Різне

Дижонская гірчиця – поєднання легкої пікантності і вишуканого пряного смаку



Оригінальна домашня заправка

Дижонская гірчиця (фр. Moutarde de Dijon) є традиційною французької, приготовленої з насіння різних відтінків з додаванням всіляких прянощів і білого вина. Замість вина так само може використовуватися суміш з води, винного оцту і солі.

За кольором приправа – палево-жовта, а її насичений смак буває солодким і гострим, ніжним і пекучим. Така оригінальна заправка служить прекрасним доповненням до риби, м’яса, овочів, різних салатів.

Калорійність продукту складає 143 ккал на 100 г. У даній статті ми розглянемо, як приготувати діжонську гірчицю покроково. Пропонуємо вам докладні рецепти готування з фото.

У чому відмінність гірчиці по-Дижонская від звичайної

  • Смак такий заправки м’якше і солодший, ніж звичайної, тому вона є готовим соусом для салатів, других страв, закусок;
  • Французький варіант відрізняється від звичайного за кольором, який залежить від виду насіння;
  • Російська і англійська приправа готуються з жовтих і білих зерен, а дижонская – з коричневих насіння (майже чорних);
  • Приготування діжонськой гірчиці включає в себе різні спеції – запашний перець, кардамон, гвоздику, корицю.

Цільнозерновий варіант діжонськой гірчиці

цільнозерновий варіант

Це ароматне, майже вершкове блюдо з ноткою аристократичності – улюблена добавка для різноманітних бутербродів і закусок. Дижонская гірчиця в домашніх умовах готується легко і швидко. Вона приведе в захват навіть самих справжніх цінителів цього кулінарного вишуканості.

складові:

  • За 0,5 склянки білого винного оцту і білого сухого вина;
  • За 4 великих ложки насіння коричневої і жовтої гірчиці;
  • Щіпка дрібної солі;
  • 5 г цукру світло-коричневого (за бажанням).

Схема готування:

  1. Гірчичні насіння насиплемо в скляний посуд, влити оцет і вино. Накриємо щільною харчовою плівкою і приберемо постояти на добу при температурі житлового приміщення. Всі складові повинні «просочитися» ароматами один одного;
  2. Далі перекладемо вміст ємності в міксер, присолити, додамо за бажанням цукровий пісок, зіб’ємо до пастоподібної субстанції;
  3. Помістимо масу в чисту скляну тару, закрутимо кришкою і поставимо в холодильник.

Готову приправу можна дегустувати годин через 12. Чим довше вона зберігається, тим ніжніше буде. Але зберігати в умовах холодильника такий продукт бажано не більше трьох місяців.

Класичний вид Moutarde de Dijon

Домашній класичний рецепт

Справжній рецепт передбачає використання каштанових (майже чорних) гірчичного насіння, але іноді застосовується суха гірчиця. Вершкова паста після приготування може містити дрібні темно-коричневі цільні зерна.

Французька дижонская гірчиця повинна постояти в холодильнику хоча б 2 дні до появи чудовою гами ароматів, але не забороняється відразу її покуштувати.

Складові:

  • 4 великі ложки гірчичного зерен (коричневих);
  • 10 г оливкової олії;
  • 100 г ріпчастої цибулі;
  • 200 мл столового білого вина;
  • Часниковий зубчик;
  • Столова ложка меду;
  • 5 крапель соусу Тобаско;
  • 4 г солі.

ідеальна заправка

Рецепт діжонськой гірчиці:

  1. Очищений часник пропустимо через прес, цибулю натерти на дрібній терочке, заллємо вином;
  2. Помістимо в каструлю і поставимо на полум’я. Після закипання варимо на слабкому вогні 8 хвилин;
  3. Дамо суміші охолонути, потім її зцідити, щоб позбутися від шматочків часнику і цибулі. Змішаємо з зернами гірчиці, подрібненими за допомогою кавомолки або ступки. Зіб’ємо все блендером;
  4. Вольем маслечко, присолити. Знову доводимо до кипіння і Томім до загустіння маси;
  5. Додамо соус Тобаско і мед, розмішати, варимо ще хвилини чотири на маленькому полум’я до загустіння, постійно помішувати (це важливо для потрібної консистенції);
  6. Готова Горчічка повинна мати вершкову густу консистенцію. Тримати її можна 2 місяці в холодильній камері в неметалевої посуді.

