Індичка – одна з перших птахів, приручених людиною. Її м’ясо дієтичне. Мала кількість жиру, легкий білок, наявність мінералів і мікроелементів принесе користь вашому організму. А приготування в мультиварці гарантує чудовий смак, соковитість і аромат свята, який дуже скоро з’явиться у вашому домі.
Індичка під соєвим соусом
Приготування будь-якої страви в мультиварці відрізняється від звичайного способу тим, що під час процесу використовується значно менша кількість масла.
Необхідні продукти
- Півкілограма філе індички;
- одна велика цибулина;
- 6 ст. л. соєвого соусу;
- 2 маленьких ложки цукру;
- сіль за потребою;
- приправи – перець, орегано, коріандр, куркума або карі;
- зелень цибулі – для прикраси готового блюда.
Цукор можна замінити медом. Тільки вибирайте світлі сорти, бажано квіткові. Вони не бояться термічної обробки. Так як приготування в мультиварці зробить будь-яке м’ясо соковитим, можна брати не тільки філе з стегнової частини, але і з грудки.
приготування
- Філе індички промиваємо, обсушуємо і нарізаємо порційними шматками, але не дуже маленькими. Такий спосіб нарізки дасть можливість зберегти ще більше соку в готовій страві.
- Лук очищаємо і нарізаємо дрібними кубиками.
- В мультиварці встановлюємо режим «Випічка», наливаємо буквально пару ложок рослинного масла без запаху (в ідеалі – оливкова), даємо йому нагрітися.
- Закидаємо цибулю і обсмажуємо його кілька хвилин, постійно помішуючи, щоб не підгорів. Уважно стежте за цим процесом – навіть трохи підгорів цибулю може зіпсувати ніжний смак страви.
- В окремій скляній ємності змішуємо соєвий соус з цукром або медом. Додаємо ще кілька ложок води і перемішуємо до повного розчинення цукру. Також на цьому етапі в соус вводимо спеції.
- Заливаємо соус в чашу до цибулі і перемішуємо. Даємо рідини закипіти.
- Закладаємо шматочки філе і при необхідності солимо. Але враховуйте той факт, що соєвий соус досить солоний і додаткової заправки не буде потрібно.
- В мультиварці додаємо ще 45 хв. І готуємо страву під закритою кришкою. Періодично потрібно буде помішувати м’ясо, щоб воно рівномірно приготувалося з усіх боків.
Готову страву подаємо до столу, присипавши його рубаним зеленою цибулею. Можна використовувати ще і кріп. Як гарнір підійдуть овочі тушковані або приготовані на пару, рис, паста. Салат зі свіжих овочів або соління доповнять вашу трапезу.
Така запечена індичка дуже добре буде виглядати на святковому столі. До соусу можна додати натуральне червоне вино замість води – воно додасть аромат і насиченість страви.
М’ясо за східними мотивами
Тушковане філе індички за таким рецептом дуже добре гармонує з овочевими пюре або крупами, особливо рисом. Приготоване в мультиварці, воно буде соковитим, насиченим і дуже апетитним. Ви відразу відчуєте себе на жаркому і загадковому Сході з його непередаваними ароматами.
продукти
- Кілограм філе індички;
- дві великі білі цибулини;
- дві столові ложки тертого кореня імбиру (свіжого);
- дві столові ложки соєвого соусу;
- дві столові ложки гострого соусу Чилі (можна менше);
- дві-три столові ложки оливкової олії холодного віджиму + 1 ст. л. для обсмажування;
- куркума або каррі за смаком;
- столова ложка кунжуту.
Соус Чилі дуже гострий, орієнтуйтеся на власні смакові відчуття. Але якщо зменшуєте його кількість, додайте таку ж оливкової олії. Якщо використовуєте порошок імбиру, його потрібно 2 чайні ложечки або трохи менше.
приготування
- Філе нарізаємо невеликими порційними шматочками, промиваємо і обсушуємо.
- В мультиварці встановлюємо режим «Випічка», наливаємо ложку оливкової олії, розпалюються його.
- Одну цибулину очищаємо і нарізаємо дрібними кубиками. Закидаємо в чашу і обсмажуємо до золотистого кольору, періодично помішуючи.
- Поки обсмажується цибуля, займаємося соусом для м’яса. Очищаємо корінь імбиру і другу цибулину. Подрібнюємо їх на дрібній тертці або блендером.
- З’єднуємо з соєвим соусом, Чилі, оливковою олією і приправою (куркумою або карі), перемішуємо і заливаємо масою шматочки філе. Знову перемішуємо, щоб кожен шматочок «подружився» з соусом.
- В мультиварці встановлюємо «Гасіння» на 2 години, викладаємо м’ясо в чашу, заливаємо соусом і присипаємо кунжутом. Готуємо до звукового сигналу під закритою кришкою, періодично помішуючи вміст.
Блюдо вийде дуже ароматним, з пікантним остреньким соусом, яким можна полити гарнір. Свіжі овочі прекрасно доповнять картину.
Поради
Індичку по таким рецептам можна запікати цілком, тільки попередньо її потрібно замаринувати і потримати в маринаді деякий час (близько години-півтори), щоб м’ясо просочилося спеціями і сіллю.
Соєвий соус може повністю замінити сіль, тільки потрібно збільшити його кількість.
До м’яса індички підходять приправи: куркума, карі, шафран, коріандр. Якщо в магазині немає такого набору спецій, їх цілком можна зробити самостійно.
Слідкуйте за тим, щоб соусу була достатня кількість, інакше страва вийде сухим. Можна додати води або бульйону.