Різне

Баурсак – шедевр азіатського застілля



Національна страва народів Азії

Баурсак – традиційний борошняний продукт багатьох націй і народностей, які називають його по-різному: боорцок, боорсок або бавирсак. Це виріб являє собою невеликі пончики (круглі, трикутні або у формі ромбів), які готують з дріжджового або прісного тіста, і смажать в казані або у фритюрі.

Калорійність страви становить 235 ккал на 100 г і може збільшуватися в залежності від вмісту цукру. Як приготувати баурсаки в декількох інтерпретаціях з фото і покроково, ми розглянемо в даній статті.

Казахські баурсаки в домашніх умовах

Казахська оригінальна рецептура

Справжній казахський рецепт Баурсак включає в себе натуральні казахські продукти: айран і кобиляче молоко для тіста, а для обсмажування – баранячий жир. Саме вони створять неповторний смаковий колорит.

Перелік компонентів:

  • Пекарські дріжджі (живі пресовані) – 100 г;
  • Айран – 0,5 л;
  • 90-100 г цукру;
  • Молоко кобиляче – 1,5 склянки;
  • Борошно – 1-1,5 кг;
  • Одне яєчко;
  • Сіль і сода – по одній маленькій ложці;
  • Розтоплений баранячий жир – 400 г.

апетитні кульки

Баурсаки на дріжджах готуються довго – 3,5-4 години, але в захваті залишаться навіть справжнісінькі гурмани.

Інструкція приготування:

  1. Дріжджі розводимо в тепленьке молочко;
  2. В айран всипаємо соду, розмішуємо і чекаємо близько двох хвилин, поки відбудеться реакція;
  3. Далі змішуємо айран і молоко, додаємо борошно, яйце, цукровий пісок і присаливаем. Вимішуємо еластичне і м’яке тестіце;
  4. Розміщуємо його в тепле місце, нехай підходить 1-1,5 години. Потім ретельно його підмішуємо і ставимо ще підходити;
  5. Чекаємо ще 1-1,5 годинки, знову вимішуємо масу, розгортаємо пластом 1 см завтовшки і вирізаємо маленькі кругляшки (можна скористатися чаркою);
  6. Даємо їм «на підхід» 10 хвилин і потім обсмажуємо в баранячому жирі (киплячому). Кружечки в процесі смаження збільшуються в обсязі і стають схожі на кульки.

Готові смачні баурсаки викладають на паперову серветку або рушник для вбирання непотрібного жиру.

Бавирсак татарський на дріжджах

татарський рецепт

Готувати його в домашніх умовах зовсім не важко. Страва являє собою шматочки тіста, які обсмажують у фритюрі і обсипають цукровою пудрою. Таке частування ідеально підходить до чаю.

Складові:

На тісто:

  • Топлене масло – 15 г;
  • Молоко – 70 мл;
  • 5 яєць;
  • Цукор – велика ложка;
  • Свіжі дріжджі – 2 г;
  • Пшеничне борошно – 650 г;
  • Сіль – пучку.

етапи приготування

На обжарку:

  • Рафінована соняшникова олія – ​​250 мл.

На обсипання:

  • Пудра цукрова – 5 великих ложок.

Схема готування:

  1. Яйця і молочко заздалегідь дістаньте з холодильника;
  2. Змішаємо в ємності розтоплене масло, яєчка, цукор, дріжджі, сіль і молочко. Все ретельно розмішати до повного розчинення соляних і цукрових кристалів і дріжджів;
  3. Потім введемо пропущену через сито борошно і замісити тісто. За м’якості воно повинно вийти як тестечко на вареники чи пельмені;
  4. Дамо йому трохи відпочити, 15-20 хвилин, накриємо тканиною;
  5. Потім розділимо тестову масу на 8 рівних часток, кожну з яких руками розкачати в ковбаску не більш двох сантиметрів завтовшки. Потім все заготовки наріжемо шматочками розміром як горіх фундук, або ще менше;
  6. Приступимо до обсмажуванні. Доводимо до кипіння олію рослинну і обсмажуємо наші заготовки, не забуваючи помішувати і перевертати для рівномірного обсмажування. Шматочки кладемо частинами, а не відразу все. Вони швидко підрум’янюються і збільшуються в обсязі в 1,5-2 рази. Кожна партія готується 3-4 хвилини.

Посипання цукровою пудрою

Викладемо шумівкою татарський баурсак в друшляк, щоб прибрати масляні надлишки, дамо охолонути. Кладемо страву на блюдо і обсипаємо цукровою пудрою.

Повітряні бавирсакі

Це пишні, ніжні повітряні пончики, які готують з дріжджового тестіца. Баурсаки на молоці є головним атрибутом святкового казахського столу.

