«Хліб всьому голова» – говорить народна мудрість. З багатовіковими знаннями не посперечаєшся. І хліб ми купуємо в магазині кожен день. Багато хто навіть за стіл не сідають без цього мучного продукту.
Сучасний хліб в промислових масштабах випікається на дріжджах. Та й багато господинь, які вдома готують його, користуються порівняно недавнім винаходом – дріжджами сухими або пресованими. А за старих часів, коли такого «розпушувача» не було, в селах і містах хліб пекли на заквасці. І виходив він неймовірно смачним і дуже корисним.
14
Зараз повертається мода на все давно забуте. Не став винятком і хлібопекарське ремесло. Багато хто не може їсти звичний хліб в силу багатьох обставин. Але ж як без нього обійтися?
Вихід простий і дуже смачний – спекти бездріжджовий хліб на заквасці. Це не так важко, особливо в мультиварці.
Закваска
Насамперед потрібно приготувати закваску. Процес це довгий, але не складний. Тим більше, що одного разу приготував, можна нею користуватися досить тривалий час. Є рецепти на пшеничного і на житньому борошні.
Пшенична
Буде потрібно:
- 100 мл. теплої води;
- 200 гр. пшеничного борошна.
Готуємо так:
- Посуд для приготування потрібна емальований або скляний (можна з харчового пластику). Враховуйте розмір, так як заквасці потрібно кудись «рости».
- Вливаємо в ємність теплу воду і просіваємо туди ж борошно. Замішуємо тісто. За консистенцією воно буде щільним.
- Накриваємо харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці на 3 дні. За цей час в заквасці повинні відбутися істотні зміни: вона стане пористої і збільшиться в розмірах.
- Через покладений час знімаємо верхній шар і викидаємо його. Додаємо рівну кількість теплої води і борошна. Знову робимо заміс і залишаємо в чистій посудині, покривши плівкою, але вже на 1 день.
- Повторюємо ту ж процедуру (зняття верхнього шару і повторний заміс з рівною кількістю теплої води і борошна). Піднятися заквасці потрібно вже за 8 годин.
- Всі ці маніпуляції потрібно повторювати до тих пір, поки закваска не стане збільшуватися в розмірах за 2-3 години. Тепер можна приступати до випічки хліба.
На одну порцію хліба буде потрібно дві столові ложки пшеничного закваски. Іншу можна прибрати в холодильник і використовувати для наступної випічки.
На такий заквасці можна спекти хліб як з пшеничного, так і зі житнім борошном, використовуючи різноманітні рецепти. Тільки житній хліб буде «сірим», а не звичним «чорним».
житня
Закваска на житнього борошна «дозріває» трохи швидше – від 3 до 5 днів. Час залежить від температури в кімнаті, вологості і кількості інгредієнтів.
Буде потрібно:
- 100 гр. теплої води;
- 100 гр. житнього борошна.
приготування:
- У чистій емальованій посудині з’єднуємо рівну кількість борошна і води. Перемішуємо до однорідного стану і накриваємо марлею. Консистенція рідкувата і закваска буде активно бродити.
- Протягом 3-5 днів потрібно «підгодовувати» заготовку, додаючи рівну кількість води і борошна (по 50 гр.)
Випікати хліб можна і на третій день. Щоб в заквасці, яка залишиться після випічки, процес ферментації проходив не так активно, її потрібно помістити в холодильник.
Хліб «А-ля Бородинський»
Такий хліб на житнього борошна і заквасці, приготований в мультиварці, буде з’їдений практично відразу ж. Але в теплому стані його краще ламати, а не різати.
Необхідні продукти
- Житня закваска;
- житнє борошно;
- сіль, цукор, спеції (кмин, коріандр).
приготування
Для цього хліба буде потрібно практично вся закваска на житнього борошна, яка стане основою хліба. Рецепти кажуть, що інші інгредієнти додаються за смаком і орієнтуючись на консистенцію тіста.
- До заквасці додаємо сіль, трохи цукру і спецій, перемішуємо і додаємо воду і житнє борошно. Консистенція тіста повинна бути як на кекс (густа сметана). Кількість тесту розраховуйте під обсяг чаші у вашій мультиварці.
- Встановлюємо режим «Йогурт» або «Тісто» на 8 годин. Якщо у вашій мультиварці немає такої функції, використовуйте підігрів на такий же час.
- Змащуємо чашу рослинним маслом і викладаємо тісто. За відведений час воно має збільшиться в розмірах в 2-2.5 рази.
- Виставляємо в мультиварці режим «Випічка» на 2-2.5 години. Закриваємо кришку і випікаємо.
- Через годину витягаємо хліб з чаші і перевертаємо його на іншу сторону. Закриваємо кришку і завершуємо процес.
Готовий хліб на житнього борошна витягаємо з ємності і даємо охолонути (якщо вийде). Холодний, він ріжеться без крихт. Але так хочеться тепленького, а то і гарячого. Але не захоплюйтеся – це шкідливо для шлунка.
Є рецепти житнього хліба, в яких використовуються яйця, сухофрукти, горіхи, насіння. Тоді цукру в тісто на заквасці потрібно додавати більше і це вже рецепти смачних і корисних десертів.
Хліб «Асорті»
Рецепти цього хліба передбачають його приготування на пшеничного заквасці.
складові
- Столова ложка з верхом закваски;
- 2 склянки теплої води;
- 2 маленькі ложки цукру;
- 2 такі ж ложки солі;
- 1 ч. Л. коріандру або кмину;
- стакан житнього борошна;
- стакан гречаної муки;
- стакан ячмінного борошна;
- стакан пшеничної муки.
Також можна додати кукурудзяну муку. Але тоді внесіть корективи. Наприклад, по півсклянки гречаного та кукурудзяного. Рецепти рекомендують, щоб муки різних видів було не більше ніж 4 склянки.
приготування
- У теплій воді розчинити сіль, цукор і розмішати закваску. Додати спеції (коріандр або кмин). Якщо не любите ці спеції, можете замінити їх іншими або не використовувати взагалі.
- Борошно просіваємо через сито, кожен вид окремо.
- Починаємо додавати в тісто, починаючи з житнього. Поступово вводимо сухі інгредієнти і розмішуємо до однорідності.
- Тісто вийде рідкуватим – це його нормальна консистенція. Додавати борошно більше не потрібно.
- В мультиварці встановлюємо режим «Підігрів», чашу змащуємо рослинним маслом, поміщаємо туди тісто і залишаємо на 5-6 годин. Якщо робите це на ніч, просто помістіть тісто в ємність, накрийте рушником і поставте в тепле місце без протягів.
- Перемикаємо в мультиварці режим «Випічка» на 60 хв. і випікати до звукового сигналу.
- Для отримання хрусткої скоринки можна скористатися духовкою. Помістити туди хліб на 5-7 хв. А можна в мультиварці продовжити час ще на 10 хв. і перевернути хлібець, щоб верх зарум’яниться.
Рецепти такого хліба дозволяють деякі додавання у вигляді висівок, вівсяних пластівців або горішків. Можна навіть виключити пшеничне борошно, що дуже сподобається тим, хто стежить за фігурою. Тільки не забувайте, що сипучих інгредієнтів має бути не більше 4 склянок.
До відома
Рецепти хліба на заквасці не завжди передбачають власноручне її приготування. Закваску можна купити в готовому вигляді.
Хліб на житнього борошна в мультиварці випікається з тесту рідкуватої консистенції і не вимагає ретельного замісу пружного тіста. Справа в тому, що житнє борошно важча, ніж пшеничне і щільне тісто може не пропектися.