Різне

Патисони на зиму: цікаві та оригінальні приклади заготовок



Закрутка на зиму

Патисон відноситься до однорічним трав’янистим культурам сімейства гарбузових з кущовий або напівкущова формою. Плід нагадує тиквіну, має жорсткі листя, колокольчатую або тарелочную форму. Колір патисони буває зеленим, білим або жовтим, рідко з смужками і плямами. Його можна смажити, варити, солити, маринувати, гасити і запікати. У їжу бажано вживати молоді овочі, у яких нежорсткі насіння і ніжна м’якоть.

Калорійність плода досить низька – 19 ккал на 100 г, тому його використовують в різних дієтах. Як приготувати смачні патисони на зиму, щоб вони радували вашу сім’ю морозними вечорами, ми розповімо в даній статті. Пропонуємо вашій увазі докладні рецепти з фото.

Кілька порад перед консервацією

Патіссончікі в банку

Патисони на зиму заготовляють багатьма способами, перевіреними на кабачках, адже кабачки і гарбуз – його близькі родичі. Є важливі моменти, які необхідно врахувати при заготівлі:

  • Не можна вкутувати банки після закручування, їх слід швидко остудити, але виключити протяг. Якщо плоди будуть довго перебувати в теплі, вони стануть в’ялими, втратять смак;
  • Закачування патисонів в банки буде досить вдала, якщо ви оберете малюсінькі «тиквіни», які укладаються в тару цілком. Блюдо буде виглядати оригінально, ошатно, збереже натуральний смак;
  • Перед закладанням в скляну ємність овочі пробланшуйте в окропі п’ять-сім хвилин, далі помістіть в холодну воду (можна з льодом);
  • Великі плоди, добре очистивши від шкірки, використовуйте для закуски, салату.
  • Коли закручуємо одні патисони, без додавання інших овочів, баночки акуратно поміщаються в стерилизационную ємність з киплячою водою і стерилізація здійснюється 10 хвилин (літрова тара), 20 хвилин (трилітрові банки).

Комбінація з капустою зі стерилізацією

Буде потрібно:

  • Капуста і патисони – по кілограму.

заготовочкі

маринад:

  • 1,5 стаканчика масла рослинного;
  • Літр води;
  • 1,5 великі ложки цукру;
  • оцет;
  • 3 столові ложечки солі.

Процес виготовлення:

  1. Овочі промиваємо. «Тиквіна» нарізаємо часточками, капусту шаткуємо, пересипаємо їх сіллю (2 ст. Ложки), перемішуємо, прибираємо на 3 години при температурі житлового приміщення;
  2. Для маринаду в воду додаємо цукровий пісок, сіль, що залишилася, маслечко, кип’ятимо, оцет вливаємо до смаку;
  3. Коли овочева маса злегка підсолити, щільно утрамбовують в стерильну ємність, заливаємо гарячим маринадом. Стерилізуємо 10 хвилин, відразу закручуємо.

Варіант без стерилізації з безліччю спецій

З зеленню

Рецепти патисонів на зиму, що не дозволяють витрачати зайвого часу на стерилізацію, стають дуже популярними. Коли плоди консервуються з ароматними листям і пряними спеціями (у великій кількості), вони стають ніжні на смак і хрусткі.

Необхідні інгредієнти:

  • Кріп – 2 парасольки;
  • Патіссончікі невеликого розміру – 6 штук;
  • Вишня, хрін, смородина – по одному середньому листу;
  • Часник – 5-6 зубків;
  • Лавровий лист – 2 штуки;
  • Петрушка – 4 гілочки;
  • Перець (горошок) – 5 штук;
  • Базилік, естрагон, чебрець – по гілочці (за бажанням);
  • Перець чилі – 1/4 стручка без насіння.

На 1 літр розсолу:

  • 9% оцет і сіль – по 2 великі ложки;
  • Цукровий пісок – столова ложка.

