Австрійський торт Захер (нім. Sachertorte) по праву називається одним з найвідоміших в світі. Довгий час його рецептура зберігалася в найсуворішому секреті, але сьогодні приготувати цей приголомшливий десерт самостійно досить просто.
Страва складається з шоколадного бісквіту, просоченого абрикосовим джемом і покритого з усіх боків глазур’ю з шоколаду. Через джемово прошарку м’якуш має особливу кислинку, що і відрізняє цей шоколадний торт від інших. Калорійність тортика в середньому становить 350 ккал на 100 г, тому, як і будь-яку солодкість, його потрібно вживати помірно.
Розглянемо покроково з фото оригінальну варіацію торта Захер і його рецепт для мультиварки.
Класична рецептура
Часто дане ласощі плутають зі знаменитим тортом «Прага», але все ж в їх інструкціях готування є деякі відмінності.
Склад продуктів на бісквіт:
- Цукровий пісок – 180 г;
- Борошно – 150 г;
- Шість яєць;
- Шоколад темний – 150 г;
- Ванілін – пакетик;
- Масло вершкове – 120 г.
начинка:
- Джем абрикосовий – 200г.
ганаш:
- Вершкове масло – 50 г;
- Темний шоколад – 150 г;
- Сливки (20%) – 100 мл.
Класичний рецепт торта Захер виглядає наступним чином:
- Приготуємо бісквіт. Поламайте шоколад на дольки, протомитися на «водяній» лазні, помішуючи постійно. Гладка маса повинна бути без згустків. Зніміть з плити, охолодіть;
- Підтале вершкове олію збийте з цукром (90 г) і ваніліном;
- Відокремте жовтки від білків і додайте до солодкої масляної суміші, гарненько збийте;
- Далі додайте трохи остиглий розплавлений шоколад і працюйте міксером до отримання еластичної однорідної маси;
- Білки яєчні збийте до густоти, поступово підсипаючи другу частину цукрового піску. Не забудьте, що ємність і віночки при роботі з білкової сумішшю повинні бути сухими і чистими. Нахиліть миску, перевіряючи готовність білків. Якщо маса правильно збита, вона тримає форму і залишається в нерухомому стані;
- До шоколадно-масляної суміші маленькими порціями введіть білки, і кожен раз ретельно втручайтеся їх силіконової лопаткою знизу вгору;
- Коли втрутилися всі білки, в чотири прийоми просійте в масу борошно і заважайте від низу до верху. Чим однорідніше і легше вийде суміш, тим ніжніше і пишніше стане готовий бісквіт;
- Візьміть формочку діаметром 22 см, застеліть папером для випічки, стінки трохи натріть маслом. Наповніть посуд шоколадним тестом і відправте в розігріту духовку з температурним режимом в 180 градусів на 30-35 хвилин;
- Чи не пересушити бісквіт, він повинен бути трохи вологим і соковитим. Перевірте готовність, зануривши в м’якуш сірник або зубочистку. Якщо на палички не налипнуло тісто, але залишилося трохи вологих крихт, виріб готовий.
- Остудіть повністю і витягніть випічку з форми, розріжте на два коржі уздовж;
- Збийте злегка міксером весь джем до гладкою і однорідної консистенції;
- Один корж помістіть на тарілку пористої стороною вгору і промажте половиною джему рівномірно по всій поверхні;
- Накрийте другим шоколадним коржем заготовку і розподіліть залишився джем по всьому торту і боків. Поставте виріб в холодильник;
- Поки блюдо охолоджується, приготуйте ганаш. Шоколад розламати на часточки, покладіть в жаростійкий посуд;
- Змішайте вершки з маслом, поставте на маленьке полум’я. Помішуючи, нагрівайте рідину до гарячого стану, (але не кип’ятіть) і потім відразу перелийте до шоколаду. Ретельно перемішуйте суміш до глянцевого і однорідного стану. Якщо ганаш дуже рідкий, приберіть його в холодильну камеру і дочекайтеся загустіння;
- Дістаньте тортик і покрийте його шоколадом з усіх боків, розрівняйте лопаткою;
- За бажанням оформите десерт написом за допомогою корнетика і відправте в холодильник на 8-9 годин, а краще на ніч.
Це смачне ласощі прекрасно поєднується з класичним пломбіром або зі збитими вершками.
Торт Захер в мультиварці
Цей солодкий десерт випікається близько години. Його готовність так само перевіряється сірником або шпажкою. Дотримуйтесь всі дії, як в 9 пункті попереднього рецепта.
компоненти:
- Борошно – 150 г;
- Шість яєць;
- Горький шоколад – 150 г і 150 г для глазурі;
- Абрикосовий джем – 250 г;
- Масло вершкове – 120 г і 50 г для глазурі;
- Цукор – 180 г;
- Сливки (10%) – 100 мл;
- Ванілін – за смаком.
Рецепт торта Захер в домашніх умовах для мультиварки:
- 1/2 від усієї кількості шоколаду розтопіть на плиті і залиште його охолонути;
- Змішайте більшу частину масла з ваніліном і цукром, додайте жовтки, розітріть за допомогою міксера;
- Далі введіть розтоплену шоколадну масу, все збийте до однорідності;
- Трохи охолодіть яєчні білки в морозилці протягом пари хвилин. Збийте за допомогою міксера поки на низькій швидкості до появи пухирців. Потім збільште силу до середньої і ще хвилини дві збивайте на максимальній швидкості, подбавляя збоку сахарок;
- Поступово засипте борошно до шоколадній масі, потім додайте збиті білки порціями;
- Тісто перекладіть на дно мультіварочной чаші, активуйте програму «Випічка» на годину;
- Потім залиште корж охолонути, після розріжте навпіл в горизонтальному напрямку;
- Джем абрикосовий протріть через сито, змастіть їм нижню частину коржика, покладіть на неї верхню половину і промажте з усіх боків. Приберіть в холодильну камеру;
- Вилийте вершки в каструлю і покладіть туди ж маслечко. Розігрійте, але не доводьте до кипіння;
- Потім помістіть туди розламану шоколадку. Помішуйте і чекайте, поки вона розтопиться;
- Нехай маса постоїть 5 хвилин для загустіння. Далі полийте тортик глазур’ю і промажте з усіх боків, поставте в холодне місце на 4-5 годин.
Може процес приготування і здасться трудомістким, але результат просто приголомшливий.