Як зробити збиті вершки правильно, щоб вони вийшли ніжними і повітряними, мало хто знає. Даний продукт часто використовують для виготовлення різних десертів і випічки, а торт зі збитими вершками обов’язково пробував майже кожен.
А в магазинах можна знайти готові збиті вершки в балончиках, але вони не завжди мають належну якість, тому краще навчитися робити ці ласощі самостійно. Процес його приготування має безліч тонкощів і нюансів, про які й піде мова в сьогоднішній статті.
Поради перед початком готування
Щоб знати, як правильно збити вершки, зверніть увагу на деякі рекомендації, перед тим, як почати:
- Калорійність страви коливається в межах 160-335 ккал на 100 г. Такий «розмах» безпосередньо залежить від жирності вихідного інгредієнта. Щоб зменшити цифру, можна долити трохи молока;
- Потрібно вибирати тільки найкращі, свіжі і якісні вершки. Найбільш відповідний варіант – це класичний продукт з жирністю 33 відсотки. Збивання відбуватиметься ідеально, в міцну піну. Підійдуть і нежирні молочні вироби (10 відсотків) або среднежірние (20 відсотків), але вони будуть дуже погано збивати і не вийдуть повітряними. У даній ситуації доведеться використовувати для загустіння желатин або яєчні білки;
- Сливочку обов’язково повинні бути злегка охолодженими, але не замороженими або теплими, інакше вони розшарується на масло і сироватку;
- Віночок і посуд також необхідно ненадовго помістити в морозилку. Використовуйте для готування металеву кухонне начиння;
- Щоб під час роботи ємність не нагрівається, тримайте її в крижаній воді;
- Чи не збивайте відразу всю порцію продукту, а поділіть на складові по 200-300 мл;
- Не ставте міксер відразу на великі обороти, а нарощуйте їх поступово;
- Термін зберігання готового виробу в холодильнику – не більше 12 годин.
Збиваємо вершки міксером
Це самий простий і швидкий спосіб зробити улюблений солодкий десерт.
Вам знадобиться:
- Пісок цукровий – 50 г;
- Вершки 33% -е – півлітра;
- Яйце або желатин для закріплення (за бажанням).
Як збити міцні вершки міксером:
- Молочне виріб виливаємо в глибоку металеву ємність, обертаємо харчовою плівкою і відправляємо в холодильник на 50 хвилин. Кладемо в холод і насадки-віночки – на той же час;
- Цукор перемелює в пудру на кавомолці і додатково пропускаємо через сито з дрібним решетом, щоб позбутися від великих частинок;
- Витягуємо посуд і інструмент з холодильної камери, видаляємо плівку і приступаємо до збивання круговими рухами, виставивши прилад на мінімальну швидкість, потім поступово збільшуємо обороти;
- Приблизно через 7 хвилин маса почне набувати густоту. Починаємо потроху підсипати цукрову пудру – вона допоможе збити вершки в піну і додати їм приємний солодкуватий смак;
- Продовжуємо процес ще 5-6 хвилинок до отримання стійких піків. Перевищувати зазначений час не варто, інакше вийде масло;
- Для отримання густої консистенції як закріплювача за бажанням можна додати сік лимона, желатин або яйце. Їх треба включати до складу в самому кінці готування.
Готові збиті вершки з цукровою пудрою розкладаємо по креманкам і відправляємо в холод, інакше при кімнатній температурі вони швидко «попливуть».
Збиваємо вершки вручну віночком
Багато кухарі стверджують, що цей спосіб найкращий, адже приготований таким чином продукт виходить стійким і пишним через великої кількості кисню.
Список інгредієнтів:
- Пудра цукрова – 30 г;
- Вершки жирні (33-35%) – 350 мл;
- Цукор ванільний – 10-грамовий пакетик;
- Лимонний сік – половинка чайної ложечки.
