Помідори немов спеціально створені для маринування. Не перестаєш дивуватися, як багато смачних рецептів, і кожен хочеться повторити. Давайте закриємо на зиму дуже красиві помідори під снігом. Рецепт відрізняється солодкістю томатів і комфортно остреньким часниковим акцентом.
Зовсім сильний, але пікантний варіант для низькокалорійної закуски. Томатні кулі ефектно виглядають в банках. Роль снігу довіримо часнику, який перекрутити в блендері до дрібної крихти. Заливка близька до класичної пропорції, де всього лише сіль, цукор і оцет.
А найприємніше, що на приготування закачування піде від сили 1 годину. І то, якщо робити заготовку вальяжно, не поспішаючи. Чудовий варіант для консервації помідорів!
Нам потрібні прості продукти.
На банку в 2 літри:
- Помідори – 1 кг
- Часник – 7-8 зубчиків
* В подрібнену вигляді часнику потрібно 2 ст. ложки без гірки
Для маринаду:
- Вода – 1 л
- Цукор – 2,5 ст. ложки (або за смаком)
- Сіль (кам’яна, грубого помелу) – 1 ст. ложка без гірки
- Оцет, 9% – 1 ст. ложка
Можливі компоненти за смаком:
* Буде більше аромату, але не гостроти
- Гірчиця в зернах – 1 ч. Ложка
- Чорний перець горошком – 2 шт.
Важливі деталі:
- Помідори краще взяти невеликі, стиглі, але тугі, можна черрі. Великі томати доведеться різати на четвертинки. Орієнтуйтеся на смак. Нам варіант з томатною нарізкою подобається менше.
- Інгредієнти для маринаду наведені з запасом. Приблизний підрахунок: ємність банок ділимо на 2.
- На 3 літрову банку помідорів під снігом піде 1,5 літра маринаду і 1,5 ст. ложки оцту.
- На 1 літрову – близько 0,5 літра рідини і 0,5 ст. ложки оцту.
- Роблячи велику партію заготовок, вважаємо, скільки банок ми заповнили помідорами, і легко прикидаємо кількість розсолу і його компонентів. Зручно розраховувати пропорцію за однаковими ємностей. Наприклад, три 3 літрових банки = 9 літрів. Ділимо на два отримуємо 4,5 літра маринаду. І п’ять банок по 1 літру = 5 літрів, або 2,5 літра заливки. Всього 7 літрів. Множимо цукор, сіль і оцет на 7 і спокійно варимо маринад. Його точно вистачить.
1) Підготовка овочів.
Томати моєму і проколюємо зубочисткою місце прикріплення плодоніжки. Це потрібно, щоб вони не лопалися і краще промаринувалося.
Часник ми любимо дрібно порубати, а не продавити через прес. Використовуємо блендер для великої кількості заготовок. Якщо ви вирішите зробити пробну баночку, просто порубати ножем.
Лінь возитися? Прес – в допомогу. Але врахуйте, що при використанні кашки, спочатку маринад може бути дуже каламутним. Цього не треба боятися. Трохи постоявши, вже в загорнених банках, розчин стане прозорим.
Банки промиємо содою або порошком гірчиці і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Тут читайте про стерилізацію на пару в мультиварці і в духовці. Таким же натуральним засобом моєму кришки і заливаємо їх окропом на 5-7 хвилин.
2) Заливаємо окропом, а після – маринадом під закачування.
Прогрівати томати буде в 1 заливку чистим окропом. Для цього укладаємо підготовлені овочі в банки. Сильно не трамбуємо, просто плотненько розподіляємо, скільки увійде.
Якщо вам подобаються шматочки помідор, вигідно використовувати літрові банки, вони на фото нижче. Але врахуйте, що в таку закладку увійде менше маринаду.
Заливаємо банки окропом – до самого верху. Накриваємо кришками (просто прикриваємо). Даємо овочам прогрітися 15 хвилин.
За цей час приготуємо маринад. Нагріваємо воду, всипаємо цукор і сіль, розмішуємо до повного розчинення і чекаємо закипання. Проварюємо на вогні буквально хвилину. Останнім вливаємо оцет і вимикаємо нагрів.
Для заливки в банки маринад повинен бути гарячим. Вигідно розчиняти компоненти ближче до кінця прогрівання томатів.
Через 15 хвилин прогрівання зливаємо воду з банок.
На помідори насипаємо дрібну часникову нарізку. Ось він – ефект під снігом у витонченому рецепті. Якщо використовуєте насіння гірчиці і чорний перець, саме час додати спеції.
Гарячим маринадом наповнюємо банки до верху і відразу ж герметично закочує під кришку. Акуратно покрутив закачування у висячому положенні, щоб часник розподілився в рідини. Ставимо догори дном і укутуємо. Як охолонуть, прибираємо в темний шафа. Прохолода вигідна, але не обов’язкова. Кімнатну температуру заготовка витримує добре.
Ще один спосіб для марінада.Сліваем воду, якої прогрівали помідори і робимо маринад на ній. Або хоча б заміряємо, скільки води ми злили. Тоді розрахунок для заливки можна робити максимально точно – саме на той обсяг, який увійде в наші заготовки.
Через 1 місяць томати як слід промаринується. Відкривши чергову банку, ваші домашні навряд чи заспокояться, поки не з’їдять все. Слідкувати-пряні, зовсім трошки гостренькі і класично смачні, помідори під снігом на зиму за описаним рецептом без перебільшення подобаються всім!