Патисон відноситься до однорічним трав’янистим культурам сімейства гарбузових з кущовий або напівкущова формою. Плід нагадує тиквіну, має жорсткі листя, колокольчатую або тарелочную форму. Колір патисони буває зеленим, білим або жовтим, рідко з смужками і плямами. Його можна смажити, варити, солити, маринувати, гасити і запікати. У їжу бажано вживати молоді овочі, у яких нежорсткі насіння і ніжна м’якоть.
Калорійність плода досить низька – 19 ккал на 100 г, тому його використовують в різних дієтах. Як приготувати смачні патисони на зиму, щоб вони радували вашу сім’ю морозними вечорами, ми розповімо в даній статті. Пропонуємо вашій увазі докладні рецепти з фото.
Кілька порад перед консервацією
Патисони на зиму заготовляють багатьма способами, перевіреними на кабачках, адже кабачки і гарбуз – його близькі родичі. Є важливі моменти, які необхідно врахувати при заготівлі:
- Не можна вкутувати банки після закручування, їх слід швидко остудити, але виключити протяг. Якщо плоди будуть довго перебувати в теплі, вони стануть в’ялими, втратять смак;
- Закачування патисонів в банки буде досить вдала, якщо ви оберете малюсінькі «тиквіни», які укладаються в тару цілком. Блюдо буде виглядати оригінально, ошатно, збереже натуральний смак;
- Перед закладанням в скляну ємність овочі пробланшуйте в окропі п’ять-сім хвилин, далі помістіть в холодну воду (можна з льодом);
- Великі плоди, добре очистивши від шкірки, використовуйте для закуски, салату.
- Коли закручуємо одні патисони, без додавання інших овочів, баночки акуратно поміщаються в стерилизационную ємність з киплячою водою і стерилізація здійснюється 10 хвилин (літрова тара), 20 хвилин (трилітрові банки).
Комбінація з капустою зі стерилізацією
Буде потрібно:
- Капуста і патисони – по кілограму.
маринад:
- 1,5 стаканчика масла рослинного;
- Літр води;
- 1,5 великі ложки цукру;
- оцет;
- 3 столові ложечки солі.
Процес виготовлення:
- Овочі промиваємо. «Тиквіна» нарізаємо часточками, капусту шаткуємо, пересипаємо їх сіллю (2 ст. Ложки), перемішуємо, прибираємо на 3 години при температурі житлового приміщення;
- Для маринаду в воду додаємо цукровий пісок, сіль, що залишилася, маслечко, кип’ятимо, оцет вливаємо до смаку;
- Коли овочева маса злегка підсолити, щільно утрамбовують в стерильну ємність, заливаємо гарячим маринадом. Стерилізуємо 10 хвилин, відразу закручуємо.
Варіант без стерилізації з безліччю спецій
Рецепти патисонів на зиму, що не дозволяють витрачати зайвого часу на стерилізацію, стають дуже популярними. Коли плоди консервуються з ароматними листям і пряними спеціями (у великій кількості), вони стають ніжні на смак і хрусткі.
Необхідні інгредієнти:
- Кріп – 2 парасольки;
- Патіссончікі невеликого розміру – 6 штук;
- Вишня, хрін, смородина – по одному середньому листу;
- Часник – 5-6 зубків;
- Лавровий лист – 2 штуки;
- Петрушка – 4 гілочки;
- Перець (горошок) – 5 штук;
- Базилік, естрагон, чебрець – по гілочці (за бажанням);
- Перець чилі – 1/4 стручка без насіння.
На 1 літр розсолу:
- 9% оцет і сіль – по 2 великі ложки;
- Цукровий пісок – столова ложка.
Робимо хрусткі патисони на зиму:
- Промиємо овочі прохолодною водою, пробланшіруем в окропі 6-7 хвилин, відправимо в посуд з льодом до повного охолодження;
- Самостійно готуємо розсіл. У потрібну кількість води додамо необхідні пропорції солі і цукру, потім поставимо рідина на полум’я і почекаємо, поки сипучі компоненти повністю розчиняться;
- Стерилізуємо банку, кладемо на її дно ароматні інгредієнти, які ми описували вище. Щоб вони не зайняли в посуді багато місця, можете ошпарити їх окропом;
- Промакніте остиглі «тиковкі» бавовняним рушником, розкладемо в баночки, покриємо готовим маринадом, дамо настоятися 15 хвилинок. При цьому тара повинна бути нещільно прикрита за допомогою простерилизованной кришки;
- Зіллємо розсіл, спробуємо на спеції і гіркоту. Якщо потрібно, зменшивши гострий перець і додамо приправи. Закип’ятити маринад ще раз. Коли будемо прибирати з вогню, додамо столовий оцет. Заллємо банки гарячим маринадом по вінця і щільно закатати стерильними кришками.
Патисони без стерилізації помістимо в прохолодне приміщення, нічим не накриваючи зверху.
Закрутка з додаванням помідорів чері
Це справжній салат на зиму, адже в ньому присутні відразу два види овочів. Стерилізація в цій рецептурі не буде потрібно.
Склад продуктів:
- 300 г помідорів чері;
- Дрібні патіссончікі – 1,5 кг;
- 4 зубчики часнику;
- 2 великі ложки столового оцту;
- Білий перець горошком – 6 штук;
- По одній столовій ложці солі і цукрового піску;
- Кмин (насіння) – 3 г;
- 4 лаврові листки;
- 2 квітки бадьяна.
