З давніх часів курник вважається царським пирогом і традиційно подається до столу на різних святах. Відповідно до історії, це блюдо подавали самому Івану Грозному. Існує версія, що назва страви походить від того, що його начиняють куркою. Але для начинки цієї приголомшливої випічки можна використовувати і багато інших продуктів, наприклад, гречану кашу, гриби, рис, різні види м’яса, а тісто для курника можна вибирати практично будь-який.
Калорійність страви істотно варіюється в залежності від інгредієнтів і становить 200-300 ккал на 100 г. Розглянемо рецепт курника в домашніх умовах в різних варіаціях покроково і з фото.
Класичний курник з трьома начинками
Цей пиріг дуже оригінальний і смачний, їм швидко можна насититися завдяки трьом різноманітним начинкам, які в поєднанні з тестом на дріжджовий основі створюють неймовірну палітру смакових відчуттів.
Необхідні інгредієнти для начинки першої:
- Половина курячої тушки;
- Масло вершкове – 30 г;
- цибулинка;
- Перець і сіль.
Для другої:
- Маслице вершкове – 30 г;
- цибулина;
- Гриби свіжі лісові – півкілограма;
- Сіль і перець.
Для третьої:
- 3 яйця;
- Цибулева головка;
- Масло вершкове – 30 г;
- Рис круглозерністий – 150 г;
- Перець і сіль на смак;
- Зелень заморожена – 2 великі ложки.
На тісто для курника:
- Вода і молоко – по склянці;
- Цукор і сіль – по чайній ложечці;
- яйце;
- Олія – 3 столові ложки;
- Борошно – «на око» (скільки візьме тісто);
- Дріжджі сирі – 40 м
На млинці:
- Стаканчик молока;
- яйце;
- Олія соняшникова – 3 столові ложки;
- Борошно – 100 г;
- Сіль, цукор.
Покроковий рецепт:
- Починаємо приготування з тіста. Для цього в більшу зручну ємність розбиваємо яйце, виливаємо молочко і воду. Цукор і подсаливаем, в цій же масі розводимо дріжджі;
- Засипаємо просіяне борошно, перемішуємо, додаємо олію рослинну і гарненько замішуємо тестову масу. Поки вона буде підходити, потрібно пару раз її обминути. Прикриваємо посуд кришкою, прибираємо в тепле місце.
- Ставимо варити курятину, 3 яйця і рис. Весь курячий бульйон НЕ виливаємо: потрібно залишити полстаканчіка;
- Окремо випікаємо млинці, зробивши масу із зазначених складових;
- Займемося начинками. Спочатку робимо першу. Для цього відварене м’ясо птиці охолоджуємо і ріжемо невеликими шматочками. Дрібненько нарізаємо цибульку і обсмажуємо його на сковороді з кубиком вершкового масла (30 г), потім підкладаємо м’ясо, розмішуємо, перчимо і подсаливаем. Готову суміш перекладаємо на окрему тарілку;
- Друга начинка складається з дрібно нарізаних грибків і цибулі, обсмажених на вершковому маслі. Не забуваємо додати сіль і перчик до смаку. Масу так само переміщаємо в окремий посуд;
- Для третього наповнювача аналогічно підрум’янюємо на маслі нашатковану цибулину, викладаємо зелень, продовжуємо обсмажування. Додаємо дрібно нарізані відварені яйця і рис. Все добре перемішуємо, присаливаем, приправляємо перцем;
- Тісто підійшло, а значить прийшов час збирати наш курник з куркою. Форму для випічки промазуємо рослинним маслом;
- Половину маси відщипуємо, розгортаємо в пласт товщиною 6-7 мм і залишаємо невеликий запас, щоб вистачило на бортики;
- Укладаємо заготовку на дно форми, розрівнюємо по боках і дну. На перший шар викладаємо половину маси з курочки, прикриваємо зверху млинцем;
- Далі йдуть гриби і млинець поверх них;
- Слідом викладаємо третю начинку і знову ж перекладаємо млинцем;
- Розкачуємо другу тестову частину до товщини в півсантиметра і акуратно переносимо на пиріг. Посередині проробляємо отвір. Даємо виробу настоятися;
- Об’єднуємо яєчний жовток з парою ложок води, промазуємо даної сумішшю поверхню пирога за допомогою силіконової пензлика;
- Ставимо форму в духовку і випікаємо півгодини при 180 градусах;
- Далі дістаємо випічку, вставляємо в отвір кухонну воронку і заливаємо всередину півсклянки бульйону, що залишився;
- Накриваємо готове блюдо рушником і даємо «відпочити» протягом години. Потім витягуємо і подаємо до столу.
Курники з грибами і куркою дуже апетитно виглядають в розрізі, а їх неймовірний аромат змушує відразу ж приступити до трапези.
Варіант з листковим тістом
Даний рецепт є більш спрощеним завдяки готовому тесту, тому на нього піде менше часу.
Вам знадобиться:
- Яйце, цибулевий головка і Морковина – по 1 шт;
- Півкіло фаршу курячого;
- Лист тесту дріжджового листкового;
- 6 картоплин;
- 3 лаврових листочка;
- 40 мл олії соняшникової;
- Базилік сушений, перець, сіль – на смак.
