Самбука (італ. Sambuca) – це популярний італійський лікер, який відрізняється яскраво вираженим анісовим ароматом і присмаком. У класичному вигляді напій представляє собою солодку прозору рідину з фортецею 38-42 градуси. Калорійність даного рідкого продукту становить 240 ккал на 100 г.
Оригінальна рецептура спиртного тримається виробниками алкоголю в найсуворішій таємниці, але багато ентузіастів, які не бажають купувати його в магазинах, все ж навчилися процесу виготовлення в домашніх умовах. Розглянемо кілька варіантів створення самбуки покроково і з фото.
Домашня Sambuca, близька до оригіналу
Багато хто цікавиться, чи можна зробити лікер самбука максимально схожий на класичну версію. Цей простий рецепт не вимагає багато часу і сил, а всі інгредієнти для готування легко можна знайти в продажу. Готовий напій виходить нітрохи не гірше за свого оригінального варіанту.
Вам знадобиться:
- Спирт 70% – літр;
- Фруктоза – 300 г;
- Аніс – 100 г. Краще купувати дану спецію в перевірених великих супермаркетах або на спеціалізованих ринках спецій.
Рецепт приготування складається з декількох етапів.
Робимо настоянку
- У банку закладаємо аніс, виливаємо спирт, прибираємо тару в тепле затемнене місце, залишаємо на 5 днів і періодично злегка струшуємо;
- Після закінчення настоювання суміш фільтруємо за допомогою марлі, анісові залишки ретельно віджимають. Ми залишаємо від них третю частину, від решти позбавляємося.
Важливо! Насичену настоянку можна пробувати – це дуже небезпечно. Надалі всі шкідливі речовини вийдуть при перегонці.
Перегонимо суміш
- Змішуємо настоянку з 0,25 л чистої води і виливаємо в перегінний куб. Сюди ж закладаємо віджатий аніс, залишений раніше. Можна спробувати помістити його в сухопарник, але цього робити не рекомендується;
- Здійснюємо перегонку на повільному полум’ї зі швидкістю 3 крапельки в секунду. Перевищувати цей показник не варто, інакше від бризок напій стане каламутним. Перші 50 мл окремо відбираємо і зливаємо – в них спостерігається підвищений вміст ефірних масел, які роблять спиртне менш смачним;
- Дистиляцію завершуємо при падінні фортеці нижче 45%. Кінцевий обсяг основної фракції не повинен перевищувати 700-750 мл, так як далі знижується градус і якість алкогольного продукту.
Розбавляємо і витримуємо спиртне
- У розведений напій засипаємо якісну фруктозу (350 г). На цукор її краще не замінювати – це може надати рідини неапетитний жовтуватий колір;
- Самостійно розливаємо самбуку по скляних пляшках і закупорюють пробками. Витримуємо протягом 24 годин при кімнатному температурному режимі, потім пропускаємо через ватний або марлевий фільтр;
- Перед дегустацією необхідно витримати алкоголь ще 7-10 днів в прохолодному темному місці. Це допоможе розкрити істинний смак і аромат.
В результаті вийде напій міцністю 37-41%, який буде зберігатися до трьох років.
Домашня Sambuca на основі самогону
Цей покроковий рецепт самбуки з самогону відрізняється від попереднього наявністю трьох додаткових інгредієнтів. Технологія виготовлення аналогічна.
Складові:
- Зірочки бадьяна і анісові насіння – по 50 г;
- 70-градусний самогон – літр;
- Фруктоза – 300 г;
- Бузина чорна (суцвіття) – 25 г;
- Вода – 600 мл;
- Цедра лимонна – 3 м
Схема готування:
- Компоненти залити самогоном і залишити настоюватися на п’ять днів;
- Перед початком процесу дистиляції долити 250 мл водички, а в куб помістити третину пряної суміші і цілком весь бадьян;
- Інструкція перегонки така ж, як в рецептурі вище;
- Фруктозу розчинити в 350 мл окропу і проварити приблизно 2 хвилини на повільному полум’ї;
- У готову солодку масу поступово, в три заходи, залити вийшов дистилят;
- Даємо лікеру охолонути, розподіляємо його по пляшках і щільно запечатує.
Щоб отримати якісне «рідке блюдо», потрібно витримати напій не менше ніж чотири тижні. Тільки після цього часу він розкриє свій дивовижний аромат і вишуканий смак.
