Бешбармак – блюдо, яке є національним у тюркомовних народностей, являє собою відварне м’ясо з смужками тіста і наваристим бульйоном. Як приготувати бешбармак на звичайній сучасній кухні, щоб отримати максимально схоже на оригінальне страву ми розповімо вам в цій статті, а в допомогу пропонуємо відео і детальний опис процесу готування з фото.
Тісто на бешбармак
Готувати бешбармак в домашніх умовах зовсім не складно. Особливу увагу слід приділити вимішуванню тесту. За своєю суттю воно нагадує локшину або пасту, і труднощів в приготуванні виникнути не повинно.
Для того щоб приготувати правильне тісто знадобиться:
- 3 яйця;
- 150 мл холодної води;
- 1 щіпка солі;
- 2 столових ложки олії без запаху;
- мука.
Опис процесу приготування:
- Борошно пересівати гіркою, робимо в серединці поглиблення. Вбиваємо туди яйця, додаємо воду, масло і присаливаем. Захоплюючи потроху борошно, вимішуємо густу, еластичну масу.
- Ми залишаємо трохи відпочити, і знову старанно вимішуємо, прітрушівая борошном стіл. Поділяємо на кілька колобочкі.
- З допомогу качалки розтягуємо пласти товщиною 2 міліметри. Вирізаємо з них ромбики довжиною кожної сторони не менше 5 сантиметрів.
- Розкладаємо їх на рушник, припорошує борошном і залишаємо їх злегка підсушити. Варять тісто безпосередньо перед подачею. Іноді, для замісу замість води використовують молоко. Правда в цьому випадку воно вийде досить калорійним.
Бесбармак казахський з баранини
У класичний рецепт бешбармака входить конина, баранина або яловичина (краще брати з кісточкою). Ми пропонуємо вам зробити домашній бешбармак з бараниною.
Необхідні продукти:
- 1 кг баранини;
- 200 г спреду;
- 5 цибульних головок;
- 3 часникових зубки;
- 4 помідори;
- сіль, запашний горошок, сушена кінза, лаврове листя, кмин.
Послідовна схема готування:
- Спочатку приготуємо м’ясо. Промиваємо і кладемо його в більшу ємність. Заповнюємо водою і доводимо до кипіння. Знімаємо піну, що утворюється. Сильно кипіти не даємо. Коли піна перестала з’являтися – додаємо промитий, але не очищений від лушпиння цибулю, часник, спеції і порізані на часточки помідори. Варимо дуже довго на слабкому вогні (м’ясо повинно почати відділятися від кістки). В кінці присаливаем як вам подобається.
- Готову баранину виймаємо з рідини, охолоджуємо і нарізаємо тонкими смужками. Отриманий наваристий бульйон проціджуємо і поділяємо на 2 половини. Одну з них проціджуємо, а в іншій – будемо відварювати пасту.
- Соковитість нашому страві надає луковая полівочка. Для неї нарізаємо цибулю півкільцями. У мисці розтоплюємо спред і всипаємо туди цибулю. Заливаємо все чашкою киплячого готового навару і залишаємо настоятися.
- Тісто на бесбармак робимо за описаним вище рецептом. Відварюємо пасту в киплячій, непроцідженим навар близько чверті години. Розкладаємо їх на просторе підігріте блюдо. Тоненькі пластинки відвареного м’яса викладаємо зверху і поливаємо цибульним маслом.
- Бешбармак з баранини потрібно правильно їсти. В середину пасти кладемо варене м’ясо і цибулю, з’єднуємо між собою кінці (вийшло подобу пельмені) і змочуємо в бульйоні. Столові прибори не використовуються.
Бішбармак з яловичини
Бешбармак з яловичини – по суті готується так само, як з баранини.
На 1 кілограм яловичини візьміть:
- 2 цибулини середнього розміру;
- перець духмяний – кілька горошин;
- лаврушка – 4 листи;
- гвоздичка – 3 шт .;
- свіжозмелений перець – 1 ч. ложка;
- пучок зеленої цибулі;
- часник – 3 зубки;
- свіжий кріп, петрушка;
- сіль.
Детальний опис процесу:
- У глибоку жаровню або казанок наливаємо води стільки, щоб повністю покрити шматок м’яса. Ставимо на плиту, чекаємо поки закипить. Знижуємо температуру, з навару прибираємо піну, кладемо спеції, цибулька і часник. Варимо 3,5 години, в завершенні – обов’язково присаливаем.
