Куирдак – це традиційне казахське спекотне, що містить в своєму складі субпродукти (серце, печінку, нирки, легені, селезінку), рідше м’ясну складову – баранину, яловичину або конину. У сучасному казахською варіанті, щоб додати страві більший обсяг, використовуються морква, картопля, гарбуз, іноді м’ясо птиці. У цієї страви дуже багато назв – куурдак, ковурдак, які залежать від регіону проживання конкретного народу.
Калорійність страви становить 191 ккал на 100 г, але може залежати від жирності м’яса. Як приготувати куирдак в декількох варіаціях покроково і з фото, щоб залишилися задоволені ваші близькі, вам підкаже ця стаття.
Куирдак по-казахському
Цей продукт східної кухні може бути першим і другим блюдом одночасно, ароматним і ситним. Якщо приготувати його на свіжому повітрі на дровах і в об’ємному казані – буде особливо смачно. Це правильний куирдак, який готується з баранячих субпродуктів з додаванням курдючного жиру, але іноді в нього кладуть і м’ясце.
Перелік інгредієнтів:
- Печінка і серце – по 200 г;
- М’ясо і нирки – по 150 г;
- Легке і картопля – по 0,5 кг;
- 2 цибулини;
- Жир курдючний – 100 г;
- Часник, чорний перець, зелень, лавровий лист – на смак;
- 3-4 болгарських перців;
- 2 томата;
- Одна Морковина.
Рецепт куирдак по-казахському:
- Наріжемо субпродукти і м’ясо на шматочки;
- Розтопимо жир;
- У казан закладемо всю м’ясну нарізку, крім печінки. Вона додається в останню чергу;
- Помідори і цибулю порізати, додамо в казан;
- Потім соломкою шаткуємо морква, болгарський перець і теж відправляємо в ємність, все перемішуємо;
- Подрібнимо часничок і зелень, додамо до овочів, тушкуємо 35-40 хвилин;
- Картоплини ріжемо на кубики і кладемо разом з печінкою до основної маси. Заллємо води – 3/4 склянки. Трохи додамо полум’я і тушкуємо до готовності картоплі.
Куирдак з картоплею просочується м’ясним соком, м’ясо і субпродукти стають рум’яними і м’якими, тому можна вважати приготування закінченим.
Рецептура з яловичиною
Пропонуємо увазі господинь чергове національна страва, компоненти якого можуть бути абсолютно різними. Підходять всі овочі по сезону, а так само взимку можна використовувати томатну пасту, влітку – помідорчики. Бажано покласти ще м’ясо з кісточкою.
Вам знадобляться:
- Перчик болгарський, цибуля ріпчаста, морква – по 2 штуки;
- 5 картоплин;
- Паста з томатів – 30 г;
- Яловичина – 600 г;
- 2-3 зубчики часнику;
- Олія – 60 мл;
- Зелень, мелений червоний перець – за смаком;
- Зіра – 5 м
Схема готування:
- Розігріваємо в домашніх умовах масло в казанку, заздалегідь загостривши на вогні ємність – тоді при обсмажуванні нічого не прилипне до дна;
- Нарізаємо м’ясо на середні скибочки і обсмажуємо на сильному полум’я. Не забудьте додати м’ясний шматочок на кісточці;
- Так само крупно ріжемо моркву і цибулю, додаємо до обсмаженого м’яса і підрум’янюємо до золотистого;
- Якщо м’ясна нарізка жестковата, можна влити в ємність стакан з водою і трохи загасити наш продукт;
- Шаткуємо смужками перчик, подрібнюємо часник, додаємо їх в казанок з м’ясом разом з томатною пастою або помідори. Смажимо до тих пір, поки не википить помідорна рідина;
- Картопляні бульби ріжемо половинками або четвертинками, закладаємо в казанок і заливаємо кип’яченою водою, яка повинна повністю покрити овочі і м’ясні шматочки. Присолюємо, присипаємо зирой, перцем. Так само можна додати трохи цукру, якщо помідори з кислинкою;
- Тушкуємо до тих пір, поки не буде готова картопелька. При цьому рідина трохи випарується.
Готовий куирдак з яловичини подають до столу, прикрасивши зеленню.
Куурдак з бараниною
Варіант готування страви дуже простий, страву виходить смачним і поживним. Тому якщо у вас є час, ви зможете приготувати відмінний обідній шедевр для всієї вашої сім’ї.
Склад продуктів:
- 7-8 картопляних бульб;
- Зелень кропу і цибулі – на смак;
- Кілограм баранини;
- 3 цибулини;
- Жир курдючний – 3-4 великі ложки;
- Перець мелений чорний, сіль, масло рослинне – за смаком.
Інструкція приготування:
- Промиваємо, обсушуємо і самостійно нарізаємо на середні шматки баранину;
- Вливаємо в казанок трошки масла рослинного, додаємо курдючний жир, кладемо м’ясні шматочки і обсмажуємо 9-10 хвилин;
- Цибуля ріпчаста ріжемо півкільцями і додаємо до Баранинці, трохи обсмажити;
- Очищаємо картоплю, шаткуємо на середні або великі часточки, відправляємо до м’ясної нарізки;
- Зменшуємо вогонь, присаливаем, перчимо до смаку і тушкуємо куирдак з баранини до готовності;
- Кладемо в кінці готування зелень кропу і цибулі, попередньо подрібнену, все перемішуємо і розкладаємо по тарілках.
Ковурдак в мультиварці
Це спрощена альтернатива страви з курячих потрухів (печінки і сердечок). Страва виходить ніжним, ароматним і дуже корисним.
Необхідні компоненти:
- Гарбуз (за бажанням) – 200 г;
- Курячі сердечка і печінку – по одному кілограму;
- Одна морквина;
- Маслице рослинне – 2 великі ложки;
- 3 цибулини;
- сіль;
- Вода – мультістакан (160 г).
Детальний опис процесу готування:
Бажано використовувати чашу на 4,5 літра і готувати і прилад потужністю 670 Вт.
- Почистимо і поріжемо на невеликі кубики овочі, викладемо їх в мультіварочную чашу з мінімальною кількістю масла;
- Використовуємо для обсмажування режим «Випічка» протягом 10 хвилин;
- Курячі субпродукти обполіскувати, ріжемо печінку, прибираємо у сердечок все зайве. Викладаємо їх у чашу мультиварки;
- Присолюємо, додаємо воду, добре все перемішуємо;
- У режимі «Гасіння» готуємо годину.
Соковитий куирдак в мультиварці готовий. Його можна подавати з гречаною кашею, вона дуже підходить до цієї страви.