Різне

Самбука – відомий представник клубної культури



Різновиди італійського лікеру

Самбука (італ. Sambuca) – це популярний італійський лікер, який відрізняється яскраво вираженим анісовим ароматом і присмаком. У класичному вигляді напій представляє собою солодку прозору рідину з фортецею 38-42 градуси. Калорійність даного рідкого продукту становить 240 ккал на 100 г.

Оригінальна рецептура спиртного тримається виробниками алкоголю в найсуворішій таємниці, але багато ентузіастів, які не бажають купувати його в магазинах, все ж навчилися процесу виготовлення в домашніх умовах. Розглянемо кілька варіантів створення самбуки покроково і з фото.

Домашня Sambuca, близька до оригіналу

Самбука з бадьяном

Багато хто цікавиться, чи можна зробити лікер самбука максимально схожий на класичну версію. Цей простий рецепт не вимагає багато часу і сил, а всі інгредієнти для готування легко можна знайти в продажу. Готовий напій виходить нітрохи не гірше за свого оригінального варіанту.

Вам знадобиться:

  • Спирт 70% – літр;
  • Фруктоза – 300 г;
  • Аніс – 100 г. Краще купувати дану спецію в перевірених великих супермаркетах або на спеціалізованих ринках спецій.

Рецепт приготування складається з декількох етапів.

Робимо настоянку

  1. У банку закладаємо аніс, виливаємо спирт, прибираємо тару в тепле затемнене місце, залишаємо на 5 днів і періодично злегка струшуємо;
  2. Після закінчення настоювання суміш фільтруємо за допомогою марлі, анісові залишки ретельно віджимають. Ми залишаємо від них третю частину, від решти позбавляємося.

настоянка

Важливо! Насичену настоянку можна пробувати – це дуже небезпечно. Надалі всі шкідливі речовини вийдуть при перегонці.

Перегонимо суміш

  1. Змішуємо настоянку з 0,25 л чистої води і виливаємо в перегінний куб. Сюди ж закладаємо віджатий аніс, залишений раніше. Можна спробувати помістити його в сухопарник, але цього робити не рекомендується;
  2. Здійснюємо перегонку на повільному полум’ї зі швидкістю 3 крапельки в секунду. Перевищувати цей показник не варто, інакше від бризок напій стане каламутним. Перші 50 мл окремо відбираємо і зливаємо – в них спостерігається підвищений вміст ефірних масел, які роблять спиртне менш смачним;
  3. Дистиляцію завершуємо при падінні фортеці нижче 45%. Кінцевий обсяг основної фракції не повинен перевищувати 700-750 мл, так як далі знижується градус і якість алкогольного продукту.

Розбавляємо і витримуємо спиртне

  1. У розведений напій засипаємо якісну фруктозу (350 г). На цукор її краще не замінювати – це може надати рідини неапетитний жовтуватий колір;
  2. Самостійно розливаємо самбуку по скляних пляшках і закупорюють пробками. Витримуємо протягом 24 годин при кімнатному температурному режимі, потім пропускаємо через ватний або марлевий фільтр;
  3. Перед дегустацією необхідно витримати алкоголь ще 7-10 днів в прохолодному темному місці. Це допоможе розкрити істинний смак і аромат.

перегонка

В результаті вийде напій міцністю 37-41%, який буде зберігатися до трьох років.

Домашня Sambuca на основі самогону

Цей покроковий рецепт самбуки з самогону відрізняється від попереднього наявністю трьох додаткових інгредієнтів. Технологія виготовлення аналогічна.

Складові:

  • Зірочки бадьяна і анісові насіння – по 50 г;
  • 70-градусний самогон – літр;
  • Фруктоза – 300 г;
  • Бузина чорна (суцвіття) – 25 г;
  • Вода – 600 мл;
  • Цедра лимонна – 3 м

Головні компоненти - бузина і бадьян

Схема готування:

  1. Компоненти залити самогоном і залишити настоюватися на п’ять днів;
  2. Перед початком процесу дистиляції долити 250 мл водички, а в куб помістити третину пряної суміші і цілком весь бадьян;
  3. Інструкція перегонки така ж, як в рецептурі вище;
  4. Фруктозу розчинити в 350 мл окропу і проварити приблизно 2 хвилини на повільному полум’ї;
  5. У готову солодку масу поступово, в три заходи, залити вийшов дистилят;
  6. Даємо лікеру охолонути, розподіляємо його по пляшках і щільно запечатує.

Щоб отримати якісне «рідке блюдо», потрібно витримати напій не менше ніж чотири тижні. Тільки після цього часу він розкриє свій дивовижний аромат і вишуканий смак.

