Різне

Расстегай- популярна страва зі стародавніх часів



відкриті пиріжки

Розтягай є печена пиріжок, відмінною рисою якого є відкрита, як би «розстебнута» верхня частина. Цю страву належить до російської і української кухонь і зазвичай готується з несдобного дріжджового тіста. Начинку можна вибрати практично будь-яку – від рису і капусти до м’яса і риби.

Калорійність страви в середньому становить 250 ккал на 100 г і може змінюватися в залежності від складових. Розглянемо приготування цього чудового блюда в декількох варіантах покроково.

Розтягаї з рибою по старорусскому рецептом

Подвійна рибна начинка

Ці золотаві пишні пиріжки робляться з двома видами риби – з горбушей і щукою. Така апетитна і ситна начинка обов’язково припаде до смаку всім домочадцям і гостям.

На 10-12 виробів вам знадобиться:

На тісто:

  • 2 яєчних жовтки;
  • Сухі дріжджі – 5 г;
  • Соняшникова олія – ​​2 столові ложки;
  • Просіяне борошно – 400 г;
  • Сіль – половина чайної ложечки;
  • Молоко – 250 мл;
  • Цукор – велика ложка (без гірки).

рибна складова

Для начинки:

  • яйце;
  • Філе щуки і горбуші – по 250 г;
  • Панірувальні сухарі – столова ложка;
  • Перець і сіль – за смаком;
  • Рослинна олія – ​​1,5 великі ложки.

перед випічкою

Схема готування:

  1. Спочатку робимо тісто для розтягаїв. Молочко підігріваємо до 20-25 градусів, розмішуємо в ньому дріжджі і цукровий пісок, додаємо просіяне двічі борошно, замішуємо тестову масу і даємо їй піднятися;
  2. Далі додаємо жовтки, олію і сіль. Ще раз ретельно вимішуємо масу і залишаємо в теплому місці без протягів для повторного підйому;
  3. Тепер самостійно готуємо рибку. Щучье філе дуже дрібно нарізаємо або пропускаємо через м’ясорубку, присаливаем і перчимо. Гарненько прогріваємо сковороду з 1 ст. ложкою рослинного масла і смажимо на ній подрібнену м’якоть щуки. Горбушу обробляв, на невеликі шматочки, заправляємо меленим перчиком і подсаливаем;
  4. Ставимо духовку на розігрів до температури в 200 градусів;
  5. Дістаємо готове тісто і на злегка присипати борошном столі розгортає його в пластинку 4 мм завтовшки;
  6. Вирізаємо з заготовки однакові кружечки приблизно по 10 см в діаметрі (можна використовувати для цього чашку). У центральну частину кожного кладемо по столовій ложці обсмаженого щучьего філе. Поверх розміщуємо пару шматочків горбуші;
  7. Надаємо виробам вигляд «човників»: робимо защипи з країв, а центр залишаємо відкритим;
  8. Деко промазуємо рослинним маслом (половина столової ложки). Кожен розтягай з рибою викладаємо на відстані один від одного і залишаємо постояти в теплому місці близько 15 хвилин;
  9. Кожен пиріжок змащуємо збитим яйцем і злегка посипаємо панірувальними сухарями;
  10. Розміщуємо деко на верхній рівень духової шафи і випікаємо вироби протягом півгодини.

готове блюдо

Смачне ароматне блюдо подаємо на великій тарілці. Воно ідеально поєднується з рибними першими стравами.

Розтягаї з куркою і картоплею

Інгредієнти на 3 порції:

  • Півкілограма пшеничного борошна;
  • Майонез і підтале вершкове масло – по 100 г;
  • Кефір (жирність 3,2%) – 150 мл;
  • Філе курки – 400 г;
  • 2 картоплини;
  • Сіль і кріп – за смаком;
  • Один яєчний жовток.

Начинка і готові розтягаї

Покроковий рецепт:

  1. Для тіста розм’якшене олію розминаємо з борошном до стану крихти;
  2. В окремому посуді об’єднуємо майонез і кефір, злегка присаливаем;
  3. Змішуємо кефірну суміш і борошняну крихту, замішуємо м’яке тестіце;
  4. Для начинки курочку відварюємо в підсоленій воді і перекручуємо через м’ясорубку. Відварену картоплю ріжемо маленькими квадратиками. Перемішуємо ці складові, додавши зелень кропу;
  5. Ділимо масу на три рівні частини і розгортаємо кожну в пласт. Вирізаємо за допомогою кружки рівні круглі заготовки і викладаємо на них суміш картоплі з куркою;
  6. Формуємо кожен розтягай з м’ясом курки і картоплею, защепляя краю у напрямку до центру. В середині залишаємо невеликий отвір;
  7. Змащуємо поверхню виробів збитим желточком, розміщуємо їх на деку і ставимо в духовку, розпечену до 200 градусів. Процес випічки займе півгодини.