Ще один цікавий варіант приправи

Чим темніше гірчичні насіння, тим вони гостріше. Для готування більш ніжного кулінарної вишуканості візьміть світлі зерна. Для аромату заправка повинна настоятися. Якщо вона постоїть хоча б добу, то вийде чудова добавка до улюблених страв.

Опис складових:



  • По 1/2 маленьких ложечок куркуми, коричневого цукрового піску, меду, оцту;
  • 0,5 склянки чистої води;
  • 20 г гірчичного насіння;
  • Зірочка анісу;
  • Щепоть кориці.

приготування горчічкі

приготування:

  1. Замочимо у воді на 2 години гірчичні зерна, не забуваючи постійно помішувати. Вони повинні набрякнути, стати м’якими;
  2. В цей час самостійно готуємо ароматну основу. Змішаємо куркуму, сахарок, оцет, бажано рідкий мед і велику ложку води. Ретельно все перетремо і почекаємо до розчинення меду і цукру (приблизно годину);
  3. Аніс розітріть до порошку в ступці. Він разом з корицею додасть кулінарного шедевру пряний аромат;
  4. Змішуємо всі інгредієнти. Якщо в посуді з гірчичним насінням залишилися надлишки води, вилити їх. Підбавить туди готову основу і смачні спеції;
  5. Перемішаємо, дамо продукту настоятися хоча б години дві, щоб розкрити весь його приголомшливий аромат.

Вітамінний салат з діжонськой гірчицею

Існує безліч рецептів смачних і незвичайних салатів з французької заправкою. Це лише один з них.

Необхідні компоненти:

  • За жмені свіжої журавлини, свіжого шпинату і мигдалю;
  • 100 г козячого сиру (можна замінити твердим сиром).

соус:

  • Маленька ложечка коричневого цукру;
  • По великій ложці гірчиці дижонской, маслечка оливкової і соку лимона.

вітамінний салатик

Процес виготовлення:

  1. Помиємо і обсушити шпинат, хаотично розкладемо по тарілці;
  2. Зверху посипаємо журавлиною (якщо вона в замороженому стані, то треба розморозити);
  3. Покришимо сирок (якщо твердий, то наріжемо кубиками), прикрасимо розмолотими горіхами.

Щоб зробити соус, змішаємо всі складові між собою і поллємо нашу «красу». Таку страву дуже корисне і прекрасно підійде до легкого вечері.

Салат з бринзою і сочевицею

Перелік інгредієнтів:

  • 3 помідори;
  • Часточка часнику;
  • 200 г бринзи;
  • Головка ріпчастої цибулі;
  • 200 г сочевиці «Містраль»;
  • зелень;
  • Гірчиця по-Дижонская, сіль – на смак.

Салатик з сочевицею і бринзою

Інструкція приготування:

  1. Варимо сочевицю 20 хвилин в киплячій, трохи підсоленій воді до готовності. Рідина злити, перекладемо бобові в салатник і відставити хвилин на 8-10;
  2. У процесі варіння сочевиці покришимо бринзу, разрежем томати часточками, цибулю – на тонкі скибочки;
  3. Часник потремо на дрібній терочке;
  4. Додамо цибулька, помідори, бринзу до остиглим бобовим. Заправимо французькою приправою, часником, присолити, все розмішати;
  5. Перед подачею посиплемо зеленню.

Салат «Ностальгічний»

Ностальгічне страва з часів Радянського Союзу кінця 70-х років, яке заправлявся майонезом і готувалося на свята. Ми привнесемо свої зміни в заправку і зробимо її сметанно-гірчичною.

Салат з кальмарами

продукти:

  • 3 яйця;
  • кріп;
  • Банку (200 г) консервованого кальмара;
  • Пакетик рису для швидкої варіння (бажано ТМ «Містраль»);
  • Столова ложка сметани;
  • Сіль – на смак;
  • Чайна ложечка гірчиці по-Дижонская.

Готуємо салат з діжонськой гірчицею:

  1. Відваримо рис за інструкцією в підсоленій воді, охолодити;
  2. Заздалегідь зварені круто яйця наріжемо дрібними кубиками;
  3. Дрібно поріжемо кальмарів;
  4. Подрібнимо вимитий кріп;
  5. Змішаємо все компоненти, заправимо гірчицею і сметаною.

Відео: Рецепт діжонськой гірчиці



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.