Оригінальні рецепти самбуки

Для всіх інструкцій компоненти розраховані на літр спирту міцністю 70 градусів. Етапи приготування абсолютно аналогічні попереднім рецептурами.

Sambuca кавова

кавовий варіант

Список складових:



  • Зернятка анісу – 100 г;
  • Корінь солодки – 2 г;
  • Зерна арабіки – 30 шт;
  • Кардамон і цедра лимона – по 3 г;
  • Суцвіття бузини і бадьян – по 25 г.

Самбука з кавовими зернами робиться з потовченого в ступці кави. Його треба саме розбити на шматочки, а не перемолоти перед настоюванням. У бачок, як і в попередньому варіанті, потрібно закинути все кількість бадьяна і третину від всієї маси пряної суміші.

Червона Sambuca

Червона різновид

Цей рецепт самбуки передбачає підфарбовування і підкислення напою ягідками чорної бузини в кінці процесу виготовлення після перегонки.

Вам буде потрібно:

  • Гвоздика – 2 бутона;
  • Бадьян – 25 г;
  • Коріандр – чверть чайної ложечки;
  • Аніс – 50 г;
  • Чебрець – чайна ложка;
  • Плоди і квіти чорної бузини – по 20 г.

Для сиропу:

  • Цукровий пісок – 250 г;
  • Свіжа цедра лимона – 5 г;
  • Вода – 250 мл;
  • Ванілін і мелена кориця – на кінчику ножа;
  • Гвоздика – 2 бутончики.

Складові (крім плодів бузини) змішуються в настоянку і переганяються за аналогічною з попередніми рецептами технології.

Але така домашня самбука своїми руками робиться на основі спеціального цукрового сиропу, для якого потрібно об’єднати компоненти зі списку і варити суміш протягом 10-15 хвилин, регулярно видаляючи пінку. Готовий сиропчик слід остудити, закривши ємність кришкою, потім процідити. Далі його необхідно змішати з дистилятом і додати ягідки бузини.

красиве спиртне

Спиртного потрібно дати настоятися приблизно тиждень до появи червонуватого відтінку, після чого гарненько відфільтрувати.

Коктейлі з самбуки

Італійський лікер добре поєднується з багатьма алкогольними напоями, тому він такий популярний на вечірках у сучасної молоді. Наведемо кілька рецептів коктейлів, основу яких становить дане спиртне.

Палаюча Sambuca з кавою

Цей коктейль самбука є найчастішим гостем на клубних тусовках. Його розпивання є своєрідним ритуалом і модним розвагою.

Буде потрібно:

  • Італійський лікер – 50 мл;
  • Зерна кави – 5 шт.
  • трубочка;
  • серветка;
  • 2 міцних келиха.

палаючий коктейль

Поетапне приготування:

  1. В один келишок наливаємо спиртне і кидаємо кавові зернятка;
  2. Підпалюємо суміш і обертаємо келих, щоб він прогрівся рівномірно по всьому колу. Не забуваємо при цьому про техніку пожежної безпеки;
  3. Як тільки полум’я стане червоним, переливаємо рідина в інший келих, а перший перекидаємо на серветку з трубочкою;
  4. Вміст другого стаканчика швидко випиваємо і закушує зернами кави, а за допомогою трубочки вдихаємо гарячі пари.

Фредді Крюгер

Смачний легкий напій, який зазвичай вважають за краще представниці прекрасної статі.

склад:

  • Молоко – 70 мл;
  • Горілка – 40 мл;
  • Сироп вишневий – 30 мл;
  • Sambuca – 60 мл.

Фредді Крюгер в двох варіантах

Інгредієнти перемішуються в шейкері і виливаються в стакан. В якості прикраси використовується коктейльна вишенька.

Кокон

Простий коктейль для любителів коли з легкодоступних інгредієнтів. Прекрасно освіжає в спекотну літню пору.

складові:

  • Сік лимонний – 20 мл;
  • Лікер італійський – 50 мл;
  • Кола – 150 мл;
  • Лід в кубиках.

Самбука з колою

приготування:

  1. Стакан наповнюємо крижаними кубиками;
  2. Об’єднуємо компоненти і перемішуємо за допомогою барной ложечки;
  3. П’ємо готовий напій через трубочку.

Як бачите, приготувати самбуку будинку досить просто. Потрібно лише запастися необхідними інгредієнтами і підготувати самогонний апарат. Рецепти – це лише рекомендації, тому їх можна адаптувати під власні уподобання.

Відео: Рецепт домашньої самбуки



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.