Різне

Жіжіг-галнаш – візитна картка кавказької гостинності



Чеченське традиційна страва

Жіжіг-галнаш – популярна страва чеченської кухні, яке готується з яловичини з кісточкою, баранини, курки і навіть з морської і річкової риби. М’ясо варять великими порціями, солять і на додаток ліплять до нього галушки з кукурудзяного або пшеничного борошна. Дане блюдо є аналогом хінкалі. По-чеченських «жіжіг» перекладається як «м’ясо», а «галнаш» – «галушки» або «галушки».

Калорійність страви становить близько 140 ккал на 100 г. Дана цифра може змінюватися і залежить від жирності м’яса. Як приготувати жіжіг галнаш в декількох варіантах покроково і з фото, ми розповімо в цьому матеріалі.

Жіжіг-галнаш з бараниною

Галушки з бараниною

Страва виходить ніжним, насиченим, зі смачною часниковою ноткою. Галушки відрізняються своєю формою. Вона безпосередньо залежить від уміння господині працювати з тестом. Подача здійснюється з соусом «Берам», який буває томатним або часниковим.

Складові:

  • Одне яйце;
  • Моркву і ріпчасту цибулю – по одній штуці;
  • Борошно пшеничне – 250 г;
  • Баранина – 1 кг;
  • Голівка часнику;
  • Вода – 100 мл;
  • Базилік, кінза – по 3 гілочки;
  • Мелений духмяний перець, сіль – на смак.

Тісто і заготовочкі

Інструкція приготування:

  1. Для ароматного розсолику в більшу каструльку викладемо очищену цибулину і морквину, порізану на частини. Додамо м’ясо і повністю заллємо його водою. Доведемо до кипіння і зменшивши вогонь до мінімуму, піну знімаємо. Баранинці повинна зваритися як для холодцю – бути м’якою і легко відділятися від кісточки. В кінці готування додамо в вариво мелений перець і присолити;
  2. У процесі варіння м’ясця готуємо галнаш (галушки). У посуд влити води, розіб’ємо яєчко і прісиплем сіллю, трохи зіб’ємо виделкою;
  3. Частинами додамо борошно, пропущену через сито, і замісити ніжне, м’яке тісто;
  4. Розкачати пластом в 1 см завтовшки і наріжемо на смужки, потім їх переріжемо, щоб вони були однакові по довжині. Кожну заготовку трохи пригорнемо трьома пальцями і трохи відтягніть, щоб вийшли довгенькі галушки. Нехай полежать на столі, трохи підсохнуть;
  5. М’ясо дістанемо з розсолику і залишимо ненадовго до охолодження. Процідимо рідина і віділлємо в окрему миску 1/3 частина для готування соусу Берам. Додамо часничок, пропущений через чеснодавку, запашний мелений перець, трохи присолити. Наш соус готовий;
  6. Відваримо галушки в бульйоні, який залишився. Коли спливуть, вони повинні покипіти 2-3 хвилини, після чого їх відкидають на друшляк.

готову страву

Чеченське національне блюдо подається таким чином: викладемо галушки у великий посуд, наверх – невеликі шматочки м’ясця. Прісиплем нашаткованої зеленню, в соуснику подамо соус Берам. У нього маку м’ясні скибочки, або заправка вливається в сама страва.

Галушки по-чеченських з яловичиною

Приготування з яловичиною

Їх готують зазвичай до святкового столу і формують тільки перед тепловою обробкою.

Склад продуктів:

  • Одне яйце;
  • Невеликі картоплини – 9 штук;
  • Яловичина (з кісточкою) – 1 кг;
  • Пшеничне борошно;
  • Ріпчасту цибулю і морквина – по 2 штуки;
  • Склянку бульйону;
  • 6 часточок часнику;
  • 2 лаврових листки;
  • Соняшникова олія для обсмажування – 2 великі ложки;
  • Чорний перець – 7 штук;
  • Зелень і сіль – на смак.

