Пангасіус в мультиварці можна приготувати різними способами: на пару, запекти, посмажити, згасити з овочами. Але перш за все потрібно знати, що ж це за риба така і в чому її цінність.
Пангасіус – річкова риба, яку дуже часто продають в магазинах під назвою «морський язик». Але це зовсім різні представники водного світу і плутати їх не слід.
У філе пангасіуса міститься велика кількість протеїну і омега-3 жирних кислот, що робить його дуже привабливим для тих, хто стежить за здоров’ям і намагається харчуватися правильно і корисно. Увімкніть його в свій раціон хоча б раз на тиждень. Рецепти смачних і корисних страв з цієї риби, особливо для мультиварки, є різноманітні.
Пангасіус під сирною шубкою
Рецепт приготування дуже простий і не викличе труднощів навіть у початківців кулінарів.
Необхідні продукти
- Півкілограма філе пангасіуса;
- велика цибулина;
- велика морквина;
- стакан сметани;
- 200 гр. твердого жирного сиру;
- сіль, перець за смаком;
- зелень кропу, петрушки, зеленої цибулі;
- рослинне масло рафінована для змазування чаші.
Рецепт розрахований на чотири порції. Якщо вам буде потрібно більше – пропорційно збільште кількість інгредієнтів.
приготування
- Філе пангасіуса розморозити при кімнатній температурі (якщо використовується морозиво). Ретельно промити під проточною водою, нарізати порційними шматочками і обсушити паперовими рушниками.
- Заправити рибу сіллю і перцем за смаком і залишити на деякий час, щоб шматочки промаринувалося.
- Тим часом готуємо овочі. Цибулю нарізати тонкими півкільцями, моркву натерти на крупній тертці.
- В мультиварці встановити режим «Випічка» на 40-45 хв. Час залежить від потужності вашої кухонної помічниці.
- Чашу змастити олією і викласти промариноване філе риби.
- Зверху помістити шар цибулі. На цибулю покласти шар моркви. Залити сметаною і готувати під закритою кришкою.
- За 10-15 хв. до закінчення програми присипати рибку з овочами тертим сиром і продовжувати приготування.
Готову ароматну рибку перекласти на блюдо, полити в чаші сметанним соусом і присипати рубаною зеленню. Як гарнір подавайте рис або картопляне пюре. Ідеальним варіантом будуть овочі, приготовані на пару.
Риба з овочами
Пангасіус в мультиварці з овочами – повноцінне блюдо, яке не вимагає доповнень. Рецепт смачного і корисного страви до сніданку або вечері. У святковий день пангасіус можна замінити сьомгою або фореллю.
складові
- 500 гр. філе пангасіуса;
- 500 гр. картоплі;
- велика біла цибулина;
- велика морквина;
- сіль, спеції, лавровий лист за смаком;
- рослинна олія;
- стакан сметани або вершків.
Рецепт передбачаємо заміну молочного продукту томатною пастою. Тоді страва вийде більш гострим і насиченим. Зі сметаною чи вершками – це ніжне страва з легким, приємним присмаком топленого молока.
приготування
- На самому початку приготування маринуємо цибулю. Це додасть особливого шарму страви. Для цього цибулю ріжемо тонкими кільцями або півкільцями, складаємо в скляний або керамічний ємність. Додаємо половину чайної ложки солі і таку ж кількість цукру. Заливаємо крутим окропом. Через 10 хв. додаємо столову ложку оцту, перемішуємо і залишаємо ще на 10-15 хв.
- Поки маринується цибулю, нарізаємо моркву кружечками, рибу – порційними шматками. З картоплею можуть бути нюанси – кружечками, соломкою або невеликими шматочками.
- У чашу мультиварки наливаємо рослинне масло так, щоб воно покрило дно (максимум).
- Лук відкидаємо на друшляк і даємо стекти зайвої рідини. Викладаємо його в чашу рівним шаром.
- Поверх цибулі укладаємо морква, завершуємо овочеві шару картоплею. Заправляємо сіллю і спеціями (перець мелений білий і чорний, паприка). Зверху поміщаємо філе пангасіуса. Також солимо і перчимо, додаємо лавровий лист. Заливаємо склянкою окропу.
- Встановлюємо режим «Гасіння» на 50-60 хв. Готуємо під закритою кришкою.
- Через 20-25 хв. після початку процесу заливаємо сметану або вершки в чашу і продовжуємо готувати.
Рибу з картоплею подаємо до столу гарячими, присипавши свіжою зеленню. Можна додати салат зі свіжих овочів або соління.
Дієтичне страву з риби
Найлегшим варіантом приготування філе пангасіуса буде варіння на пару. Рецепт дуже простий і не вимагає додаткових продуктів, крім самої риби і деяких спецій.
складові
- Філе пангасіуса – 300 гр.
- Сіль, спеції за смаком
- Вода або овочевий бульйон для приготування на пару.
приготування
- Філе промиваємо, обсушуємо, нарізаємо порційними шматками, солимо і перчимо до смаку. Даємо рибі трохи постояти, щоб вона просочилася спеціями.
- Тим часом встановлюємо «Варка на пару», вливаємо воду або овочевий бульйон, додаємо лавровий лист, стебла кропу і корінь петрушки, щоб рідина була ароматною. Даємо закипіти.
- Ставимо грати для приготування пару, попередньо змастивши її олією без запаху, щоб продукт під час приготування при «пристав» до поверхні. Виставляємо час (15 хв) і готуємо до звукового сигналу.
Рибка виходить дуже ніжною, легкої, дієтичної. Таке блюдо підійде тим, хто сидить на дієті або не може їсти смажені страви.
рибні поради
Морожену рибу ні в якому разі не можна розморожувати в гарячій воду, мікрохвильовці або іншими «примусовими» способами. Рецепт смачного страви простий – природна розморожування гарантує соковитість готової рибки.
Щоб шматочки філе були соковитіше, перед гасінням або запіканням їх потрібно злегка припустити з обох боків на олії. Так з них не вийде сік під час подальшої термічної обробки.