Для того, хто вважає, що курячі тельбухи не гідні кулінарного уваги і годяться тільки для приготування супів або як доповнення до паштетів, наша розмова стане справжнім одкровенням.
Курячі потрошки, особливо приготовані в мультиварці, можуть претендувати на звання кулінарного шедевра в розділі м’ясних страв. Їх можна подавати як самостійне блюдо або ж до будь-якого гарніру. Все залежить від рецепта і способу приготування. Ми розглянемо обидва варіанти.
Тушковані тельбухи «Шлунок і Кº»
Це самодостатня страва, яке може бути подано до столу самостійно, без будь-яких доповнень як гарнір. Але якщо є бажання і за столом збираються люди з хорошим апетитом – все в ваших руках.
складові
- Курячі сердечка – 250 гр.
- Курячі шлуночки – 250 гр.
- Куряча печінка – 250 гр.
- Цибуля ріпчаста білий – 3 шт.
- Морква – 2 шт.
- Томатна паста – 2 ст. л.
- Вода – 1 склянка
- Сіль, перець, спеції – за смаком.
Можна використовувати томатний соус замість пасти, тоді зменшіть кількість води. Інакше страва буде рідким і не таким насиченим.
приготування
- Цибулю і моркву очищаємо і нарізаємо тонкими кільцями. Включаємо в мультиварці режим «Жарка», наливаємо рослинне масло і даємо йому трохи нагрітися. Закидаємо овочі і обсмажуємо до напівпрозорого стану лука.
- Курячі потрошки промиваємо, очищаємо від плівок, злегка обсушуємо. При необхідності нарізаємо шматочками. Закидаємо до овочів, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати під закритою кришкою.
- Тим часом з’єднуємо воду з томатною пастою, сіллю, спеціями і перцем.
- Заливаємо приготовану заправку в чашу. Встановлюємо в мультиварці режим «Гасіння» на 90 хвилин. Готуємо під закритою кришкою. Періодично блюдо потрібно помішувати.
- Приблизно через 30-40 хвилин спробуйте соус на смак. Якщо потрібно, заправте спеціями. Продовжуйте приготування.
Готову страву подавати гарячим, посипавши дрібно нарубаної свіжою зеленню. Добре підійде салат зі свіжих овочів і картопляне пюре.
Закуска «Вершкове настрій»
Курячі потрошки, тушковані з овочами в сметані – справжній захват смаку. Приготуйте до цього м’ясної страви спагетті, гречку чи картоплю, і смачний обід або вечерю готовий.
складові
- Курячі потрухи – 1 кг.
- Цибуля ріпчаста білий – 0.5 кг.
- Морква – 0.5 кг.
- Масло вершкове – 20 гр.
- Сметана жирна – 250 гр.
- Борошно пшеничне в / с – 2 ст. л.
- Сіль, спеції – за смаком.
Рослинна олія для обсмажування овочів використовуйте тільки рафінована. Його повинно бути зовсім небагато, щоб в готовій страві вона не відшаровується.
приготування
- Лук очищаємо і нарізаємо дрібними кубиками.
- Морква очищаємо і натираємо на крупній тертці.
- В мультиварці встановлюємо режим «Гасіння», наливаємо рослинне масло і закидаємо подрібнені овочі. Смажимо 5-7 хвилин, періодично помішуючи.
- Потрошки очищаємо, промиваємо під проточною водою і відкидаємо на друшляк, щоб стекла зайва рідина.
- Закидаємо їх до овочів і обсмажуємо, помішуючи, щоб не підгоріли.
- Додаємо вершкове масло і даємо йому повністю розтопиться. Знову перемішуємо і продовжуємо тушкувати ще 2-3 хвилини.
- Тим часом в сметані збиваємо борошно, додаємо спеції і сіль за смаком.
- В мультиварці встановлюємо режим «Гасіння» на 90 хвилин. Час вказано усереднене. Це залежить від потужності вашої кухонної помічниці.
Приготувати таку страву в мультиварці не складе труднощів навіть для зовсім недосвідченою господині. Подавайте його з картоплею або макаронами. А ще з салатом зі свіжих овочів або улюбленими соліннями.
Картопля з курячими шлуночками в сметані
Ця страва нагадує рагу і не вимагає гарніру.
складові
- Курячі шлуночки – 500 гр.
- Картопля – 5-6 шт. (Великих)
- Морква – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста білий – 1 шт.
- Вода – 1 склянка
- Сметана – 150 гр.
- Спеції, сіль – за смаком
- Рослинна олія рафінована – для обсмажування
- Зелень (кріп, петрушка, цибуля-перо) – для прикраси готового блюда.
приготування
- Курячі шлуночки промити, очистити, злегка обсушити і нарізати на шматочки. В мультиварці встановити режим «Гасіння» і обсмажити їх на рослинній олії.
- Цибулю і моркву очистити, нарізати тонкою соломкою. Закинути до шлунків і обсмажувати ще 5-7 хвилин.
- Очистити картоплю, нарізати великими кубиками і закинути в мультиварку.
- Сметану і воду змішати з сіллю і спеціями. Залити в чашу. Встановити режим «Гасіння» на 60 хвилин.
Готову страву подавати до столу гарячим, присипавши дрібно нарубаної зеленню, з салатом зі свіжих овочів або соліннями.
Це цікаво і важливо знати
Курячу печінку для гасіння вибирайте тільки цілу. Отримуйте всі плівки і позеленіли місця. Інакше страва буде гірчити.
Шлунки перед приготуванням потрібно ретельно вимити і видалити внутрішні частини, якщо такі ще залишилися. Вони також можуть надавати гіркоти і жорсткості шматочках.
Сердечка потрібно розрізати навпіл, видалити плівки і ретельно промивати.
Якщо замочити курячі потрошки перед приготуванням в молоці на 15-20 хвилин, блюдо вийде більш соковитим і насиченим.
Щоб приготувати смачні субпродукти з овочами, зокрема з картоплею, додайте томатну пасту в самому кінці приготування, коли картопля буде практично готова. Інакше вона залишиться жорсткою, скільки б ви її ні гасили.