Останнім часом мультиварка стала незамінною помічницею на кухні. З її допомогою можна приготувати практично все – від першого до десерту. Шоколадний пиріг на кефірі – простий варіант смачної випічки і на кожен день, і з особливої нагоди.
Десерт «Шоколадно-кокосовий рай»
Пиріг на кефірі за таким рецептом – це основа для простого і дуже смачного торта для сімейного чаювання. Якщо приготувати його з вечора, то до сніданку у вас буде чудовий десерт, який порадує і дітей, і дорослих.
Необхідні продукти
Для тесту:
- Півтора склянки кефіру (кімнатної температури);
- стакан цукрового піску;
- 2 великих ложки рослинної олії без запаху;
- 3 великих ложки какао;
- 2 курячих яйця (бажано домашніх, великих);
- велика ложка порошку для випічки;
- 2 склянки борошна.
При бажанні можна додати ванілін, але какао і так додасть відповідний запах. Важливо, щоб кефір ні холодним, щойно з холодильника, інакше тісто буде «забитим» і не підніметься так, потрібно.
Для крему:
- Півлітра сметани;
- цукор за смаком;
- ванілін на кінчику ножа;
- пачка кокосової стружки.
Стружку краще брати білу. Якщо любите кокос – можете збільшити її кількість. При використанні чистого ваніліну майте на увазі, що він має гіркий смак, що при надмірному додаванні в десерт може його зіпсувати.
приготування
Вам буде потрібно три досить габаритні ємності – приблизно по 2 літри кожна. Весь процес приготування буде проходити саме в них.
-
- В одній ємності збиваємо яйця з цукром до стійкої пишної піни. Розділяти білки і жовтки не обов’язково, так як в тесті присутня достатня кількість розпушувача.
- Додаємо кефір і рослинне масло і перемішуємо до однорідної консистенції.
- В іншій ємності з’єднуємо все сипучі інгредієнти: борошно, какао, порошок для випічки. Просіваємо їх через дрібне сито.
-
- Тепер з’єднуємо вміст обох ємкостей і перемішуємо, щоб тісто було без єдиного грудочки.
- Встановлюємо режим «Випічка» на 60 + 40 хв. Чашу змащуємо рослинним маслом і присипаємо борошном з какао або горіховою крихтою. Виливаємо тісто, закриваємо кришку і перші 60 хв. випікаємо, не відкриваючи прилад. Потім можна перевірити його стан за допомогою дерев’яної палички. У різних моделях мультіварок час випічки може несуттєво відрізнятися.
- Поки випікається пиріг на кефірі, в третій ємності приготуємо простий сметанний крем. Сметану потрібно збити до пишного стану з цукром (за смаком), додати ваніль і кокосову стружку. Готовий пиріг витягаємо з чаші злегка охолодженим, за допомогою решітки-пароварки. Даємо повністю охолонути і лише потім розрізаємо на три коржа.
- Перемащуємо кремом, зверху присипаємо тієї ж кокосовою стружкою або горіховою крихтою з волоських горіхів, фундука. Можна використовувати шоколад або подрібнене печиво.
Нехай шоколадний пиріг на кефірі, перетворений в торт, постоїть ніч. Він просочиться ніжним кремом і вранці прекрасно доповнить чаювання.
Торт «Негр в піні»
Цей шоколадний пиріг на кефірі має безліч назв: «Негр посміхається», «Ліловий негр», «Негр в білому». Але саме ліловий найкращим чином характеризує незвичайний колір тесту, який виходить завдяки з’єднанню кефіру, соди, какао і смородинового варення.
складові
- Стакан кефіру;
- стакан черносмородинового варення;
- склянка цукру;
- дві склянки борошна;
- два курячих яйця;
- столова ложка жирної сметани;
- столова ложка соди;
- дві столові ложки какао;
- столова ложка соди харчової.
Крем можна використовувати сметанний або сирний. Випікаємо пиріг на кефірі і розрізаємо його на три коржа – це оптимальна кількість для такої кількості продуктів і обсягу чаші п’ятилітрової мультиварки.