Склад продуктів:

  • Сметана і пісок цукровий – по одній столовій ложці;
  • Дріжджі – 10 г;
  • Молоко – 500 мл;
  • Борошно – 1 кг;
  • Сіль – на смак.

повітряні м'ячики

Покроковий рецепт повітряних Баурсак:



  1. Замішуємо дріжджове тестечко з усіх інгредієнтів зі списку і ставимо його в тепло на 30 хвилин;
  2. Потім розгортаємо в формі пласта 1 см завтовшки і вирізаємо з нього середні кружечки. Протягом 10 хвилин даємо їм час на підйом;
  3. Обсмажуємо казахські баурсаки у фритюрі до золотистого. Закладаємо невеликі партії, щоб заготівлях було не тісно в каструльці, і смажимо по 2-3 хвилини.

Бездріжджова рецептура боорсоков

бездріжджовий варіант

Це святковий традиційний солодкий десерт, який схожий на чак-чак, але більше за розміром. Тісто на баурсаки в даному рецепті робиться без дріжджів і не вимагає «відпочинку».

Вам знадобляться:

На тісто:

  • 4 яйця;
  • Маленька ложечка оливкової олії;
  • 3-4 склянки борошна;
  • Дрібка солі.

На сироп:

  • Вода і цукор – по 0,5 склянки;
  • Мед – велика ложка.

На жарку:

  • Олія соняшникова рафінована – 2 склянки.

Тестові шматочки і сироп

Етапи приготування:

  1. Розбиваємо в посуд яйця, присаливаем і додаємо оливкова олію. Добре перемішуємо компоненти за допомогою віночка;
  2. Вводимо поступово (по 0,5 склянки) борошно;
  3. Тестіце самостійно вимішуємо руками. Формуємо його в колобок і відправляємо на оброблення;
  4. Колобок ділимо на шматочки, і кожен скочується джгутом з жіночий мізинець товщиною. Формуємо з джгутиків маленькі кульки або брусочки;
  5. Наше ласощі без дріжджів ми готуємо в казані на олію, яке необхідно розжарити. Відправляємо заготовки у фритюр, відразу перемішуємо і повторюємо процес перемішування до того моменту, поки виробу не підрум’яняться. При смаженні утворюється багато піни, тому використовуйте високу, об’ємну ємність, щоб піна «не втекла»;
  6. Відкидаємо рум’яні кругляки на друшляк;
  7. Готуємо заливку з сиропу. У невеликому посуді мед змішуємо з цукром, розбавляємо водою, доводимо до кипіння і проварюємо протягом п’яти хвилинок до кольору карамелі;
  8. Заливаємо приготованим солоденьким сиропом наші домашні баурсаки, розмішуємо шумівкою, чекаємо, щоб вони просочилися;
  9. Викладаємо гіркою на тарілку і насолоджуємося готовим десертом.

Бавирсакі на кефірі

Приготування на кефірі

Караганда – це місто, де всі традиційні гуляння і свята зустрічають з цієї апетитної випічкою. Живильні пончики з давніх часів є символом щастя і сонця і подаються самим добрим і дорогим гостям. Цю страву є різновидом традиційного хліба багатьох народностей.

Підбірка корисних компонентів:

  • Сухі дріжджі і сода – по маленькій ложечці;
  • Одне яєчко;
  • 2 склянки кефіру;
  • Рослинна олія – ​​дві великі ложки (в тісто) + 0,5 л (на обжарку);
  • Борошно – близько 600 г;
  • Цукор – велика ложка;
  • Сіль – 1/2 чайної ложки.

Тісто і готові вироби

приготування:

  1. Трохи підігріваємо кефір, додаємо дріжджі, сахарок і соду. Чекаємо деякий час до появи пухирців на поверхні маси;
  2. Потім додаємо яйце, борошно, олію і присаливаем;
  3. Замішуємо еластичне, м’яке тісто, трохи липнуче до рук. Накриваємо харчовою плівкою і ставимо на годину в тепло «для підходу»;
  4. Через цей час тестова маса стане більше розміром. Прісиплем її борошном, Обімніть ще раз, скачаємо ковбаскою, наріжемо ножиком на середні кружечки. Дамо полежати 10 хвилинок;
  5. Розпалює в казані маслечко і обсмажуємо пончики у фритюрі до готового стану, перевертаючи їх постійно шумівкою.

Баурсаки на кефірі готуються дуже швидко і викладаються на паперові серветки для вбирання зайвого жиру. Подається смачне блюдо до чаю з варенням або медом.

Відео: Рецепт Баурсак



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.