Добрий день, шановні читачі! Сьогодні знову на порядку денному червона риба: горбуша солона в домашніх умовах, дуже смачна і гранично легка в приготуванні.
Цікава процедура засолювання настільки проста і доступна, що впорається навіть початківець кулінар.
Ви витратите не більше 30 хвилин на підготовку маринаду і оброблення рибин. Після залишиться почекати всього лише 12 годин – до готовності ароматної рибної закуски.
А чи можна так замаринувати нашу улюблену бюджетну оселедець? Можна. І виходить – чудово!
Після рецепта ми розповімо про тонкощі засолювання і правильному виборі інгредієнтів. Але навіть без секретів від шеф-кухарів разом з нами вам вдасться смачно засолити горбушу з першої спроби. Приступимо!
Засолюють рибу в маринаді
Інгредієнти прості:
- Горбуша (свіжа або свіжоморожена) – 1-2 кг
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. середнього розміру
- Оливкова олія – 1 стакан
Для маринаду:
- Вода звичайна пітьевая- 4 склянки
- Сіль грубого помелу – 1 стакан
- Цукор – ½ склянки
- Коріандр (насіння) – 1 ст. ложка
- Чорний перець (горошок) – 1 ст. ложка
- Лавровий лист – 5-7 шт.
Воду доводимо до кипіння і знімаємо з вогню. Додаємо в воду всі інгредієнти для засолювального маринаду. Розмішуємо ложкою, щоб сіль і цукор повністю розчинилися і ставимо в сторону – нехай остигає до кімнатної температури.
Якщо використовуємо свіжу горбушу, чистимо рибу від луски, потрошимо, видаляємо голови і хвости і гарненько промиваємо під проточною водою.
Якщо вирішили засолити морожену рибу, робота простіше: зазвичай її продають вже очищену і вільну від потрухів. Просто дістаємо горбушу з морозилки напередодні ввечері і розморожуємо на нижній полиці холодильника.
Ріжемо рибу на невеликі шматочки – 2,5-3 см завтовшки.
Солити горбушу будемо у великій скляній мисці. Металевий посуд прібережем для іншого приводу: при засолюванні в ній у риби буде присмак заліза.
Розміщуємо шматочки в ємність і заливаємо остиглим маринадом. Накриваємо тарілкою трохи меншого діаметру, ніж миска. Так ми зафіксуємо всі шматочки в воді під вагою тарілки. Ставимо маринуватися в холодильник.
Час засолювання – 12-14 годин.
Коли горбуша просолилася, дістаємо шматочки з маринаду і перекладаємо в скляну банку – упереміш з цибулею, який порізали півкільцями.
Заливаємо смачну рибку маслом. Закривши банку кришкою, ми зможемо зберігати малосольного горбушу в холодильнику до 4-5 діб.
Чи не правда просто? А як смачно – засолити горбушу в домашніх умовах на нашу рецептом з маринадом. Подивіться на фото красивою рибки: масло зберігає її ніжною і соковитою!
У нас під рукою на кілька днів вперед з’явилися готові і всіма улюблені шматочки малосольной горбуші. Така рибка підійде і до картоплі, і до рису і на бутерброд. З неї ж можна зробити закусочну пасту з вершками або з плавленим сиром (доведеться дістати кісточки з кожного шматочка і відправити в блендер або порубати рибну м’якоть дрібними кубиками).
Секрети і нюанси
Горбуша – це червона риба середнього розміру (1,2-1,5 кг на тушку). Вона як не можна краще насичує організм незамінними жирними кислотами з низьким ризиком отримати в меню надлишок ртуті. Омега-3 жирні кислоти гальмують системне вікове запалення і дарують нам активне довголіття.
Цього разу ми використовуємо вологу засолювання. Вона особливо добре працює з горбушей і кетой – види червоної риби, які вважаються сухуватими.
Бонус цього рецепта – універсальність засолювання риби в маринаді. Вона зробить пікантною і дуже смачною навіть просту оселедець, тим більше форель і сьомгу.
- У маринад можна додати соєвий соус, часник і інші прянощі, а замість оливкової олії використовувати масло виноградних кісточок. Все це надає різноманітність результату – ароматним рибним шматочках, що тане в роті!
- Подаємо малосольного горбушу зі свіжими овочами, маслинами або стравами з картоплі (пюре, відварна, запечена). Зрідка не зашкодить і келих білого вина.
І, звичайно ж, слід вибрати якісну рибу, щоб відмінно засолити з першого заходу.
Ознаки свіжої горбуші:
- М’якоть щільна при натиску;
- Очі прозорі;
- Шкурка гладка з блиском;
- Зябра пофарбовані яскраво;
- Колір м’якоті рожевий – від світлого до насиченого.
Цікаве відео, де знаменитий кухар солить червону рибу трьома різними способами:
Сподіваємося, ваша дуже смачна солона горбуша не один раз порадує співтрапезників. Умови для успіху є на будь-якій кухні, а наш рецепт з фото не залишив ніяких питань про процес. Ви можете попрактикуватися з пікантним маринадом на оселедці, і тоді у вас з’явитися сміливість застосувати його до будь-якої червоній рибі.
Смачного!