Рецепт збитих вершків в домашніх умовах з фото:
- Готуємо зручну металевий посуд з широким верхом, щоб в ній зручно було робити інтенсивні руху віночком. Охолоджуємо інструмент і головний компонент по тій же інструкції, що і в попередній рецептурі;
- Далі миску ставимо в ємність з льодом або крижаною водою і тримаємо її під невеликим нахилом. Це допоможе вмісту краще циркулювати, відповідно швидше утворюється стійка консистенція;
- Потихеньку починаємо робити кругові рухи віночком і потроху прискорюємося. Коли маса придбає густоту, об’єднуємо її з цукром на основі ванілі і пудрою, втручаючись їх невеликими порціями;
- Продовжуємо збивання, захоплюючи всю поверхню суміші та промешівая її до дна ємності.
Молочне страва буде готове, коли на поверхні почне залишатися характерний рельєфний візерунок від віночка. Головне не прогавити цей момент і не перестаратися, інакше збити густі вершки не вийде, і вони просто осядуть. На завершення процесу необхідно влити лимонний сік, який виступає в якості стабілізатора консистенції.
Збиваємо сухі вершки
- 5 великих ложок цього продукту кладемо в склянку, в який потім заливаємо воду;
- Все ретельно змішуємо;
- У масу кількістю 150 мл додаємо стакан молока, і всі складові перемішуємо до однорідності;
- Готову суміш ставимо в холодильник, а в морозилку її прибираємо за дві хвилини до збивання.
Крем готуємо з використанням міксера або віночка спочатку з низькою швидкістю, яку поступово збільшуємо. Після загустіння її необхідно знизити. Готовий продукт обов’язково помістимо в холодильну камеру.
Такі сухі збиті вершки підійдуть для приготування десертів, тортів і тістечок.
Десерт з вершків з фруктами
Потрібні компоненти:
- Мандарин, банан, ківі;
- 2/3 склянки вершків;
- Щепоть ваніліну;
- 0,5 склянки пудри.
Як зробити збиті вершки з фруктами:
- Насамперед потрібно підготувати фрукти – наріжемо їх на дрібні часточки або подрібнити за допомогою блендера. Разом їх змішувати не треба;
- Збивання виробляємо одним з методів, які вказані вище, і почнемо формувати наше ласощі;
- Укладемо бананову нарізку на дно скляної гарної форми, кроєм її вершковим кремом;
- Далі зробимо ряд ківі, знову додамо вершкову суміш;
- Останнім шаром йдуть мандарини, які також покриємо вершковим складом, прісиплем крихтою з шоколаду і відправимо охолоджуватися.
Шоколадно-вершковий крем для торта
Шоколадні збиті вершки для торта можуть виступати як самостійний десерт, а також використовуватися для прикраси багатьох інших ласощів.
складові:
- 30 г какао-порошку або 50 г шоколаду;
- 2 склянки вершків (жирність – 20%);
- Маленька ложечка желатину;
- 1/3 склянки цукрової пудри.
Схема дій покроково:
- Візьмемо з даної кількості вершків 1/3 частина і заллємо нею желатин. Після його набухання поставимо посуд з вмістом в ємність з водою, яку нагріємо до розчинення желатину, не забуваючи помішувати;
- Приберемо ємність з плити і дамо охолонути вмісту;
- Візьмемо ще 1/3 маси головного інгредієнта, подогреем до гарячого стану і гарненько розчинний в ньому какао-порошок. Якщо ви вирішили скористатися шоколадом, попередньо розтопіть його. Тоді він легко змішається;
- Далі з’єднаємо вершкові залишки з пудрою і почнемо збивати потихеньку. При появі першої піни влити смачні шоколадні вершки, і через якийсь час додамо желатин.
Збиті вершки для кави
Їх можна зробити ввечері, прибрати в холодильник і з ранку додати в каві.
Перелік продуктів:
- 5 г пудри;
- 50 мл вершків;
- Апельсинова цедра або шоколадна крихта.
Етапи прикраси кави:
- Перші 2 інгредієнта збиваємо в густу піну;
- Варимо каву, виливаємо в чашку, акуратно зверху викладаємо гіркою вершкову піну;
- Присипаємо тертим шоколадом або цедрою апельсина.