Сациві – це страва, що належить до грузинської кухні. Оригінальний варіант страви є м’ясо курки або індички, присмачене горіховим соусом. Так само, як і в будь-якому кавказькому страву, до складу включається велика кількість різних прянощів і спецій. Але на сьогоднішній день можна знайти і безліч рецептур приготування не тільки з м’яса птиці, а й з риби, і навіть з капусти або баклажанів.
Калорійність страви може варіюватися від 250 до 300 ккал на 100 г продукту в залежності від використовуваних інгредієнтів і жирності м’яса. Розглянемо покроково і з фото, як приготувати сациві в м’ясних і овочевих варіантах.
Сациві з курки
Ціла тушка птиці добре підійде для святкового столу з великою кількістю гостей, а блюдо з стегенець краще готувати для сімейного застілля.
компоненти:
- Волоські горіхи (очищені) – 400 г;
- Яєчний жовток;
- Курка ціла або чотири стегенця;
- Лук – 2 штуки;
- Часник – головка;
- Сік граната (або винний оцет);
- Соняшникова олія;
- Петрушка або кінза;
- Приправи та спеції: хмелі-сунелі, имеретинский шафран, чорний і червоний мелений перець, лавровий лист, коріандр.
Процес приготування в домашніх умовах такий:
- Промиваємо цілу птицю, і поміщаємо в каструлю з холодною водою. Солимо, додаємо лаврушку і відварюємо до готовності, далі охолоджуємо і обробляв, на середні шматочки. Бульйон проціджуємо;
- Готуємо горіховий соус для сациві з курки: очищений часник і волоські горіхи подрібнюємо в блендері, потім змішуємо з приправами: по одній маленькій ложечці коріандру, хмелі-сунелі і імеретинського шафрану. Червоного і чорного меленого перцю додаємо приблизно по 1/4 чайної ложки, або на ваш смак. Ще раз все перебиваємо блендером;
- Очищаємо і дрібно ріжемо цибулю, підсмажуємо до золотистого стану на соняшниковій олії;
- Потім в сковорідці або в каструлі змішуємо горіховий соус і підсмажену цибулю, додаємо яєчний жовток і 2-3 ополоника остиглого курячого бульйону. Ретельно перемішуємо, і якщо потрібно, то ще додаємо бульйону: соус повинен бути по консистенції як рідка сметана;
- Включаємо середнє полум’я, доводимо масу до кипіння, але не кип’ятимо, і не забуваємо весь час помішувати. У остиглий горіховий соус підбавляти дві ложки гранатового соку або винного оцту;
- Помістіть в глибокі великі тарілки підготовлене куряче м’ясо і підлі до нього готовий горіховий шедевр. Остудіть блюдо і помістіть в холодильник годин на 8-12. На цьому рецепт грузинських сациві з курки завершено.
Страва подавайте на стіл холодним, прикрасьте зернами граната, зеленню. «Курка сациві» чудово поєднується з вином і лавашем.
Класичний рецепт з індички
Сациві по-грузинськи з індичкою менш поширене, але воно виходить не менш смачним, ніж в аналогічній рецептом з курочкою.
Складові:
- Очищені волоські горіхи – 1 кг;
- П’ять зубчиків часнику;
- Індичка (вагою близько трьох кг);
- Лук – дві штуки;
- Шафран имеретинский – чайна ложка;
- Мелена кориця і сушена гвоздика – по 10 г;
- Червоний перець – дві маленькі ложки;
- коріандр;
- Два яєчних жовтки;
- Винний оцет – велика ложка;
- Сіль.
