Суп харчо – це гостре ароматне страву, батьківщиною якого є Грузія. Класичний рецепт включає використання саме яловичого м’яса і великої кількості різних спецій. Але конкретної єдиної технології приготування страви не існує, адже в різних регіонах Грузії спостерігаються свої смакові переваги. Тому кожна рецептура відрізняється своєю певною «родзинкою».
Калорійність готового страви безпосередньо залежить від виду і жирності м’яса, яке використовувалося для готування. Середнє значення становить близько 80-90 ккал на 100 г. З докладних поетапних рецептів з фото, представлених нижче, ви дізнаєтеся, як приготувати суп харчо в декількох різновидах.
Класична рецептура харчо з яловичиною
Одним з головних компонентів оригінального складу харчо по-грузинськи є тклапі – згорнута у вигляді лавашіков сушена пастила з жовтої аличі. Але дістати цей продукт досить проблематично, тому його можна замінити соусом ткемалі. Волоські горіхи так само можна замінити аналогічною кількістю чорносливу.
Вам буде потрібно:
На 5-літрову каструлю бульйону:
- Яловича грудинка або реберця – кілограм;
- Вода питна фільтрована;
- Морква і цибулина середнього розміру – по одній;
- Хрін, пастернак і невеликий шматочок селери;
- Спеції: пара лаврових листочків і коробочок кардамону, перець-горошок і гвоздика (по 3-4 шт).
На суп:
- Рис – 200 г;
- Голівка часнику;
- Ядерця волоських горіхів – 3 стаканчика;
- 3 цибулинки;
- Зелень кропу, кінзи і петрушки – по пучку;
- Базилік – 6 листочків;
- Горький перчик – 1 шт;
- Шафран або суміш паприки куркуми – столова ложка;
- Хмелі-сунелі – 1/3 склянки;
- Сіль, цукор і лимонний сік – за смаком.
Схема готування харчо в домашніх умовах крок за кроком:
- Спочатку робимо бульончик. Промите і просушене м’ясо ріжемо великими прямокутниками, схожими на сірникову коробку. Кістки годі й розрубувати;
- У каструльку наливаємо невелику кількість води (вона повинна покрити яловичину). Викладаємо мяско, доводимо до кипіння, потім зливаємо рідину;
- Дістаємо м’ясні шматочки, промиваємо їх, обполіскувати каструлю, і заливаємо її хорошою фільтрованої водою;
- Запускаємо всі овочі зі списку. Їх потрібно почистити, але не нарізати, а залишити цілими. Чекаємо початку кипіння;
- Знімаємо утворилася пінку, приправляємо «вариво» спеціями, присаливаем і зменшуємо рівень полум’я до мінімального, щоб рідина злегка булькала. Продовжуємо процес варіння 1,5-2 години, поки м’ясо не придбає м’якість і стане легко відділятися від кісточки;
- Заздалегідь готуємо цибулю і горіхи. Перший потрібно порізати четвертинками кілець. Горішки необхідно потовкти в ступці (блендер краще не використовувати);
- Рис варто ретельно промити кілька разів, поки не зникне муть і осад, після чого злити рідину. Шафран запарюємо в чашечці киплячим бульйончиком, прикриваємо ємність блюдцем і даємо настоятися 7-10 хвилин. Аналогічно готується тклапі, якщо вам вдалося його роздобути;
- Тепер основний етап. З готового бульйону шумівкою витягаємо всі овочі і спеції. Засипаємо сюди ж промитий рис і поміщаємо стручок гіркого перчика (варити його треба акуратно, інакше смак стане моторошно гострим). Доводимо рідину до кипіння і зменшуємо полум’я;
- Лучок злегка обсмажуємо і запускаємо в каструлю;
- Розім’яті горішки розміщуємо на сухій сковороді і так само трохи обсмажуємо до появи характерного аромату. Закидаємо їх в майбутній супчик;
- Кладемо трохи соусу ткемалі. Але не варто перебирати, інакше смак стане сильно кислим. Краще додати необхідну кількість потом;
- Додаємо розпарений шафран і засипаємо хмелі-сунелі;
- Чекаємо, поки звариться рис (повинно пройти приблизно 20 хвилин, після його «запуску» в киплячу воду) і кладемо дрібно нарубані часничок і зелень;
- Присолюємо, проварюємо все ще пару хвилин. Після цього харчо з яловичини буде практично готовий.
Відрегулювати смак можна додавши ще ткемалі. Якщо ж блюдо вийшло кислуватим, то підсипте трохи цукру і спробуйте. А якщо, навпаки, не вистачає кислинки, виправити становище допоможе сік з половинки лимона, вичавлений прямо в каструльку.
Готову страву потрібно закрити кришкою і почекати хвилин 15-20, щоб воно протомой і «дійшло». Подавати страву найкраще з шматочками обсмаженого лаваша. Аналогічно готується харчо зі свинини. М’ясо так само краще вибирати на кісточці.
