Печінка трескі- легендарний продукт, про користь якого вже складаються легенди. Її використовують для приготування закусок, салатів, паштетів та інших делікатесів. Тріскова печінку має безліч практично цілющих властивостей для організму, які забезпечуються корисним складом і особливостями її консервування.
Склад тріскової печінки
Субпродукт можна зустріти як в консервованому, так і в свіжому або замороженому вигляді. У наших широтах користуються найбільшою популярністю саме консерви, так як їх простіше всього використовувати для приготування страв. Особливістю консервування є той факт, що в банку шматочки печінки відправляють без всякої термічної обробки. Хімічний склад тріскової печінки вражає уяву, в ній міститься половина таблиці Менделєєва. На 100 гр порцію маємо такі показники.
Вітаміни (в мг):
- Е-8.8- сприяє стабілізації артеріального тиску, профілактика онкології;
- С- 3.4- поліпшення імунітету, продовження молодості;
- В6- 0.23- нормалізація психіки, кровотворення;
- РР 2.7 загальне зміцнення організму;
- В2- 0.41- антиоксидант, який корисний для зору;
- В1- 0.05- допомогу в функціонуванні ЦНС, ендокринної та нервової систем;
- В9- 110 мкг- сприятливо впливає на плід, профілактика атеросклерозу;
- D- 100 мкг- забезпечує нормальний ріст кісткових тканин;
- А- 4400 мкг- зміцнення волосся і нігтів.
Мікроелементи в складі:
- молібден (4 мкг) – піднімає рівень гемоглобіну в крові;
- залізо (1.9 мг) – підвищення імунітету, поліпшення загального самопочуття;
- цинк (0.7 мг) – загоєння ушкоджень на шкірі;
- фтор (430 мкг) – міцність кісток і зубної емалі;
- хром (55 мкг) – бере участь у вуглеводному обміні, підвищує рівень глюкози;
- нікель (6 мкг) – бере участь в еритропоезі.
Мінерали (макроелементи в мг):
- кальцій (35) – бореться з рівнем холестерину, покращує згортання крові;
- сірка (42) – допомога в травленні, продовження молодості;
- калій (110) – відповідає за водний баланс і ритм серця;
- натрій (720) – впливає на якість крові;
- фосфор (230) – помічник в роботі нирок, клітинному зростанні;
- хлор (165) – розщеплення жирів, поліпшення роботи печінки, усунення набряклості;
- магній (50) – розслаблення мускулатури, нормалізація роботи нирок.
Харчова цінність в грамах на 100 гр ваги:
- жири-65.7;
- насичені жирні кислоти-10.6;
- органічні кислоти-0.2;
- вуглеводи-1.2;
- моносахариди і дісахаріди- 1.2;
- водо- 26.4;
- зола- 2.3;
- білки 4.2;
- холестерін- 250 мг.
Баланс БЖУ показав, що продукт дуже жирний, тому розроблені певні правила його прийому в їжу.
Енергетична цінність продукту досить висока, адже склад цьому сприяє. Калорійність 100 гр продукту-613 кКал.
Важливо! Слідкуйте за дозуванням продукту, не допускайте перевищення добової норми споживання субпродукту.
Глікемічний індекс у рибних продуктів: чорної і червоної ікри, всіх сортів риби, крабах і тд дорівнює нулю, тому страви з печінки тріски показані діабетикам.
Корисні властивості тріскової печінки для здоров’я людини
Якщо вивчити, в чому полягає користь і шкода продукту, можна підібрати для себе оптимальний баланс споживання, безпечний для здоров’я.
Загальні цілющі властивості
Печінка тріски є разюче корисним і одночасно смачним блюдом, яке нормалізує всі функції в організмі і значно покращує загальний фізичний стан людини.
- зниження в крові рівня холестерину;
- профілактика розвитку хвороби Альцгеймера;
- поліпшення біохімічного складу крові;
- зміцнення кісткових тканин.
