Різне

Куирдак – популярна азіатська їжа



Казахське традиційна страва

Куирдак – це традиційне казахське спекотне, що містить в своєму складі субпродукти (серце, печінку, нирки, легені, селезінку), рідше м’ясну складову – баранину, яловичину або конину. У сучасному казахською варіанті, щоб додати страві більший обсяг, використовуються морква, картопля, гарбуз, іноді м’ясо птиці. У цієї страви дуже багато назв – куурдак, ковурдак, які залежать від регіону проживання конкретного народу.

Калорійність страви становить 191 ккал на 100 г, але може залежати від жирності м’яса. Як приготувати куирдак в декількох варіаціях покроково і з фото, щоб залишилися задоволені ваші близькі, вам підкаже ця стаття.

Куирдак по-казахському

правильний куирдак

Цей продукт східної кухні може бути першим і другим блюдом одночасно, ароматним і ситним. Якщо приготувати його на свіжому повітрі на дровах і в об’ємному казані – буде особливо смачно. Це правильний куирдак, який готується з баранячих субпродуктів з додаванням курдючного жиру, але іноді в нього кладуть і м’ясце.

Перелік інгредієнтів:

  • Печінка і серце – по 200 г;
  • М’ясо і нирки – по 150 г;
  • Легке і картопля – по 0,5 кг;
  • 2 цибулини;
  • Жир курдючний – 100 г;
  • Часник, чорний перець, зелень, лавровий лист – на смак;
  • 3-4 болгарських перців;
  • 2 томата;
  • Одна Морковина.

Додавання овочів до м'яса

Рецепт куирдак по-казахському:

  1. Наріжемо субпродукти і м’ясо на шматочки;
  2. Розтопимо жир;
  3. У казан закладемо всю м’ясну нарізку, крім печінки. Вона додається в останню чергу;
  4. Помідори і цибулю порізати, додамо в казан;
  5. Потім соломкою шаткуємо морква, болгарський перець і теж відправляємо в ємність, все перемішуємо;
  6. Подрібнимо часничок і зелень, додамо до овочів, тушкуємо 35-40 хвилин;
  7. Картоплини ріжемо на кубики і кладемо разом з печінкою до основної маси. Заллємо води – 3/4 склянки. Трохи додамо полум’я і тушкуємо до готовності картоплі.

Куирдак з картоплею просочується м’ясним соком, м’ясо і субпродукти стають рум’яними і м’якими, тому можна вважати приготування закінченим.

Рецептура з яловичиною

варіант подачі

Пропонуємо увазі господинь чергове національна страва, компоненти якого можуть бути абсолютно різними. Підходять всі овочі по сезону, а так само взимку можна використовувати томатну пасту, влітку – помідорчики. Бажано покласти ще м’ясо з кісточкою.

Вам знадобляться:

  • Перчик болгарський, цибуля ріпчаста, морква – по 2 штуки;
  • 5 картоплин;
  • Паста з томатів – 30 г;
  • Яловичина – 600 г;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • Олія – ​​60 мл;
  • Зелень, мелений червоний перець – за смаком;
  • Зіра – 5 м

м'ясні шматочки

Схема готування:

  1. Розігріваємо в домашніх умовах масло в казанку, заздалегідь загостривши на вогні ємність – тоді при обсмажуванні нічого не прилипне до дна;
  2. Нарізаємо м’ясо на середні скибочки і обсмажуємо на сильному полум’я. Не забудьте додати м’ясний шматочок на кісточці;
  3. Так само крупно ріжемо моркву і цибулю, додаємо до обсмаженого м’яса і підрум’янюємо до золотистого;
  4. Якщо м’ясна нарізка жестковата, можна влити в ємність стакан з водою і трохи загасити наш продукт;
  5. Шаткуємо смужками перчик, подрібнюємо часник, додаємо їх в казанок з м’ясом разом з томатною пастою або помідори. Смажимо до тих пір, поки не википить помідорна рідина;
  6. Картопляні бульби ріжемо половинками або четвертинками, закладаємо в казанок і заливаємо кип’яченою водою, яка повинна повністю покрити овочі і м’ясні шматочки. Присолюємо, присипаємо зирой, перцем. Так само можна додати трохи цукру, якщо помідори з кислинкою;
  7. Тушкуємо до тих пір, поки не буде готова картопелька. При цьому рідина трохи випарується.

Готовий куирдак з яловичини подають до столу, прикрасивши зеленню.



Куурдак з бараниною

Рецепт з бараниною

Варіант готування страви дуже простий, страву виходить смачним і поживним. Тому якщо у вас є час, ви зможете приготувати відмінний обідній шедевр для всієї вашої сім’ї.

Склад продуктів:

  • 7-8 картопляних бульб;
  • Зелень кропу і цибулі – на смак;
  • Кілограм баранини;
  • 3 цибулини;
  • Жир курдючний – 3-4 великі ложки;
  • Перець мелений чорний, сіль, масло рослинне – за смаком.

м'ясне частування

Інструкція приготування:

  1. Промиваємо, обсушуємо і самостійно нарізаємо на середні шматки баранину;
  2. Вливаємо в казанок трошки масла рослинного, додаємо курдючний жир, кладемо м’ясні шматочки і обсмажуємо 9-10 хвилин;
  3. Цибуля ріпчаста ріжемо півкільцями і додаємо до Баранинці, трохи обсмажити;
  4. Очищаємо картоплю, шаткуємо на середні або великі часточки, відправляємо до м’ясної нарізки;
  5. Зменшуємо вогонь, присаливаем, перчимо до смаку і тушкуємо куирдак з баранини до готовності;
  6. Кладемо в кінці готування зелень кропу і цибулі, попередньо подрібнену, все перемішуємо і розкладаємо по тарілках.

Ковурдак в мультиварці

Просте м'ясне блюдо

Це спрощена альтернатива страви з курячих потрухів (печінки і сердечок). Страва виходить ніжним, ароматним і дуже корисним.

Необхідні компоненти:

  • Гарбуз (за бажанням) – 200 г;
  • Курячі сердечка і печінку – по одному кілограму;
  • Одна морквина;
  • Маслице рослинне – 2 великі ложки;
  • 3 цибулини;
  • сіль;
  • Вода – мультістакан (160 г).

Детальний опис процесу готування:

Приготування в мультиварці

Бажано використовувати чашу на 4,5 літра і готувати і прилад потужністю 670 Вт.

  1. Почистимо і поріжемо на невеликі кубики овочі, викладемо їх в мультіварочную чашу з мінімальною кількістю масла;
  2. Використовуємо для обсмажування режим «Випічка» протягом 10 хвилин;
  3. Курячі субпродукти обполіскувати, ріжемо печінку, прибираємо у сердечок все зайве. Викладаємо їх у чашу мультиварки;
  4. Присолюємо, додаємо воду, добре все перемішуємо;
  5. У режимі «Гасіння» готуємо годину.

Соковитий куирдак в мультиварці готовий. Його можна подавати з гречаною кашею, вона дуже підходить до цієї страви.

Відео: Рецепт казахського куирдака



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.