Різне

Бешбармак – блюдо казахської кухні



бешбармак

Бешбармак – блюдо, яке є національним у тюркомовних народностей, являє собою відварне м’ясо з смужками тіста і наваристим бульйоном. Як приготувати бешбармак на звичайній сучасній кухні, щоб отримати максимально схоже на оригінальне страву ми розповімо вам в цій статті, а в допомогу пропонуємо відео і детальний опис процесу готування з фото.

Тісто на бешбармак

Готувати бешбармак в домашніх умовах зовсім не складно. Особливу увагу слід приділити вимішуванню тесту. За своєю суттю воно нагадує локшину або пасту, і труднощів в приготуванні виникнути не повинно.

тісто

Для того щоб приготувати правильне тісто знадобиться:

  • 3 яйця;
  • 150 мл холодної води;
  • 1 щіпка солі;
  • 2 столових ложки олії без запаху;
  • мука.

Опис процесу приготування:

  1. Борошно пересівати гіркою, робимо в серединці поглиблення. Вбиваємо туди яйця, додаємо воду, масло і присаливаем. Захоплюючи потроху борошно, вимішуємо густу, еластичну масу.
  2. Ми залишаємо трохи відпочити, і знову старанно вимішуємо, прітрушівая борошном стіл. Поділяємо на кілька колобочкі.
  3. З допомогу качалки розтягуємо пласти товщиною 2 міліметри. Вирізаємо з них ромбики довжиною кожної сторони не менше 5 сантиметрів.
  4. Розкладаємо їх на рушник, припорошує борошном і залишаємо їх злегка підсушити. Варять тісто безпосередньо перед подачею. Іноді, для замісу замість води використовують молоко. Правда в цьому випадку воно вийде досить калорійним.

Бесбармак казахський з баранини

У класичний рецепт бешбармака входить конина, баранина або яловичина (краще брати з кісточкою). Ми пропонуємо вам зробити домашній бешбармак з бараниною.

з баранини

Необхідні продукти:

  • 1 кг баранини;
  • 200 г спреду;
  • 5 цибульних головок;
  • 3 часникових зубки;
  • 4 помідори;
  • сіль, запашний горошок, сушена кінза, лаврове листя, кмин.

цибульний соус

Послідовна схема готування:

  1. Спочатку приготуємо м’ясо. Промиваємо і кладемо його в більшу ємність. Заповнюємо водою і доводимо до кипіння. Знімаємо піну, що утворюється. Сильно кипіти не даємо. Коли піна перестала з’являтися – додаємо промитий, але не очищений від лушпиння цибулю, часник, спеції і порізані на часточки помідори. Варимо дуже довго на слабкому вогні (м’ясо повинно почати відділятися від кістки). В кінці присаливаем як вам подобається.
  2. Готову баранину виймаємо з рідини, охолоджуємо і нарізаємо тонкими смужками. Отриманий наваристий бульйон проціджуємо і поділяємо на 2 половини. Одну з них проціджуємо, а в іншій – будемо відварювати пасту.
  3. Соковитість нашому страві надає луковая полівочка. Для неї нарізаємо цибулю півкільцями. У мисці розтоплюємо спред і всипаємо туди цибулю. Заливаємо все чашкою киплячого готового навару і залишаємо настоятися.
  4. Тісто на бесбармак робимо за описаним вище рецептом. Відварюємо пасту в киплячій, непроцідженим навар близько чверті години. Розкладаємо їх на просторе підігріте блюдо. Тоненькі пластинки відвареного м’яса викладаємо зверху і поливаємо цибульним маслом.
  5. Бешбармак з баранини потрібно правильно їсти. В середину пасти кладемо варене м’ясо і цибулю, з’єднуємо між собою кінці (вийшло подобу пельмені) і змочуємо в бульйоні. Столові прибори не використовуються.

Бішбармак з яловичини

Бешбармак з яловичини – по суті готується так само, як з баранини.

з яловичини

На 1 кілограм яловичини візьміть:

  • 2 цибулини середнього розміру;
  • перець духмяний – кілька горошин;
  • лаврушка – 4 листи;
  • гвоздичка – 3 шт .;
  • свіжозмелений перець – 1 ч. ложка;
  • пучок зеленої цибулі;
  • часник – 3 зубки;
  • свіжий кріп, петрушка;
  • сіль.

