Різне

Кюфта – улюблене блюдо азіатських і близькосхідних народів



Красиве оформлення страви

Кюфта – це традиційна страва країн, розташованих на Близькому Сході і в Південній Азії. Особливу популярність він одержав в Туреччині, Азербайджані та Вірменії. У приготуванні цієї страви існує безліч регіональних відмінностей, але робиться воно переважно з баранини або яловичини.

Калорійність страви невелика – приблизно 90 ккал на 100 г, тому його можна їсти, не боячись поправитися. Розглянемо з фото, як приготувати кюфту на власній кухні покроково в декількох варіантах.

Кюфта-бозбаш

Кюфта-бозбаш

Кюфта-бозбаш є приголомшливо смачним густим супом з великими фаршированими тефтелями з яловичини або баранини. В його основі – фарш, прокручений за допомогою м’ясорубки або рубаний, різні трави і горох нут.

Склад продуктів:

  • Картопля – 2 бульби;
  • Ріпчасту цибулю для фаршу і для засмажкою – по одній штуці;
  • Фарш баранячий – півкіло;
  • Куркума – одна маленька ложка;
  • Нут – півсклянки;
  • Сушений базилік – 2 великі ложки;
  • Сіль, сушена м’ята, кріп сушений – за смаком;
  • Алича (чорнослив, курага) – 4 штуки;
  • Рис – 50 г;
  • Перець чилі (мелений) – чверть маленької ложки.

Фрикадельки і додавання засмажкою

Схема приготування:

  1. Перш за все, замочимо у воді горох нут не менш, ніж на 3 години;
  2. Далі помістимо горох в каструльку з водою, присолити за смаком і варимо приблизно півгодини;
  3. Кладемо в посуд вже готовий фарш (змішуємо яловичину і баранячий жир). Додамо туди перчик чилі (гострий), дрібно порізану цибулю, сіль, базилік сушений і рис. Але можна рис не класти, а замість нього додати проварені і рубаний горох нут;
  4. Сформуємо з фаршіка великі тефтелі, які повинні бути завбільшки з кулак. У центр кожної заготовки покладемо сухофрукти: чорнослив, аличу (найкраще), курагу;
  5. Закладемо в приготований Нутовая відвар картоплю, нарізану великими чвертями і м’ясні заготовки;
  6. Суп кюфта робиться з засмажкою. Обсмажити в рослинному маслі дрібно порізану цибулю і додамо куркуму. Але найкраще до цієї страви підійде шафран;
  7. Зажарку додамо в супчик, але перемішувати не будемо, щоб не порушилася цілісність м’ясної складової. Суп варимо на слабкому вогні близько 15-20 хвилин, поки не буде готовий картопля;
  8. Коли кюфта по-азербайджанські буде готова, всипати сушену зелень базиліка, м’яти і кропу.

Готову страву подаємо до столу

Рецепт кюфта в кожному регіоні різний і кожна сім’я може готувати цю страву по-своєму.

Вірменська рецептура кюфта

Кюфта по-вірменськи є традиційне і улюблене блюдо Вірменії і є гордістю національної кухні. Його можна смачно і швидко приготувати в домашніх умовах.

Вірменське м'ясна страва

Складові:

  • Одне яйце;
  • Коньяк – 50 г;
  • Яловичина (м’якоть, нежирна і без сухожиль) – кілограм;
  • Борошно – дві великі ложки;
  • Ріпчасту цибулю – дві головки;
  • Перець чорний і червоний мелений – на смак;
  • Вершкове масло і сіль – на смак;
  • Молоко або холодна вода – 3/4 склянки.

приготування фаршу

Інструкція готування:

  1. На початку процесу яловичину подрібнити до кашкоподібного стану. Для цього прокрутимо м’якоть 5-6 разів за допомогою м’ясорубки або подрібнити в кухонному комбайні. При цьому додамо в фаршік воду або молоко. Коли він придбає однорідність, перекладемо його в ємність і додало борошно, коньяк, яйце, подрібнений цибулька, поперчити і посолити;
  2. Потрібно все ретельно вимісити протягом 20 хвилин;
  3. Наллємо в каструльку води, поставимо на вогонь, посолити. Приготований склад ділимо на чотири частки, рівні між собою, кожну частку розділимо ще на чотири частини. Змочивши руки водою і сформуємо кульки з фаршу. Акуратно опустимо в киплячу воду приготовані м’ясні вироби;
  4. Варимо близько 30 хвилин і знімаємо піну, що утворилася;
  5. Після цього винесемо кульки з води і наріжемо їх.

Варка м'ясних кульок

Страва подають в гарячому вигляді і поливають його топленим вершковим маслом.

Кюфта по-турецьки

Турецька кюфта готується у формі фрикадельок і подається з квасоляним або бобовим пюре. Це смачне блюдо не дуже втомлює в приготуванні і воно не забирає багато часу.

турецька кюфта

Компоненти для пюре:

  • Часник – зубчик;
  • Густий грецький йогурт – 1/2 склянки. Його можна приготувати самостійно або замінити густою сметаною;
  • Квасолеві боби – дві банки;
  • Мелений тмин і чорний перець мелений – по 1/4 чайній ложці;
  • Кунжутна паста тахині – одна велика ложка;
  • Від 1/4 до 1/2 маленької ложки солі.