корисний овоч

Робимо хрусткі патисони на зиму:

  1. Промиємо овочі прохолодною водою, пробланшіруем в окропі 6-7 хвилин, відправимо в посуд з льодом до повного охолодження;
  2. Самостійно готуємо розсіл. У потрібну кількість води додамо необхідні пропорції солі і цукру, потім поставимо рідина на полум’я і почекаємо, поки сипучі компоненти повністю розчиняться;
  3. Стерилізуємо банку, кладемо на її дно ароматні інгредієнти, які ми описували вище. Щоб вони не зайняли в посуді багато місця, можете ошпарити їх окропом;
  4. Промакніте остиглі «тиковкі» бавовняним рушником, розкладемо в баночки, покриємо готовим маринадом, дамо настоятися 15 хвилинок. При цьому тара повинна бути нещільно прикрита за допомогою простерилизованной кришки;
  5. Зіллємо розсіл, спробуємо на спеції і гіркоту. Якщо потрібно, зменшивши гострий перець і додамо приправи. Закип’ятити маринад ще раз. Коли будемо прибирати з вогню, додамо столовий оцет. Заллємо банки гарячим маринадом по вінця і щільно закатати стерильними кришками.

Патисони без стерилізації помістимо в прохолодне приміщення, нічим не накриваючи зверху.

Закрутка з додаванням помідорів чері

Продукти для консервації

Це справжній салат на зиму, адже в ньому присутні відразу два види овочів. Стерилізація в цій рецептурі не буде потрібно.

Склад продуктів:

  • 300 г помідорів чері;
  • Дрібні патіссончікі – 1,5 кг;
  • 4 зубчики часнику;
  • 2 великі ложки столового оцту;
  • Білий перець горошком – 6 штук;
  • По одній столовій ложці солі і цукрового піску;
  • Кмин (насіння) – 3 г;
  • 4 лаврові листки;
  • 2 квітки бадьяна.

Патисони з помідори

Процес приготування:

  1. Маніпуляція з плодами така ж, як в першому рецепті;
  2. Томати промиємо, зріжемо хвостики, проколів плодоніжки зубочисткою кілька разів, щоб ніжна помідорна шкірка не постраждала від окропу;
  3. Викладемо на дно простерилизованной тари часник, квіти бадьяна, насиплемо потрібні спеції, щільно укладемо дрібні «тиковкі», помідори розмістимо зверху;
  4. Заллємо окропом овочеву суміш, залишимо на 20 хвилин. Потім злити воду, поставимо на вогонь, закип’ятити;
  5. Покриємо всі знову киплячою рідиною на 15 хвилин, прикривши стерильними кришечками;
  6. Останній раз сольем рідина, додамо на літр води зазначену величину цукру і солі. Розсіл варимо до закипання, полум’я вимикаємо;
  7. Заповнимо маринадом, додамо на літрову тару дві великі ложки оцту, закрутимо кришками, остиглі банки приберемо в льох і отримаємо прекрасні патисони з помідорами на зиму.

Комбінація з кабачками

Патисони та кабачки на зиму – дуже красиве і практичне страва. Ароматні, хрусткі овочі в зимові холоди урізноманітнюють ваше меню.



Перелік компонентів:

  • Кабачки і патіссончікі – по одному кілограму.

З кабачками

На одну банку:

  • 3 гвоздики;
  • За гілочці будь-якої зелені (що любите);
  • Зубок часнику.

Розсіл на 1,5 літра:

  • 3 великі ложки цукрового піску;
  • 2 великі ложки солі.

Опис готування покроково:

  1. Овочі порізати на середні шматочки;
  2. У підготовлену ємність покладіть вищеописані спеції, покладіть плоди упереміш, залийте окропом, прогрійте протягом п’яти хвилин;
  3. У каструлю злийте воду, додайте сіль і сахарок, чекайте, щоб закипіла рідина;
  4. Влийте оцет (100 мл), розмішайте;
  5. Залийте гарячим маринадом банки, закупорьте кришками, після охолодження помістіть на зберігання.

