Страви з яблук відомі з давніх часів: компоти, салати, пироги, варення, знаменитий гусак і качка з яблуками. Такі страви дуже популярні серед поціновувачів домашнього ласощі, адже ці чудові фрукти присутні практично на кожній національній кухні. Рецепти страв з яблук в кулінарній справі різноманітні. Ці плоди можна варити, парити, запікати, обсмажувати на грилі, солити, квасити – існує безліч їх способів готування.
Наш матеріал підкаже вам, що приготувати з яблук в декількох варіаціях покроково і з фото.
Яблучний пиріг
Це найпоширеніший різновид пирога, який начиняється яблучками. У нього ароматна, соковита, ніжна текстура і приголомшливий смак.
Склад компонентів:
- 3 яйця;
- Кілограм яблучок;
- 100 мл молока;
- 170 г борошна;
- 200 г цукрового піску;
- 40-50 г масла вершкового;
- 1/2 чайної ложечки кориці;
- Маленька ложка розпушувача.
Процес виготовлення:
- Яйця збити з цукром (150 г), вольем молоко;
- Змішаємо з розпушувачем, просіяного борошном і корицею. Додамо очищені яблучка, нарізані на тонкі пластини;
- Добре змажемо форму і викладемо в неї цю масу, зверху покладемо на тісто шматочки масла і цукровий пісок (50 г);
- Яблучний пиріг печемо в духовці 50-60 хвилинок при температурі 180 градусів.
Шарлотка з яблуками
Це простий варіант десерту, який дуже популярний в нашій країні. На бісквітному тесті він виходить м’яким і пишним.
Увага: перші 20 хвилин дверцята в духовці не відчиняйте, так як тестова маса легко осаджується.
Склад компонентів:
На тісто:
- 5-6 яєць;
- 200 г борошна;
- Маленька ложечка розпушувача;
- 180 г Сахарка.
На начинку:
- Мелена кориця і ванільний цукор – по 0,5 чайних ложки;
- Кисло-солодкі яблучка – 300 м
Схема приготування:
- Очищаємо фрукти від шкірки і насіння, нарізаємо на тонкі скибочки;
- Присипаємо корицею і цукром ванільним;
- Добре перемішуємо начинку і викладаємо у форму, змащену маслом. Попередньо можна покрити формочку промасленим пергаментом для випічки;
- Збиваємо яєчка до пухкої маси міксером і домішувати порціями цукровий пісок. Все ретельно збиваємо до тих пір, поки об’єм суміші не збільшиться в 3 рази;
- Викладаємо просіяне борошно і розпушувач в яєчну масу невеликими частинами, розмішуємо обережно лопаткою;
- Отриманою тестової масою заливаємо яблучка і ставимо в духовку, розігріту до 180-200 градусів. Випікаємо шарлотку близько 40 хвилин;
- Готове ласощі має охолонути в формі, потім дістаємо його і посипаємо цукровою пудрою.
Рецептура швидкого яблучного варення
З яблучок можна приготувати досить прості страви. Цей рецепт – один з них. Така солодкість завжди виходить з відмінним смаком, і у вас буде прекрасне ласощі на зиму, яке особливо сподобається дітям.
продукти:
- Цукровий пісок і яблука – по 1 кг.
Детальна інструкція:
- Промиємо і витру фруктові плоди;
- Наріжемо на середні часточки, пересиплю сахарком і залишимо на ніч;
- Вранці цю масу закип’ятити рівно 5 хвилин і залишимо, щоб повністю охолонув;
- Знову закип’ятити 5 хвилинок і остудити;
- Останній раз кип’ятимо і розкладемо по банках, закупоримо;
- Прибираємо в льох на зберігання, або охолоджуємо і вживаємо відразу в їжу.
Вітамінний яблучний салат
Ще одне блюдо, яке можна включити в рецепти для ледачих. Це натуральний джерело вітамінів і корисних речовин. Салатик бажано швидко вжити відразу ж після готування.
Вам знадобляться:
- Морква і яблучка – по 2 штуки;
- Мед – велика ложка (без верху);
- Кориця – за бажанням;
- Ізюм – 1/2 склянки;
- Вершки або сметана – 70 мл.
Опис готування:
- Заллємо родзинки гарячої водичкою, і нехай він постоїть, поки готуються інші компоненти салату;
- Мед розітріть зі сметаною, кинемо щіпку кориці. Заправку поки відставити убік;
- Крупно натерти очищені яблучка і моркву, змішаємо разом;
- Виллємо в них готову заправку;
- Зіллємо рідина з родзинок, виноградники промокніть серветкою і покладемо в салат, все розмішати і корисне страва готова.
