Баурсак – традиційний борошняний продукт багатьох націй і народностей, які називають його по-різному: боорцок, боорсок або бавирсак. Це виріб являє собою невеликі пончики (круглі, трикутні або у формі ромбів), які готують з дріжджового або прісного тіста, і смажать в казані або у фритюрі.
Калорійність страви становить 235 ккал на 100 г і може збільшуватися в залежності від вмісту цукру. Як приготувати баурсаки в декількох інтерпретаціях з фото і покроково, ми розглянемо в даній статті.
Казахські баурсаки в домашніх умовах
Справжній казахський рецепт Баурсак включає в себе натуральні казахські продукти: айран і кобиляче молоко для тіста, а для обсмажування – баранячий жир. Саме вони створять неповторний смаковий колорит.
Перелік компонентів:
- Пекарські дріжджі (живі пресовані) – 100 г;
- Айран – 0,5 л;
- 90-100 г цукру;
- Молоко кобиляче – 1,5 склянки;
- Борошно – 1-1,5 кг;
- Одне яєчко;
- Сіль і сода – по одній маленькій ложці;
- Розтоплений баранячий жир – 400 г.
Баурсаки на дріжджах готуються довго – 3,5-4 години, але в захваті залишаться навіть справжнісінькі гурмани.
Інструкція приготування:
- Дріжджі розводимо в тепленьке молочко;
- В айран всипаємо соду, розмішуємо і чекаємо близько двох хвилин, поки відбудеться реакція;
- Далі змішуємо айран і молоко, додаємо борошно, яйце, цукровий пісок і присаливаем. Вимішуємо еластичне і м’яке тестіце;
- Розміщуємо його в тепле місце, нехай підходить 1-1,5 години. Потім ретельно його підмішуємо і ставимо ще підходити;
- Чекаємо ще 1-1,5 годинки, знову вимішуємо масу, розгортаємо пластом 1 см завтовшки і вирізаємо маленькі кругляшки (можна скористатися чаркою);
- Даємо їм «на підхід» 10 хвилин і потім обсмажуємо в баранячому жирі (киплячому). Кружечки в процесі смаження збільшуються в обсязі і стають схожі на кульки.
Готові смачні баурсаки викладають на паперову серветку або рушник для вбирання непотрібного жиру.
Бавирсак татарський на дріжджах
Готувати його в домашніх умовах зовсім не важко. Страва являє собою шматочки тіста, які обсмажують у фритюрі і обсипають цукровою пудрою. Таке частування ідеально підходить до чаю.
Складові:
На тісто:
- Топлене масло – 15 г;
- Молоко – 70 мл;
- 5 яєць;
- Цукор – велика ложка;
- Свіжі дріжджі – 2 г;
- Пшеничне борошно – 650 г;
- Сіль – пучку.
На обжарку:
- Рафінована соняшникова олія – 250 мл.
На обсипання:
- Пудра цукрова – 5 великих ложок.
Схема готування:
- Яйця і молочко заздалегідь дістаньте з холодильника;
- Змішаємо в ємності розтоплене масло, яєчка, цукор, дріжджі, сіль і молочко. Все ретельно розмішати до повного розчинення соляних і цукрових кристалів і дріжджів;
- Потім введемо пропущену через сито борошно і замісити тісто. За м’якості воно повинно вийти як тестечко на вареники чи пельмені;
- Дамо йому трохи відпочити, 15-20 хвилин, накриємо тканиною;
- Потім розділимо тестову масу на 8 рівних часток, кожну з яких руками розкачати в ковбаску не більш двох сантиметрів завтовшки. Потім все заготовки наріжемо шматочками розміром як горіх фундук, або ще менше;
- Приступимо до обсмажуванні. Доводимо до кипіння олію рослинну і обсмажуємо наші заготовки, не забуваючи помішувати і перевертати для рівномірного обсмажування. Шматочки кладемо частинами, а не відразу все. Вони швидко підрум’янюються і збільшуються в обсязі в 1,5-2 рази. Кожна партія готується 3-4 хвилини.
Викладемо шумівкою татарський баурсак в друшляк, щоб прибрати масляні надлишки, дамо охолонути. Кладемо страву на блюдо і обсипаємо цукровою пудрою.
Повітряні бавирсакі
Це пишні, ніжні повітряні пончики, які готують з дріжджового тестіца. Баурсаки на молоці є головним атрибутом святкового казахського столу.
