Кюфта – це традиційна страва країн, розташованих на Близькому Сході і в Південній Азії. Особливу популярність він одержав в Туреччині, Азербайджані та Вірменії. У приготуванні цієї страви існує безліч регіональних відмінностей, але робиться воно переважно з баранини або яловичини.
Калорійність страви невелика – приблизно 90 ккал на 100 г, тому його можна їсти, не боячись поправитися. Розглянемо з фото, як приготувати кюфту на власній кухні покроково в декількох варіантах.
Кюфта-бозбаш
Кюфта-бозбаш є приголомшливо смачним густим супом з великими фаршированими тефтелями з яловичини або баранини. В його основі – фарш, прокручений за допомогою м’ясорубки або рубаний, різні трави і горох нут.
Склад продуктів:
- Картопля – 2 бульби;
- Ріпчасту цибулю для фаршу і для засмажкою – по одній штуці;
- Фарш баранячий – півкіло;
- Куркума – одна маленька ложка;
- Нут – півсклянки;
- Сушений базилік – 2 великі ложки;
- Сіль, сушена м’ята, кріп сушений – за смаком;
- Алича (чорнослив, курага) – 4 штуки;
- Рис – 50 г;
- Перець чилі (мелений) – чверть маленької ложки.
Схема приготування:
- Перш за все, замочимо у воді горох нут не менш, ніж на 3 години;
- Далі помістимо горох в каструльку з водою, присолити за смаком і варимо приблизно півгодини;
- Кладемо в посуд вже готовий фарш (змішуємо яловичину і баранячий жир). Додамо туди перчик чилі (гострий), дрібно порізану цибулю, сіль, базилік сушений і рис. Але можна рис не класти, а замість нього додати проварені і рубаний горох нут;
- Сформуємо з фаршіка великі тефтелі, які повинні бути завбільшки з кулак. У центр кожної заготовки покладемо сухофрукти: чорнослив, аличу (найкраще), курагу;
- Закладемо в приготований Нутовая відвар картоплю, нарізану великими чвертями і м’ясні заготовки;
- Суп кюфта робиться з засмажкою. Обсмажити в рослинному маслі дрібно порізану цибулю і додамо куркуму. Але найкраще до цієї страви підійде шафран;
- Зажарку додамо в супчик, але перемішувати не будемо, щоб не порушилася цілісність м’ясної складової. Суп варимо на слабкому вогні близько 15-20 хвилин, поки не буде готовий картопля;
- Коли кюфта по-азербайджанські буде готова, всипати сушену зелень базиліка, м’яти і кропу.
Рецепт кюфта в кожному регіоні різний і кожна сім’я може готувати цю страву по-своєму.
Вірменська рецептура кюфта
Кюфта по-вірменськи є традиційне і улюблене блюдо Вірменії і є гордістю національної кухні. Його можна смачно і швидко приготувати в домашніх умовах.
Складові:
- Одне яйце;
- Коньяк – 50 г;
- Яловичина (м’якоть, нежирна і без сухожиль) – кілограм;
- Борошно – дві великі ложки;
- Ріпчасту цибулю – дві головки;
- Перець чорний і червоний мелений – на смак;
- Вершкове масло і сіль – на смак;
- Молоко або холодна вода – 3/4 склянки.
Інструкція готування:
- На початку процесу яловичину подрібнити до кашкоподібного стану. Для цього прокрутимо м’якоть 5-6 разів за допомогою м’ясорубки або подрібнити в кухонному комбайні. При цьому додамо в фаршік воду або молоко. Коли він придбає однорідність, перекладемо його в ємність і додало борошно, коньяк, яйце, подрібнений цибулька, поперчити і посолити;
- Потрібно все ретельно вимісити протягом 20 хвилин;
- Наллємо в каструльку води, поставимо на вогонь, посолити. Приготований склад ділимо на чотири частки, рівні між собою, кожну частку розділимо ще на чотири частини. Змочивши руки водою і сформуємо кульки з фаршу. Акуратно опустимо в киплячу воду приготовані м’ясні вироби;
- Варимо близько 30 хвилин і знімаємо піну, що утворилася;
- Після цього винесемо кульки з води і наріжемо їх.
Страва подають в гарячому вигляді і поливають його топленим вершковим маслом.
Кюфта по-турецьки
Турецька кюфта готується у формі фрикадельок і подається з квасоляним або бобовим пюре. Це смачне блюдо не дуже втомлює в приготуванні і воно не забирає багато часу.
Компоненти для пюре:
- Часник – зубчик;
- Густий грецький йогурт – 1/2 склянки. Його можна приготувати самостійно або замінити густою сметаною;
- Квасолеві боби – дві банки;
- Мелений тмин і чорний перець мелений – по 1/4 чайній ложці;
- Кунжутна паста тахині – одна велика ложка;
- Від 1/4 до 1/2 маленької ложки солі.
