Різне

Торт «Захер» – класика кондитерського мистецтва



Знаменитий австрійський десерт

Австрійський торт Захер (нім. Sachertorte) по праву називається одним з найвідоміших в світі. Довгий час його рецептура зберігалася в найсуворішому секреті, але сьогодні приготувати цей приголомшливий десерт самостійно досить просто.

Страва складається з шоколадного бісквіту, просоченого абрикосовим джемом і покритого з усіх боків глазур’ю з шоколаду. Через джемово прошарку м’якуш має особливу кислинку, що і відрізняє цей шоколадний торт від інших. Калорійність тортика в середньому становить 350 ккал на 100 г, тому, як і будь-яку солодкість, його потрібно вживати помірно.

Розглянемо покроково з фото оригінальну варіацію торта Захер і його рецепт для мультиварки.

Класична рецептура

Оригінальна рецептура

Часто дане ласощі плутають зі знаменитим тортом «Прага», але все ж в їх інструкціях готування є деякі відмінності.

Склад продуктів на бісквіт:

  • Цукровий пісок – 180 г;
  • Борошно – 150 г;
  • Шість яєць;
  • Шоколад темний – 150 г;
  • Ванілін – пакетик;
  • Масло вершкове – 120 г.

приготування коржів

начинка:

  • Джем абрикосовий – 200г.

ганаш:

  • Вершкове масло – 50 г;
  • Темний шоколад – 150 г;
  • Сливки (20%) – 100 мл.

Просочення з джему

Класичний рецепт торта Захер виглядає наступним чином:

  1. Приготуємо бісквіт. Поламайте шоколад на дольки, протомитися на «водяній» лазні, помішуючи постійно. Гладка маса повинна бути без згустків. Зніміть з плити, охолодіть;
  2. Підтале вершкове олію збийте з цукром (90 г) і ваніліном;
  3. Відокремте жовтки від білків і додайте до солодкої масляної суміші, гарненько збийте;
  4. Далі додайте трохи остиглий розплавлений шоколад і працюйте міксером до отримання еластичної однорідної маси;
  5. Білки яєчні збийте до густоти, поступово підсипаючи другу частину цукрового піску. Не забудьте, що ємність і віночки при роботі з білкової сумішшю повинні бути сухими і чистими. Нахиліть миску, перевіряючи готовність білків. Якщо маса правильно збита, вона тримає форму і залишається в нерухомому стані;
  6. До шоколадно-масляної суміші маленькими порціями введіть білки, і кожен раз ретельно втручайтеся їх силіконової лопаткою знизу вгору;
  7. Коли втрутилися всі білки, в чотири прийоми просійте в масу борошно і заважайте від низу до верху. Чим однорідніше і легше вийде суміш, тим ніжніше і пишніше стане готовий бісквіт;
  8. Візьміть формочку діаметром 22 см, застеліть папером для випічки, стінки трохи натріть маслом. Наповніть посуд шоколадним тестом і відправте в розігріту духовку з температурним режимом в 180 градусів на 30-35 хвилин;
  9. Чи не пересушити бісквіт, він повинен бути трохи вологим і соковитим. Перевірте готовність, зануривши в м’якуш сірник або зубочистку. Якщо на палички не налипнуло тісто, але залишилося трохи вологих крихт, виріб готовий.
  10. Остудіть повністю і витягніть випічку з форми, розріжте на два коржі уздовж;
  11. Збийте злегка міксером весь джем до гладкою і однорідної консистенції;
  12. Один корж помістіть на тарілку пористої стороною вгору і промажте половиною джему рівномірно по всій поверхні;
  13. Накрийте другим шоколадним коржем заготовку і розподіліть залишився джем по всьому торту і боків. Поставте виріб в холодильник;
  14. Поки блюдо охолоджується, приготуйте ганаш. Шоколад розламати на часточки, покладіть в жаростійкий посуд;
  15. Змішайте вершки з маслом, поставте на маленьке полум’я. Помішуючи, нагрівайте рідину до гарячого стану, (але не кип’ятіть) і потім відразу перелийте до шоколаду. Ретельно перемішуйте суміш до глянцевого і однорідного стану. Якщо ганаш дуже рідкий, приберіть його в холодильну камеру і дочекайтеся загустіння;
  16. Дістаньте тортик і покрийте його шоколадом з усіх боків, розрівняйте лопаткою;
  17. За бажанням оформите десерт написом за допомогою корнетика і відправте в холодильник на 8-9 годин, а краще на ніч.

шоколадне ласощі



Це смачне ласощі прекрасно поєднується з класичним пломбіром або зі збитими вершками.

Торт Захер в мультиварці

Цей солодкий десерт випікається близько години. Його готовність так само перевіряється сірником або шпажкою. Дотримуйтесь всі дії, як в 9 пункті попереднього рецепта.

компоненти:

  • Борошно – 150 г;
  • Шість яєць;
  • Горький шоколад – 150 г і 150 г для глазурі;
  • Абрикосовий джем – 250 г;
  • Масло вершкове – 120 г і 50 г для глазурі;
  • Цукор – 180 г;
  • Сливки (10%) – 100 мл;
  • Ванілін – за смаком.

Рецепт для мультиварки

Рецепт торта Захер в домашніх умовах для мультиварки:

  1. 1/2 від усієї кількості шоколаду розтопіть на плиті і залиште його охолонути;
  2. Змішайте більшу частину масла з ваніліном і цукром, додайте жовтки, розітріть за допомогою міксера;
  3. Далі введіть розтоплену шоколадну масу, все збийте до однорідності;
  4. Трохи охолодіть яєчні білки в морозилці протягом пари хвилин. Збийте за допомогою міксера поки на низькій швидкості до появи пухирців. Потім збільште силу до середньої і ще хвилини дві збивайте на максимальній швидкості, подбавляя збоку сахарок;
  5. Поступово засипте борошно до шоколадній масі, потім додайте збиті білки порціями;
  6. Тісто перекладіть на дно мультіварочной чаші, активуйте програму «Випічка» на годину;
  7. Потім залиште корж охолонути, після розріжте навпіл в горизонтальному напрямку;
  8. Джем абрикосовий протріть через сито, змастіть їм нижню частину коржика, покладіть на неї верхню половину і промажте з усіх боків. Приберіть в холодильну камеру;
  9. Вилийте вершки в каструлю і покладіть туди ж маслечко. Розігрійте, але не доводьте до кипіння;
  10. Потім помістіть туди розламану шоколадку. Помішуйте і чекайте, поки вона розтопиться;
  11. Нехай маса постоїть 5 хвилин для загустіння. Далі полийте тортик глазур’ю і промажте з усіх боків, поставте в холодне місце на 4-5 годин.

Шматочок приголомшливого десерту

Може процес приготування і здасться трудомістким, але результат просто приголомшливий.

Відео: Рецепт торта Захер



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.