Схема приготування:
- Промиту і підготовлену індичку укладаємо у велику ємність з холодною водою, присаливаем і варимо до готовності, весь час знімаємо піну. Тушку охолоджуємо і нарізаємо на порційні шматки;
- Потім готуємо горіхову суміш: волоські горіхи пропускаємо через м’ясорубку два рази, подрібнюємо в блендері або розштовхуємо в ступці. У подрібнені горішки додаємо розтерті в ступці прянощі, часник і мелені спеції;
- Дрібно нарізаємо цибулю і обсмажуємо до золотистого кольору;
- Беремо каструльку, з’єднуємо в ній горіхову суміш разом з цибулею, додаємо яєчні жовтки, гарненько вимішуємо;
- Отриману суміш розбавляємо до густоти сметани бульйоном, його вливаємо при постійному помішуванні соусу. У вас повинна вийти однорідна маса без грудок. Якщо буде потрібно, то досоліть за смаком;
- Далі ставимо соус сациві на середнє полум’я і доводимо до кипіння, помішуючи весь час дерев’яною ложкою. Розігріваємо до утворення бульбашок (кип’ятити не треба);
- Вимикаємо вогонь і кладемо в посуд з соусом м’ясо індички. До остившему страви додаємо оцет.
Класичний сациві подається з сухим червоним вином, лавашем і зеленню, тархуном і кінзою.
Рецепт з цвітною капустою
Існують і овочеві варіанти цієї страви. У представленому рецепті кольорова капуста прекрасно поєднується з грузинської пастою сациві і є найпопулярнішою закускою в Грузії.
Склад продуктів:
- Три цибулини;
- Часник – 4 зубці;
- Цвітна капуста – одна штука;
- Горішки – 300 г;
- Олія соняшникова – 4 маленьких ложки;
- Спеції – 4 маленьких ложки (коріандр, кориця, пажитник, перець гострий, чорнобривці);
- Оцет – маленька ложечка.
Інструкція готування така:
- Самостійно робимо пасту: через м’ясорубку пропускаємо часник і горіхи, підсипає спеції, підливати оцет. Вимішуючи, підбавляти трохи холодної води. Коли паста стане потрібної консистенції, перестаємо додавати воду;
- Моєму капусту і ділимо її на суцвіття, потім кладемо в киплячу воду і відварюємо протягом 10 хвилин;
- Крупно шаткуємо цибулю і підсмажуємо на олії до золотистого стану. Починаємо формувати смачну закуску: викладаємо на широке блюдо обсмажену цибулю, на нього – кольорову капусту і заливаємо нашої пастою. За бажанням прикрашаємо зернами граната і зеленню.
Це досить простий рецепт, але закуска виходить дивовижна і незвичайна.
Баклажани сациві з волоськими горіхами
Вони вважаються універсальної закускою з меню грузинських кухарів і кулінарів. Поєднання волоських горіхів і баклажанів в цій страві розкривається цікаво і максимально повно. Баклажани дуже хороші як на святковому столі, так і на пікніку на природі.
компоненти:
- Одна цибулина;
- Селера черешкова – 4 штуки;
- Чотири невеликих баклажана;
- Масло вершкове – 50 г;
- Очищені волоські горіхи – стакан;
- Часник – 6 зубчиків;
- Спеції (кориця, сіль, хмелі-сунелі, гвоздика) – на смак;
- Винний (білий) оцет – 4 великі ложки.
Готуємо крок за кроком:
- Вимийте молоді, невеликі баклажани;
- На кожному зробіть глибокий поздовжній надріз. Трохи нижче або трохи вище нього – ще один. Маленькою ложечкою акуратно дістаньте трохи м’якоті з баклажана і сформуйте як би «кишеньку» в кожному овочі. Трохи пізніше в ці «кишені» ми покладемо начинку, а зараз збризніть рослинним маслом і поставимо надрізані баклажанчики в духову шафу на 10 хвилин;
- Кладемо в киплячу воду селера і відварюємо 10-15 хвилин;
- У чашу блендера поміщаємо волоські горіхи, відварений селера, сіль, часник, хмелі-сунелі, трохи гвоздики і кориці. Додаємо оцет і подрібнюємо в пасту;
- Дрібно порізану цибулину підсмажуємо до золотистого стану і додаємо до неї горіхову масу. Тушкуємо на маленькому полум’я 10 хвилин;
- Запечені баклажанчики начиняє сумішшю і ставимо в холодильник. Подавати на стіл їх треба холодними.
Закуска виходить неймовірно оригінальною і смачною. Це ще один овочевий варіант страви, який нітрохи не поступається найбільш популярним класичним рецептам на основі м’яса.