Еклери – одне з найулюбленіших страв всіх дітей і дорослих. А хто відмовиться від домашніх свіжоприготованих еклерчіков, политих шоколадом? Розглянемо рецепт приготування універсального заварного тесту, яке можна використовувати і для солоних, і для солодких начинок.
Інгредієнти для заварного тесту
- півсклянки води;
- 150 гр. маргарину;
- склянка муки;
- 4 яйця;
- маленька щіпка солі.
Заварне тісто можна робити дуже швидко, буквально п’яти хвилин буде достатньо. А загальний процес приготування не займе більше 45 хвилин.
Приготування заварного тіста
- вилити воду в невелику каструлю і додати туди маргарин;
- рідина в каструлі повинна закипіти;
- просіяти борошно;
- потім каструльку потрібно прибрати з вогню;
- додавати потроху борошно, постійно помішуючи;
- після того як ви все борошно додати в каструлю, її можна поставити назад на тихий вогонь;
- варити тісто на тихому вогні, постійно помішуючи, до однорідної маси;
- варити тісто довго не потрібно, буквально кілька хвилин;
- густота тіста повинна вийти такий, щоб заважати його ложкою було неважко;
- якщо зробити тісто занадто рідким, то воно розтечеться по листу;
- коли вийде приготувати тісто потрібної консистенції, його можна прибрати з вогню;
- каструля з тестом повинна постояти і охолонути при кімнатній температурі;
- потім в тісто потрібно додати одне яйце;
- ретельно все перемішати, щоб вийшла однорідна маса;
- потім по черзі вбити все яйця і добре вимісити тісто;
- тісто вийде густим, в’язким і блискучим;
- на деко постелити пергаментний папір, змастити її олією;
- за допомогою кондитерського шприца робити маленькі формочки у вигляді квіточок;
- тільки не варто укладати еклери близько один до одного, так як вони при випіканні збільшаться в обсязі в два рази;
- розігріти духовку до 200 ° і поставити деко з еклерами;
- піч еклери 15 – 20 хвилин, зменшити температуру до 160 ° і випікати еклери ще близько 20 хвилин;
- готовність еклерів перевіряють зубочисткою;
- поки еклери НЕ спечуть, відкривати духовку не можна.
Рецепт еклерів хороший тим, що їх можна робити з різними начинками:
- згущеним молоком;
- вершками;
- сиром;
- сирною масою;
- джемом.
Заварне тісто для еклерів робити нескладно, тільки треба строго дотримуватися рецепт і інструкцію його приготування. Адже якщо приготувати заварне тісто і не врахувати хоча б один пункт інструкції приготування, то еклери поїхати неправильний повітряними і смачними.
Здавалося б, заварне тісто має дуже простий рецепт, але чомусь далеко не у всіх господинь виходять еклери? Приготування будь-якого тесту таїть в собі різні секрети і рецепт заварного тесту – не виняток.
Секрети заварного тесту
- На початку, коли ви в каструлі змішуєте масло і воду, то не можна давати йому довго кипіти, як тільки закипить, відразу прибирати. Адже якщо масло буде довго кипіти, то рідини залишиться мало і правильні пропорції рідкого і сухого порушаться. А якщо тісто вийде надто густим, то воно не підніметься в духовці.
- Потім, коли ви додаєте борошно в гарячу олію, то вона повинна заварювати моментально. Не варто занадто довго додавати борошно і заважати. Всю борошно потрібно швидко додати, поки масло залишається дуже гарячим. Тут є невеликий секрет – не потрібно висипати борошно зі склянки. Потрібно буде приготувати аркуш паперу і скласти його навпіл. Потім папір покласти на стіл і висипати на неї всю муку.
- Борошно повинна лежати на лінії згину паперу. До борошна додати сіль і, якщо треба, цукор. Коли знадобиться швидко висипати борошно в гарячу олію з водою, то зробити це швидко не важко.
- Приготувати однорідне, монолітне тісто, без грудочок вийде зробити, якщо борошно добре поварити. Тільки робити це потрібно правильно, при тихому вогні і постійно заважати тісто.
- Потім потрібно вбити яйця, але тісто має досить охолонути, інакше яйця згорнуться. Тільки занадто холодним тісто теж не повинно бути, інакше не вийде слухняною мясляністо-кремовою текстури.
- Щоб приготувати повітряні еклери, ні в якому разі не можна відкривати духовку завчасно. Якщо через 10 хвилин після початку випікання еклерів ви відкриєте духовку, то тісто моментально впаде, і ні чого вже не вийде.
Рецепт еклерів може здатися спочатку складним, але якщо приготувати еклери 2-3 рази, то ви зрозумієте всі свої помилки, і більше їх не будете допускати. А коли ви навчитеся майстерно готувати еклери, то рецепт виявиться надзвичайно простим.
Рецепт заварного тесту універсальний, з нього можна робити не тільки тістечка, а й оригінальні закусочкі з сиром, солоним сиром, часниковою масою.
Рецепт зручний тим, що його можна приготувати швидко. Якщо у вас на порозі гості, то можна дуже швидко приготувати домашні еклери до чаю.
До того ж рецепт складається з дуже простих і не дорогих продуктів, і тістечка можна готувати не тільки на свята, а й у будні дні.