Сальтисон (друга назва сальцесон) – незвичайне м’ясна страва, що належить кухням Польщі та Білорусії, і популярне в довколишніх країнах: Росії, Чехії, Україні. Класична рецептура включає відварені свинячі тельбухи і головизну, які приправляються спеціями, поміщаються в свинячий шлунок, потім варяться або запікаються. Існують і інші варіанти готування.
Дане страву для багатьох може здатися специфічним, але завдяки натуральним інгредієнтам воно виходить не тільки смачним, але і корисним. Калорійність страви становить 200-250 ккал на 100 г і може змінюватися в залежності від виду та кількості м’яса. Розглянемо, як приготувати сальтисон в домашніх умовах крок за кроком і з фото декількома способами.
Сальтисон зі свинячої голови
Така незвичайна закуска підійде як для святкового столу, так і для повсякденного трапези.
Вам знадобиться:
- Голова свиняча (вагою близько 7 кг);
- Два види перцю в горошку (запашний і чорний) – по 5-7 горошин;
- Голівка часнику;
- 3-5 листочків лаврушки;
- 2-3 ріпчасті цибулини;
- Шлунок свинячий;
- Сіль за смаком;
- Сік від одного лимона;
- Крупа кукурудзяна – 4 столові ложки.
Робимо домашній сальтисон зі свинячої голови:
- За деякий час до готування м’яса займемося підготовкою шлунка. Його необхідно добре промити кілька разів, постійно змінюючи воду. Потім додати лимонний сік, рясно присипати сіллю по всій поверхні і ретельно обмять. Ці дії допоможуть позбутися від слизу на оболонці. Після всіх маніпуляцій заливаємо шлунок холодною водою і прибираємо мінімум на 8 годин;
- Далі кроки процесу приготування нагадують варіння холодцю. Складність полягає в тому, що необхідно самостійно обробити голову на 6 частин. Для цього можна використовувати топірець. Але спочатку потрібно ретельно промити і поскоблить шкіру, обпалити вогнем залишки щетини, видалити очі. Окремо зрізаються вуха і ретельно вимиваються зсередини;
- М’ясні заготовки поміщаємо у велику каструлю, заповнюємо водою, щоб вона покривала вміст на пару сантиметрів. Ставимо на плиту, чекаємо кипіння, проварюємо 2-3 хвилини і зливаємо рідину;
- Наливаємо чисту водичку, знову чекаємо, поки закипить на сильному полум’я, потім пріворачіваем газ і продовжуємо варіння протягом чотирьох годин;
- Лук очищаємо, розрізаємо на 4 частини, відправляємо в бульйон разом з двома видами перців, присаливаем і продовжуємо варіння ще годину;
- Повертаємося до шлунку. Засипаємо його кукурудзяною крупою, щоб видалити специфічний запах. Обминали субпродукт рівномірно з усіх боків, прикриваємо вологою серветкою, прибираємо на 30 хвилин. Після вказаного часу промиваємо проточною водою;
- М’ясо витягаємо з бульйону, чекаємо поки воно охолоне, видаляємо кістки і нарізаємо дрібно. Підкладаємо рубаний часник, присаливаем і перемішуємо;
- Шлунок вивертаємо, наповнюємо ароматною м’ясною начинкою, злегка утрамбовувавши і рівняючи її. Зашиваємо отвір ниткою і робимо кілька проколів по всій поверхні для виходу повітря за допомогою гострої вилки. Під час варіння це потрібно буде повторити кілька разів, щоб пар виходив, і вони не розірвало;
- М’ясний бульйон проціджуємо і доводимо до кипіння. Потім занурюємо в нього фарширований свинячий шлунок. Проварюємо виріб на повільному полум’ї протягом години;
- Для апетитного красивого виду сальтисон додатково запікається в духовці півгодини при 180 градусах;
- На фінальному етапі на гаряче виріб поміщаємо вантаж і залишаємо мінімум на 7-8 годин.
На цьому рецепт домашнього сальтисона закінчений. Готову страву ідеально поєднується з хроном або гірчицею і є чудовою альтернативою буженині.
Сальтисон з рульки
Цей рецепт порадує м’ясоїдів своєю простотою. Готову страву відмінно підійде для бутербродів «на швидку руку».
Вам буде потрібно:
- Рулька свиняча – 2,5 кг;
- Пучок петрушки;
- Голівка часнику;
- Сіль і перець.