Розтягаї з фаршем і капустою

трикутні пиріжки

У таких пиріжках ідеально поєднується м’ясна і овочева складова.

компоненти:

Для тесту:

  • Кефір – 200 г;
  • Пісок цукровий – 60 г;
  • Борошно – 600 г;
  • Молоко – 50 мл;
  • Сіль – 1/2 чайної ложечки;
  • Маргарин – 75 г;
  • Дріжджі – столова ложка з гіркою;
  • 2 яйця.

Начинка і тестові кульки



Для начинки:

  • Фарш – 200 г;
  • 1/4 великого капустяного качана;
  • Масло рослинне для смаження;
  • Перець і сіль;
  • 2 цибулини.

Готуємо розтягаї з капустою в домашніх умовах:

  1. Молочко підігріваємо і розпускаємо в ньому дріжджі;
  2. Маргарин розтоплюємо до рідкої консистенції, додаємо яйця, засипаємо сіль і сахарок, наливаємо кефір. Далі висипаємо частина борошна і додаємо дріжджі з молочком, перемішуємо;
  3. Засипаємо борошняні залишки і замішуємо еластичне гладке тестіце, який мав би липнути до рук. Ставимо його в тепло на півтори години. Маса повинна збільшитися в обсязі десь в три рази;
  4. Щоб зробити розтягай з нашаткованою виделкою, цибулю ріжемо кубиком і обсмажуємо до м’якого стану, підкладаємо фарш, приправляємо улюбленими спеціями і продовжуємо смаження до готовності;
  5. Додаємо головний інгредієнт – нашатковану капустку. Тушкуємо все складові до готовності на невеликому полум’ї;
  6. Підійшла тестову масу розподіляємо на рівні порційні кульки. Кожен розгортаємо, розміщуємо на нього вміст і формуємо трикутні пиріжки, як показано на фото;
  7. Встеляли деко пекарської папером, викладаємо на нього заготовки і прибираємо в тепле місце на півгодини;
  8. По закінченні цього часу змащуємо розтягай з вилкою яєчним желточком і випікаємо приблизно 20 хвилинок до зарум’янювання. Температура духовки – 200 градусів.

Як защипувати тісто

Рецепт расстегая з рисом і грибами

Перелік продуктів:

тісто:

  • Тепла вода – півлітра;
  • 4 яйця;
  • Борошно – 8 склянок;
  • Цукровий пісок – 3 столові ложки;
  • Дріжджі сухі – 4 маленькі ложечки;
  • Сіль – чайна ложка;
  • Олія – ​​2 столові ложки.

Основні компоненти

начинка:

  • Ріпчаста цибулина;
  • Соняшникова олія – ​​2 столові ложки;
  • Сушені гриби – 200 г;
  • Сіль і перець – за смаком;
  • Рис – 100 г;
  • Яйце для змазування.

Доповнення до супу

Інструкція готування пиріжків з грибами і рисом:

  1. У миску з дріжджами і цукром наливаємо воду і олію, розколюємо яйця, присаливаем. Засипаємо борошно і замішуємо тісто. Затягуємо посуд харчовою плівкою і прибираємо в тепло для підняття;
  2. Окремо відварюємо рис і гриби. Останні відкидаємо на друшляк, моєму під проточною водою і дрібно рубаємо ножем;
  3. Окремо один від одного обсмажуємо грибочки і нашатковану цибулю, потім об’єднуємо ці компоненти і підсмажуємо протягом трьох хвилин. Далі охолоджуємо суміш і з’єднуємо з рисом;
  4. Готову тестову масу обминають, ділимо на рівні «м’ячики», розгортаємо їх і розміщуємо в центр начинку. Защепляем кожен розтягай з рисом і грибами, залишаючи отвір в середині;
  5. Змащуємо пиріжки збитим яйцем і ставимо запікатися в розпечений до 200 градусів духовку до легкого золотистого відтінку.

 «Лінивий» рецепт расстегая

лінивий варіант

Робиться такий розтягай з листкового тіста, тому приготування не забере багато часу і сил.

складові:

  • Свинячий фарш і готове листкове тісто – по півкіло;
  • 3 яйця;
  • Перець і сіль – за смаком.

Готування поетапно:

  1. Обсмажуємо фарш на сковороді, перчимо і солимо, потім змішуємо з відвареними і дрібно нарізаними яйцями;
  2. Тісто розгортаємо і розрізаємо на 15 рівних квадратиків. В серединку кожного розміщуємо начинку, закріплюємо краю, а центр залишаємо «розстебнутим»;
  3. Кожен листковий розтягай розміщуємо на пекарської папері з невеликим проміжком одна від одної. Деко ставимо в духовку і запікаємо наш кулінарний шедевр 20 хвилин при температурному режимі в 200 градусів.

Відео: Рецепт розтягаїв з рибою



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.