Різне

Квашена капуста- рецепти корисної закуски на зиму



квашена капуста

Квашена капуста на зіму- чудовий спосіб запастися про запас дуже смачною закускою, яка буде доречна навіть на святковому столі. Як приготувати квашену капусту, ви дізнаєтеся з добірки перевірених рецептів з барвистими фото і детальними інструкціями її приготування.

Класична квашена капуста

Ні для кого не секрет, що користь квашеної капусти для нашого організму в рази більше ніж від свіжої. Способів її виготовлення дуже багато і деякі з них ми вам розповімо. Почнемо з традиційного способу. Класичний рецепт домашньої квашеної капусти досить простий і не зажадає особливих матеріальних витрат.

класичний рецепт

Вам буде потрібно:

  • кілька білокачанна головок;
  • морква;
  • сіль, лаврове листя.

Опис процесу готування:

  1. Качани очищаємо від сухих і зіпсованих листочків і дрібненько шаткуємо. Перетираємо, потроху присолюючи на свій смак. Обчищену моркву натираємо на дуже великій тертці. З’єднуємо компоненти, додавши лаврові листочки.
  2. Отриману масу старанно утрамбовуємо в підготовлену ємність. Зверху вкриваємо зеленим листям і накриваємо полотняною тканиною. Придавлюємо дощечкою, на якій розміщуємо вантаж. Періодично промиваємо їх, щоб не допустити появи цвілі.

Капуста кисла з овочами

Квасити капусту в домашніх умовах взагалі не складно. А щоб отримати закусочку з більш цікавим смаком пропонуємо вам урізноманітнити склад і додати в нього трохи більше компонентів.

капуста з овочами

Необхідні компоненти:

  • 5 качанів не дуже великих;
  • по 1 кг помідорів і солодкого перцю;
  • 1 середній кабачок;
  • 5-6 середніх морквин;
  • 2 часникові головки;
  • великий пучок петрушки, кінзи;
  • трошки кропу;
  • 1 невеликий шматочок гіркого перцю;
  • сіль, вода.

хрустка капуста

Інструкція детально:

  1. Кожен качан розрізаємо на чотири часточки разом з качаном, щоб не розпався, і занурюємо їх на п’ять хвилин в киплячу воду. Також чинимо з очищеним солодким перцем. Нарізаємо соломкою.
  2. Кабачок, моркву і помідори розрізаємо тонкими кружечками. Часник позбавляємо від лушпиння і нарізаємо не дуже дрібно. Зелень рвемо великими гілочками.
  3. Підготовлені компоненти упереміж складаємо щільно в каструлю в кілька шарів. Щедро пересипаємо кожен шар часником, зеленню і морквою.
  4. У літрі підігрітою рідини розбавляємо 2 повні столові ложки солі, кип’ятимо і даємо охолонути. Заливаємо, спочатку процідивши, накриваємо марлею, кладемо гніт і залишаємо на 3 ночі при кімнатній температурі. Дуже смачна закуска готова. Зберігаємо її в прохолоді або в холодильнику.

Капуста, квашена в банках

Коли вам потрібно заквасити не надто велика кількість продукту, можна скористатися цим способом заготовки. Вона виходить хрустка з приємно-кислуватим смаком.

квашена в банках

Необхідні компоненти:

  • кілька качанів;
  • сіль, вода.

Опис виготовлення:

  1. Головки шаткуємо і складаємо в емальовану миску. Гарненько перетираємо присолюючи. Щільно викладаємо в підготовлену банку, чергуючи шинкованной шари з цілими листочками (вони чудово підійдуть для голубців).
  2. Зверху притискаємо дощечками і Придавлюємо гнітом. Вона повинна бути повністю занурена в свій сік. Якщо ж його мало, то необхідно додати рідини з сіллю в пропорції на літр 30 грам.
  3. Накриваємо пергаментним папером і тримаємо в теплому місці для скисання. Покладена квашена капуста в банки може зберігатися дуже довго в холодильнику. Вона вам дуже придасться, якщо ви надумаєте готувати щі з квашеної капусти.

Закусочка по-гурійськи

Це квашена капуста швидкого приготування незвичайного червоного кольору з приємною кислинкою на смак. Вона ідеально підходить на роль закусочкі до міцних алкогольних напоїв.

капуста по-гурійськи

Перелік основних компонентів на кілька качанів:

  • буряк;
  • часник;
  • селера;
  • сіль.

Опис процесу покроково:

  1. Буряк очищаємо і шаткуємо великою соломкою. Часточки часнику розрізаємо на кілька частин. Селера режим досить крупно.
  2. Для цього рецепта необхідно вибирати качани невеликого розміру. Очищаємо їх і нарізаємо на 6-8 частин, так, щоб відокремити їх від качана. Квасити їх можна в банку на 3 літри або в глибокій каструльці.
  3. Викладаємо на дно буряк, потім капусту, щедро посипаємо часником і селерою. Шари повторюємо доверху. Останнім повинен бути шар буряка.
  4. Все необхідно залити горячеватим розсолом, який робиться в пропорції столова ложка на літр рідини. Накриваємо кришкою і тримаємо 1 добу в теплі. Потім прибираємо в холод. Квашена капуста з буряком дуже смачна, якщо перед подачею ви поллєте її невеликою кількістю соняшникової олії.

