Завжди варто пробувати щось нове, шукати незвичайні рецепти і готувати смачні страви. Наприклад, можна зробити досить просте листкове тісто, яке підійде практично для будь-яких слоек з абсолютно різною начинкою. Воно виходить повітряним і ніжним. З нього можна спекти листкові пиріжки з варенням у вигляді трикутників або інших форм – це вже на розсуд господині.
Дуже смачний варіант на кожен день – листкові булочки з варенням. У них практично немає мінусів одні плюси: їх легко приготувати, потрібно мало часу, мінімум продуктів, але результат перевищує всі очікування.
Набір продуктів
Інгредієнти для приготування тіста
- 450 грам пшеничного борошна;
- 150 грам соняшникової олії;
- 10 столових ложок вершкового масла;
- 1 куряче яйце;
- Трохи солі;
- вода.
Додатково для розкочування тіста
- Крохмаль (додавати потрібно у міру необхідності);
- 100 грам вершкового масла;
- Варення за смаком.
Покроковий рецепт
- Змішати в окремій мисці яйце з водою і сіллю. Додати трохи соняшникової олії.
- Розтопити вершкове масло (2 столові ложки), щоб воно легко ламалося ложкою.
- Додати вершкове масло до інгредієнтів і все перемішати. Всипати 1 склянку борошна.
- Замісити тісто, в залежності від його крутості додавати борошно, що залишилося. Кількість борошна може бути різним, на це впливає її сорт. Тісто має вийти не сильно крутим, але м’яким і податливим.
- Місити його потрібно не менше 15 хвилин, а потім не менш 100 раз відбити об стіл. Поки не стане м’яким і однорідним.
- Розділити на 3 частини одна з яких має бути трохи більше за інших. Накрити рушником і залишити полежати на 30-35 хвилин.
- Приступаємо до розкочування тіста качалкою. Для цього знадобиться крохмаль, з ним тісто буде більш гладким, податливим і пластичним. Хоча, звичайно, якщо крохмалю немає, то можна обійтися борошном, правда, результат буде вже зовсім інший.
- Посипати стіл крохмалем і обваляти в ньому найбільшу частину, а потім її потрібно розкачати дуже тонко, щоб товщина шару становила 12 міліметрів. Завдяки крохмалю тісто буде розкочуватися досить легко і не буде рватися.
- Змастити пласт 2 столовими ложками вершкового масла і залишити полежати на столі приблизно 5 хвилин.
- Точно так само чинимо і з другим пластом. Розкачуємо його на крохмалі і переносимо на перший пласт. Акуратно розрівнюємо і також змащуємо вершковим маслом. Причому перший пласт необов’язково повинен бути равён другого, він може трохи виступати.
- Проробляємо цю ж процедуру і з третім шматочком. Таким чином, у нас повинно вийти 3 шари тесту і 3 шари масла. Даємо всієї конструкції полежати 4-5 хвилин.
- Складаємо тісто навпіл, а навіщо скручуємо його в рулет. Скручувати, потрібно починаючи від середини і щільно притискати по краях.
- Готовий рулетик відправляємо в холодильник на 30 хвилин для того, щоб масло застигло. Потім дістаємо ковбаску і починаємо різати від середини шматочки приблизно по 1,5 сантиметра, поступово переходячи до країв. Виходить приблизно 12 частин.
- При розрізі будуть дуже добре видно шари тесту. Присипаємо стіл крохмалем і розкладаємо на нього шматочки рулету. Далі, беремо 1 шматочок, трохи розкручуємо вийшов його, а край притискаємо качалкою до верхньої частини шматочка. Розкачуємо його.
- На розкатаний шматочок можна викладати начинку – варення. Однак не варто додавати її занадто багато, інакше в процесі приготування начинка може просто витекти.
- Надаємо булочок форму. Можна закріпити їх трикутником або у вигляді пиріжка, булочки.
- Готові листкові пиріжки з варенням укладаємо на деко швом вниз. Випікаємо при 180 градусах в духовці хвилин 20, до утворення золотистої скоринки.
- Готові булочки можна змастити вершковим маслом, але це за бажанням.
Завдяки цим нехитрим діям ми отримуємо смачні та оригінальні булочки з листкового, а не дріжджового тіста всього за кілька хвилин. До того ж на це не було потрібно великих витрат або якихось особливих продуктів. Практично всі необхідні інгредієнти є у кожної господині будинку. Це дозволяє готувати частіше, радувати свою сім’ю смаколиками кожен день.
Можливо вам буде цікавий рецепт булочок з сиром з листкового тіста.
Смачного!