Компоненти для фрикадельок:
- Яйце – некрупное;
- Лук-шалот – дрібно порізана головка;
- Фарш з яловичини, баранини або свинини – півкіло;
- Кукурудзяний крохмаль – 1,5 великі ложки;
- Тертий імбир – чайна ложечка;
- Часник – три дрібно нарізану зубця;
- Оливкова олія – велика ложка;
- Сіль, мелена кориця, мелений духмяний перчик – по 1/2 чайній ложці;
- Мелений коріандр і мелений тмин – по 1/4 чайної ложки;
- Для однорідності фаршу – дві столові ложки води;
- Перемелений чорний перець – 1/8 маленької ложки.
Щоб остаточно оформити блюдо, вам буде потрібно:
- Подрібнений зубчик часнику;
- Оливкова олія – 2-3 столові ложки;
- Пучок свіжої м’яти, дрібно порізаний;
- Кедрові горішки – дві столові ложки;
- Перець чилі (пластівцями) – 1-2 чайні ложки.
Покрокове приготування:
- Зливаємо рідину з баночки з квасолею, закладаємо боби, часник, кмин, грецький йогурт і тахини в кухонний комбайн і подрібнюємо до однорідної маси. Приправляємо чорним перчиком і сіллю за смаком. Прибираємо на час посуд з сумішшю в сторону;
- Чашу кухонного комбайна вимиємо і обсушити за допомогою паперового рушника, викладемо в неї фарш. Додамо туди цибулю-шалот, оливкова олія, часник, кукурудзяний крохмаль, кмин, корицю, імбир, запашний перець, коріандр, чорний перець і сіль;
- Подрібнюємо до однорідного змішування всіх складових, а потім на низьких оборотах комбайна отримуємо пастообразную масу, весь час додаючи в неї воду. Це надає фаршу соковитість і однорідність;
- Розігріваємо духову шафу до 220 градусів;
- Деко застилає пергаментом. Беремо по 1,5 маленької ложечки фаршу, формуємо маленькі фрикадельки, викладаємо їх на деко на середній відстані один від одного;
- Випікаємо в розігрітій духовці до коричневого відтінку і щільною консистенції фрикадельок;
- Виймаємо їх з духовки. Нагріваємо на середньому полум’я дві великі ложки оливкової олії в об’ємної сковорідці з антипригарним покриттям і викладаємо в неї наше блюдо;
- Додаємо кедрові горіхи і підрум’янюємо їх до золотистого;
- Потім додаємо свіжу м’яту, подрібнений часник і порізаний перець чилі;
- Страва має потомитися ще кілька секунд на вогні, потім заправляємо його перцем;
- Викладаємо пюре у велику посуд і підкладаємо до нього фрикадельки з кедровими горішками, поливаємо оливковою олією і прикрашаємо перцем чилі (стружкою).
Неповторне оригінальне блюдо готове. Можна виставляти його на стіл і починати пробувати.
Суп-кюфта по-турецьки
Цей турецька супчик готується з великою кількістю різноманітних спецій і виходить приголомшливо смачним і ароматним.
Вам знадобиться:
- Горох – 3 столові ложки;
- 3 картоплини;
- Бараняча грудинка – кілограм;
- 2 цибулини;
- Масло вершкове – 50 г;
- Одне яблуко;
- Сік гранатовий – 70 мл;
- Курага або чорнослив – 10 шт;
- Томатна паста – 2 великі ложки;
- Зелень, сіль, перець червоний горошком і перець чорний – за смаком.
Як готувати кюфту:
- Грудинку промиваємо і ріжемо на кілька шматочків;
- Закидаємо баранину в каструльку з холодною водою і відварюємо до кипіння, знімаючи при цьому пінку. Зменшуємо вогонь до середнього рівня, засипаємо горох і продовжуємо варіння ще півтори години;
- М’ясні шматки відкладаємо на друшляк, бульончик проціджуємо і ставимо на повільний вогонь;
- Мяско ріжемо на ще більш дрібні шматочки, додаємо їх в каструлю з нутом, доповідаємо 25 г маслечка і смажимо все разом, потім дістаємо баранину, кладемо в бульйон і проварюємо півгодини;
- Прожарюємо цибулю на сковороді з залишками (25 г) вершкового маслом, додаємо перець горошком і пасту томатну. Смажимо компоненти 3-5 хвилин, потім перекладаємо в бульйон;
- Помитий і почищений картопля нарізаємо кубиками і запускаємо в суп;
- Яблучко і курагу ріжемо на невеликі часточки і додаємо до решти інгредієнтів;
- Засипаємо подрібнену зелень, солимо і перчимо блюдо;
- Виливаємо в каструльку сік граната і проварюємо страву ще 10 хвилин.
На цьому супчик готовий. Подаємо його до столу і пригощаємо домочадців.