Чи корисний риб’ячий жир з печінки?
Рибні печенкі- один із самих основних джерел найцінніших природних жирів. Він високо цінується і використовується в медицині, дієтології та косметології.
Цікаво! Серед всіх тварин видів жирів саме масла печінки цінуються найбільше. Риб’ячий жир застосовується для підвищення захисних функцій імунної системи, як лікарський і профілактичний засіб.
Вживання даного продукту знижує ризик появи онкологічних хвороб, а через великий вміст омега-3 жирних кислот показаний діабетикам. Для печінки людини ці консерви шкоди не уявляють, потрібно тільки не перевищувати норму.
Користь чоловікам
Користь для здоров’я людини чоловічої статі полягає у високій енергетичній цінності продукту. Так повелося, що чоловік щодня стикається з важкими фізичними навантаженнями, будь то робота або тренування. Цей делікатес обов’язково повинен бувати на столі з метою надання життєвих сил організму.
Крім зміцнення кісток і стабілізації нервової системи, дані консерви мають такі властивості:
- стимулюють вироблення чоловічого гормону тестостерону;
- позбавляють від можливої статевої дисфункції;
- повертають еластичність судин;
- нормалізують згортання крові.
Рекомендуємо чоловікам їсти страви з риб’ячої печінкою потроху кожен день.
Користь для жінок
Для жінок цей субпродукт- джерело вітамінів. Ось лише деякі фактори впливу на жіночий організм:
- сприяє виробленню естрогену;
- допомагає позбутися від прищів;
- робить волосся густим і гладенькими;
- багатий вітамінний комплекс запобігає швидке старіння;
- є прекрасним антиоксидантом.
Вживання для схуднення
Навіть незважаючи на той факт, що жиру в печінці достатньо, вона дозволена для споживання під час процесу схуднення. Це продиктовано тим, що даний тип жирів швидко засвоюється і дає ефект довгого насичення. Крім цього ви боретеся з «апельсиновою кіркою» шляхом налагодження та регулювання обмінних процесів в організмі.
Через незбалансованість багатьох дієт організм позбавляється життєво важливих корисних речовин, що призводить до хвороб. Виправити ситуацію допоможе прийом в їжу тріскової печінки пару раз в тиждень маленькими порціями.
Протипоказання для вживання
Шкода для організму людини, навіть не дивлячись на величезну користь, все-таки є. Особливо акуратними слід бути тим, у кого є проблеми з:
- щитовидною залозою;
- нирками;
- шлунково-кишковим трактом;
- тиском;
- жовчним міхуром.
Алергікам все-таки краще проконсультуватися з лікарем алергологом.
Важливо! Для дорослої людини добова норма споживання становить близько 35-40 г через надмірну жирності делікатесу.
Як вживати в їжу?
Тріскова печінку надмірно жирна, тому її не їм як самостійну страву, а обов’язково підбирають гарнір, щоб не провокувати розлад шлунка або напад гастриту. Консерви прекрасно поєднуються з:
- чорним хлібом і рисом;
- овочами;
- відвареною картоплею або яйцями;
- млинцями в якості начинки;
- салатом і свіжою зеленню.
Важливо! Свіжий або заморожений продукт краще гасити з овочами: фарширувати нею томати, баклажани і інше.
Якщо харчуватися правильно, то ваше життя буде довгою, красивою і здоровою. Здорове харчування засноване на розумному, достатньому обсязі надходять в організм корисних речовин. Всього 35 грамів тріскової печінки, і ваш організм насититися добовою нормою величезної кількості вітамінів і мінералів. Така смачна терапія з легкістю допоможе вам позбутися почервоніння і прищів, підвищить опірність організму до агресивних факторів зовнішнього середовища, стане приємною профілактикою розвитку хвороб судин, суглобів, серця, нормалізує кров’яний склад. Пам’ятайте, щоб отримувати від делікатесу лише користь, необхідно не перевищувати добову норму вживання дарів моря.