Пюре з різних фруктів – хороша альтернатива варені і повидла, які господині зазвичай заготовляють на зиму. Їх можна використовувати як начинку для пирогів і маленьких пиріжків, пончиків і тортів. Прекрасно вони «працюють» як самостійний десерт або доповнення до морозива і вершковим кремом.
А якщо в будинку є маленька дитина, то заготівлею такого смачного і ніжного десерту потрібно зайнятися неодмінно. Особливо якщо у вас на кухні є незамінна помічниця. В мультиварці приготувати будь-яку страву не складе труднощів.
Пюре «Грушки-хохотушки»
Груші відрізняються тим, що вони не викликають алергічних реакцій у дітей, на відміну від деяких сортів яблук або інших фруктів. Крім того, за цим рецептом пюре з груш готується без цукру.
складові
- Груші стиглі – 1 кг.
- Лимонна кислота – ½ ч. Л.
Кислоту можна замінити 2 ст. л. лимонного соку.
приготування
- Груші добре вимити, розрізати часточками і видалити насіння.
- В мультиварці встановити режим гасіння і з невеликою кількістю води груші варити до м’якості.
- За допомогою блендера збити масу і знову довести до кипіння, додавши лимонну кислоту або сік.
Для того, щоб заготовити грушеве пюре на зиму, потрібно гарненько підготувати банки, щоб уникнути бродіння або «зацвітання» готового продукту.
Їх потрібно ретельно вимити з содою, прополоскати під проточною водою і простерелизовать в мікрохвильовці або мультиварці. Кришки обдати окропом.
Кипляче пюре розкласти по банках і відразу ж закупорити.
Грушеве ласощі «Сімейна радість»
У цьому рецепті можливі два варіанти. Розглянемо обидва, так як пюре виходить смачним, але з несподіваними нотками.
«Пікантна груша»
продукти:
- Груші стиглі – 3 кг.
- Вода очищена – 1 літр
- Цукор (бажано коричневий) – 100 гр.
- Кориця – ½ ч. Л.
Використовуйте також і інші спеції для додання аромату і пікантного присмаку. Це може бути гвоздика, бадьян, кардамон.
приготування:
- Груші вимити, очистити від шкірки, насіння і насіннєвих лусочок. Нарізати дрібними кубиками, щоб прискорити процес приготування.
- В мультиварці встановити режим «Гасіння» і залити воду з цукром. Потрібно дочекатися, щоб цукор повністю розчинився.
- Додати груші і тушкувати під закритою кришкою 30 хвилин. Час усереднене і залежить від потужності приладу. Щоб визначити готовність, зверніть увагу на консистенцію заготовки. Вона повинна стати кашоподібної.
- За допомогою блендера робимо пюре з груш і додаємо спеції. Доводимо до кипіння.
- Кипляче пюре з груш розлити по стерильним банкам і відразу ж закатати.
«Фруктова ніжність»
Таке яблучно-грушеве пюре на зиму можна готувати без додавання лимонної кислоти, яка є консервантом. Адже в яблуках вже присутня. Вона і виступить консервантом.
продукти:
- Груші – 10 шт. середніх м’яких
- Яблука – 10 шт. (Кислих сортів)
- Цукор – 3-4 ст. л.
- Вода – ½ ст.
- Кориця, гвоздика – за бажанням.
приготування:
- Груші вимити, розрізати на чверті, видалити насіння і навколоплідні лусочки.
- Яблука також вимити і розрізати на більш дрібні шматки, ніж у груш. Так яблучно-грушеве пюре приготується швидше.
- В мультиварці встановлюємо режим «Гасіння» або «Випічка» на 40-60 хвилин, в залежності від потужності приладу. Додати води, закрити кришку і готувати до звукового сигналу.
- Після цього відкриваємо кришку і даємо яблучно-грушевої заготівлі повністю охолонути.
- Пересипаємо масу в блендер або інший подрібнювач, який є під рукою. Доводимо до однорідної пюреобразной консистенції.
Якщо ви хочете запастися цієї смакотою на зиму, її потрібно повторно закип’ятити, розкласти по стерильним банкам і герметично закупорити.
Якщо ж ви приготували яблучно-грушеве пюре для негайного вживання, але його занадто багато, щоб з’їсти за один раз – розкладіть холодну пюре в чисті банки, закрийте щільними кришками і зберігайте в холодильнику. Термін зберігання такого ласощі – до 2 тижнів.
Фруктове пюре «Дитяче»
Сучасна промисловість пропонує малюкам для першого прикорму моно і багатокомпонентні фруктові пюре в маленьких порційних баночках. Але користь такого продукту є сумнівною, оскільки термін зберігання говорить про те, що в них все-таки присутні консерванти. А вони для дитини можуть стати джерелом харчової алергії.
Приготувати фруктове пюре самостійно, тим більше в мультиварці, не складе труднощів. Можна також заготовити його на зиму, використовуючи натуральні консерванти.
складові
- Яблука кислих сортів – 3-4 шт. стиглих
- Груші м’які і стиглі – 3-4 шт.
- Вода – 1/3 ст. чистої, фільтрованої.
Для заготівлі на зиму потрібно використовувати ще ¼ ч. Л. лимонної кислоти в якості консерванту або додати 1 ч. л. свіжовичавленого лимонного соку.
приготування
- Фрукти ретельно вимити. Можна навіть використовувати соду, щоб видалити всі хвороботворні бактерії (адже пюре готується для грудничка).
- З груш і яблук очистити шкірку, розрізати і видалити насіння і насіннєві луски. Нарізати смужками середньої величини.
- В мультиварці встановити режим «Випічка» або «Гасіння» на 40-50 хвилин. Долити води, закрити кришку і готувати до звукового сигналу. Цукор для дитячого харчування не додається. Смак і так буде солодкий – адже у груш багато глюкози.
- Дістаємо з чаші фрукти разом з рідиною – там буде не тільки вода, але і сік з яблук і груш. Перекладаємо їх в блендер і ретельно подрібнюємо до однорідної маси без грудочок.
Маленькі баночки потрібно простерелизовать і розкласти пюре. Закрити щільними кришками і помістити в холодильник. Термін зберігання такого яблучно-грушевого пюре для немовлят – не більше 3 днів.
Якщо ж ви хочете припасти таке пюре з яблук і груш на зиму, потрібно вже готове пюре знову закип’ятити в мультиварці з додаванням лимонної кислоти або лимонного соку. Киплячим розфасувати по стерильним банкам. Герметично закупорена. Зберігати такі ласощі слід в холодному місці – погребі чи підвалі.