Чакапулі – національне блюдо грузинської кухні з молодого м’яса, яке гаситься з зеленню та спеціями. Його назва означає в перекладі «м’ясо в пінці». У приготуванні часто використовують баранину або телятину, а для свят – ягнятину. Страві особливу пікантність додає свіжий естрагон (тархун). Так само для готування використовують ткемалі. Все це додає м’ясу ніжний аромат і легку кислинку.
Калорійність страви – 130 ккал на 100 г. Розглянемо з фото, як приготувати чакапулі покроково за кількома рецептурами.
Оригінальна рецептура чакапулі
Класичний рецепт традиційного весняного страви кухні східної Грузії включає в себе молоду баранінку і величезна кількість ароматних трав.
Склад продуктів:
- Цибуля зелена, тархун, кінза – за великим пучку;
- Часник – 6 зубчиків;
- Нежирна баранина – півкіло;
- Біле сухе вино і вода – по 150 мл;
- Один пекучий перець;
- Ткемалі – велика ложка;
- Сіль – на смак.
Процес приготування чакапулі по-грузинськи:
- Нарізаємо баранину на невеликі шматки і викладаємо в каструлю;
- Миємо, обсушуємо і рубаємо трави. Спочатку на мяско кладемо тархун, потім цибулька, кінзу і пропущений через чеснокодавку або прес часник;
- Додаємо порізану пекучий перчик, підливати воду і вино, готуємо півгодини. Солимо, перчимо, додаємо соус ткемалі (можна замінити сливами). Готуємо страву ще хвилин 30, пробуємо готовність м’яса.
Подають грузинські чакапулі з баранини в якості самостійного блюда без гарніру. Виходить дуже ароматно і смачно, особливо, якщо подати до страв винний напій.
Рецепт з телятиною і аличею
Завдяки аличі блюдо набуває неповторних смакових нотки.
Складові:
- Лук – кілограм;
- Часник молодий з пагонами – 100 г;
- Перець чилі – не дуже остренький;
- Телятина на кісточці – 4 кілограми;
- Кінза, естрагон, шніт-цибуля – по 200 г;
- Біле сухе вино – 250-300 мл;
- Аличевий плоди- 12-15 штук;
- Вершкове масло – 100 г;
- Перець чорний – 0,5 чайної ложки;
- Сіль – столова ложка;
- Суміш меленого коріандру, уцхо-сунелі, пекучого червоного перчика – чайна ложечка.
Схема готування чакапулі з аличею в домашніх умовах:
- Порубати м’ясо на шматочки з кісточкою приблизно таким розміром, як сірникову коробку. Якщо ви взяли якісну корейку на кісточці, треба мяско розрізати між кісточками;
- Промиємо гарненько проточною водою зелень, обсушити і дрібно поріжемо (використовуємо і стебла). Лучок очистимо й наріжемо на дуже маленькі кубики;
- Складемо всі підготовлені інгредієнти в товстостінну каструлю, казан або котел в такому порядку: м’ясо, цибуля, зелень, спеції, сіль, перчик до того часу, поки всі компоненти не закінчаться. Вольем десь 2/3 винця;
- Поставимо на сильне полум’я, дамо закипіти, вогонь зменшимо до середнього, піну знімемо з допомогою шумівки. Варимо 40 хвилинок на слабкому полум’ї;
- Додамо, що залишився вино, між іншим аличу, масло і чилі. Як закипить, закриємо кришкою і тримаємо на маленькому вогні від 20 до 30 хвилин, до готовності.
Чакапулі з телятини нагадує щось середнє, якщо брати для порівняння дуже густий суп і друге гаряче блюдо. Ця смакота просто божественна, особливо якщо їсти її зі свіженьким лавашем.
Рецептура з куркою
Вам знадобиться:
- Часник – 2 зубці;
- Половина тушки курки;
- Естрагон – пучок;
- Петрушка – 3 гілочки;
- Свіжа кінза і цибуля зелена – по половині пучка;
- Біле сухе вино – 1, 5 склянки;
- Свіжий кріп – 4 гілочки;
- Олія соняшникова – 2 великі ложки;
- Червоний перець пластівцями – щіпка;
- Сіль за смаком.
Інструкція приготування:
- Дрібно рубаємо зелень, додаємо часничок і перемішуємо;
- Курочку обробляв, на порційні шматки. Беремо каструльку з товстим дном і наливаємо в неї масло, кладемо м’ясо, солимо і обсмажуємо з кожного боку до рум’яної;
- Покриваємо птицю травами, солимо, перчимо, заливаємо вином, на великому вогні доводимо до кипіння, потім полум’я зменшуємо і варимо 20-25 хвилинок.
