Морс по праву вважається найкориснішим напоєм зі свіжих або заморожених ягід. Адже вітамінні компоненти не піддаються термічній обробці, а саме кип’ятіння. Адже саме кип’ятіння руйнує велику кількість вітамінів, якщо не все. А ті, які залишаються, стають дуже крихкими і не переносять тривалого зберігання, наприклад в банках.
Приготувати морс в мультиварці дуже просто, адже його можна готувати зі свіжих або ж морожених ягід. Кухонна помічниця дає можливість напою настоятися і придбати густий, насичений і яскравий смак.
Морс класичний, журавлинний
Найпоширенішою ягодою, з якої звично роблять морс, є журавлина – ягода корисна в усіх відношеннях. Ударна доза вітаміну С робить її незамінною в профілактиці і лікуванні простудних захворювань. Зміцнення імунітету і відновлення життєвих сил після тривалих хвороб також підвладне цього напою.
Журавлинний морс в мультиварці – справжній еліксир здоров’я і довголіття.
складові
- Журавлина (свіжа або морожена) – 0.5 кг.
- Вода – 2 л.
- Цукор – 1 стакан або мед – 7 ст. л.
Вітамін С не руйнується під час заморожування, вимерзає тільки глюкоза, яку з успіхом замінить цукровий пісок, а краще мед.
приготування
- Журавлину перебираємо і при можливості промиваємо під проточною водою. Якщо ягоди морожені – потрібно їм дати можливість розморозити.
- Подрібнюємо ягоди до стану каші і віджимаємо сік за допомогою сита або марлі, складеної в кілька шарів. Для приготування морсу використовується на першому етапі саме макуха.
- Заливаємо в мультиварку воду і включаємо режим «Варка». Доводимо до кипіння, закидаємо макуха і цукор. Кип’ятимо не більш як 5 хв.
- Даємо охолонути до температури не вище 40º і додаємо сік журавлини в мультиварку. Закриваємо кришку, встановлюємо підігрів на 10 хв. Після звукового сигналу даємо настоятися не менше 3-4 годин.
- Виливаємо в ємність, попередньо процідивши, повністю охолоджуємо і ставимо на стіл.
Якщо ви хочете зробити морс в мультиварці з медом, то під час приготування не додавайте цукор. Після того, як заготівля охолоне, додайте мед. При високій температурі цей бджолопродукти втрачає свої корисні властивості, а деякі сорти стають просто отрутою, виділяючи канцерогенні речовини.
Морс ягідний
Якщо немає журавлини, можна використовувати ягоди, які ростуть на присадибній ділянці. А додавання лимона додасть деякої родзинки і свіжості.
складові
- Ягідний мікс (полуниця, чорна і червона смородина, малина, вишня) – 300 гр.
- Вода – 3 л.
- Лимон – 1 шт.
- Цукор – 1 стакан або мед за смаком (приблизно 8-9 ст. Л.)
Такий морс в мультиварці буде володіти цілим букетом смаків. І його дійсно краще готувати з медом, який підкреслить яскравість і насиченість ягідних ароматів.
приготування
- Ягоди промити під проточною водою. Якщо додані вишні – видалити кісточки. Замороженим ягодам дати відтанути перед механічною обробкою.
- Подрібнити блендером або м’ясорубкою. Відкинути на друшляк або сито, віддавити сік. Залишити його в окремо ємності для подальшого додавання в морс.
- Воду наливаємо в мультиварку і на режимі «Варка» кип’ятимо. Закидаємо віджимання з ягід, цедру лимона, цукор і повторно кип’ятимо ще 5-7 хвилин.
- Далі даємо охолонути до 35-40º під закритою кришкою. Додаємо ягідний сік. Туди ж видавлюємо сік лимона і все перемішуємо. Даємо настоятися не менше 3 годин. Проціджуємо і подаємо до столу.
- Для приготування з медом потрібно виключити додавання цукру під час кип’ятіння. Додаємо його разом з соком і продовжуємо процес.
Кілька цікавих фактів
Якщо ви хочете зберегти ягоди з усіма вітамінами, їх краще морозити. Щоб вони не ставали занадто кислими, пересипте їх невеликою кількістю цукру – солодкий продукт не дасть глюкози повністю вимерзнуть з ягід.
Для приготування компоту можна ягоди не розморожувати, а ось морс в мультиварці вимагає подрібнення.
Подрібнювати ягоди краще за допомогою скляних предметів або капронової сита. Метал знищує вітамін С.
Мед потрібно додавати тільки в теплий напій. Це допоможе зберегти всі корисні продукти або, що ще гірше, не перетворити солодке бджолине ласощі на отруту.