Рецепт підійде для тих, хто не дуже любить занадто солодкі десерти, адже рулет має кисло-солодку начинку. Рецепт начинок можна міняти на свій смак, додаючи різні фрукти і спеції.
Яблучний рулет
Інгредієнти для тіста
- 50 грам свіжих дріжджів;
- 1 кілограм борошна вищого сорту;
- 300 мілілітрів кефіру;
- яйце;
- 150 грам м’якого вершкового масла;
- 100 мілілітрів молока;
- 90 грам цукру;
- 1 упаковка ваніліну;
- щіпка кардамону і шафрану;
- дрібка солі.
Інгредієнти для начинки
- лимон середнього розміру;
- 2 великі яблука;
- 3 столових ложки чорного родзинок;
- 2.5 столові ложки цукру.
Покроковий рецепт
- Розвести дріжджі зі столовою ложкою цукру в дуже теплому молоці;
- Просіяти борошно, додати в неї кефір і білок, а також м’яке вершкове масло;
- Додати 2 чайні ложечки ванільного цукру, 1/3 чайні ложечки кардамону, 1/4 чайні ложечки шафрану;
- Після того як тремтіння збільшаться в обсязі в 2-3 рази їх потрібно додати в загальну масу;
- Ретельно все перемішуємо;
- Для отримання еластичного і слухняного тесту, можна додати кілька столових ложок соняшникової олії;
- Потім слід вимішати все тісто в один великий шматок;
- Накрити миску з тестом вологим рушником і поставити її в тепле місце;
- При цьому для отримання пишного тесту, важливо виключити найменші протяги;
- Тісто має постояти близько 2 годин і збільшиться в об’ємі не менше, ніж в 2 рази;
- Візьмемо для приготування начинки не більшу каструлю;
- У каструлю потрібно вичавити сік одного лимона, включити тихий вогонь;
- Додавати поступово цукор в каструлю;
- Всі яблука чистимо від шкірки, нарізаємо дрібними кубиками і ложем в каструлю з сиропом;
- Варимо яблука в сиропі не більш 4 хвилин;
- Промити родзинки і залити його на 2-3 хвилини гарячою водою;
- Знімаємо каструльку з вогню і додаємо до яблук родзинки;
- Після того як начинка охолоне, вона повинна стати гущі, так як родзинки повинен забрати зайву вологу;
- Тісто, що підійшло викласти на стіл і добре вимісити;
- Тісто розділяємо на 3 частини;
- 1/3 тесту використовуємо на яблучний рулет, іншу частину тесту використовуємо на рулет з маком, рецепт якого буде далі;
- Розкачати тісто прямокутником і викласти рівномірно яблучну начинку;
- Начинку розподіляємо таким чином, щоб кілька сантиметрів краю листа не було намазано начинкою;
- Посипаємо корицею, в залежності від уподобань;
- Форму для рулету потрібно змастити маслом або накрити кулінарної папером;
- Звертаємо дріжджовий рулет з яблуками і акуратно переносимо в форму;
- Поставити рулет в формі в тепле місце на 15 хвилин;
- Збиваємо жовток з столовою ложкою води в однорідну масу;
- Рулет щедро змащуємо яєчним жовтком;
- Розігріваємо духовку до 180 °;
- Ставимо форму з рулетом в духовку посередині;
- Піч рулет потрібно 35-40 хвилин, в залежності від розмірів рулету.
Варіант рулету з маковою начинкою
Інгредієнти для начинки
- стакан маку;
- півсклянки молока;
- 3.5 столові ложки меду;
- чайна ложка цедри лимона.
Покроковий рецепт
- Перемолоти мак в кавомолці;
- Перемішати весь мак з молоком і варимо на тихому вогні;
- Додаємо в мак мед;
- У результаті повинна вийти густа начинка для рулету;
- Додаємо в начинку цедру лимона.
- Загортаємо рулет по аналоги з яблучним рулетом, тільки в кінці його можна з’єднати кільцем;
- покласти рулет з маком в форму;
- поставити рулет в формі в тепле місце на 15 хвилин;
- надрезаем рулет з маком зверху гострим ножем;
- Рулет щедро змащуємо яєчним жовтком;
- Греєм духовку до 180 °;
- Ставте рулет в духовку посередині;
- Час приготування 35-40 хвилин в залежності від розміру.
В рецепт не входить вершкове масло, але якщо ви хочете довгий час мати свіжі рулети, то краще додати – 100-200 грам.
Рецепт приготування рулету з яблуками або маком досить довгий і зажадає багато ретельності і уваги.
Смачного!