Чакапулі з курки – це дуже легке і низькокалорійне блюдо, яке легко засвоюється нашим організмом і виходить соковитим і смачним.
Рецепт з каре ягняти в мультиварці
Склад продуктів:
- Один зелений пекучий стручковий перець;
- Естрагон і зелена цибуля – по 30 г;
- Ребра ягняти – 8 штук;
- Аличевий плоди – три штуки;
- Вода – 400 мл;
- Кінза – 20 г;
- Біле сухе вино – 100 мл;
- Сіль за смаком.
Покроковий рецепт:
- Розрізаємо каре ягняти на окремі реберця. Подрібнюємо тархун, цибулька, гострий перчик і кінзу. Викладаємо все в чашу мультиварки. Так само додаємо цілу аличу, воду і вино, солимо, закриваємо кришкою;
- Вибираємо програму «Гасіння», встановлюємо час 25 хвилин, натискаємо кнопку «Старт»;
- Подаємо грузинське блюдо чакапулі до столу, прикрасивши його листочками свіжого естрагону і кільцями гострого стручкового перцю.
Чакапулі з баранини
Дана рецептура містить велику кількість різноманітних трав і спецій, тому страва виходить дуже ароматним.
Складові:
- Ріпчасту цибулю – 4 головки;
- Баранина – 1,5 кг;
- М’ята свіжа – 20 г;
- Вершкове масло – 40 г;
- Свіжа кінза і петрушка – по 100 г;
- Часник – 7-8 зубців;
- Стебло селери – 100 г;
- Гілочка чебрецю – 2 штуки;
- Вода – 0,5 л;
- Один гострий червоний перець;
- Сіль і спеції – за смаком;
- Алича – 300 г (можна замінити соусом Ткемалі);
- Зелена цибуля – 150 г;
- Тархун свіжий – 30 м
Процес готування самостійно:
- Нарізаємо 750 г м’яса кубиками розміром три на три сантиметри і укладаємо в казан;
- Ріжемо цибулю ріпчасту четвертинками, ділимо нарізку навпіл, одну половину додаємо до м’ясця;
- Далі промиваємо і шаткуємо всю зелену складову, ділимо її на дві половини і одну викладаємо на цибулю, солимо і перчимо;
- Нарізаємо залишився мяско на більші шматки і викладаємо наступним шаром, додаємо помиті аличевий плоди. Знову солимо і присипаємо перчиком;
- Засипаємо іншою частиною зелені, потім ріпчастою цибулею;
- Всі верстви заливаємо водою;
- Очищаємо і дрібно ріжемо часничок, червоний перець, селера і укладаємо зверху одержані верств;
- Казан встановлюємо на вогонь, доводимо до кипіння і додаємо вершкове масло;
- Накриваємо кришкою казан і тушкуємо вміст 2 години дуже маленькому полум’я. Подаємо до столу в гарячому вигляді.
Суп чакапулі
компоненти:
- Слива (будь-якого сорту) – кілограм;
- Часник – головка;
- Окіст баранячий – кілограм;
- Вино біле – пляшка;
- Тархун – 200 г;
- м’ята;
- Базилік – пучок;
- Вода, сіль;
- Пучок зеленої цибулі, кінза;
- Червоний гострий перець – три стручки.
Інструкція приготування:
- Наріжемо шматочками мяско розміром 3 * 3 см і викладемо в більшу ємність. Заллємо водою – вона повинна покривати всю баранінку повністю, дамо закипіти і додамо вино. Посолити, почнемо гасити;
- Помиємо сливи, відокремимо плодоніжки, викладемо ягоди в сотейник і заллємо склянкою води. Підварити їх на середньому вогні. Потім приготуємо сливове пюре. Для цього треба протерти плоди через сито;
- Подрібніше наріжемо базилік, м’яту, кінзу, цибулька і тархун;
- Ріжемо стручки гострого перчика і часничок на середні часточки, додаємо до майже готового м’яса. Так само додамо всю зелень, добре перемішати і будемо гасити 30 хвилин на середньому вогні;
- Кладемо за смаком сливове пюре, доводимо до кипіння і масу тушкуємо ще хвилин 10. Зелень повинна віддати весь свій колір.
Розливаємо по тарілках суп чакапулі і насолоджуємося смаком.