Ми звикли до того, що аджика – гостре кавказьке блюдо, приготоване зі свіжих овочів з додаванням великої кількості гострих спецій і різних перців.
Класичний рецепт не передбачає використання кабачків. Слов’янський варіант не менш цікавого, тільки не такого гострого блюда можна приготувати в мультиварці і запастися цієї смакотою на зиму.
Класичний варіант «Гостро, але смачно»
Такий рецепт пропонує приготування досить гострого блюда. Аджика з кабачків вийде смачною, практично однорідною. Якщо ви спробуєте її приготувати, неодмінно запасіться на зиму. Вона дуже хороша не тільки до м’ясних, рибних або страв з курки. Свіжий хрусткий хліб з такою «начинкою» викличе захват всієї родини.
складові
- Кабачки – 1,5 кг.
- Помідор – 350 гр.
- Перець болгарський – 300 гр.
- Морква – 200 гр.
- Яблуко (кислих сортів) – 200 гр.
- Перець гострий – 1 великий стручок
- Часник – 1 головка
- Базилік, інша зелень – за бажанням
- Сіль – 2,5 ч.л.
- Цукор – 2 ст.л.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Оцет – 80 гр.
- Рослинна олія – 50 гр.
Цей рецепт розрахований на використання молодих кабачків, у яких ніжна шкірка і ледве помітні насіння. Якщо таких під рукою немає – очистіть шкіру і ложкою видаліть насінну частину.
Врахуйте, що не дивлячись на колір, зелений перець чилі гостріший, ніж його червоний побратим. І якщо видалити насіння – гострота трохи згладиться.
приготування
Готуємо овочі до приготування в мультиварці. Моєму під проточною водою і стежимо, щоб не залишилося дрібних піщинок – вони будуть сильно псувати смак аджики з кабачків.
- Кабачки нарізаємо великими шматками. Морква очищаємо і шаткуємо великими кільцями. Яблуко очищаємо від шкірки, видаляємо серцевину з кісточками і нарізаємо шматочками. Помідор розрізаємо на чотири частини. Часник просто очищаємо від шкірки.
- За допомогою кухонного комбайна, блендера або м’ясорубки подрібнюємо все овочі.
- Встановлюємо режим «Гасіння» на 1-1.5 години. Заливаємо рослинне масло і висипаємо подрібнені овочі.
- Додаємо сіль, цукор, чорний перець і оцет. Ретельно перемішуємо і закриваємо кришку. Якщо у вашій мультиварці є функція скороварки – виправдано буде нею скористатися. Тоді час приготування скоротиться на 20-30 хвилин.
- Для заготівлі такої аджики з кабачків на зиму, потрібно підготувати банки і кришки. Стерилізуємо їх, а зайвій воді даємо стекти.
- Аджика розкладається в банки неодмінно гарячої, відразу ж закочується і закутується на кілька годин.
Якщо такий рецепт ви використовуєте перший раз – залиште трохи закуски на пробу. Ви неодмінно захочете припасти на зиму ще пару баночок.
Ніжні шматочки в пікантному соусі
Така аджика вийде в міру гострої, а шматочки кабачків вразять ніжністю і приємною солодкістю. Приготування в мультиварці не займе багато часу. Однак рецепт розрахований саме для заготовки на зиму.
складові
- Кабачки – 1 кг.
- Помідори великі стиглі – 3-4 шт.
- Перець болгарський великий – 3-4 шт. (Бажано червоний або помаранчевий)
- Гострий перець – ½ стручка
- Часник – 1 головка
- Оцет – 2-3 ст. л.
- Сіль – 1.5 ст. л. (Без гірки)
- Цукор – 2 ст. л.
- Масло рослинне рафіноване – 80 гр.
Рецепт дає можливість використовувати більш м’ясистий перець – ратунду, «колобок» або «каліфорнійський диво». Тоді аджика з кабачків вийде більш густий. В мультиварці-скороварці процес приготування скоротиться на 30 хвилин, але в процесі ви не зможете додати часник. Так що краще використовувати режим «Гасіння» на 1.5-2 години.
приготування
- Перець миємо, видаляємо насіння і плодоніжки. Нарізаємо великими шматками.
- Гострий перець можна залишити з насінням, якщо хочете домогтися більшої гостроти і пікантності. Якщо ж ні – видаляйте. Нарізати соломкою.
- З помідор знімаємо шкірку, опустивши їх на кілька хвилин в окріп, а потім обдавши крижаною водою. Розрізаємо на великі довільні шматки.
- Кабачки нарізаємо дрібними кубиками. З зрілих кабачків з жестковатой шкірою і великими насінням витягаємо ці частини і також нарізаємо.
- Помідори і перець подрібнюємо блендером, м’ясорубкою або кухонним комбайном.
- Встановлюємо режим «Гасіння» на 1.5-2 години. Наливаємо рослинне масло і закидаємо томатно-перечное пюре. Доводимо до кипіння, додаємо сіль, цукор і оцет. Тушкуємо 20-30 хвилин.
- Після цього додаємо нарізані кабачки, закриваємо кришку і продовжуємо процес.
- За 20-25 хвилин до готовності додаємо подрібнений часник. Його можна пропустити через прес або натерти на дрібній тертці. Ретельно перемішуємо. Приготування закінчуємо із закритою кришкою. Саме в цей час можна додати дрібно посічену зелень, але не всі люблять її в консервації.
- Попередньо готуємо банки. Їх разом з кришками потрібно простерилізувати.
- Як тільки пролунає сигнал – аджика з кабачків готова. Її гарячої потрібно розкласти по банках і закатати.
Якщо хочете спробувати цю страву – потрібно трохи почекати. Шматочки кабачків повинні промаринуватися в гостро-пряної овочевої заправці мінімум 5-6 днів.
Цей рецепт придатний для приготування кашоподібною аджики на зиму. Для цього просто подрібніть блендером вміст, повторно закип’ятіть і розкладіть по банках.
Аджика з кабачків може бути використана не тільки як овочева приправа до м’ясних і рибних страв. Приготована на зиму в мультиварці, вона має дуже ніжну і пікантну консистенцію. Спробуйте використовувати її як заправку в борщ або соус. Ваш рецепт таких страв стане хітом.