Сосиски в тісті вже давно є популярними і складають гідну конкуренцію звичним фаст-фуду. Ця гаряча смачна закуска дуже просто готується, з’їдається буквально за кілька укусів завдяки компактному розміру, і не вимагає використання столових приладів під час вживання. Рецепти сосисок в тісті відрізняються величезною різноманітністю, і кожен з них можна легко реалізувати на власній кухні.
Калорійність страви досить висока – в середньому 300 ккал на 100 г. Цифра може змінюватися в залежності від вихідних продуктів. Розглянемо, як приготувати сосиски в тісті покроково з фото з кількох рецептурами.
Здобне традиційне тісто
При його замішуванні не потрібно виконувати складні маніпуляції і не потрібно багато часу.
Вам знадобляться такі доступні складові:
- Столова ложка цукру;
- яйце;
- Близько 450 г борошна;
- Сухі дріжджі в пакетику (11 г);
- жовток;
- 250 мл молока;
- 50 г масла вершкового;
- 12 сосисок;
- Сіль – на смак.
Сосиски в дріжджовому тесті:
- Розігріваємо 100 мл молока (але не кип’ятимо), підсипає чайну ложечку цукру і пакет дріжджів, чекаємо хвилин 15 до появи «шапочки» з піни;
- Змішуємо цукровий пісок і сіль, туди ж вводимо яєчко, розмішуємо;
- Решта 150 мл молочка підігріваємо і з’єднуємо з дріжджовий сумішшю. Розтоплюємо вершкове олію до рідкої субстанції, вливаємо туди ж. Всипаємо борошно і замішуємо тісто;
- Отриману борошняну суміш ділимо на 12 кругляків, кожен з яких скручуємо в джгутик, рівний по своїй довжині двом «ковбасок». За допомогою качалки розгортаємо на плоскі стрічки. А найкраще розкачати велику і тонкий корж, і далі порізати на дванадцять смужок;
- Обертаємо ними майбутній фаст-фуд по спіралі. Кладемо його на деко з заздалегідь постеленной пергаментним папером, або змащений соняшниковою олією;
- Змащуємо тісто для сосиски розведеним маленькою ложечкою води жовтком, даємо «відпочити» кілька хвилинок, а потім поміщаємо в духову шафу.
Печемо кулінарне диво в духовці при температурі 180 градусів до рум’яного стану.
Варіант без дріжджів на кефірі
Цей рецепт дуже заощадить ваш час, тому що після замішування тестової маси відразу можна готувати смачні домашні «хот-доги» і не чекати, поки маса підніметься. Смажені вироби нічим не поступаються привабливому вуличного фаст-фуду.
Потрібні компоненти:
- Пшеничне борошно – 2 склянки;
- яйце;
- Кефір – стакан;
- Оцет – маленька ложечка;
- Сіль – 0,5 чайної ложки;
- Масло соняшнику – 100 мл;
- Сода – 2/3 маленької ложки;
- Ковбаски – 7-8 штук.
Схема приготування:
- У глибокій посудині змішуємо гашене оцтом соду, кефір, яйце, сіль, вводимо борошно;
- Бездріжджове тісто має вийти не дуже тугим. Ділимо його на частини і розгортаємо в коржі, в які загортаємо м’ясні вироби (довгі ріжемо навпіл) як при готуванні пиріжків;
- Краї пиріжків обов’язково стискаємо, щоб ароматний сосисковий сік не витік під час процесу смаження, надаємо напівфабрикату акуратну форму;
- Смажимо на сковороді на середньому полум’я, постійно перевертаючи на всі боки до підсмаженої скоринки.
Такі «хот-доги» на кефірі без дріжджів виходять апетитними і хрусткими.
Рецепт для хлібопічки
Цей варіант дуже припаде до душі любителям пишної маси навколо «ковбасок». Тому, якщо у вас вдома є хлібопічка, приготувати повітряне тестіце не складе ніяких труднощів.
Перелік інгредієнтів:
- Велика ложка цукру;
- 1/4 л кефіру;
- Чайна ложечка солі;
- 350 г борошна;
- 100 мл олії рослинного;
- 11 г сухих дріжджів;
- 14-15 сосісочек;
- Яйце для змащення.
