Різне

Чакапулі – м’ясний привіт з Грузії



Традиційне грузинське блюдо

Чакапулі – національне блюдо грузинської кухні з молодого м’яса, яке гаситься з зеленню та спеціями. Його назва означає в перекладі «м’ясо в пінці». У приготуванні часто використовують баранину або телятину, а для свят – ягнятину. Страві особливу пікантність додає свіжий естрагон (тархун). Так само для готування використовують ткемалі. Все це додає м’ясу ніжний аромат і легку кислинку.

Калорійність страви – 130 ккал на 100 г. Розглянемо з фото, як приготувати чакапулі покроково за кількома рецептурами.

Оригінальна рецептура чакапулі

Подача з лавашем

Класичний рецепт традиційного весняного страви кухні східної Грузії включає в себе молоду баранінку і величезна кількість ароматних трав.

Склад продуктів:

  • Цибуля зелена, тархун, кінза – за великим пучку;
  • Часник – 6 зубчиків;
  • Нежирна баранина – півкіло;
  • Біле сухе вино і вода – по 150 мл;
  • Один пекучий перець;
  • Ткемалі – велика ложка;
  • Сіль – на смак.

м'ясна страва

Процес приготування чакапулі по-грузинськи:

  1. Нарізаємо баранину на невеликі шматки і викладаємо в каструлю;
  2. Миємо, обсушуємо і рубаємо трави. Спочатку на мяско кладемо тархун, потім цибулька, кінзу і пропущений через чеснокодавку або прес часник;
  3. Додаємо порізану пекучий перчик, підливати воду і вино, готуємо півгодини. Солимо, перчимо, додаємо соус ткемалі (можна замінити сливами). Готуємо страву ще хвилин 30, пробуємо готовність м’яса.

Подають грузинські чакапулі з баранини в якості самостійного блюда без гарніру. Виходить дуже ароматно і смачно, особливо, якщо подати до страв винний напій.

Рецепт з телятиною і аличею

З телятиною на кісточці

Завдяки аличі блюдо набуває неповторних смакових нотки.

Складові:

  • Лук – кілограм;
  • Часник молодий з пагонами – 100 г;
  • Перець чилі – не дуже остренький;
  • Телятина на кісточці – 4 кілограми;
  • Кінза, естрагон, шніт-цибуля – по 200 г;
  • Біле сухе вино – 250-300 мл;
  • Аличевий плоди- 12-15 штук;
  • Вершкове масло – 100 г;
  • Перець чорний – 0,5 чайної ложки;
  • Сіль – столова ложка;
  • Суміш меленого коріандру, уцхо-сунелі, пекучого червоного перчика – чайна ложечка.

З аличею

Схема готування чакапулі з аличею в домашніх умовах:

  1. Порубати м’ясо на шматочки з кісточкою приблизно таким розміром, як сірникову коробку. Якщо ви взяли якісну корейку на кісточці, треба мяско розрізати між кісточками;
  2. Промиємо гарненько проточною водою зелень, обсушити і дрібно поріжемо (використовуємо і стебла). Лучок очистимо й наріжемо на дуже маленькі кубики;
  3. Складемо всі підготовлені інгредієнти в товстостінну каструлю, казан або котел в такому порядку: м’ясо, цибуля, зелень, спеції, сіль, перчик до того часу, поки всі компоненти не закінчаться. Вольем десь 2/3 винця;
  4. Поставимо на сильне полум’я, дамо закипіти, вогонь зменшимо до середнього, піну знімемо з допомогою шумівки. Варимо 40 хвилинок на слабкому полум’ї;
  5. Додамо, що залишився вино, між іншим аличу, масло і чилі. Як закипить, закриємо кришкою і тримаємо на маленькому вогні від 20 до 30 хвилин, до готовності.

Чакапулі з телятини нагадує щось середнє, якщо брати для порівняння дуже густий суп і друге гаряче блюдо. Ця смакота просто божественна, особливо якщо їсти її зі свіженьким лавашем.

Рецептура з куркою

З курочкою

Вам знадобиться:

  • Часник – 2 зубці;
  • Половина тушки курки;
  • Естрагон – пучок;
  • Петрушка – 3 гілочки;
  • Свіжа кінза і цибуля зелена – по половині пучка;
  • Біле сухе вино – 1, 5 склянки;
  • Свіжий кріп – 4 гілочки;
  • Олія соняшникова – 2 великі ложки;
  • Червоний перець пластівцями – щіпка;
  • Сіль за смаком.

Процес приготування

Інструкція приготування:

  1. Дрібно рубаємо зелень, додаємо часничок і перемішуємо;
  2. Курочку обробляв, на порційні шматки. Беремо каструльку з товстим дном і наливаємо в неї масло, кладемо м’ясо, солимо і обсмажуємо з кожного боку до рум’яної;
  3. Покриваємо птицю травами, солимо, перчимо, заливаємо вином, на великому вогні доводимо до кипіння, потім полум’я зменшуємо і варимо 20-25 хвилинок.

