Чи то салат, то чи легкий овочевий плов, але безумовно корисна затія з великою кількістю вітамінів і рослинного білка. Табуле – класичний рецепт з булгуром і безглютеновий варіант з кіноа – герої нашої розповіді. А на десерт ще одна класика з берегів Середземномор’я – в елегантному відео-рецепті.
Ми покажемо вам, як підготувати крупу, нарізати овочі і зробити соус для салату. А також запропонуємо нові цікаві поєднання для цього здорового страви – кус-кус, кіноа, додавання нуту.
Табуле класичний рецепт з булругом
Незвичайна назва «булгур» приховує саму пересічну пшеницю, яку обробили окропом і роздрібнили. Жителі Близького Сходу, Кавказу, Пакистану, Індії використовують булгур так само часто, як ми гречку або рис.
Два незмінних акценту класичного салату Табуле:
- Свіжа зелень петрушки і м’яти;
- Дуже дрібна нарізка будь-яких обраних овочів.
Нам потрібні:
- Булгур дрібного помелу (!) – 60 г (3-4 ст. Ложки)
- Окріп – 100 мл
- Помідори – 2 шт. середнього розміру
- Зелена цибуля – 100 г (5-6 стеблинок з товстої білої частиною)
- Петрушка – 150 г (середній пучок)
- М’ята – 15 г (2-3 гілочки для 1 ст. Ложки листочків в дрібній нарізці)
- Сіль і чорний перець – за смаком
Для соусу:
- Лимон (для соку) – 1 шт. середнього розміру
- Оливкова олія – 3-4 ст. ложки
Готувати граючи просто!
Заливаємо булгур дрібного помелу окропом і залишаємо настоюватися на 30 хвилин. Якщо взяти продукт грубого помелу, доведеться варити. Ми любимо геніальну простоту.
Моєму, гарненько обсушуємо і максимально дрібно нарізаємо зелену цибулю і петрушку. З гілочок м’яти обриваємо листочки. Саме вони відправляться в салат, після того, як ми їх ретельно порубати.
Помідори ріжемо дрібними кубиками.
Соус виконаний мінімалізму і користі: просто збиваємо масло з соком лимона.
Об’єднуємо інгредієнти у великій мисці, додаємо остиглий булгур, солимо, перчимо і ретельно перемішуємо з соусом.
Смачного!Корисні хітрості.Для перемішування використовуємо велику і плоску кухарський ложку або силіконову лопатку, щоб не зім’яти ніжні шматочки томатів.
Кількість компонентів можна варіювати під свій смак до свіжої зелені.
Безглютеновий Табуле з кіноа і нутом
Ідеально не тільки для ПП (правильного харчування) і вегетаріанства, але і для лікувальної дієти, яка виключає глютен. Використовуємо унікальну киноа – бездоганний джерело білків серед круп, що випереджає навіть милу серцю гречку.
Всі цікавинки про екзотичну крупу можна почитати в спеціальному розділі, де ми зібрали і статті з рецептами.
Сьогодні приготуємо насичений Табуле з кіноа і нутом (турецький горох).
Нам потрібні:
- Кіноа відварна – 2 склянки
- Нут відвареної – 1 склянка
- Помідори – 1 шт. великого розміру
- Огірки – 1 шт. великого розміру
- Бринза – 100 г (солоність до смаку)
- Часник – 2-3 зубчики
- Петрушка – 4-5 гілочок
- М’ята – 10 г (2 ч.л. дрібно рубаний листочків)
- Зелена цибуля – 3 стебла
Для соусу:
- Оливкова олія – 4-5 ст. ложок
- Лимонний сік – з 1-го великого лимона
- Сіль, чорний і червоний перець – за смаком
Приготування дуже схоже на попередній класичний рецепт Табуле.
Два нових інгредієнта в салаті – киноа і нут. Їх відварюємо заздалегідь і охолоджуємо.
Як смачно і легко відварити киноа дізнаємося тут.
І обов’язково використовуємо знання в нових салатах з корисною крупою.
Як відварити нут?
- Замочуємо з вечора в великому обсязі чистої води. Вранці зливаємо воду і відварюємо нут в новій воді 2-3 хвилини на середньому кипінні. Зливаємо окріп, промиваємо в проточній воді, поміщаємо в холодну воду і варимо до готовності – під кришкою на слабкому вогні. Це займе 50-60 хвилин.
Дрібно ріжемо зелень і рубаємо часник. Або продавлюємо часник через прес і додаємо в соус.
Огірок і помідор нарізаємо більшими, ніж ми робили вище. Шматочки повинні бути трохи більше, ніж горошини нуту.
Бринзу вибираємо по любові до солоності. Розсипчасту і сильним козячу. Або саму звичайну малосольного з коров’ячого молока. Ламаємо руками більш твердий сорт або ріжемо м’яку бринзу на шматочки в розмір огірків і томатів.
Збовтуємо масло з лимонним соком. Солимо і перчимо соус і заливаємо їм компоненти салату в об’ємній мисці. Перемішуємо нарізку – ммм, цей фантастичний аромат! Відчувається навіть лимон! Сад-город після поливу – в одному наборі.
Новизна і секрети чудового смаку.
У цей шикарний білковий рецепт без глютену на місце огірків відмінно вписуються будь-які сезонні овочі з хрусткою текстурою в дрібній нарізці – кабачки всіх мастей, брокколі, цвітна капуста, кольрабі, редис, Дайкон, зелена редька, морква та ріпа.
Важливо! Коренеплоди не трьом! А подрібнюємо тонкої короткої соломкою, для якої незамінний кухонний помічник – багатофункціональна терка Бернер.
Грецький табуле з кус-кусом і сиром фета
Чи не втриматися від демонстрації варіантів. У відео нижче зрозуміло і лаконічно описано, як приготувати ще один класичний Табуле – з кус-кусом і сиром фета, який сміливо замінюйте бринзою.
Незважаючи на достаток зелені, салат може радувати нас і взимку.
- Досить заморозити побільше м’яти і петрушки. Моєму, просушують, відокремлює м’ятні листочки і ріжемо, уклавши в герметичний контейнер. Коли зелень заморозити, відбираємо її столовою ложкою в міру необхідності.
- Зелена цибуля завжди можна виростити зі звичайної цибулини, яку ми поставимо в стаканчик з водою. Експеримент надихне малечу, а приготування салату перестане бути тільки маминої обов’язком.
Бездоганно гарний в усьому – барвиста зовнішність, багато білка, універсальне подрібнення, можливість приготувати без глютену, маса варіацій по додаванню нових інгредієнтів, легко вписується в дієту для схуднення і 100% -во підходить для здорового харчування сім’ї.
Саме такий наш сьогоднішній салат – Табуле, класичний рецепт якого ще і не дорогий! Будемо раді дізнатися, який варіант вам сподобався. Сподіваємося, що надихнули вас і на експеримент з кіноа, яку ми вже встигли полюбити. Діліться враженням в коментарях і смачного!