Компоненти для фрикадельок:



  • Яйце – некрупное;
  • Лук-шалот – дрібно порізана головка;
  • Фарш з яловичини, баранини або свинини – півкіло;
  • Кукурудзяний крохмаль – 1,5 великі ложки;
  • Тертий імбир – чайна ложечка;
  • Часник – три дрібно нарізану зубця;
  • Оливкова олія – ​​велика ложка;
  • Сіль, мелена кориця, мелений духмяний перчик – по 1/2 чайній ложці;
  • Мелений коріандр і мелений тмин – по 1/4 чайної ложки;
  • Для однорідності фаршу – дві столові ложки води;
  • Перемелений чорний перець – 1/8 маленької ложки.

Додавання інгредієнтів в комбайн

Щоб остаточно оформити блюдо, вам буде потрібно:

  • Подрібнений зубчик часнику;
  • Оливкова олія – ​​2-3 столові ложки;
  • Пучок свіжої м’яти, дрібно порізаний;
  • Кедрові горішки – дві столові ложки;
  • Перець чилі (пластівцями) – 1-2 чайні ложки.

фрикадельки

Покрокове приготування:

  1. Зливаємо рідину з баночки з квасолею, закладаємо боби, часник, кмин, грецький йогурт і тахини в кухонний комбайн і подрібнюємо до однорідної маси. Приправляємо чорним перчиком і сіллю за смаком. Прибираємо на час посуд з сумішшю в сторону;
  2. Чашу кухонного комбайна вимиємо і обсушити за допомогою паперового рушника, викладемо в неї фарш. Додамо туди цибулю-шалот, оливкова олія, часник, кукурудзяний крохмаль, кмин, корицю, імбир, запашний перець, коріандр, чорний перець і сіль;
  3. Подрібнюємо до однорідного змішування всіх складових, а потім на низьких оборотах комбайна отримуємо пастообразную масу, весь час додаючи в неї воду. Це надає фаршу соковитість і однорідність;
  4. Розігріваємо духову шафу до 220 градусів;
  5. Деко застилає пергаментом. Беремо по 1,5 маленької ложечки фаршу, формуємо маленькі фрикадельки, викладаємо їх на деко на середній відстані один від одного;
  6. Випікаємо в розігрітій духовці до коричневого відтінку і щільною консистенції фрикадельок;
  7. Виймаємо їх з духовки. Нагріваємо на середньому полум’я дві великі ложки оливкової олії в об’ємної сковорідці з антипригарним покриттям і викладаємо в неї наше блюдо;
  8. Додаємо кедрові горіхи і підрум’янюємо їх до золотистого;
  9. Потім додаємо свіжу м’яту, подрібнений часник і порізаний перець чилі;
  10. Страва має потомитися ще кілька секунд на вогні, потім заправляємо його перцем;
  11. Викладаємо пюре у велику посуд і підкладаємо до нього фрикадельки з кедровими горішками, поливаємо оливковою олією і прикрашаємо перцем чилі (стружкою).

Неповторне оригінальне блюдо готове. Можна виставляти його на стіл і починати пробувати.

Суп-кюфта по-турецьки

Цей турецька супчик готується з великою кількістю різноманітних спецій і виходить приголомшливо смачним і ароматним.

турецький варіант

Вам знадобиться:

  • Горох – 3 столові ложки;
  • 3 картоплини;
  • Бараняча грудинка – кілограм;
  • 2 цибулини;
  • Масло вершкове – 50 г;
  • Одне яблуко;
  • Сік гранатовий – 70 мл;
  • Курага або чорнослив – 10 шт;
  • Томатна паста – 2 великі ложки;
  • Зелень, сіль, перець червоний горошком і перець чорний – за смаком.

Обжарка м'яса і цибулі

Як готувати кюфту:

  1. Грудинку промиваємо і ріжемо на кілька шматочків;
  2. Закидаємо баранину в каструльку з холодною водою і відварюємо до кипіння, знімаючи при цьому пінку. Зменшуємо вогонь до середнього рівня, засипаємо горох і продовжуємо варіння ще півтори години;
  3. М’ясні шматки відкладаємо на друшляк, бульончик проціджуємо і ставимо на повільний вогонь;
  4. Мяско ріжемо на ще більш дрібні шматочки, додаємо їх в каструлю з нутом, доповідаємо 25 г маслечка і смажимо все разом, потім дістаємо баранину, кладемо в бульйон і проварюємо півгодини;
  5. Прожарюємо цибулю на сковороді з залишками (25 г) вершкового маслом, додаємо перець горошком і пасту томатну. Смажимо компоненти 3-5 хвилин, потім перекладаємо в бульйон;
  6. Помитий і почищений картопля нарізаємо кубиками і запускаємо в суп;
  7. Яблучко і курагу ріжемо на невеликі часточки і додаємо до решти інгредієнтів;
  8. Засипаємо подрібнену зелень, солимо і перчимо блюдо;
  9. Виливаємо в каструльку сік граната і проварюємо страву ще 10 хвилин.

На цьому супчик готовий. Подаємо його до столу і пригощаємо домочадців.

Відео: Рецепт кюфта по-азербайджанські



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.