Крем-брюле – це знамените французьке ласощі (фр. Creme brulee- обпалені вершки), яка отримала свою назву через процес готування, де вершковий пудинг швидко запікається до рум’яної карамельної скоринки при високій температурі. На його основі роблять знамениті цукерки крем-брюле і безліч інших десертів. До складу страви входить крем з яєчних жовтків, цукру і ванілі, об’єднаний з молоком або вершками. Калорійність страви невисока – 140-180 ккал на 100 г, тому його можна назвати справді витонченим і дієтичним.
Розглянемо покроково і з фото, як зробити крем брюле і деякі страви на його основі.
Класичний варіант крем-брюле
У його приготуванні використовуються дуже прості інгредієнти, а в підсумку виходить благородний, ефектний десерт з карамельною скоринкою, яка має золотистий колір і виглядає дуже витончено.
компоненти:
- Сливки (33%) – 700 мл;
- Цукор – 180 г;
- Яйця – 9 штук;
- Сіль – 1,5 г;
- Ваніль – стручок.
Схема готування:
- Візьміть всі яйця і жовтки відокремити від білків. Жовтки змішайте з цукром і збийте за допомогою віночка. Маса буде міняти колір з жовтого на пісочно-білий. При збиванні ретельно захоплюйте краю суміші, тому що від цукру жовтки повільно «присмажуються» і якщо масу з країв не прибирати, ласощі буде несмачним;
- Розріжте вздовж стручок ванілі і соскребите ножем темну м’якоть з його половини, гарненько перемішайте зі збитими жовтками. А при суміш до холодних вершків і посоліть. Процідіть через дрібне ситечко, щоб в крем-брюле не змогли потрапити шматочки затверділого під впливом цукру жовтки;
- Поставте форми для страви в глибокий жароміцний піддон і налийте води на дві третини висоти кожної порціонної чашки. Далі розлийте по формах вершково-яєчну масу по самі вінця. Поставте піддон в духову шафу при температурному режимі 100 градусів хвилин на 40;
- Домашній крем брюле зверху повинен бути пружним, а маса всередині – ріденької. Помістіть чашки на дві години в холодильник до загустіння крему. Щоб отримати карамельну корочку, потрібно обсипати форми рівним шаром цукру і розтоплювати його пальником. Поверхня крему повинна перетворитися в темно-коричневий «панцир» з карамелі. Можна так само карамельну кірку приготувати за допомогою духовочние гриля. Для цього розігріваємо гриль духовки і посипаємо цукром крем брюле. Чекаємо розчинення цукрового піску і ще півхвилини він буде карамелізуватися. Карамель не повинна пригоріти;
- Ми залишаємо солодкість в спокої, через одну-дві хвилини карамелька застигне. Ласощі готові до вживання.
Класичний рецепт крем-брюле передбачає використання ванілі, але її можна замінити на цедру лимона або апельсина.
Рецепт для мікрохвильові печі
Цей приголомшливий десерт з заварного крему можна самостійно приготувати і в СВЧ-печі, що істотно прискорить процес.
Вам знадобиться:
- Вершки – 800 мл;
- Борошно – 50 г;
- Цукор – 170 г;
- Жовтки – 6 шт;
- Ваніль і кориця – по щепоточку.
Тепер сам рецепт крем-брюле в домашніх умовах для мікрохвильової печі:
- Половину від загальної кількості слівочек виливаємо в ємність і ставимо на газ підігріватися;
- Желточкі збиваємо з 100 г Сахарка, потім акуратно підливаємо в них нагріті вершки;
- Розводимо борошно, корицю і ванілін залишилися сливочками, так само ставимо на газову конфорку, доводимо до кипіння, а потім варимо на самому мінімальному рівні полум’я протягом 5 хвилин;
- При загусанні суміші її потрібно прибрати з плити і обережно долити до основної маси, потім гарненько вимішати і розлити по жаростійким формах, заповнивши їх приблизно на 3/4. Це потрібно, щоб вміст не втекло при нагріванні;
- Відправляємо їх в мікрохвильовку і готуємо протягом 12 хвилин при мінімальному рівні потужності;
- Після завершення даного процесу потрібно остудити десерт до кімнатної температури, прикрити форми харчовою плівкою і помістити в холодильник охолоджуватися;
- Фінальний штрих – це карамельна скоринка. Для цього посипаємо вміст формочок цукром і карамелізіруем його спеціальної кулінарної пальником. Можна так само використовувати гриль в духовці або мікрохвильовій печі. Є і ще один варіант – фламбіровать ласощі, полив його невеликою кількістю спирту і підпалити.