Як зробити сальтисон:
- Рульку варимо у воді з цибулею і спеціями приблизно 3-4 години, потім дістаємо з бульйону і витягаємо кістка;
- Обережно відокремлюємо шкірку і чистимо від жиру;
- М’ясо дрібно ріжемо, з’єднуємо з жиром, додаємо часник і зелень. Перчимо, присаливаем і перемішуємо;
- Дно будь-якої форми (наприклад, силіконовою для кексу) встеляли харчовою плівкою. Поверх розміщуємо шкурку. Далі викладаємо м’ясо і гарненько придавлюємо. Вкриваємо плівкою і кладемо зверху вантаж;
- Прибираємо форму в холодильник на ніч.
Після цього сальтисон зі свинячої рульки можна нарізати і подавати до столу.
Дієтичний курячий сальтисон
Даний рецепт сильно відрізняється від класичного, так як в ньому використовується курка. М’ясо виходить дуже смачним і ніжним. Таке блюдо підійде тим, хто стежить за своєю фігурою.
Перелік продуктів:
- Куряче філе – 1 кг;
- Вода – 8 великих ложок;
- Желатин – 40 г;
- Прованські трави (або будь-які інші спеції);
- Сіль і суміш перців.
Готуємо сальтисон з курки:
- Філе моєму, сушимо, ріжемо середніми шматочками і поміщаємо в глибоку миску. Засипаємо спеції, ретельно перемішуємо і ставимо на ніч у холодильник;
- Додаємо сухий желатин, воду і солимо. Все змішуємо і залишаємо на півгодини при температурі житлового приміщення. Маса буде виглядати сухуватою, але більше додавати води не треба;
- Вийшла сумішшю наповнюємо рукав для запікання, закріплюємо краю. Проколи робити не потрібно;
- Додатково обертаємо заготовки фольгою і запікаємо в духовці 50 хвилин при 180 градусах або в мультиварці (програма «Запікання» на 1 годину);
- Остужаем сальцесон і ставимо в холодильник разом з упаковкою. Після охолодження м’яса знімаємо фольгу і рукав.
Нарізаємо рулет шматочками і подаємо з гірчицею і чорним хлібом.
Колбіко по-кубанських
Колбіко – це ще одна назва сальтисона. Робиться він практично аналогічно, але в інструкції приготування є і невеликі відмінності.
компоненти:
- Голова свиняча;
- Свинячі серце, шлунок і печінку – по 1 шт;
- Середня часникова головка;
- Сіль.
Поетапна схема готування:
- Голову обробляємо так само, як в першому рецепті;
- Нарізаємо серце і печінку шматками і укладаємо в каструлю разом з м’ясом, заливаємо водою, ставимо на газ і чекаємо кипіння. Після цього знімаємо пінку, зменшуємо полум’я до слабкого, накриваємо кришкою нещільно і варимо ще 2 години;
- М’ясо виймаємо, охолоджуємо, витягаємо кістки. Дрібно нарізаємо м’якоть разом з хрящами. Присолюємо і перчимо, додаємо часник, пропущений через прес, і ретельно все перемішуємо;
- Шлунок промиваємо, вивертаємо навиворіт і видаляємо внутрішній шар, щоб не було слизу. Шлунок краще обробляти відразу після забою свині. Так його легше буде очистити. Потім, щоб позбутися від неприємного запаху, його необхідно замочити в розсолі від маринованих помідорів чи огірків на 4-5 годин. Можна також використовувати спосіб з кукурудзяною крупою з першого рецепта;
- Далі виробляємо наповнення м’ясною начинкою і зашиваємо обидва отвори в шлунку нитками. Розміщуємо заготовку в бульйон, попередньо зробивши кілька проколів загостреною виделкою по всій поверхні, і проварюємо ще протягом години. Під час варіння проколюємо заготовку кожні 5-7 хвилин, щоб давати вихід повітрю;
- Витягуємо виріб, обмотуємо харчовою плівкою, і поміщаємо у велику посуд. Зверху розміщуємо обробну дошку, ставимо на неї гніт вагою приблизно в 10 кг і витримуємо близько 12 годин.
Колбіко по-кубанських не вимагає додаткового запікання в духовці, тому його відразу можна нарізати на порційні шматочки, розміщувати на красивому великому блюді і виставляти на стіл. Окремо до цієї страви можна подати гірчицю, кетчуп або соуси для м’яса.