Оригінальні рецепти самбуки
Для всіх інструкцій компоненти розраховані на літр спирту міцністю 70 градусів. Етапи приготування абсолютно аналогічні попереднім рецептурами.
Sambuca кавова
Список складових:
- Зернятка анісу – 100 г;
- Корінь солодки – 2 г;
- Зерна арабіки – 30 шт;
- Кардамон і цедра лимона – по 3 г;
- Суцвіття бузини і бадьян – по 25 г.
Самбука з кавовими зернами робиться з потовченого в ступці кави. Його треба саме розбити на шматочки, а не перемолоти перед настоюванням. У бачок, як і в попередньому варіанті, потрібно закинути все кількість бадьяна і третину від всієї маси пряної суміші.
Червона Sambuca
Цей рецепт самбуки передбачає підфарбовування і підкислення напою ягідками чорної бузини в кінці процесу виготовлення після перегонки.
Вам буде потрібно:
- Гвоздика – 2 бутона;
- Бадьян – 25 г;
- Коріандр – чверть чайної ложечки;
- Аніс – 50 г;
- Чебрець – чайна ложка;
- Плоди і квіти чорної бузини – по 20 г.
Для сиропу:
- Цукровий пісок – 250 г;
- Свіжа цедра лимона – 5 г;
- Вода – 250 мл;
- Ванілін і мелена кориця – на кінчику ножа;
- Гвоздика – 2 бутончики.
Складові (крім плодів бузини) змішуються в настоянку і переганяються за аналогічною з попередніми рецептами технології.
Але така домашня самбука своїми руками робиться на основі спеціального цукрового сиропу, для якого потрібно об’єднати компоненти зі списку і варити суміш протягом 10-15 хвилин, регулярно видаляючи пінку. Готовий сиропчик слід остудити, закривши ємність кришкою, потім процідити. Далі його необхідно змішати з дистилятом і додати ягідки бузини.
Спиртного потрібно дати настоятися приблизно тиждень до появи червонуватого відтінку, після чого гарненько відфільтрувати.
Коктейлі з самбуки
Італійський лікер добре поєднується з багатьма алкогольними напоями, тому він такий популярний на вечірках у сучасної молоді. Наведемо кілька рецептів коктейлів, основу яких становить дане спиртне.
Палаюча Sambuca з кавою
Цей коктейль самбука є найчастішим гостем на клубних тусовках. Його розпивання є своєрідним ритуалом і модним розвагою.
Буде потрібно:
- Італійський лікер – 50 мл;
- Зерна кави – 5 шт.
- трубочка;
- серветка;
- 2 міцних келиха.
Поетапне приготування:
- В один келишок наливаємо спиртне і кидаємо кавові зернятка;
- Підпалюємо суміш і обертаємо келих, щоб він прогрівся рівномірно по всьому колу. Не забуваємо при цьому про техніку пожежної безпеки;
- Як тільки полум’я стане червоним, переливаємо рідина в інший келих, а перший перекидаємо на серветку з трубочкою;
- Вміст другого стаканчика швидко випиваємо і закушує зернами кави, а за допомогою трубочки вдихаємо гарячі пари.
Фредді Крюгер
Смачний легкий напій, який зазвичай вважають за краще представниці прекрасної статі.
склад:
- Молоко – 70 мл;
- Горілка – 40 мл;
- Сироп вишневий – 30 мл;
- Sambuca – 60 мл.
Інгредієнти перемішуються в шейкері і виливаються в стакан. В якості прикраси використовується коктейльна вишенька.
Кокон
Простий коктейль для любителів коли з легкодоступних інгредієнтів. Прекрасно освіжає в спекотну літню пору.
складові:
- Сік лимонний – 20 мл;
- Лікер італійський – 50 мл;
- Кола – 150 мл;
- Лід в кубиках.
приготування:
- Стакан наповнюємо крижаними кубиками;
- Об’єднуємо компоненти і перемішуємо за допомогою барной ложечки;
- П’ємо готовий напій через трубочку.
Як бачите, приготувати самбуку будинку досить просто. Потрібно лише запастися необхідними інгредієнтами і підготувати самогонний апарат. Рецепти – це лише рекомендації, тому їх можна адаптувати під власні уподобання.