Маннік з яблуками в мультиварці
Багато рецептів для ледачих припускають використання мультиварки. Це розумний пристрій допоможе вам з легкістю приготувати дане ласощі. Коли виріб спечеться і зазвучить сигнал готовності, пристрій не виключаємо відразу, потримаємо в режимі підігріву близько 20 хвилин, щоб не опал пиріг.
Перелік інгредієнтів:
- По 1 склянці борошна, кефіру, манки, цукру;
- Яйця і яблука – по 3 штуки;
- По чайній ложечці соди і вершкового маслечка.
Процес приготування в домашніх умовах:
- Замочимо манку на 10 хвилинок в кефірі, потім додамо цукор, яйця, борошно і ретельно перемішати;
- Зіб’ємо все міксером і підсиплю соду;
- Змажемо маслом чашу мультиварки і виллємо тісто. Укладемо зверху фрукти, порізані на часточки;
- Включаємо «гаджет» на 65 хвилин в режим «Випічка».
Ласощі з яблуками в мультиварці перед подачею посиплемо пудрою цукрової. Фрукти додадуть манника аромат і свіжість.
Яблучний «сюрприз»
Це дуже просте в приготуванні ласощі, яке здивує вас не тільки приголомшливим смаком, але оригінальним зовнішнім виглядом.
Вам знадобиться:
- Півпачки листкового тіста;
- По одному яблуку і яйцю;
- 2 маленькі ложки родзинок;
- 1/2 чайної ложечки кориці;
- Велика ложка цукрового піску.
Як готувати:
- Зіб’ємо яйце;
- Змішаємо корицю з цукром;
- Вимите яблучко чистимо від шкірки, при цьому залишимо у нього паличку. Відріжемо у фрукта «шапочку» і виріжемо серцевину;
- Обваляємо плід в кориці з цукром, всередину покладемо родзинки (сюрприз), накриємо «шапочкою»;
- Яблучко обгорнемо тестом, смажена збитим яйцем;
- Помістимо самостійно в фольгу, намагаючись не торкатися фрукта, і поставимо запікати в духову шафу на 15 хвилин при температурі 180 градусів;
- Знімемо фольгу і запікати ще близько 15-20 хвилинок.
Запеканкасирна без борошна
З яблучок можна зробити і досить оригінальні десерти. Це смачне і цікаве ласощі, яке за смаком схоже на чізкейк – яскравий тому приклад.
Потрібні продукти:
- 2 яйця;
- 400 г сиру;
- 100 г сметани;
- 3 яблука;
- 150 г молока згущеного;
- 1/4 чайної ложки солі.
Спосіб приготування:
- Змащуємо формочку маслом і присипаємо борошном;
- Очищаємо і тонко нарізаємо плоди;
- Змішуємо яйця, сир, молоко, сметану і сіль;
- На дно форми наливаємо частина тесту, кладемо яблука і заливаємо рештою тестової масою;
- Випікаємо десерт 40-50 хвилин при температурі 160 градусів.
Мармелад з яблук на зиму
Цей варіант мармеладу прекрасно буде стояти в коморі тривалий час і відмінно підходить для різноманітної випічки.
Необхідні складові:
- Цукровий пісок – 0,5 кг;
- Яблука – 1 кг;
- Вода – 200 мл.
Інструкція виготовлення:
- Разрежем плоди таким чином, щоб пішли насінні коробки. Ще користуються спеціальним пристосуванням для того, щоб прибрати серцевину;
- Візьмемо ємність, в якій ви завжди робите варення, і викладемо порізані яблука і серцевини. Вони – джерело пектину і служать для додання густоти мармеладу. Додамо воду в посуд і поставимо на слабкий вогонь;
- Фрукти варимо півгодини до м’якої консистенції. Приберемо шматочки плодів з насіннєвими коробками;
- Протремо за допомогою сита яблучне пюре, назад перекладемо його в каструлю;
- Додамо в пюре цукровий пісок і варимо мармелад на дуже слабкому полум’ї близько 50 хвилин;
- У стерилізовані маленькі баночки розподілимо готовий яблучний шедевр гарячим. Закатати кришками. Мармелад повинен добре охолонути і тоді його можна буде прибрати в льох або комору.
Десерт вийшов густий, ароматний, красивого кольору. Коли він застигне, то виходить настільки щільним, що його ріжуть ножем.
Як бачите, можна легко і швидко приготувати різні смачні страви з яблук. Потрібно лише запастися необхідними продуктами і проявити фантазію в готуванні.