Хіба хто не любить смачне, що тане в роті листкове тісто? А якщо це тісто доповнено улюбленої маковою начинкою, і перетворено у найсмачнішу маковий рулет? А якщо і сам рецепт гранично простий? Від такого десерту не відмовиться ні старий, ні малий! Тому будемо вчитися готувати вишуканий і простий рулет з маком в домашніх умовах.
Листкове тісто являє собою склад багатий на жири і хоча приготування тіста займе багато часу, завжди є можливість зробити його багато і заморозити, попередньо розділивши на порції по півкіло. Це дозволить застосовувати тісто з різними начинками, в тому числі і приготувати наш маковий рулет.
Варто пам’ятати, що листкове тісто необхідно завжди віддають перевагу катанню в одному напрямку, від цього залежить, як воно наросте і чи буде розшаровуватися!
При цьому пласт тесту без дріжджів не повинен бути занадто тонким, інакше загубиться структура тесту. Також, підготовлений маковий рулет немає необхідності класти на змащене деко, так як тісто і так досить жирне! Також, врахуйте, кожен рецепт з листкового тіста, має на увазі його випікання в попередньо розігрітій духовці. Випечений рулет краще залишити на деку до повного охолодження, і лише після цього його варто знімати з дека і різати на порційні шматки! А тепер, давайте розглянемо найбільш простий рецепт приготування рулету з маком без дріжджів.
Продукти для приготування
У нас є вибір: або приготувати листкове тісто самому, або використовувати вже готове тісто, придбане в супермаркеті.
Для цього рецепта рулету з маком потрібно готове листкове тісто!
- Листкове тісто – 500 гр;
- Мак – 200 гр;
- Мед – 175 гр (5ст. Л.);
- Борошно – 1 ст. л. (Без верху);
- Ванільний цукор – 1 пак;
- Молоко – 50 гр;
- Яйце (жовток) – 1 шт.
Покроковий рецепт
Листковий маковий рулет готується в два прийоми. Спочатку необхідно приготувати начинку і тісто, потім приступити до складання, як описує рецепт.
Крок 1 – підготовка маку
- Мак добре промиваємо і висипаємо на кухонний рушник, що б він злегка просох – сухий мак простіше пропускати через макомолку або товкти в ступці.
- Мак необхідно розтерти в макомолке, налаштувавши її на найменший помел. До маку додаємо борошно і ретельно перемішуємо (замість борошна можна використовувати крохмаль).
Крок 2 – заливаємо молоком
- Кип’ятимо молоко і заливаємо їм перетерту макове-борошняну суміш добре помішуючи.
- Суміш повинна злегка загуснути і трохи охолонути, після чого можна додати ванільний цукор і мед. Якщо меду немає, можна замінити його цукровою пудрою, при цьому додаючи її поступово і пробуючи на солодкість.
- Мак повинен бути солодким, але не нудотним.
Крок 3 – підготовка тесту
- Так як пиріг ми будемо готувати з готового, замороженого листкового тіста, то таке тісто, необхідно спочатку поставити на розмороження. Воно не повинно поплисти, а лише відтанути, що б з ним легше було працювати.
- Відтанула тісто розгортаємо на чистому кухонному рушнику, попередньо посипати борошном (також, можна використовувати харчову плівку або пергамент).
- Прямо на рушник розгортає тісто, не сильно притискаючи і намагаючись робити це в одному напрямку.
- Товщина тесту не повинна перевищувати 3 мм, в іншому випадку воно не буде добре розшаровуватися і наші слойки з маком не будуть такими пишними.
Крок 4 – викладаємо начинку і звертаємо
- Підготовлене тісто можна змастити тонким шаром цукрового сиропу, після чого викласти на майбутній пиріг макову начинку.
- Начинку слід розрівняти по всьому периметру шматку тесту не доходячи до кінчиків 1,5 см.
- Звернувши руками наш маковий рулет на початку, необхідно його вирівняти і задати напрямок, після чого, просто поступово піднімаючи рушник, ви будете спостерігати, як він згорнеться самостійно.
- Такий рецепт і технологія найбільш доречні і спрощують роботу економлячи час.
- Кінці рулету з маком затискаємо, що б під час випічки начинка не вилазила.
- Перекладаємо пиріг на деко, попередньо застелений пекарської папером стикувальним швом вниз і надаємо йому потрібну форму.
Крок 5 – випічка
- Збиваємо жовток до пишності і кулінарної щіточкою змащуємо їм рулет зверху і з боків – це дозволить надати красивий рум’янець готового виробу.
- Перед випіканням вироби духовка повинна бути попередньо розігрітій до 170 градусів. У гарячу духову шафу ставимо наше виріб хвилин на 20 з включеною нижньої пальником – це дасть тесту піднятися і прошарками, а потім, ставимо ще хвилин на 15 з включеною нижньої і верхньої пальником.
- Такий підхід дозволить тесту добре піднятися і підрум’янитися. (Даний рецепт описує приготування рулету в електродуховці, для газової духовки можна використовувати нижню пальник протягом усього часу випічки).
- Готовий рулет не знімаємо відразу з дека, а даємо йому повністю охолонути, після чого виріб можна нарізати на порційні шматки у формі окремих булочок.
І хоча, даний рецепт має на увазі створення одного рулету, ви можете зробити відразу порційні рулетики, порізавши сирої рулет на шматки, а тільки потім запекти його. Також, готовий виріб можна присипати цукровою пудрою при бажанні і подавати його до чаю отримали апетитні булочки.
Приготовлені слоімі з маком, можна розбавити ще будь-якої начинкою, від цього наш рулет буде ще смачніше і насиченішим. Наприклад можна додати горіхи і приготувати рулет з маком і горіхами.
Смачного!
Можливо вам буде цікавий рецепт круасанів з листкового тіста зі згущеним молоком.