бульйон

Детальний опис процесу:

  1. У глибоку жаровню або казанок наливаємо води стільки, щоб повністю покрити шматок м’яса. Ставимо на плиту, чекаємо поки закипить. Знижуємо температуру, з навару прибираємо піну, кладемо спеції, цибулька і часник. Варимо 3,5 години, в завершенні – обов’язково присаливаем.
  2. М’ясо виймаємо, нарізаємо тонкими пластинами. Навар проціджуємо.
  3. Приготуємо ароматний соус. Для цього цибулька режим кільцями і складаємо в каструльку. Заливаємо киплячим наваром, і ставимо на несильно температуру нудитися хвилин 10. Потім додаємо рубану молоду травичку, мелений чорний перець і дрібненько порізану часничок.
  4. Замішуємо тісто на охолодженому молоці, розгортаємо в тонкі коржі, ділимо їх на квадратики і відварюємо. Викладаємо на тарілку, зверху висипаємо подрібнену яловичину і заливаємо все лушпиння поливанням.
  5. Бульйон знову проціджуємо, розливаємо по чашках або глибоким маленьким тарілочках, притрушуємо кропом з петрушкою, і подаємо до страви.

Бішбармак з курятиною

У разі, коли ви віддаєте перевагу готувати бешбармак з куркою, найкраще підійде домашня птиця. Бульйон вийде більш наваристим і ароматним.



з курятини

Список необхідних компонентів:

  • 1 велика домашня курочка;
  • 300 г цибулі;
  • 1 морква;
  • 4 часникові часточки;
  • пригорща зелені;
  • 100 мл сметани;
  • лаврове листя, перець духмяний, сіль.

смачно

Покроковий рецепт готування:

  1. У глибокий посуд наливаємо воду стільки, щоб птах повністю була в неї занурена (незгірш від 4-х літрів). Доводимо до кипіння, знімаючи піну. Після закипання ставимо на несильний вогонь і варимо не менше годину.
  2. Додаємо цибулину, моркву, зубок часнику, приправи і сіль. Варимо ще стільки ж. Виймаємо м’ясо і відокремлюємо від кісток.
  3. Лук режим півкільцями. Сметану змішуємо з чашкою бульйону, поливаємо цією сумішшю цибулька, видавлюємо часник. Доводимо до закипання і прибираємо температуру. Даємо настоятися в теплому місці.
  4. Тісто краще замісити на дуже холодному молоці. Як зазвичай формуємо з нього тоненький пласт, який розрізаємо на однакові шматочки. Відварюємо в курячому навар і викладаємо на велике блюдо. Зверху розкладаємо курятину. Все поливаємо сметанним соусом.
  5. Бульйон цедім в піали, посипаємо зеленню і подаємо запивати страву.

Бішбармак з м’яса качки

Казахське страва з качки – виходить нітрохи не гірше, ніж з баранини або яловичини. Готувати зовсім просто, а виходить дуже смачно.

з качиного м'яса

Необхідний перелік інгредієнтів:

  • 1 тушка качки домашньої;
  • перець духмяний, лавровий лист, сіль;
  • 2 зубки часнику;
  • 500 г цибулі;
  • 100 мл оцту;
  • 30 г цукру;
  • 2 склянки води;
  • зелень будь-яка, яку ви віддаєте перевагу.

з маринованою цибулею

Детальний опис етапів готування:

  1. Качку обробляємо на шматки, старанно промиваємо і заливаємо водою (близько 5 літрів). Варимо, знімаючи піну. Як тільки вона закипить, зменшуємо вогонь і залишаємо нудитися 1,5 години.
  2. По закінченню часу додамо до неї цибулину, часничок, приправи. Присолюємо і готуємо ще стільки ж часу.
  3. Лук очищаємо і нарізаємо полуколечкамі. Обдаємо окропом і висипаємо в глибоку миску. Робимо маринад з 2-х склянок води, оцту і цукру. Заливаємо отриманою сумішшю цибулю і залишаємо хвилин на 15. Відкидаємо на ситечко, щоб стекла рідина.
  4. Замішуємо тісто, розтягуємо в тоненький корж і розрізаємо на широкі смужки. Злегка підсушують їх.
  5. Виймаємо качку і розбираємо на волокна. У бульйоні варимо смужки і шумовочкой дістаємо їх на підігріте глиняне блюдо.
  6. Зверху розміщуємо качатину і маринований цибулька.
  7. Бульйон пропускаємо через ситечко, додаємо до нього ароматних трав і подаємо в піалах. Їдять бішбармак руками: в скибочку тесту загортають качатину з промаринуватися цибулею, і занурюють в юшку.

Ми постаралися докладно розповісти вам, як готувати бешбармак. Неодмінно спробуйте це дуже смачне блюдо.

Відео: Справжній бешбармак- покроковий рецепт



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.