Печінка завжди вважалася корисним м’ясним продуктом, багатим різними вітамінами і мікроелементами. Її рекомендують їсти при анемії, після тривалої хвороби для відновлення життєвих сил. Вагітним просто необхідно їсти печінку, щоб поповнювати організм запасами легкозасвоюваного заліза.
Приготування на пару дає можливість приготувати корисну страву без використання жиру або рослинного масла, які протипоказані при деяких дієтах.
Печінка з гарніром
На пару можна приготувати не тільки саму печінку, а й гарнір до неї, причому одночасно.
складові
- Яловича печінка – кілограм;
- Цибуля ріпчаста білий – 1 велика головка;
- Морква велика – 1 шт .;
- Сіль, спеції за смаком.
Зверніть особливу увагу, що сама печінка не солиться. Цей прийом дозволяє зробити її ніжною і м’якою.
приготування
- Яловича печінка ретельно промивається. Видаляємо плівки і нарізаємо шматками середньої величини. Заливаємо молоком і даємо постояти в прохолодному місці близько 2 годин. За цей час вона позбудеться від гіркоти і стане ще соковитіше.
- Луки морква очищаємо і нарізаємо тонкими кільцями.
- В мультиварці встановлюємо режим «Варка на пару» на 45-50 хв. Заливаємо воду або овочевий бульйон так, щоб сітка не занурювалася в рідину.
- На сітку викладаємо шматки печінки, зверху шар цибулі. Заправляємо сіллю і перцем за смаком. Потім шар моркви і знову заправляємо сіллю і перцем.
- Закриваємо кришку в мультиварці і готуємо приблизно 15-20 хв. Відкриваємо і перемішуємо продукти. Процес повторюємо ще через 10 хв. Так печінка вбере в себе аромати овочів і «заправитися» сіллю, але не стане від цього жорсткою.
Після звукового сигналу блюдо можна розкладати по тарілках. Хочете ще якийсь гарнір – картопляне пюре або рис будуть в самий раз. А ще салат зі свіжих овочів – куди ж без нього ?!
Печіночне суфле «Дитяче»
Таке ніжне блюдо з печінки, приготоване в мультиварці на пару, дуже добре підійде для дитини, якій вже можна давати м’ясо. Використовується будь-яка печінку: куряча, яловича, свиняча. Але для малюків переважно куряча або кроляча.
Якщо ж ви хочете приготувати такий дієтичний делікатес для дорослих або дітей старшого віку – найкращим варіантом буде яловича.
Необхідні продукти
- Півкілограма печінки (будь-який);
- чверть батона білого хліба;
- п’ять курячих яєць;
- стакан молока + необхідну кількість для розмочування хліба;
- сіль і спеції за смаком.
приготування
- Печінка промиваємо, обсушуємо, видаляємо плівки і нарізаємо дрібними шматочками.
- Розміщуємо в ємність, в якій будемо подрібнювати. Найкраще це робити занурювальним блендером.
- Розмочуємо хліб в молоці, видаляємо корочку, віджимаємо і кришимо до печінки.
- Яйця акуратно поділяємо на білки і жовтки. Жовтки додаємо в ємність до решти продуктів. Заправляємо все це сіллю і спеціями і ретельно подрібнюємо до однорідної маси. Вона буде рідка, але це нормально.
- В окремій ємності збиваємо білки до стійких піків. Вводимо в печінкову масу і перемішуємо до однорідності. Вийде пишна, повітряна субстанція.
- В мультиварці виставляємо режим «Варка на пару» на 45-50 хв., Вливаємо літр води.
- Готуємо формочки для суфле. Це можуть бути силіконові форми для кексів невеликого розміру. Щедро змащуємо їх вершковим маслом, можна присипати сухариками їх білого хліба.
- Розкладаємо суфле по формах, встановлюємо в мультиварці грати для приготування на пару і ставимо на неї формочки.
- Закриваємо кришку і готуємо до звукового сигналу.
Готове суфле дістаємо з формочками і даємо йому трохи охолонути. Витягуємо з формочок і подаємо до столу, додавши свіжі або запечені овочі. Підійде картопляне пюре або ніжна гречана кашка з вершковою підливою.
Субпродукт під овочевий шубкою
Для приготування за таким рецептом бажано використовувати силіконову форму, щоб овочевий сік просяк печінку.
складові
- Яловича печінка – півкілограма;
- велика цибулина;
- велика морквина;
- рослинне масло без запаху для обсмажування овочів;
- сіль і перець за смаком.
приготування
- Печінку промиваємо під проточною водою, обсушуємо паперовою серветкою, видаляємо плівки і нарізаємо порційними шматками. Заливаємо молоком і залишаємо на 2-3 години в прохолодному місці, щоб видалити гіркоту і надати соковитості субпродуктів.
- Морквину і цибулю очищуємо і промиваємо. Цибулю нарізаємо кубиками, моркву натираємо на крупній тертці.
- В мультиварці встановлюємо режим «Жарка» на 10 хв. Заливаємо рослинне масло і закладаємо подрібнені овочі, заправлені сіллю і спеціями за смаком. Смажимо, періодично помішуючи, до звукового сигналу. Витягуємо овочі з чаші і ретельно її промиваємо.
- У силіконову форму (можна використовувати форму для випічки) викладаємо рівномірним шаром печінку, а зверху поміщаємо тушковані овочі.
- Наливаємо воду в чашу, встановлюємо грати для приготування на пару і ставимо зверху силіконову форму з субпродуктом.
- Встановлюємо в мультиварці режим «Варка на пару» на 40-45 хв. і готуємо під закритою кришкою до звукового сигналу.
Готову страву подаємо до столу з гарніром з рису, вермішелі або картоплі. Доповнюємо салатом зі свіжих овочів з пікантною заправкою з оливкового масла, лимонного соку і гірчиці дижонской.
Поради
Печінка перед приготуванням краще замочити в молоці або кефірі. Кефір краще підходить для свинячий, а молоко для яловичої печінки.
Солити краще вже готову страву або в самому кінці приготування, інакше страва вийде жорстким.