Розтягай є печена пиріжок, відмінною рисою якого є відкрита, як би «розстебнута» верхня частина. Цю страву належить до російської і української кухонь і зазвичай готується з несдобного дріжджового тіста. Начинку можна вибрати практично будь-яку – від рису і капусти до м’яса і риби.
Калорійність страви в середньому становить 250 ккал на 100 г і може змінюватися в залежності від складових. Розглянемо приготування цього чудового блюда в декількох варіантах покроково.
Розтягаї з рибою по старорусскому рецептом
Ці золотаві пишні пиріжки робляться з двома видами риби – з горбушей і щукою. Така апетитна і ситна начинка обов’язково припаде до смаку всім домочадцям і гостям.
На 10-12 виробів вам знадобиться:
На тісто:
- 2 яєчних жовтки;
- Сухі дріжджі – 5 г;
- Соняшникова олія – 2 столові ложки;
- Просіяне борошно – 400 г;
- Сіль – половина чайної ложечки;
- Молоко – 250 мл;
- Цукор – велика ложка (без гірки).
Для начинки:
- яйце;
- Філе щуки і горбуші – по 250 г;
- Панірувальні сухарі – столова ложка;
- Перець і сіль – за смаком;
- Рослинна олія – 1,5 великі ложки.
Схема готування:
- Спочатку робимо тісто для розтягаїв. Молочко підігріваємо до 20-25 градусів, розмішуємо в ньому дріжджі і цукровий пісок, додаємо просіяне двічі борошно, замішуємо тестову масу і даємо їй піднятися;
- Далі додаємо жовтки, олію і сіль. Ще раз ретельно вимішуємо масу і залишаємо в теплому місці без протягів для повторного підйому;
- Тепер самостійно готуємо рибку. Щучье філе дуже дрібно нарізаємо або пропускаємо через м’ясорубку, присаливаем і перчимо. Гарненько прогріваємо сковороду з 1 ст. ложкою рослинного масла і смажимо на ній подрібнену м’якоть щуки. Горбушу обробляв, на невеликі шматочки, заправляємо меленим перчиком і подсаливаем;
- Ставимо духовку на розігрів до температури в 200 градусів;
- Дістаємо готове тісто і на злегка присипати борошном столі розгортає його в пластинку 4 мм завтовшки;
- Вирізаємо з заготовки однакові кружечки приблизно по 10 см в діаметрі (можна використовувати для цього чашку). У центральну частину кожного кладемо по столовій ложці обсмаженого щучьего філе. Поверх розміщуємо пару шматочків горбуші;
- Надаємо виробам вигляд «човників»: робимо защипи з країв, а центр залишаємо відкритим;
- Деко промазуємо рослинним маслом (половина столової ложки). Кожен розтягай з рибою викладаємо на відстані один від одного і залишаємо постояти в теплому місці близько 15 хвилин;
- Кожен пиріжок змащуємо збитим яйцем і злегка посипаємо панірувальними сухарями;
- Розміщуємо деко на верхній рівень духової шафи і випікаємо вироби протягом півгодини.
Смачне ароматне блюдо подаємо на великій тарілці. Воно ідеально поєднується з рибними першими стравами.
Розтягаї з куркою і картоплею
Інгредієнти на 3 порції:
- Півкілограма пшеничного борошна;
- Майонез і підтале вершкове масло – по 100 г;
- Кефір (жирність 3,2%) – 150 мл;
- Філе курки – 400 г;
- 2 картоплини;
- Сіль і кріп – за смаком;
- Один яєчний жовток.
Покроковий рецепт:
- Для тіста розм’якшене олію розминаємо з борошном до стану крихти;
- В окремому посуді об’єднуємо майонез і кефір, злегка присаливаем;
- Змішуємо кефірну суміш і борошняну крихту, замішуємо м’яке тестіце;
- Для начинки курочку відварюємо в підсоленій воді і перекручуємо через м’ясорубку. Відварену картоплю ріжемо маленькими квадратиками. Перемішуємо ці складові, додавши зелень кропу;
- Ділимо масу на три рівні частини і розгортаємо кожну в пласт. Вирізаємо за допомогою кружки рівні круглі заготовки і викладаємо на них суміш картоплі з куркою;
- Формуємо кожен розтягай з м’ясом курки і картоплею, защепляя краю у напрямку до центру. В середині залишаємо невеликий отвір;
- Змащуємо поверхню виробів збитим желточком, розміщуємо їх на деку і ставимо в духовку, розпечену до 200 градусів. Процес випічки займе півгодини.
