повністю охолонути.
- Додаємо масло і збиваємо міксером до однорідної, пишної консистенції.
Гасити яблука з вершками можна і в мультиварці, але помішувати обов’язково.
Збираємо шарлотку
- Попередньо розділена на коржі шарлотка розкладається на тарілку.
- Змащуємо шаром яблучно-вершкового крему один «корж» шарлотки. Накриваємо зверху іншим. Повторюємо процедуру, використовуючи всі заготовки.
- Кремом обробляємо краю так, щоб вони були повністю «запечатані».
При бажанні можна зробити з гарбуза цукати і прикрасити ними верх десерту.
Такий гарбузово-яблучний пиріг буде більше схожий на торт. Він не буде дієтичний. Але від цього не менш смачний і оригінальний.