приготування
-
- Міксером збиваємо яйця з цукром до пишної піни, поступово додаємо смородинове варення і перемішуємо.
- Маленькими порціями вводимо просіяне борошно з какао і продовжуємо процес, щоб в заготівлі не залишалося грудочок.
- В окремій ємності змішуємо кефір, сметану і соду. Даємо розпушувач «погаситися» – буквально 3-5 хв.
- Додаємо кефіру сметанним масу в основну і перемішуємо до однорідної консистенції. «Негр в піні» матиме колоритний темно-ліловий колір – це нормально.
-
- Виставляємо режим «Випічка» на 40-45 хв. Чашу змащуємо маслом і виливаємо тісто, випікаємо під закритою кришкою. Час може відрізнятися в залежності від моделі мультиварки. Спробуйте готовність дерев’яною паличкою, при необхідності додайте кілька хвилин.
- Витягувати готовий пиріг на кефірі потрібно охолодженим, за допомогою силіконової рукавиці або решітки-пароварки.
-
- «Негра в піні» розрізаємо на три коржа тільки повністю холодним, інакше пиріг розкришиться.
-
- Для крему сметану збиваємо з цукром до пухкої маси. Якщо кісломолчка домашня – досить три-чотири хвилини. Якщо більше – отримаєте масло з сироваткою замість крему.
- Коржі перемазати кремом, закрити боки. Зверху можна прикрасити горіховою крихтою або кокосовою стружкою. Тоді точно вийде «Негр в піні».
Пиріг «День і ніч»
Шоколадно-сирний торт в мультиварці – це просто і дуже смачно. Такий пиріг на кефірі або сметані виходить пишним, соковитим і дуже апетитним.
продукти
На тісто:
- Склянка борошна;
- стакан кефіру або сметани;
- півсклянки цукру;
- 2 яйця;
- 50 гр. вершкового масла;
- 2 ст. л. какао;
- 1 ч. Л. соди.
На сирну начинку:
- 400 гр. сиру жирного;
- 2 ст. л. манки;
- 2 яйця;
- півсклянки цукру;
- ваніль за смаком.
У начинку можна додати родзинки або інші сухофрукти, ваніль замінити цедрою лимона.
приготування
-
- Насамперед встановлюємо режим «Випічка» і закидаємо туди вершкове масло. Буквально через три хвилини воно розтопиться. Змащуємо чашу, зайве виливаємо в чашку і залишаємо – залишки нам ще знадобляться.
- У глибокій ємності збиваємо яйця з цукром, додаємо кефір (сметану) і розтоплене масло, ретельно перемішуємо.
- Просіваємо через сито борошно, какао і соду. Поступово вводимо сухі інгредієнти і перемішуємо до однорідності. Тісто вийде рідким.
-
- Займаємося сирною начинкою. Сир перетираємо через сито або подрібнюємо блендером до пюреобразного стану.
- Яйця збиваємо з цукром до пишної піни і з’єднуємо з сиром. Додаємо манку і знову перемішуємо до однорідності. На цьому етапі можна додавати сухофрукти.
- Встановлюємо «Випічка» на 60 + 40 хв. Виливаємо коричневе тісто і розрівнюємо поверхню.
- Зверху виливаємо сирну начинку і злегка «притоплюється» її. Закриваємо кришку і випікаємо до звукового сигналу, не відкриваючи.
Витягувати потрібно разом з чашею. Нехай десерт повністю охолоне і тільки потім перекладайте на блюдо.
Декілька порад
Какао – порошок дуже гігроскопічний і під час зберігання може злежуватися, збиваючись в грудочки, тому перед додаванням в десерти його потрібно просіяти через дрібне сито.
Щоб порошок какао легше з’єднувався з тестом, його потрібно вводити разом з іншими сипучими інгредієнтами – цукром, борошном, манкою.
При використанні соди в випічці, особливо на кефірі, її потрібно попередньо погасити кісломолочку, щоб в готовому виробі не відчувався специфічний запах і присмак.