Покроковий рецепт в домашніх умовах:
- У хлібопічку поміщаємо всі компоненти зі списку (крім яєчка);
- Скористаємося режимами «Піца» або «Тісто»;
- Розумний прилад самостійно зробить тестову масу, дасть їй настоятися і добре піднятися;
- Коли пройде потрібну кількість часу, «колобок» з дріжджового тіста дістаємо, розрізаємо на 15 частин, розгортаємо тонкими довгими стрічками близько 5 см шириною, якими обертаємо трохи внахлест, по спіралі, наші сосисочки;
- Викладаємо їх у багетну форму (вона повинна бути в наборі з хлебопечкой), змащуємо яйцем, залишаємо «відпочити» на 17-20 хвилин;
- Потім ставимо форму в піч на режим «Багет».
Але багато господинь в печі готують тільки дріжджову тестову основу, а самі вироби випікають в духовій шафі.
Тісто листкове для ледачих сосисок в мультиварці
Листкове тестіце має на увазі певний спосіб розкочування. Листи розкочуються дуже тоненько (2-4 мм), найголовніше – вони не повинні порватися. Так само можна використовувати магазинний готовий напівфабрикат (бездріжджовий і дріжджовий).
Склад продуктів:
- Кефір – 200 мл;
- Борошно вищого сорту – ½ кг;
- Спред вершковий – 400 г;
- яйце;
- 5-6 сосисок;
- Сіль – 1/2 чайної ложечки.
Як зробити сосиски в тісті:
- Додаємо в просіяне борошно кефір, яєчко, присаливаем, замішуємо тестову масу. Надаємо їй форму «колобка», накриваємо і ставимо в прохолодне місце на півгодинки;
- За допомогою підігріву доведемо спред до рідкого стану, додало 2 ложки борошна;
- Тестіце розгортаємо плоским квадратом, в центр якого кладемо маслечко, далі слепляем конвертиком і склеюємо краю;
- Потім розгортаємо тестовий пласт в формі прямокутника, протилежні краї якого склеюємо до середини. Прикриваємо і чекаємо ще 30 хвилин;
- Потім повторюємо попередні дії: розгортаємо і складаємо. Знову прибираємо для охолодження на півгодини, і напівфабрикат буде готовий;
- З плином часу виріб тонко розгортаємо і нарізаємо на смужки, в які потрібно звернути наші майбутні «хот-доги»;
- Невеликою кількістю вершкового спреду змащуємо дно чаші (або використовуємо папір для випічки), поміщаємо в чашу напівфабрикати на режим «Випічка» / «Жарка», виставляємо час 40 хвилин.
Сосиски в листковому тісті періодично перевертайте, щоб вони не пригоріли.
Апетитні сосиски в дріжджовому тесті з сиром
Це просто універсальне блюдо, яке можна дати дитині в школу, перекусити їм на роботі або покуштувати його з друзями за чашкою чаю.
Вам буде потрібно:
- 30 г цукрового піску;
- 10-12 сосісочек;
- 10-11 г сухих дріжджів;
- 300 мл молока (жирністю 2,5-3,5%);
- Щепоть солі;
- 50 мл соняшникової олії;
- 150 г твердого сирка ( «Голландського» чи «Советского»);
- 480-500 г борошна;
- яйце;
- Жовток для змащення.
Інструкція готування:
- Трохи нагріємо молоко (залишимо ложку для змащення), введемо в нього яйце, присолити і подсахарім;
- Муку змішаємо з дріжджами, додамо в молочну масу, далі вольем масло;
- Замісити дріжджове тестіце, приберемо в тепле містечко, і дамо йому час (одна година) для підйому;
- Потім розкачати за допомогою качалки, наріжемо на смуги, в які загорніть майбутні «хот-доги». З сиром це буде виглядати інакше: на тестовий пласт кладемо шматок сиру, потім сосісочкі;
- Можна це зробити оригінальним способом: надрізають тестові кінці, які, при переплетенні, закривають сир і «ковбаску»;
- Смажена маслом деко, укладемо підготовлені напівфабрикати;
- Сосиски в тісті з сиром повинні постояти 15 хвилин, потім помістимо їх в духову шафу з температурним режимом в 180 градусів.
Готуємо 25 хвилин до легкого рум’янцю, смажена жовтком, який треба збити з ложкою молока. Запікаємо ще п’ять хвилин і наші домашні сосиски в тісті можна подавати для смачної трапези.