Склад продуктів:
- Сметана і пісок цукровий – по одній столовій ложці;
- Дріжджі – 10 г;
- Молоко – 500 мл;
- Борошно – 1 кг;
- Сіль – на смак.
Покроковий рецепт повітряних Баурсак:
- Замішуємо дріжджове тестечко з усіх інгредієнтів зі списку і ставимо його в тепло на 30 хвилин;
- Потім розгортаємо в формі пласта 1 см завтовшки і вирізаємо з нього середні кружечки. Протягом 10 хвилин даємо їм час на підйом;
- Обсмажуємо казахські баурсаки у фритюрі до золотистого. Закладаємо невеликі партії, щоб заготівлях було не тісно в каструльці, і смажимо по 2-3 хвилини.
Бездріжджова рецептура боорсоков
Це святковий традиційний солодкий десерт, який схожий на чак-чак, але більше за розміром. Тісто на баурсаки в даному рецепті робиться без дріжджів і не вимагає «відпочинку».
Вам знадобляться:
На тісто:
- 4 яйця;
- Маленька ложечка оливкової олії;
- 3-4 склянки борошна;
- Дрібка солі.
На сироп:
- Вода і цукор – по 0,5 склянки;
- Мед – велика ложка.
На жарку:
- Олія соняшникова рафінована – 2 склянки.
Етапи приготування:
- Розбиваємо в посуд яйця, присаливаем і додаємо оливкова олію. Добре перемішуємо компоненти за допомогою віночка;
- Вводимо поступово (по 0,5 склянки) борошно;
- Тестіце самостійно вимішуємо руками. Формуємо його в колобок і відправляємо на оброблення;
- Колобок ділимо на шматочки, і кожен скочується джгутом з жіночий мізинець товщиною. Формуємо з джгутиків маленькі кульки або брусочки;
- Наше ласощі без дріжджів ми готуємо в казані на олію, яке необхідно розжарити. Відправляємо заготовки у фритюр, відразу перемішуємо і повторюємо процес перемішування до того моменту, поки виробу не підрум’яняться. При смаженні утворюється багато піни, тому використовуйте високу, об’ємну ємність, щоб піна «не втекла»;
- Відкидаємо рум’яні кругляки на друшляк;
- Готуємо заливку з сиропу. У невеликому посуді мед змішуємо з цукром, розбавляємо водою, доводимо до кипіння і проварюємо протягом п’яти хвилинок до кольору карамелі;
- Заливаємо приготованим солоденьким сиропом наші домашні баурсаки, розмішуємо шумівкою, чекаємо, щоб вони просочилися;
- Викладаємо гіркою на тарілку і насолоджуємося готовим десертом.
Бавирсакі на кефірі
Караганда – це місто, де всі традиційні гуляння і свята зустрічають з цієї апетитної випічкою. Живильні пончики з давніх часів є символом щастя і сонця і подаються самим добрим і дорогим гостям. Цю страву є різновидом традиційного хліба багатьох народностей.
Підбірка корисних компонентів:
- Сухі дріжджі і сода – по маленькій ложечці;
- Одне яєчко;
- 2 склянки кефіру;
- Рослинна олія – дві великі ложки (в тісто) + 0,5 л (на обжарку);
- Борошно – близько 600 г;
- Цукор – велика ложка;
- Сіль – 1/2 чайної ложки.
приготування:
- Трохи підігріваємо кефір, додаємо дріжджі, сахарок і соду. Чекаємо деякий час до появи пухирців на поверхні маси;
- Потім додаємо яйце, борошно, олію і присаливаем;
- Замішуємо еластичне, м’яке тісто, трохи липнуче до рук. Накриваємо харчовою плівкою і ставимо на годину в тепло «для підходу»;
- Через цей час тестова маса стане більше розміром. Прісиплем її борошном, Обімніть ще раз, скачаємо ковбаскою, наріжемо ножиком на середні кружечки. Дамо полежати 10 хвилинок;
- Розпалює в казані маслечко і обсмажуємо пончики у фритюрі до готового стану, перевертаючи їх постійно шумівкою.
Баурсаки на кефірі готуються дуже швидко і викладаються на паперові серветки для вбирання зайвого жиру. Подається смачне блюдо до чаю з варенням або медом.