Десерти

Морс класичний на варті здоров’я і довголіття



Морс по праву вважається найкориснішим напоєм зі свіжих або заморожених ягід. Адже вітамінні компоненти не піддаються термічній обробці, а саме кип’ятіння. Адже саме кип’ятіння руйнує велику кількість вітамінів, якщо не все. А ті, які залишаються, стають дуже крихкими і не переносять тривалого зберігання, наприклад в банках.

Морс в мультиварці

Приготувати морс в мультиварці дуже просто, адже його можна готувати зі свіжих або ж морожених ягід. Кухонна помічниця дає можливість напою настоятися і придбати густий, насичений і яскравий смак.

Морс класичний, журавлинний

Найпоширенішою ягодою, з якої звично роблять морс, є журавлина – ягода корисна в усіх відношеннях. Ударна доза вітаміну С робить її незамінною в профілактиці і лікуванні простудних захворювань. Зміцнення імунітету і відновлення життєвих сил після тривалих хвороб також підвладне цього напою.

Морс в мультиварці

Журавлинний морс в мультиварці – справжній еліксир здоров’я і довголіття.

складові

  • Журавлина (свіжа або морожена) – 0.5 кг.
  • Вода – 2 л.
  • Цукор – 1 стакан або мед – 7 ст. л.

Вітамін С не руйнується під час заморожування, вимерзає тільки глюкоза, яку з успіхом замінить цукровий пісок, а краще мед.

приготування

  1. Журавлину перебираємо і при можливості промиваємо під проточною водою. Якщо ягоди морожені – потрібно їм дати можливість розморозити.
  2. Подрібнюємо ягоди до стану каші і віджимаємо сік за допомогою сита або марлі, складеної в кілька шарів. Для приготування морсу використовується на першому етапі саме макуха.
  3. Заливаємо в мультиварку воду і включаємо режим «Варка». Доводимо до кипіння, закидаємо макуха і цукор. Кип’ятимо не більш як 5 хв.
  4. Даємо охолонути до температури не вище 40º і додаємо сік журавлини в мультиварку. Закриваємо кришку, встановлюємо підігрів на 10 хв. Після звукового сигналу даємо настоятися не менше 3-4 годин.
  5. Виливаємо в ємність, попередньо процідивши, повністю охолоджуємо і ставимо на стіл.

Якщо ви хочете зробити морс в мультиварці з медом, то під час приготування не додавайте цукор. Після того, як заготівля охолоне, додайте мед. При високій температурі цей бджолопродукти втрачає свої корисні властивості, а деякі сорти стають просто отрутою, виділяючи канцерогенні речовини.

Морс ягідний

Якщо немає журавлини, можна використовувати ягоди, які ростуть на присадибній ділянці. А додавання лимона додасть деякої родзинки і свіжості.



складові

  • Ягідний мікс (полуниця, чорна і червона смородина, малина, вишня) – 300 гр.
  • Вода – 3 л.
  • Лимон – 1 шт.
  • Цукор – 1 стакан або мед за смаком (приблизно 8-9 ст. Л.)

Такий морс в мультиварці буде володіти цілим букетом смаків. І його дійсно краще готувати з медом, який підкреслить яскравість і насиченість ягідних ароматів.

Морс в мультиварці

приготування

  1. Ягоди промити під проточною водою. Якщо додані вишні – видалити кісточки. Замороженим ягодам дати відтанути перед механічною обробкою.
  2. Подрібнити блендером або м’ясорубкою. Відкинути на друшляк або сито, віддавити сік. Залишити його в окремо ємності для подальшого додавання в морс.
  3. Морс в мультиварці

  4. Воду наливаємо в мультиварку і на режимі «Варка» кип’ятимо. Закидаємо віджимання з ягід, цедру лимона, цукор і повторно кип’ятимо ще 5-7 хвилин.
  5. Далі даємо охолонути до 35-40º під закритою кришкою. Додаємо ягідний сік. Туди ж видавлюємо сік лимона і все перемішуємо. Даємо настоятися не менше 3 годин. Проціджуємо і подаємо до столу.
  6. Морс в мультиварці

  7. Для приготування з медом потрібно виключити додавання цукру під час кип’ятіння. Додаємо його разом з соком і продовжуємо процес.

Кілька цікавих фактів

Якщо ви хочете зберегти ягоди з усіма вітамінами, їх краще морозити. Щоб вони не ставали занадто кислими, пересипте їх невеликою кількістю цукру – солодкий продукт не дасть глюкози повністю вимерзнуть з ягід.

Для приготування компоту можна ягоди не розморожувати, а ось морс в мультиварці вимагає подрібнення.

Подрібнювати ягоди краще за допомогою скляних предметів або капронової сита. Метал знищує вітамін С.

Мед потрібно додавати тільки в теплий напій. Це допоможе зберегти всі корисні продукти або, що ще гірше, не перетворити солодке бджолине ласощі на отруту.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.