Крученики – вишукане м’ясне блюдо української кухні. Назва цієї страви відбулося швидше за все від слова «крутити», так як це відбитий в тонкий млинець шматочок м’яса, в середину якого щільно закручують фарш або інше наповнення. Як приготувати крученики з різноманітними начинками ви дізнаєтеся з рецептів з фото, які ми підібрали спеціально для вас.
Крученики з свинини
Цю страву з легкістю стане основною стравою будь-якого банкету. Незважаючи на те, що готують їх з різного м’яса, фаворитом є крученики зі свинини.
Необхідні компоненти:
- 500 г свинячої корейки;
- 150 г сиру;
- 2 цибулини;
- 1 морквина;
- 100 мл вершків;
- пучок кропу і петрушки;
- сіль, свіжозмелений чорний перець;
- панірувальні сухарі;
- Олейна без запаху.
Послідовний опис:
- Корейку режим шматочками як для відбивних і злегка їх відбиваємо. Перчимо, присаливаем з обох сторін.
- Одну цибулину кришимо і підсмажуємо в малій кількості жиру. Охолоджуємо і додаємо тертий крупно сир і подрібнену зелень. Добре перемішуємо.
- У відбивну кладемо готову сирно-овочеву суміш і формуємо щільний рулет. Скріплюємо його зубочисткою або кулінарної ниткою.
- Кожен рулетик обвалюють в сухарях і смажимо в розігрітій Олейні до золотистої скоринки.
- Овочі, що залишилися подрібнюємо. Обсмажуємо до золотистого, потім додаємо до них вершки. Добре перемішуємо.
- Викладаємо в готову зажарку м’ясні рулети, прикриваємо кришкою і тушкуємо півгодини на невеликому вогні.
Крученики з грибами
Рецепт кручеників зі свинини може змінюватися завдяки різноманітності начинок, яких зараз придумали дуже багато. Гриби використовують часто, так як вони надають страві ситість.
Перелік продуктів на 500 г м’яса:
- 200 г печериць;
- 2 цибулинки;
- сіль, спеції на смак;
- 50 г вершкового масла;
- 100 мл вершків;
- масло для смаження.
- Гриби дрібно ріжемо. Висипаємо їх у сковороду з топленим маслом і ароматними спеціями. Прожарюємо недовго, перемішуючи. Кришимо цибулю і додаємо до них. Обсмажуємо до готовності.
- М’ясо ріжемо і відбиваємо як годиться. Посипаємо спеціями і солимо. Загортаємо всередину грибочки, фіксуємо ниткою.
- Крученики з грибами обсмажуємо і викладаємо у жароміцних посуд.
- Заливаємо їх вершками і тримаємо в духовці чверть годину при 180 градусах.
Крученики з квашеною капустою
Приготоване таким чином страва ще називають волинські крученики. Оригінальна начинка надає їм незвичайний смак.
Кількість продуктів необхідне на ½ кг свинячого карбонату:
- 300 г квашеної капусти;
- 1 цибулина;
- 100 г сметани;
- сіль, спеції за бажанням;
- сухарі для панірування;
- Олейна без запаху.
- Лук кришимо дрібненько і смажимо на олії до золотистого стану. Додаємо до нього вичавлену квашену капусту. Все перемішуємо, присаливаем і тушкуємо близько 10 хвилин.
- Філе поділяємо на шматочки, кожен відбиваємо і загортаємо в нього злегка остигнула капусту.
- Кожен рулет занурюємо в сметану, обвалюють в паніровці і готуємо на розпеченій Олейні.
- Складаємо прожаренние рулетики в глибоку каструльку, додаємо в неї залишки сметани і жир, в якому вони смажилися. Тушкуємо десь 15 хвилин при низькій температурі.
Пальчики з курячого філе з чорносливом
Страва з курячого філе дуже ніжне, а чорнослив надає такому страві пікантності.
Продукти, які будуть потрібні на 300 г курячої м’якоті:
- 150 г чорносливу без кісточок;
- 100 мл майонезу;
- 50 мл вершків;
- 30 мл соєвого соусу;
- 1 цибулина.
Послідовний опис:
- Чорнослив замочуємо на трохи в теплій воді, потім обсушуємо.
- Філе поділяємо на шматочки не дуже великого розміру. Відбиваємо не дуже тонко.
- Майонез розводимо соєвим соусом. В отриманий маринад викладаємо відбивні і порізаний півкільцями цибулю, даємо їх настоятися.