- М’ясо виймаємо, нарізаємо тонкими пластинами. Навар проціджуємо.
- Приготуємо ароматний соус. Для цього цибулька режим кільцями і складаємо в каструльку. Заливаємо киплячим наваром, і ставимо на несильно температуру нудитися хвилин 10. Потім додаємо рубану молоду травичку, мелений чорний перець і дрібненько порізану часничок.
- Замішуємо тісто на охолодженому молоці, розгортаємо в тонкі коржі, ділимо їх на квадратики і відварюємо. Викладаємо на тарілку, зверху висипаємо подрібнену яловичину і заливаємо все лушпиння поливанням.
- Бульйон знову проціджуємо, розливаємо по чашках або глибоким маленьким тарілочках, притрушуємо кропом з петрушкою, і подаємо до страви.
Бішбармак з курятиною
У разі, коли ви віддаєте перевагу готувати бешбармак з куркою, найкраще підійде домашня птиця. Бульйон вийде більш наваристим і ароматним.
Список необхідних компонентів:
- 1 велика домашня курочка;
- 300 г цибулі;
- 1 морква;
- 4 часникові часточки;
- пригорща зелені;
- 100 мл сметани;
- лаврове листя, перець духмяний, сіль.
Покроковий рецепт готування:
- У глибокий посуд наливаємо воду стільки, щоб птах повністю була в неї занурена (незгірш від 4-х літрів). Доводимо до кипіння, знімаючи піну. Після закипання ставимо на несильний вогонь і варимо не менше годину.
- Додаємо цибулину, моркву, зубок часнику, приправи і сіль. Варимо ще стільки ж. Виймаємо м’ясо і відокремлюємо від кісток.
- Лук режим півкільцями. Сметану змішуємо з чашкою бульйону, поливаємо цією сумішшю цибулька, видавлюємо часник. Доводимо до закипання і прибираємо температуру. Даємо настоятися в теплому місці.
- Тісто краще замісити на дуже холодному молоці. Як зазвичай формуємо з нього тоненький пласт, який розрізаємо на однакові шматочки. Відварюємо в курячому навар і викладаємо на велике блюдо. Зверху розкладаємо курятину. Все поливаємо сметанним соусом.
- Бульйон цедім в піали, посипаємо зеленню і подаємо запивати страву.
Бішбармак з м’яса качки
Казахське страва з качки – виходить нітрохи не гірше, ніж з баранини або яловичини. Готувати зовсім просто, а виходить дуже смачно.
Необхідний перелік інгредієнтів:
- 1 тушка качки домашньої;
- перець духмяний, лавровий лист, сіль;
- 2 зубки часнику;
- 500 г цибулі;
- 100 мл оцту;
- 30 г цукру;
- 2 склянки води;
- зелень будь-яка, яку ви віддаєте перевагу.
Детальний опис етапів готування:
- Качку обробляємо на шматки, старанно промиваємо і заливаємо водою (близько 5 літрів). Варимо, знімаючи піну. Як тільки вона закипить, зменшуємо вогонь і залишаємо нудитися 1,5 години.
- По закінченню часу додамо до неї цибулину, часничок, приправи. Присолюємо і готуємо ще стільки ж часу.
- Лук очищаємо і нарізаємо полуколечкамі. Обдаємо окропом і висипаємо в глибоку миску. Робимо маринад з 2-х склянок води, оцту і цукру. Заливаємо отриманою сумішшю цибулю і залишаємо хвилин на 15. Відкидаємо на ситечко, щоб стекла рідина.
- Замішуємо тісто, розтягуємо в тоненький корж і розрізаємо на широкі смужки. Злегка підсушують їх.
- Виймаємо качку і розбираємо на волокна. У бульйоні варимо смужки і шумовочкой дістаємо їх на підігріте глиняне блюдо.
- Зверху розміщуємо качатину і маринований цибулька.
- Бульйон пропускаємо через ситечко, додаємо до нього ароматних трав і подаємо в піалах. Їдять бішбармак руками: в скибочку тесту загортають качатину з промаринуватися цибулею, і занурюють в юшку.
Ми постаралися докладно розповісти вам, як готувати бешбармак. Неодмінно спробуйте це дуже смачне блюдо.