Процес приготування:
- Маніпуляція з плодами така ж, як в першому рецепті;
- Томати промиємо, зріжемо хвостики, проколів плодоніжки зубочисткою кілька разів, щоб ніжна помідорна шкірка не постраждала від окропу;
- Викладемо на дно простерилизованной тари часник, квіти бадьяна, насиплемо потрібні спеції, щільно укладемо дрібні «тиковкі», помідори розмістимо зверху;
- Заллємо окропом овочеву суміш, залишимо на 20 хвилин. Потім злити воду, поставимо на вогонь, закип’ятити;
- Покриємо всі знову киплячою рідиною на 15 хвилин, прикривши стерильними кришечками;
- Останній раз сольем рідина, додамо на літр води зазначену величину цукру і солі. Розсіл варимо до закипання, полум’я вимикаємо;
- Заповнимо маринадом, додамо на літрову тару дві великі ложки оцту, закрутимо кришками, остиглі банки приберемо в льох і отримаємо прекрасні патисони з помідорами на зиму.
Комбінація з кабачками
Патисони та кабачки на зиму – дуже красиве і практичне страва. Ароматні, хрусткі овочі в зимові холоди урізноманітнюють ваше меню.
Перелік компонентів:
- Кабачки і патіссончікі – по одному кілограму.
На одну банку:
- 3 гвоздики;
- За гілочці будь-якої зелені (що любите);
- Зубок часнику.
Розсіл на 1,5 літра:
- 3 великі ложки цукрового піску;
- 2 великі ложки солі.
Опис готування покроково:
- Овочі порізати на середні шматочки;
- У підготовлену ємність покладіть вищеописані спеції, покладіть плоди упереміш, залийте окропом, прогрійте протягом п’яти хвилин;
- У каструлю злийте воду, додайте сіль і сахарок, чекайте, щоб закипіла рідина;
- Влийте оцет (100 мл), розмішайте;
- Залийте гарячим маринадом банки, закупорьте кришками, після охолодження помістіть на зберігання.
Рецептура з кабачками і морквою
Страва виходить настільки відмінним, що просто пальчики оближеш! Відкрийте салатик в зимову холоднечу і насолоджуйтеся свіжим овочевим смаком.
продукти:
- Лук і морква – по 0,5 кг;
- Кабачки і патисони – по 1,5 кг;
- Рослинна олія – 1/2 склянки;
- Оцет (9%) – 200 г;
- Склянка цукру;
- Часник – 2 головки;
- Сіль – 2 великі ложки;
- Мелений перець – чайна ложечка.
Детальна інструкція:
- Натремо на тертці морковіни (бажано взяти тертку для моркви по-корейськи). Лук поріжемо тонкими півкільцями, кабачки і «тиквіни» очистимо від шкірки, нарізаємо на кубики;
- Складемо всі овочі в ємність разом з часником, пропущеним через прес;
- Зробимо в домашніх умовах суміш для маринаду, що складається з масла, перцю, цукрового піску (до повного розчинення), оцту, солі. Заллємо овочі, розмішати, почекаємо 2,5 години;
- Страва розкладемо в стерильний посуд, стерилізуємо 15 хвилин, закриємо на зиму.
Салат-асорті з патиссонами в желе
Заготовки з патисонів на зиму виходять на будь-який смак і реально становлять конкуренцію кабачкам і огірків.
На трилітрову банку знадобляться:
- Лук-севок, дрібні «тиковкі», корнішони, томати;
- 4-5 Горошків чорного перчика;
- 250 мл оцту 9%;
- Літр води;
- По великій ложці рослинного маслечка і солі;
- 3 столові ложки желатину;
- 2 столові ложки цукру.
Закручування патисонів в банку разом з овочами:
- Всі плоди помиємо, обсушити, складемо в стерильну тару, в кожну з яких додамо рослинне масло і перчик горошком;
- Желатин замочити в холодній воді;
- Маринад: воду закип’ятити з цукром і сіллю, нехай покипить хвилини три. Готовою сумішшю розведемо желатин, перемішати, додало оцет. Заллємо овочі в банку, прикриємо кришками, поставимо на стерилізацію на 20 хвилин, далі закатати.
Ікра як прекрасний спосіб заготівлі
Ікра з патисонів виходить набагато ніжніше, ніж кабачкова, і не поступається їй за смаком.
компоненти:
- Рослинна олія і цукровий пісок – по склянці;
- Стиглі томати – 2 кг;
- Лук – кілограм;
- Патіссончікі – 3 кг;
- Морквина – 5 штук;
- Сіль, яблучний оцет – по 2 великі ложки.
Схема приготування:
- Помиті плоди ріжемо невеликими шматочками, щільну шкірку і великі насіння (якщо вони є) видалимо;
- Очищену моркву трьом на середній тертці;
- Чистимо цибулю, ріжемо на кубики;
- Помідори розрізаємо скибочками;
- Наллємо масло в сотейник, засиплемо шматочки «тиковок», обсмажити 5 хвилин;
- Додамо цибулю, моркву, перемішати, смажимо на середньому полум’я 10 хвилинок, не перестаючи заважати;
- У сотейник кладемо томати гаситися на 10 хвилин;
- Масу перемелемо блендером;
- Перекладемо пюре в ємність, додамо оцет, сахарок, присолити, варимо на маленькому вогні півгодини;
- Готовий продукт викладемо в стерилізовані банки, зверху прикриємо кришкою;
- Простерілізуем на паровій бані близько 20 хвилинок, щільно закупорити кришками, укутати теплою тканиною.
Заготовки зберігають в коморі або в погребі.