Розтягаї з фаршем і капустою
У таких пиріжках ідеально поєднується м’ясна і овочева складова.
компоненти:
Для тесту:
- Кефір – 200 г;
- Пісок цукровий – 60 г;
- Борошно – 600 г;
- Молоко – 50 мл;
- Сіль – 1/2 чайної ложечки;
- Маргарин – 75 г;
- Дріжджі – столова ложка з гіркою;
- 2 яйця.
Для начинки:
- Фарш – 200 г;
- 1/4 великого капустяного качана;
- Масло рослинне для смаження;
- Перець і сіль;
- 2 цибулини.
Готуємо розтягаї з капустою в домашніх умовах:
- Молочко підігріваємо і розпускаємо в ньому дріжджі;
- Маргарин розтоплюємо до рідкої консистенції, додаємо яйця, засипаємо сіль і сахарок, наливаємо кефір. Далі висипаємо частина борошна і додаємо дріжджі з молочком, перемішуємо;
- Засипаємо борошняні залишки і замішуємо еластичне гладке тестіце, який мав би липнути до рук. Ставимо його в тепло на півтори години. Маса повинна збільшитися в обсязі десь в три рази;
- Щоб зробити розтягай з нашаткованою виделкою, цибулю ріжемо кубиком і обсмажуємо до м’якого стану, підкладаємо фарш, приправляємо улюбленими спеціями і продовжуємо смаження до готовності;
- Додаємо головний інгредієнт – нашатковану капустку. Тушкуємо все складові до готовності на невеликому полум’ї;
- Підійшла тестову масу розподіляємо на рівні порційні кульки. Кожен розгортаємо, розміщуємо на нього вміст і формуємо трикутні пиріжки, як показано на фото;
- Встеляли деко пекарської папером, викладаємо на нього заготовки і прибираємо в тепле місце на півгодини;
- По закінченні цього часу змащуємо розтягай з вилкою яєчним желточком і випікаємо приблизно 20 хвилинок до зарум’янювання. Температура духовки – 200 градусів.
Рецепт расстегая з рисом і грибами
Перелік продуктів:
тісто:
- Тепла вода – півлітра;
- 4 яйця;
- Борошно – 8 склянок;
- Цукровий пісок – 3 столові ложки;
- Дріжджі сухі – 4 маленькі ложечки;
- Сіль – чайна ложка;
- Олія – 2 столові ложки.
начинка:
- Ріпчаста цибулина;
- Соняшникова олія – 2 столові ложки;
- Сушені гриби – 200 г;
- Сіль і перець – за смаком;
- Рис – 100 г;
- Яйце для змазування.
Інструкція готування пиріжків з грибами і рисом:
- У миску з дріжджами і цукром наливаємо воду і олію, розколюємо яйця, присаливаем. Засипаємо борошно і замішуємо тісто. Затягуємо посуд харчовою плівкою і прибираємо в тепло для підняття;
- Окремо відварюємо рис і гриби. Останні відкидаємо на друшляк, моєму під проточною водою і дрібно рубаємо ножем;
- Окремо один від одного обсмажуємо грибочки і нашатковану цибулю, потім об’єднуємо ці компоненти і підсмажуємо протягом трьох хвилин. Далі охолоджуємо суміш і з’єднуємо з рисом;
- Готову тестову масу обминають, ділимо на рівні «м’ячики», розгортаємо їх і розміщуємо в центр начинку. Защепляем кожен розтягай з рисом і грибами, залишаючи отвір в середині;
- Змащуємо пиріжки збитим яйцем і ставимо запікатися в розпечений до 200 градусів духовку до легкого золотистого відтінку.
«Лінивий» рецепт расстегая
Робиться такий розтягай з листкового тіста, тому приготування не забере багато часу і сил.
складові:
- Свинячий фарш і готове листкове тісто – по півкіло;
- 3 яйця;
- Перець і сіль – за смаком.
Готування поетапно:
- Обсмажуємо фарш на сковороді, перчимо і солимо, потім змішуємо з відвареними і дрібно нарізаними яйцями;
- Тісто розгортаємо і розрізаємо на 15 рівних квадратиків. В серединку кожного розміщуємо начинку, закріплюємо краю, а центр залишаємо «розстебнутим»;
- Кожен листковий розтягай розміщуємо на пекарської папері з невеликим проміжком одна від одної. Деко ставимо в духовку і запікаємо наш кулінарний шедевр 20 хвилин при температурному режимі в 200 градусів.