Майонез вже давно щільно зайняв своє місце в кулінарії. Прилавки магазинів в достатку наповнені різноманітними варіантами цього соусу, але всі вони не мають практично нічого спільного з оригінальною версією, адже сучасні виробники стали включати до складу безліч смакових добавок, консервантів та інших шкідливих компонентів.
Саме тому багато господинь стали самостійно робити майонез в домашніх умовах. Він включає тільки натуральні інгредієнти, головні з яких – рослинне масло і свіжі яйця. Для додання яскраво вираженого смаку додатково можуть додаватися цукор, гірчиця, лимонний сік.
Калорійність продукту складає приблизно 450 ккал на 100 г, але цифра може суттєво варіюватися в залежності від відсотка жирності і може досягати 800 ккал. Класичний провансаль з жирністю 67% має приблизно 650 ккал на 100 г. Розглянемо покроково і з фото, як приготувати майонез будинку по декільком рецептурами.
Традиційний варіант
Даний рецепт дуже простий і вимагає для реалізації трохи часу. Щоб соус правильно вийшов, всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури.
Перелік продуктів:
- Одне свіже яйце;
- Олія соняшникова – 200 мл;
- Цукор – 2 чайні ложечки (не повні);
- Гірчиця – 2 маленькі ложечки;
- Свіжовичавлений сік від половини лимона;
- Сіль і перець – по щепоточку.
Поетапна схема готування:
- Вбийте яйце в склянку для блендера або в круглу мисочку з високими бортиками. Сюди ж підбавте цукор і сіль, гірчицю, потім приперчив і вичавити сік з лимона;
- Гарненько змішайте всі складові занурювальним блендером. Не припиняючи процес збивання і не відриваючи прилад від дна ємності, потроху і не поспішаючи підлити олію (також можна використовувати суміш соняшникової і оливкової). Це дуже важливий момент, адже якщо вилити все масло відразу, готовий виріб буде розшаровуватися. Чим більше кількість даного компонента, тим густіше вийде соус;
- Збивайте домашній майонез в блендері до того, як маса придбає густу однорідну консистенцію. На це піде буквально кілька хвилин;
- Після завершення процесу продукт бажано на деякий час відправити в холодильник. Після цього його можна включати до складу улюблених страв.
Майонезна заправка, зроблена вдома, краще підходить для страв, запікати в духовці (наприклад, для всіма улюбленого м’яса по-французьки), ніж її магазинний аналог. При термообробці вона буде менше розшаровуватися і збереже свою однорідність.
Густий на жовтках
В даному рецепті приготування майонезу здійснюється міксером. Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури, а яйця краще використовувати домашні, з великими помаранчевими жовтками.
Перелік продуктів:
- Будь-яка гірчиця і цукор – по 2 чайні ложечки;
- Олія – 370 мл;
- Свіжі жовтки – 2 шт;
- Сік лимона або оцет – 2 столові ложки не повні;
- Перець і сіль – на кінчику ножа.
Інструкція готування:
- Яєчка потрібно акуратно розколоти, відокремити білки від желточков і вилити останні в глибоку миску, присолити, поперчити, додати цукор і горчічкі. Збити міксером всі компоненти до однорідності;
- Поступово вливаємо олію. Звичайну соняшникову можна об’єднати з 1/4 часткою оливкового. Більше додавати не варто, інакше готовий виріб буде гірчити. Спочатку додаємо пару ложечок маслом, щоб під час збивання воно ретельно перемішалося з яєчною масою. Потім, не припиняючи збивати на великій швидкості, підливаємо залишки;
- За пару хвилин до готовності необхідно видавити лимонний сік або додати таку ж кількість яблучного оцту і перемішати міксером ще кілька хвилин до однорідного стану.
Пісний варіант
Даний рецепт підходить для людей, які дотримуються посту, адже він не містить яєць.
Вам знадобиться:
- Молоко свіже – 200 мл;
- Сік лимонний – приблизно 2 столові ложки (можна регулювати кількість за смаком);
- Олія – 400 мл;
- Гірчиця – пара маленьких ложечок;
- Солити і перчити на смак.
Готуємо пісний майонез поетапно:
- Заповнюємо високу миску теплим молочком і соняшниковою олією кімнатної температури і вимішуємо кілька хвилин за допомогою міксера або віночка;
- Після досягнення густоти додаємо горчічкі і сік від лимона. Можна так само включити до складу улюблені спеції. Тоді соус вийде більш оригінальний і смачний. Вимішуємо все компоненти разом ще хвилини три;
- На фінальному етапі відправляємо готовий продукт в холодильник на деякий час, щоб він трохи застиг і схопився.
Дієтичний варіант
Ця інструкція приготування легкої майонезній заправки підійде для людей, які дотримуються дієти і підтримують здорове харчування. У складі готового продукту відсутня соняшникову олію, яке додає калорії і «обважнює» соус.
Перелік продуктів:
- 2 варених яєчних жовтки;
- Йогурт натуральний – 100 мл (відмінно підійде домашній на заквасці і молоці);
- Порошок гірчичний або готова гірчиця – 2 ложечки чайні;
- Лимонний сік – приблизно 2 ст. ложки;
- сіль;
- Спеції (додатково).
Процес приготування:
- Йогурт вливаємо в чашу для блендера з високими бортиками, додаємо сюди ж дрібно розтерті желточкі і вимішуємо кілька хвилин;
- Доповідаємо горчічкі, видавлюємо сік від лимона, додаємо приправи за бажанням і присаливаем. Любителі яскравих смаків можуть доповнити рецептуру дрібно посіченою зеленню або маслинами. Всі інгредієнти необхідно ще раз гарненько змушують до однорідності.
Часниковий майонезний соус
Цей оригінальний рецепт смачного майонезу припаде до смаку любителям гостренького і пікантного.
складові:
- Часник – 6 зубців;
- Жовтки яєчні (сирі) – 3 шт;
- Олія – 700 мл;
- Свіжовичавлений сік від одного лимона;
- Перець і сіль.
Схема приготування:
- Часникові зубчики ріжемо навпіл і обсмажуємо на сковороді до золотистого. Але можна і запекти їх в духовці;
- Желточкі збиваємо, попередньо підсолити їх;
- Не припиняючи процес збивання, поступово підливати кілька столових ложок маслечка. Коли маса придбає щільність, додаємо частину лимонного соку і, продовжуючи збивати суміш на великих оборотах, доливаємо залишки маслечка. Коли воно закінчиться, видавлюємо залишився вміст лимончика, присаливаем і перчимо масу і ще раз ретельно її замішуємо;
- Зарум’янений часничок пропускаємо через прес і викладаємо в загальну ємність;
- Готовий майонез з часником потрібно акуратно перемішати і помістити на певний проміжок часу в холодильник для застигання.
Це далеко не повний список рецептів домашнього майонезу. Для його приготування можна використовувати різні незвичайні поєднання компонентів і додавати улюблені спеції або приправи. Одним словом, поле для експериментів досить широке. Спробуйте самостійно зробити майонезний соус з натуральних компонентів, і ви відмовитеся від магазинного аналога раз і назавжди.