Схема готування:
- Витягуємо тісто з морозилки і розморожуємо при кімнатному температурному режимі;
- Чистимо картоплю, ріжемо скибочками, присипаємо спеціями і сіллю;
- Додаємо 30 мл маслом, перемішуємо;
- Морквину тремо на терочке, цибулину розрізаємо на колечка;
- Тестовий лист ділимо навпіл поперек;
- Форму промазуємо маслом, злегка присипаємо борошном;
- Першу частину тіста розкочуємо і розміщуємо в формочке, щоб борту були прикриті;
- Поверх розміщуємо половину картоплі, цибулька, морква, фарш курячий і залишки картоплі. Зверху поміщаємо листя лаврові;
- Розкачуємо другу тестову частину і накриваємо їй майбутній курник з картоплею. Надлишки видаляємо, защипуємо краю;
- Зверху Промазуємо виріб збитим яйцем, в центрі робимо невеликий отвір, щоб в процесі приготування виходив пар.
Випікаємо курник з листкового тіста в духовці при 200 градусів протягом 40 хвилин.
Курник «Швидкий»
Дане закрите куполообразное страва робиться на маргарині і є дуже легким у приготуванні.
Список компонентів:
- Курка – половина тушки;
- 2 яйця;
- Майонез і сметана – по 2 столові ложки;
- Цукор – велика ложка;
- Сода – щепоточка;
- Сіль – половинка маленької ложечки;
- Маргарин – 200 г;
- цибулина;
- Середні картоплини – 4-5 бульб;
- Вершкове масло (злегка підмерзлі) – 20 г;
- Борошно – кількість регулюємо самостійно, щоб тісто не липло до рук, але і не виглядало як пельменное.
Інструкція готування:
- Розтоплюємо маргарин в каструлі, даємо трохи охолонути;
- Об’єднуємо сметану, майонез, яйця, соду, цукор і солимо. Все гарненько збиваємо, підсипає борошно. Тестова маса на сметані повинна вийти Жирненький і м’якою. Розміщуємо її в холодильник;
- Курятину рубаємо на середні шматочки, картопля натираємо на крупній тертці, цибулю шаткуємо;
- Деко злегка присипаємо борошном, 2/3 тестової маси розгортаємо в пласт. Викладаємо на нього половину цибулі, картопельку, солимо, додаємо м’ясо, знову присаливаем. Можна покласти улюблені спеції;
- Додаємо цибульні залишки, зверху на них – порізане масло;
- Розкачуємо тісто і зверху прикриваємо начинку.
Курник з куркою і картоплею готується при 180 градусах 50-60 хвилин. За допомогою зубочистки перевіряють виріб на готовність. Якщо картопелька м’яка і виділяється ароматний сік, значить кулінарний шедевр готовий до вживання.
Курник з млинців
За таке чудове страву з млинцями рідні нагородять вас масою компліментів, адже в страві ідеально поєднуються продукти, а апетитність і ситність є його головною фішкою.
Склад продуктів:
- 50 г сиру;
- 200 г грибів;
- 15 штук млинців;
- 2 цибульні головки;
- 4 варені яйця;
- 200 мл сметани;
- Кріп, перчик, сіль – на смак;
- 100 г філе курячого.
Як приготувати курник в духовці:
- За будь-якого рецепту спечемо млинці;
- Подрібнимо цибулька і м’ясо птиці, обсмажити його з 1/2 норми цибулі. Посолити, поперчити, додало велику ложку сметани, готуємо 15 хвилин;
- Гриби підсмажити з залишками цибульки;
- Дрібно порізані яєчка змішаємо з подрібненим кропом;
- Застелити фольгою роз’ємну форму, змажемо маслом вершковим. Викладемо на її дно 2-3 Блінков (всі вироби треба розкласти так, щоб вони звисали з форми);
- Промажем сметаною, розкладемо грибочки з цибулею. Покладемо зверху два млинчика, на них – лук з курочкою в сметані. Накриємо верх ще парою блинков;
- Трохи придавив, покриємо сметаною, викладемо яєчний шар. Накриємо ще двома млинцями коржами;
- Закриємо смачне виріб млинцями з дна (вони повинні звисати з країв формочки).
Кулінарне диво посиплемо натертим сиром, виставимо температуру 180 градусів, випікаємо в духовці хвилин 25.
«Лінивий» курник в мультиварці
Перелік інгредієнтів:
- 3 яйця;
- 300 мл кефіру (3,2%);
- 1,5 склянки борошна;
- 200 мл майонезу (жирного);
- Сода – 1/3 маленької ложечки;
- Сіль – на смак.
Для начинки:
- Велика луковая головка;
- 200 г рису;
- 0,5 кг філе курочки.
Етапи готування:
- Рецепт тіста для курника: змішаємо з кефіром негашене соду. Коли він запіниться і трохи збільшиться в об’ємі, введемо майонез і яйця, збиті з сіллю. Зіб’ємо кефірну суміш віночком, додамо поступово всю муку, не перестаючи перемішувати. Ємність з рідкою масою накриємо кришкою і приберемо на 30 хвилин;
- Для начинки подрібнити очищену цибулину, наріжемо курятину на тонкі, невеликі смужки;
- Промиємо рис, заллємо водою, відварити до напівготового стану. Відкинемо на друшляк, промиємо, почекаємо, поки не стече вода;
- Смажена варильну чашу будь-яким жиром, влити 1/2 кефіру тесту. Зверху розкладемо шматочки курячого м’яса, на нього – цибулю;
- Посиплемо рисом, підсолимо, додало перець мелений, улюблені спеції. Заллємо залишилася дієти масою;
- Виставимо режим «Випічка» на 80 хвилин, включимо мультиварку. Відкриємо кришку після звукового сигналу – хай курник на кефірі трохи охолоне.
Дістаємо випічку і отримуємо задоволення від чудового смаку.