Галушки і картопляний бульйон

Рецепт жіжіг галнаша:



  1. Можна скористатися скороваркою. Помиті м’ясо закладаємо в ємність, заливаємо водою, кладемо одну цибулину, морквини, перчик, лаврушку і присаливаем;
  2. Варимо із закритою кришкою 30-40 хвилин. Якщо хочете, готуйте звичайним способом;
  3. Готову яловичину відкладаємо в посуд, що зберігає тепло. Проціджуємо бульйон і охолоджуємо його, потім беремо з каструльки в кількості однієї склянки, замішуємо на ньому пельменное тісто. Для цього бульйон змішуємо з яйцем, сіллю, додаємо борошно, щоб вийшло не дуже крута маса. Скачує з неї колобок і даємо трохи полежати;
  4. Чистимо картоплю і дрібно нарізаємо в каструлю, заливаємо холодною водою, не солимо. Коли вона звариться, зливаємо воду, але трохи залишаємо на дні;
  5. Готуємо галушки з тіста в домашніх умовах: сформуємо смужку 1,5-2 см завтовшки і разрежем на 5-10 мм шириною. Всі отримані шматочки з тесту двома пальцями (середнім і вказівним) Придавлюємо на столі, тим самим робимо невеликі коржі, які потім згортаються рулетиком. Якщо у вас немає зайвого часу, просто розгортаємо тестечко в формі великої коржі і нарізаємо на квадратики невеликого розміру;
  6. Цибулину чистимо, дрібно шаткуємо й обсмажуємо на соняшниковій олії;
  7. М’ясо нарізаємо шматочками і прикриваємо;
  8. З картоплі готуємо бульйон. Доливаємо його до відвареного овочу і подрібнюємо за допомогою толкушки або погружного блендера, щоб не залишилося грудок. Ми повинні отримати суміш середньої консистенції – не рідким, і не густу. Додаємо до неї пасеровану цибулю, добре перемішуємо, присаливаем якщо потрібно. До готових яловичим скибочкам і галушки подаємо в піалах;
  9. Галушки відварюємо в бульйоні, доливаємо води по потребі, пробуємо на сіль;
  10. Для готування соусу додаємо в бульйон часник, натертий на тертці з дрібними дірочками, присипаємо зеленню.

подача

Подаємо жіжіг галнаш з яловичиною так: галушки кладуть на об’ємне блюдо, а м’ясні шматочки, порізані на порції – зверху. Посуд із заправкою з часнику ставиться в середину страви, і кожній людині окремо подають піалку з картопляним бульйончиком.

Рецепт з куркою

З куркою

Птицю бажано брати домашню, тоді чеченський жіжіг галнаш вийде наваристим і ситним.

Перелік компонентів:

  • Вода – 100 мл;
  • Курочка;
  • Одне яйце;
  • 3 зубчики часнику;
  • Борошно – 250 г;
  • Сіль і перчик – за смаком;
  • Кілька листочків лаврушки.

тестові заготовочкі

Схема готування:

  1. Відваримо курку, додамо лавровий лист;
  2. Винесемо її з рідини, м’ясо відокремимо від кісточок;
  3. Самостійно готуємо галнаш. У посуд висиплю борошно, додамо воду, яйце, присолити, замісити тісто;
  4. З нього сформуємо ковбаску, яку наріжемо на смужки. Приступимо до формування «черепашок» з кожного шматка (придавив за допомогою трьох пальців і прокотимо по столу);
  5. Розділимо бульончик навпіл і трохи залишимо для соусу;
  6. У ємність з великим об’ємом бульйону закладемо галушки, варимо 20 хвилин;
  7. Соус: видавимо часничок через прес, присолити і поперчити, заллємо бульйоном;
  8. Викладемо на блюдо курочку і галушки, а заправочку і піалки з бульйоном подамо окремо.

Жіжіг галнаш з куркою їдять так: галушки і курочку маку в соус і запивають смачним бульйончиком.

Відео: Рецепт жіжіг-галнаш



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.