Рецепт з бараниною і помідорами
Харчо з баранини виходить дуже смачним і наваристим і практично не поступається ресторанного.
Список продуктів на 6-8 порцій:
- Баранина – півкіло;
- Вода – 2 л;
- 2-3 ріпчасті цибулини;
- Помідори – 4 шт;
- Часник – 2-3 зубчики;
- Рис – 4 великі ложки;
- Зелень кінзи, петрушки, кропу, базиліка – за смаком;
- Олія – 3 столові ложки;
- 4 лаврових листки;
- Сіль і чорний перець горошком – за смаком.
Тепер сам покроковий домашній рецепт:
- Промите і порізане середніми шматочками м’ясо поміщаємо в каструлю і заливаємо водою. Варимо бульйон приблизно 1-1,5 години на невеликому полум’ї. Не забуваємо знімати пінку;
- Помідори моєму, обдаємо окропом. Це допоможе без зусиль зняти шкірку. Ріжемо м’якоть кубиками;
- Нарізану цибулю обсмажуємо до золотистого кольору з рослинним маслом на сковороді. Підливаємо пару великих ложок розсолику і залишаємо все на дрібному вогні. Після п’яти хвилин доповідаємо томати і чекаємо ще 10 хвилинок;
- Коли м’ясо буде практично зварено, кладемо вміст сковороди в каструльку, чекаємо закипання рідини і додаємо промитий і проціджений рис;
- Чекаємо повторного закипання, зменшуємо газ і варимо супчик ще пару хвилин, потім кладемо лаврушку, перець-горошок і базилік. Проварюємо ще 5 хвилинок;
- На фінальному етапі викладаємо дрібно порубаний часничок і зелень. Варимо 2 хвилини, вимикаємо газ і даємо страві настоятися протягом години. Після цього можна насолоджуватися ароматним наваристим стравою.
Рецепт з куркою
Цей простий суп харчо з курки готується дуже швидко і виходить дієтичним і легким.
Інгредієнти на 4-5 порцій:
- Куряче філе – 250 г;
- Рис – 100 г;
- Одна морквина;
- Цибуля зелена – 50 г;
- Паста томатна – 2 столові ложки;
- Часник – 3 зубці;
- Рослинна олія, приправи і спеції для супу Харчо – по 3 великі ложки;
- Перець, сіль.
Інструкція готування самостійно:
- Курочку ріжемо шматочками і відварюємо разом з рисом;
- Ріжемо моркву кружечками і злегка обсмажуємо на олії рослинній, потім додаємо її в супчик;
- Окремо обсмажуємо цибульку і часничок разом з томатною пастою. Підливаємо пару ложечок бульйону і трохи протушіваем інгредієнти. Отриману зажарку вливаємо в загальну каструлю;
- Проварюємо страву ще 10 хвилинок, присаливаем, заправляємо спеціями і даємо деякий час настоятися.
Рецепт для мультиварки
Харчо в мультиварці можна легко і швидко приготувати. Він вийде ароматним і пікантним.
На 5 порцій вам необхідно:
- Вода – 4 л;
- Філе куряче – півкілограма;
- Цибулина і перець гіркий – по 1 шт;
- Чорнослив – 4 шт;
- Сік томатний – 200 мл;
- Часник – 4 зубчики;
- Масло пісне – 4 столові ложки;
- Кінза – маленький пучок;
- Хмелі-сунелі – столова ложка;
- Шафран, кориця, гвоздика, сіль – за смаком.
Приготування харчо з рисом, куркою і чорносливом:
- Чашу мультиварки заповнити водою і покласти туди куряче м’ясо цілком, не розрізаючи його. Активувати програму «Випічка» на 20 хвилин;
- На окремій сковороді обсмажити цибулю, потім доповісти чорнослив, дрібненько порізану гіркий перець, томатний сік, зелень і спеції;
- Через 5 хвилин доповісти в томатну масу дрібно рубаний або роздавлений часничок;
- Витягти курочку з мультіварочной чаші, порізати шматочками. Бульончик процідити, потім знову залити в мультіварочную каструльку;
- Помістити сюди ж промитий рис, курячі шматочки, помідорову заправку. Включити режим «Випічка» ще на 10 хвилин, посолити і поперчити;
- Після вказаного часу активувати режим «Підігрів» і дати потомитися півгодини.
Не обов’язково цілком і повністю дублювати вищеописані рецептури. Вони є лише базою. Експериментуйте з інгредієнтами і спеціями, і ви зможете отримати свій ідеальний смак улюбленого супу. Саме в цьому і суть цієї страви – воно повинно мати свою індивідуальність і характер. Так само відбувається і в Грузії – у кожної господині виходить своє неповторне страву.