Капуста з буряком в маринаді

Секрет цієї смачної закусочкі в розсолі. Він не такий простий, як в попередньому варіанті, і завдяки цьому страву виходить досить незвичайним.

капуста з буряком

Для приготування вам будуть потрібні:

  • 1-2 головки капусти білокачанної;
  • 3-4 буряка;
  • половинка головки часнику;
  • трошки гіркого перцю.

Для маринаду:



  • 1 літр води;
  • 2 ст. ложки солі;
  • 1 стакан соняшникової олії;
  • півсклянки оцту;
  • 2 гвоздички, кілька горошин чорного перцю, лаврове листя.

Поетапне опис процесу готування:

  1. З качана вирізаємо качан, ділимо головку на 4 частини і кожну з них розрізаємо ще на кілька частин. Буряк очищаємо і подрібнюємо соломкою. Часникові зубки також розділимо на кілька часточок.
  2. Солити будемо в бутлях: шарами викладаємо підготовлені компоненти (завершальний шар – буряк).
  3. Зробимо маринад. Воду нагріваємо до закипання, розбавляємо в ній сіль, цукор. Додаємо масло, оцет і приправи. Заливаємо гарячим в бутилек. Він повинен закривати його вміст. Ми залишаємо на пару діб в теплому місці, а після зберігаємо в холодильнику.

Заготівля по-швидкому

Якщо у вас взагалі немає часу і бажання чекати, коли продукт заквасити, можете спробувати приготувати її у цій швидкому рецептом. У цьому випадком вам потрібно почекати лише 8 годин. Пропонуємо вам докладний покроковий рецепт.

солона по-швидкому

Перелік компонентів на 1 кг качан:

  • 1 велика морквина;
  • кілька часникових зубків;
  • Олейна без запаху – 50 мл;
  • по 50 г оцту і цукру;
  • 100 г солі;
  • 300 мл води.

Детальна інструкція до процесу готування:

  1. Кочан позбавляємо від сухих і зіпсованих листочків, дрібненько шаткуємо в глибоку миску. Морквину чистимо і тремо на самій крупній тертці. Часничок нарізаємо тонкими пластинками. Компоненти змішуємо і злегка приминає руками.
  2. Воду кип’ятимо, розбавляємо в ній сипучі інгредієнти, оцет і Олейну. Отриманим розсолом заливаємо овочі, накриваємо зверху тарілкою і Придавлюємо гнітом. Солона капуста швидкого приготування повинна так простояти три години. Потім трохи її перемішуємо і знову Придавлюємо тарілкою на такий же проміжок часу.

Заготівля з журавлиною і яблуками

В оригінальному рецепті для засолювання такого блюда використовували дерев’яну бочку. Але вона виходить нітрохи не гірше і в звичайній каструлі.

з журавлиною і яблуками

Перелік необхідних інгредієнтів на 3 качана:

  • по 200 г яблук і моркви;
  • 100 г журавлини;
  • 60 г солі.

Опис докладно:

  1. Підготовлені головки дрібно шаткуємо. Яблука і моркву подрібнюємо на найбільш крупній тертці. Змішуємо інгредієнти в глибокій ємності і перетираємо присолюючи, щоб вони пустили свій сік.
  2. Накриваємо все кришкою і Придавлюємо вантажем. Це не зовсім швидка закваска, так як вона буде бродити близько тижня. Тому періодично необхідно робити в цій масі маленькі отвори за допомогою дерев’яної шпажки, щоб в неї надходив кисень, необхідний для бродіння.
  3. Готову заготовку краще зберігати в прохолодному місці або холодильнику. Перед подачею її потрібно промити, додати дрібно різаний лук і злегка намастити маслом соняшнику.

Салат з овочами

Звичайна капуста солона на зиму може перетворитися в оригінальний салат, якщо її урізноманітнити за допомогою додавання всіляких овочів. Це дуже зручна заготовка на зиму на випадок несподіваного приходу гостей.

салат на зиму

Необхідні інгредієнти на 3 кілограми:

  • 600 г моркви;
  • по півкілограма перцю болгарського та цибулі;
  • 50 г солі;
  • 100 г цукру;
  • по 50 мл оцту і соняшникової олії.

Схема готування:

  1. Спочатку необхідно простерилізувати тару, в якій ми будемо закривати наш салат. Краще брати літрові банки.
  2. Листочки шаткуємо дрібненько соломкою. Присолюємо і віджимаємо руками до появи соку. Лучок кришимо тонкими півкільцями, а перчик тоненькими брусочками. У глибокій мисці з’єднуємо все компоненти, Заправляем цукром і маслом.
  3. Воду змішуємо з оцтом і виливаємо до овочевої суміші. Все ретельно змішуємо і розкладаємо в стерилізовані банки. Щільно закриваємо гарячими капроновими кришками і прибираємо в холодне місце.

Сподіваємося, що наша розповідь про те, як квасити капусту на зиму допоможе вам приготувати це потрібне для здоров’я і апетитне блюдо для всієї родини.

Відео: Капуста квашена хрустка



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.