Рецептура з кабачками і морквою

Рецепт з морквою

Страва виходить настільки відмінним, що просто пальчики оближеш! Відкрийте салатик в зимову холоднечу і насолоджуйтеся свіжим овочевим смаком.

продукти:

  • Лук і морква – по 0,5 кг;
  • Кабачки і патисони – по 1,5 кг;
  • Рослинна олія – ​​1/2 склянки;
  • Оцет (9%) – 200 г;
  • Склянка цукру;
  • Часник – 2 головки;
  • Сіль – 2 великі ложки;
  • Мелений перець – чайна ложечка.

Детальна інструкція:

  1. Натремо на тертці морковіни (бажано взяти тертку для моркви по-корейськи). Лук поріжемо тонкими півкільцями, кабачки і «тиквіни» очистимо від шкірки, нарізаємо на кубики;
  2. Складемо всі овочі в ємність разом з часником, пропущеним через прес;
  3. Зробимо в домашніх умовах суміш для маринаду, що складається з масла, перцю, цукрового піску (до повного розчинення), оцту, солі. Заллємо овочі, розмішати, почекаємо 2,5 години;
  4. Страва розкладемо в стерильний посуд, стерилізуємо 15 хвилин, закриємо на зиму.

Салат-асорті з патиссонами в желе

Патисони у вигляді желе

Заготовки з патисонів на зиму виходять на будь-який смак і реально становлять конкуренцію кабачкам і огірків.

На трилітрову банку знадобляться:

  • Лук-севок, дрібні «тиковкі», корнішони, томати;
  • 4-5 Горошків чорного перчика;
  • 250 мл оцту 9%;
  • Літр води;
  • По великій ложці рослинного маслечка і солі;
  • 3 столові ложки желатину;
  • 2 столові ложки цукру.

Закручування патисонів в банку разом з овочами:

  1. Всі плоди помиємо, обсушити, складемо в стерильну тару, в кожну з яких додамо рослинне масло і перчик горошком;
  2. Желатин замочити в холодній воді;
  3. Маринад: воду закип’ятити з цукром і сіллю, нехай покипить хвилини три. Готовою сумішшю розведемо желатин, перемішати, додало оцет. Заллємо овочі в банку, прикриємо кришками, поставимо на стерилізацію на 20 хвилин, далі закатати.

Ікра як прекрасний спосіб заготівлі

Ікра з патисонів виходить набагато ніжніше, ніж кабачкова, і не поступається їй за смаком.

компоненти:

  • Рослинна олія і цукровий пісок – по склянці;
  • Стиглі томати – 2 кг;
  • Лук – кілограм;
  • Патіссончікі – 3 кг;
  • Морквина – 5 штук;
  • Сіль, яблучний оцет – по 2 великі ложки.

ікра

Схема приготування:

  1. Помиті плоди ріжемо невеликими шматочками, щільну шкірку і великі насіння (якщо вони є) видалимо;
  2. Очищену моркву трьом на середній тертці;
  3. Чистимо цибулю, ріжемо на кубики;
  4. Помідори розрізаємо скибочками;
  5. Наллємо масло в сотейник, засиплемо шматочки «тиковок», обсмажити 5 хвилин;
  6. Додамо цибулю, моркву, перемішати, смажимо на середньому полум’я 10 хвилинок, не перестаючи заважати;
  7. У сотейник кладемо томати гаситися на 10 хвилин;
  8. Масу перемелемо блендером;
  9. Перекладемо пюре в ємність, додамо оцет, сахарок, присолити, варимо на маленькому вогні півгодини;
  10. Готовий продукт викладемо в стерилізовані банки, зверху прикриємо кришкою;
  11. Простерілізуем на паровій бані близько 20 хвилинок, щільно закупорити кришками, укутати теплою тканиною.

Заготовки зберігають в коморі або в погребі.

Відео: Рецепт маринованих патисонів



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.