Скористатися можна будь-яким з наведених способів. В результаті ви отримаєте дуже смачне страва, яке буде танути в роті.
Торт крем-брюле
Цей кулінарний шедевр робиться на основі відомого французького ласощі і шоколадних тонких коржів.
Перелік продуктів:
- Молоко – 750 мл;
- Сметана – 200 г;
- Сода – половинка чайної ложечки;
- 2 яйця;
- Борошно – 650 г;
- Цукор – півкіло;
- Какао – 2 столові ложки;
- Вершкове масло – 250 г;
- ванілін;
- Темний шоколад – 200 г;
Покрокова інструкція приготування:
- 200 г Сахарка з’єднайте зі сметаною, підбавте до них 50 г розтопленого маслом, все добре перемішайте;
- До отриманої суміші підсипте какао, потім просіяне разом з попередньо погашеної содою борошно (600 г). Проведіть заміс м’якого еластичного тесту;
- Розподіліть тестову масу на 8 однакових складових і розкачайте кожну в тоненький корж;
- Прогрійте духовку до 190 градусів, вистеліть пергаментом деко і спечіть кожне отримане виріб протягом 10 хвилин;
- Кожен готовий корж викладайте на рушник і відразу надавайте йому необхідну форму, зрізуючи нерівні краї. Це потрібно робити поки випічка ще гаряча;
- Робимо крем. Для цього в сотейник виливаємо молочко, додаємо ванілін, вбиваємо яйця і підсипає залишки цукру і борошна, потім ретельно перемішуємо інгредієнти;
- Ставимо сотейник на середній вогонь і доводимо суміш до кипіння, постійно помішуючи. Далі зменшуємо рівень вогню і варимо масу до загустіння, не припиняючи перемішувати;
- Знімаємо ємність з плити, додаємо 50 г підталого маслечка і збиваємо суміш за допомогою міксера;
- Викладаємо по черзі коржі один на одного і щедро Промазуємо їх кінцевим кремом. Не забудьте про боки і верхівку вироби;
- На фінальному етапі торт крем-брюле прикрашається шоколадною стружкою і відправляється на ніч в холодильник для просочення.
Зефір крем-брюле
Це неймовірно ніжне солодкі ласощі відмінно підійде для чаювання, або ж до чашечки кави або какао.
Вам буде потрібно:
- Вода – стакан + для замочування желатину;
- Кілограм Сахарка;
- 3 жовтки яєчних;
- 60 г желатину;
- Чайна ложечка лимонної кислоти;
- 300 мл вершків;
- Половинка чайної ложки соди;
- Ванілін.
Готуємо крок за кроком:
- Заздалегідь замочіть желатин в воді;
- Жароміцну ємність поставте на вогонь, вилийте в неї стаканчик водички і засипте цукор. Помішуйте дані інгредієнти до їх закипання і перетворення в сироп;
- Додайте в цю ж посуд набряклий желатин, злегка остудіть масу і збийте її за допомогою міксера протягом 10 хвилин, потім підсипте кислоту лимонну і знову попрацюйте міксером ще 5 хвилин;
- Після закінчення цього часу підбавте соду і продовжуйте процес збивання ще 15 хвилин;
- В окремому посуді так само збийте 3 желточка з 50 г Сахарка, підлити підігріті вершки і ванілін, ретельно перемішайте всю масу;
- Прогрійте суміш на водяній бані, потім змішайте її з вмістом з іншого мисочки і наповніть нової масою кондитерський пакет;
- Сформуйте зефір з крем-брюле, видавивши необхідну кількість вироби, і остудіть готовий десерт при кімнатному температурному режимі.