- У промаринуватися м’ясо кладемо одну сливку і звертаємо. Пальчики з чорносливом закріплюємо зубочисткою і кладемо в посуд для запікання.
- Зверху виливаємо залишки маринаду з цибулькою, поливаємо вершками і прибираємо в духову шафу готуватися при температурі 180 не довше ніж 35-ти хвилин.
Рулети з салом і часником
Залежно від вибору начинки змінюється смак страви. Якщо в серединку покласти цей варіант – то у вас вийде злегка островатенькое і дуже соковите м’ясо.
Кількість інгредієнтів на половину кілограма курячого філе:
- 150 г російського сиру;
- кілька часточок часнику;
- 150 г сала;
- 50 г спреду;
- 100 г сметани;
- Олейна;
- сіль, свіжозмелений перець.
Опис готування покроково:
- Філе поділяємо на невеликі шматочки і трохи відбиваємо. Пересипаємо сіллю і перчимо. Вилажіваем їх в мисочку і змащуємо сметаною. Нехай постоїть не менше півгодини.
- Сало нарізаємо дрібненькими кубиками. Трьом крупно сир. Дуже дрібно кришимо часничок. Все змішуємо з сіллю і перемолотим чорним перцем.
- В серединку відбивною кладемо підготовлений фарш, закручуємо і сколюємо зубочисткою. Обсмажуємо в невеликому обсязі жиру до рум’яності.
- Форму натираємо спредом. Складаємо в неї курячі крученики. Поливаємо вершками, накриваємо фольгою і прибираємо в духовочку хвилин на 30 при 180 градусах.
Рулетики з телятини
Рецепт кручеників з телятини досить простий у виготовленні. Завдяки рису вони виходять дуже ситними, а додаткове гасіння в бульйоні робить їх ніжними і соковитими.
Набір продуктів на 400 г вирізки:
- 100 мл бульйону;
- 100 мл сметани;
- 100 г рису;
- 1 цибулина;
- 1 варене яйце;
- трохи зелені;
- борошно;
- приправи, сіль;
- масло рослинне.
- Рис відварюємо до готовності. Цибулю дрібно шаткуємо і засмажуємо до золотистого. Викладаємо в сковороду крупу, кришеним зелень і яйце. Добре перемішуємо, притрусивши перцем і посолити на смак.
- Телятину поділяємо на шматочки і відбиваємо. В серединку викладаємо фарш і скручуємо, закріпивши ниткою.
- Нагріваємо масло і обсмажуємо кожен рулетик, який складаємо в каструльку.
- Бульйон змішуємо зі сметаною, трохи прогріваємо і заливаємо в каструльку з м’ясом. Прикриваємо кришкою, доводимо до кипіння і зменшуємо температуру, щоб злегка кипіло. Протушкувати 40 хвилин.
Крученики листкові з беконом
Незважаючи на те, що в традиційному варіанті це м’ясна страва, є ще один вид готування такої страви, але з тіста. Для їх приготування ми будемо використовувати готове листкове тісто, попередньо його розморозивши.
Ще нам буде потрібно:
- бекон – 150-200 г;
- цибулька – 1 шт .;
- часник – пару зубків;
- солодкий соус «Чилі» – кілька чайних ложок;
- натертий сир – приблизно 100 гр;
- 1 жовток для змазування;
- насіння кунжуту для присипки.
- Бекон (можна замінити шинкою) ріжемо дуже дрібненькими кубиками. Цибулю і часник подрібнюємо якомога дрібніше. У невеликому обсязі масла обсмажуємо все до золотистого. Виймаємо на тарілку і даємо трошки охолонути.
- З тіста розкочуємо два пласта. Перший пласт змащуємо соусом, притрушуємо тертим сиром. Потім розподіляємо по ньому остигнула начинку. Прикриваємо зверху другим шаром. Розрізаємо їх на смужки шириною приблизно 3 сантиметри. Потім кожну смужку перекручуємо, формуючи спіральки, і розкладаємо на лист, вистелений папером для випічки.
- Змащуємо розбовтаним жовтком, притрушуємо кунжутом. Запікаємо листкові ласощі при 170 градусах до готовності.
Незважаючи на простоту в приготуванні – м’ясні крученики прекрасно доповнять ваше меню. Спробувавши їх хоча б раз – ви будете готувати їх досить часто, оскільки вони безсумнівно сподобаються вам і вашій родині.