Жіжіг-галнаш – популярна страва чеченської кухні, яке готується з яловичини з кісточкою, баранини, курки і навіть з морської і річкової риби. М’ясо варять великими порціями, солять і на додаток ліплять до нього галушки з кукурудзяного або пшеничного борошна. Дане блюдо є аналогом хінкалі. По-чеченських «жіжіг» перекладається як «м’ясо», а «галнаш» – «галушки» або «галушки».
Калорійність страви становить близько 140 ккал на 100 г. Дана цифра може змінюватися і залежить від жирності м’яса. Як приготувати жіжіг галнаш в декількох варіантах покроково і з фото, ми розповімо в цьому матеріалі.
Жіжіг-галнаш з бараниною
Страва виходить ніжним, насиченим, зі смачною часниковою ноткою. Галушки відрізняються своєю формою. Вона безпосередньо залежить від уміння господині працювати з тестом. Подача здійснюється з соусом «Берам», який буває томатним або часниковим.
Складові:
- Одне яйце;
- Моркву і ріпчасту цибулю – по одній штуці;
- Борошно пшеничне – 250 г;
- Баранина – 1 кг;
- Голівка часнику;
- Вода – 100 мл;
- Базилік, кінза – по 3 гілочки;
- Мелений духмяний перець, сіль – на смак.
Інструкція приготування:
- Для ароматного розсолику в більшу каструльку викладемо очищену цибулину і морквину, порізану на частини. Додамо м’ясо і повністю заллємо його водою. Доведемо до кипіння і зменшивши вогонь до мінімуму, піну знімаємо. Баранинці повинна зваритися як для холодцю – бути м’якою і легко відділятися від кісточки. В кінці готування додамо в вариво мелений перець і присолити;
- У процесі варіння м’ясця готуємо галнаш (галушки). У посуд влити води, розіб’ємо яєчко і прісиплем сіллю, трохи зіб’ємо виделкою;
- Частинами додамо борошно, пропущену через сито, і замісити ніжне, м’яке тісто;
- Розкачати пластом в 1 см завтовшки і наріжемо на смужки, потім їх переріжемо, щоб вони були однакові по довжині. Кожну заготовку трохи пригорнемо трьома пальцями і трохи відтягніть, щоб вийшли довгенькі галушки. Нехай полежать на столі, трохи підсохнуть;
- М’ясо дістанемо з розсолику і залишимо ненадовго до охолодження. Процідимо рідина і віділлємо в окрему миску 1/3 частина для готування соусу Берам. Додамо часничок, пропущений через чеснодавку, запашний мелений перець, трохи присолити. Наш соус готовий;
- Відваримо галушки в бульйоні, який залишився. Коли спливуть, вони повинні покипіти 2-3 хвилини, після чого їх відкидають на друшляк.
Чеченське національне блюдо подається таким чином: викладемо галушки у великий посуд, наверх – невеликі шматочки м’ясця. Прісиплем нашаткованої зеленню, в соуснику подамо соус Берам. У нього маку м’ясні скибочки, або заправка вливається в сама страва.
Галушки по-чеченських з яловичиною
Їх готують зазвичай до святкового столу і формують тільки перед тепловою обробкою.
Склад продуктів:
- Одне яйце;
- Невеликі картоплини – 9 штук;
- Яловичина (з кісточкою) – 1 кг;
- Пшеничне борошно;
- Ріпчасту цибулю і морквина – по 2 штуки;
- Склянку бульйону;
- 6 часточок часнику;
- 2 лаврових листки;
- Соняшникова олія для обсмажування – 2 великі ложки;
- Чорний перець – 7 штук;
- Зелень і сіль – на смак.
Рецепт жіжіг галнаша:
- Можна скористатися скороваркою. Помиті м’ясо закладаємо в ємність, заливаємо водою, кладемо одну цибулину, морквини, перчик, лаврушку і присаливаем;
- Варимо із закритою кришкою 30-40 хвилин. Якщо хочете, готуйте звичайним способом;
- Готову яловичину відкладаємо в посуд, що зберігає тепло. Проціджуємо бульйон і охолоджуємо його, потім беремо з каструльки в кількості однієї склянки, замішуємо на ньому пельменное тісто. Для цього бульйон змішуємо з яйцем, сіллю, додаємо борошно, щоб вийшло не дуже крута маса. Скачує з неї колобок і даємо трохи полежати;
- Чистимо картоплю і дрібно нарізаємо в каструлю, заливаємо холодною водою, не солимо. Коли вона звариться, зливаємо воду, але трохи залишаємо на дні;
- Готуємо галушки з тіста в домашніх умовах: сформуємо смужку 1,5-2 см завтовшки і разрежем на 5-10 мм шириною. Всі отримані шматочки з тесту двома пальцями (середнім і вказівним) Придавлюємо на столі, тим самим робимо невеликі коржі, які потім згортаються рулетиком. Якщо у вас немає зайвого часу, просто розгортаємо тестечко в формі великої коржі і нарізаємо на квадратики невеликого розміру;
- Цибулину чистимо, дрібно шаткуємо й обсмажуємо на соняшниковій олії;
- М’ясо нарізаємо шматочками і прикриваємо;
- З картоплі готуємо бульйон. Доливаємо його до відвареного овочу і подрібнюємо за допомогою толкушки або погружного блендера, щоб не залишилося грудок. Ми повинні отримати суміш середньої консистенції – не рідким, і не густу. Додаємо до неї пасеровану цибулю, добре перемішуємо, присаливаем якщо потрібно. До готових яловичим скибочкам і галушки подаємо в піалах;
- Галушки відварюємо в бульйоні, доливаємо води по потребі, пробуємо на сіль;
- Для готування соусу додаємо в бульйон часник, натертий на тертці з дрібними дірочками, присипаємо зеленню.
Подаємо жіжіг галнаш з яловичиною так: галушки кладуть на об’ємне блюдо, а м’ясні шматочки, порізані на порції – зверху. Посуд із заправкою з часнику ставиться в середину страви, і кожній людині окремо подають піалку з картопляним бульйончиком.
Рецепт з куркою
Птицю бажано брати домашню, тоді чеченський жіжіг галнаш вийде наваристим і ситним.
Перелік компонентів:
- Вода – 100 мл;
- Курочка;
- Одне яйце;
- 3 зубчики часнику;
- Борошно – 250 г;
- Сіль і перчик – за смаком;
- Кілька листочків лаврушки.
Схема готування:
- Відваримо курку, додамо лавровий лист;
- Винесемо її з рідини, м’ясо відокремимо від кісточок;
- Самостійно готуємо галнаш. У посуд висиплю борошно, додамо воду, яйце, присолити, замісити тісто;
- З нього сформуємо ковбаску, яку наріжемо на смужки. Приступимо до формування «черепашок» з кожного шматка (придавив за допомогою трьох пальців і прокотимо по столу);
- Розділимо бульончик навпіл і трохи залишимо для соусу;
- У ємність з великим об’ємом бульйону закладемо галушки, варимо 20 хвилин;
- Соус: видавимо часничок через прес, присолити і поперчити, заллємо бульйоном;
- Викладемо на блюдо курочку і галушки, а заправочку і піалки з бульйоном подамо окремо.
Жіжіг галнаш з куркою їдять так: галушки і курочку маку в соус і запивають смачним бульйончиком.