Чакапулі з курки – це дуже легке і низькокалорійне блюдо, яке легко засвоюється нашим організмом і виходить соковитим і смачним.

Рецепт з каре ягняти в мультиварці

Склад продуктів:

  • Один зелений пекучий стручковий перець;
  • Естрагон і зелена цибуля – по 30 г;
  • Ребра ягняти – 8 штук;
  • Аличевий плоди – три штуки;
  • Вода – 400 мл;
  • Кінза – 20 г;
  • Біле сухе вино – 100 мл;
  • Сіль за смаком.

з ягняти



Покроковий рецепт:

  1. Розрізаємо каре ягняти на окремі реберця. Подрібнюємо тархун, цибулька, гострий перчик і кінзу. Викладаємо все в чашу мультиварки. Так само додаємо цілу аличу, воду і вино, солимо, закриваємо кришкою;
  2. Вибираємо програму «Гасіння», встановлюємо час 25 хвилин, натискаємо кнопку «Старт»;
  3. Подаємо грузинське блюдо чакапулі до столу, прикрасивши його листочками свіжого естрагону і кільцями гострого стручкового перцю.

Чакапулі з баранини

грузинський рецепт

Дана рецептура містить велику кількість різноманітних трав і спецій, тому страва виходить дуже ароматним.

Складові:

  • Ріпчасту цибулю – 4 головки;
  • Баранина – 1,5 кг;
  • М’ята свіжа – 20 г;
  • Вершкове масло – 40 г;
  • Свіжа кінза і петрушка – по 100 г;
  • Часник – 7-8 зубців;
  • Стебло селери – 100 г;
  • Гілочка чебрецю – 2 штуки;
  • Вода – 0,5 л;
  • Один гострий червоний перець;
  • Сіль і спеції – за смаком;
  • Алича – 300 г (можна замінити соусом Ткемалі);
  • Зелена цибуля – 150 г;
  • Тархун свіжий – 30 м

У каструлі і в горщику

Процес готування самостійно:

  1. Нарізаємо 750 г м’яса кубиками розміром три на три сантиметри і укладаємо в казан;
  2. Ріжемо цибулю ріпчасту четвертинками, ділимо нарізку навпіл, одну половину додаємо до м’ясця;
  3. Далі промиваємо і шаткуємо всю зелену складову, ділимо її на дві половини і одну викладаємо на цибулю, солимо і перчимо;
  4. Нарізаємо залишився мяско на більші шматки і викладаємо наступним шаром, додаємо помиті аличевий плоди. Знову солимо і присипаємо перчиком;
  5. Засипаємо іншою частиною зелені, потім ріпчастою цибулею;
  6. Всі верстви заливаємо водою;
  7. Очищаємо і дрібно ріжемо часничок, червоний перець, селера і укладаємо зверху одержані верств;
  8. Казан встановлюємо на вогонь, доводимо до кипіння і додаємо вершкове масло;
  9. Накриваємо кришкою казан і тушкуємо вміст 2 години дуже маленькому полум’я. Подаємо до столу в гарячому вигляді.

Суп чакапулі

супчик

компоненти:

  • Слива (будь-якого сорту) – кілограм;
  • Часник – головка;
  • Окіст баранячий – кілограм;
  • Вино біле – пляшка;
  • Тархун – 200 г;
  • м’ята;
  • Базилік – пучок;
  • Вода, сіль;
  • Пучок зеленої цибулі, кінза;
  • Червоний гострий перець – три стручки.

Подача в тарілочках

Інструкція приготування:

  1. Наріжемо шматочками мяско розміром 3 * 3 см і викладемо в більшу ємність. Заллємо водою – вона повинна покривати всю баранінку повністю, дамо закипіти і додамо вино. Посолити, почнемо гасити;
  2. Помиємо сливи, відокремимо плодоніжки, викладемо ягоди в сотейник і заллємо склянкою води. Підварити їх на середньому вогні. Потім приготуємо сливове пюре. Для цього треба протерти плоди через сито;
  3. Подрібніше наріжемо базилік, м’яту, кінзу, цибулька і тархун;
  4. Ріжемо стручки гострого перчика і часничок на середні часточки, додаємо до майже готового м’яса. Так само додамо всю зелень, добре перемішати і будемо гасити 30 хвилин на середньому вогні;
  5. Кладемо за смаком сливове пюре, доводимо до кипіння і масу тушкуємо ще хвилин 10. Зелень повинна віддати весь свій колір.

Розливаємо по тарілках суп чакапулі і насолоджуємося смаком.

Відео: Рецепт чакапулі на багатті



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.