Кожна господиня хоче майстерно випікати пишні булочки. Тільки рецепт приготування дріжджових, рум’яних, смачних і ароматних булочок таїть багато секретів.
Загальний процес приготування досить довгий, на все може піти кілька годин. Рецепт таких булочок не підійде для випадку, коли потрібно швидко щось спекти. Хіба що тісто можна заморозити в морозилці, але після розморожування булочки вийдуть не дуже пишні.
Інгредієнти для здобних булочок
- 1 стакан молока;
- 5 столових ложок цукру;
- 2 яйця;
- 2 столові ложки цукру;
- 1 пакетик сухих дріжджів;
- 3 склянки борошна вищого сорту;
- щіпку солі.
Приготування
- молоко потрібно підігріти до теплого стану;
- потім в кружку висипати пакетик сухих дріжджів, чайну ложку цукру і налити підлогу стакан теплого молока;
- поставити молоко з дріжджами в тепле місце на 10-15 хвилин до утворення великої «шапки»;
- збити яйця з цукром;
- в миску добре перемішуємо молоко з дріжджами, яйцями і сіллю;
- потім поступово додаємо борошно;
- в результаті тісто повинне вийти еластичним, м’яким, пишним і, обов’язково, не повинно липнути до рук;
- поставити миску з тестом в тепле місце і прикрити вологим рушником;
- щоб тісто краще підходило, миску потрібно укутати ковдрою;
- після того, як тісто збільшитися в обсязі в 2-3 рази його потрібно добре вимісити;
- деко для духовки добре змастити соняшниковою олією;
- стіл посипати невеликою кількістю борошна;
- Розкачайте силіконової качалкою тісто, потім можна ліпити булочки і викладати їх по черзі на деко;
- потім булочок потрібно дати постояти в теплому місці стільки, щоб вони збільшилися трохи в обсязі;
- в середньому булочки можуть засмучуватися 20 хвилин;
- добре розігріти духовку до 190 градусів;
- випікати булочки в духовці 20-30 хвилин, в залежності від їх розміру.
Тільки не варто булочки перетримувати в духовці, інакше вийдуть не м’які, а жорсткі булочки.
Якщо хочеться дуже пишних булочок, то тісто має піднятися 2-3 рази. А якщо ви поспішаєте, то досить тесту піднятися 1 раз. Якщо ви хочете отримати пишні булочки швидко, то краще використовувати живі тремтіння. Тісто на живих дріжджах підходить в 2 рази швидше, ніж на сухих.
Робити булочки можна самих різних форм, у формі квітів, пелюсток і різних незвичайних форм. Наприклад, дуже оригінальний вигляд матиме булочка в формі фігурного кулі як на фото.
Якщо у вас вийшло надто багато тесту, нічого страшного. Час, що залишився тісто можна покласти на добу в холодильник, і воно не втратить своєї якості.
Іноді господині заморожують дріжджове тісто і з нього виходять теж смачні здобні булочки.
Тільки в разі заморозки тесту, краще приготувати булочки з дріжджового листкового тіста.
Листкове тісто для булочок
Рецепт приготування листкового дріжджових булочок такий же, як і на здобні дріжджові булочки, тільки потрібно додати 150-200 грам масла або маргарину і 1 яйце. При чому, безпосередньо в тісто потрібно покласти 100 грам масла, решта буде використовуватися в процесі приготування.
Дріжджове листкове тісто після морозилки виходить навіть краще, ніж при моментальному його використанні. Після морозилки таке тісто легше розкочується, з нього легше ліпити булочки, так як воно стає дуже слухняне і не липне до рук.
Тільки листкове тісто після морозилки потрібно готувати іншим способом, який ми опишемо нижче.
Приготування з листкового тіста після морозилки
- розкачати лист тіста товщиною в 2 см;
- на тісто покласти шматочки м’якого вершкового масла;
- лист скласти втричі, ретельно защипнути краю;
- акуратно розкачати тісто і скласти вчетверо;
- все тісто покласти в пакет або укрити харчовою плівкою і поставити в холодильник на годину;
- потім сформувати кілька форм трикутника товщиною 6-10 см за допомогою ножа і покласти начинку;
- скрутити трикутники джгутиками, як на фото і помазати яйцем кожну булочку;
- в попередньо розігріту духовку до 180 градусів;
- булочки в духовці випікати 25-30 хвилин.
Температуру в духовці через 15 хвилин можна зменшити до 160 градусів для ідеального результату.
До того ж, булочки можна робити з різними начинками: з варенням, сухофруктами, маком, родзинками, цукром, горіхами.
Для приготування макової начинки знадобиться мак попередньо роздрібнити в блендері і пропарити протягом 15-20 хвилин, поки вся вода не випарується. Потім робляться невеликі коржі, посипаються маком і цукром, защипують з одного краю і зверху посередині робиться розріз уздовж всієї боку. Якщо ви любите булочки просто з цукром, то можна сформувати таку ж форму, як для булочок з маком, вийде смачно і красиво.
Для булочок з сухофруктами знадобиться 500 грам сухофруктів, які потрібно попередньо залити кип’яченою водою. Після того, як фрукти добре набрякнути, їх потрібно добре віджати і пропустити через м’ясорубку з волоськими горіхами. Потім в отриману начинку слід додати цукор і трохи кориці. Булочки з сухофруктами виходять в міру солодкими, дуже пишними і ароматними.