Якщо ви шукайте дуже ефектну, але просту в приготуванні заготовку з огірків, то ви у мети. Сьогодні приготуємо огірки в томатному соку на зиму – обладнаний рецепт, який підкорює з першої спроби.
На підготовку овочів і соку піде не більше 1 години. Зберігаються баночки відмінно аж до весни при кімнатній температурі.
Хрусткі пікантні огірочки будуть готові швидко: вже через добу їх можна пробувати. Взимку, коли просто квашені колеги встигають набриднути, ці овочі прикрашають стіл в ролі ароматного вишуканості. Заливку можна використовувати в супи та другі страви з м’ясом і рибою. Можна пити охолодженою або зробити на її основі популярний холодний суп гаспачо.
У таку закачування можна взяти будь-які стиглі помідори. Розмір, форма, товщина шкурки не принципові. Попутно ви навчитеся робити класичний овочевий сік легко і швидко!
А якщо не хочеться напружуватися, то купуйте свіжу вітчизняну томатну пасту і відчиніть її в воді з цукром, сіллю і спеціями. Про це варіанті ми теж розповімо нижче – покроково і зрозуміло.
Давайте приготуємо незвичайні хрусткі огірочки!
Як закатати огірки в томатному соку на зиму
Нам потрібні:
- Огірки – 2 кг (зважуємо після підготовки!)
- Томатний сік – 1 літр (близько 1,2-1,3 помідорів)
- Компоненти для маринаду на 1 літр соку:
- Сіль – 1 ст. ложка (з гіркою / без гірки до смаку)
- Цукор – 1-2 ст. ложка (за смаком до солодощі)
- Оцет столовий, 9% – 1 ст. ложка
- Зелень кропу – 1 гілочка на банку
Необов’язкові компоненти за смаком:
- Засолочний набір листя – хрону, вишні, дуба, парасольки кропу. З розрахунку 1 шт. кожного виду на 1 банку.
- Аналогічно часник – 3-4 зубчики
- Гострий перець – 1 шт. завдовжки 5-8 см на 1 літрову банку.
Важливі деталі:
- Вихід з 2 кг овочів – близько 3,5 л заготовок.
- Ми наводимо пропорції маринаду з запасом. Грубий розрахунок: соку потрібно в 2 рази менше, ніж огірків. Наприклад, якщо овочів 1 кг, значить томатного соку 450-500 мл.
- Сік можна замінити сумішшю води і томатної пасти. На 1 літр води – 150 г пасти, або 5-6 столові ложки. Вийдуть огірки в томаті. Такий же обладнаний рецепт, але максимально простий в приготуванні.
- Форма огірків – за смаком. Можна нарізати кружальцями завтовшки близько 1 см. Можна залишити цілим, особливо якщо в закачування підуть невеликі овочі, які повністю поміщаються в підібрані ємності.
- Нам зручно закривати огірки в томаті в банках до 1 літра.
- Якщо ви боїтеся вибуху заготовок, збільште кількість оцту. На 1 літр заливки покладіть 1,5 ложки оцту (9%). З нашого досвіду це варто робити тільки в двох випадках. Коли ви використовуєте дуже великі огірки цілком. Або вибираєте великі ємності (3 літрові банки).
Підготуємо головних героїв.
Моєму, але не чистимо, зрізаємо кінчики. Бажано замочити огірки до маринування хоча б на 1 годину – в холодній воді.
Зелень, яку будемо використовувати, промиваємо в проточній воді і гарненько струшіваем вологу.
Заповнимо банки.
На дно банок кладемо по листочку обраної зелені. Це може бути тільки гілочка кропу, або по 1 листочку з класичного набору трав для засолювання, де обов’язковий лист хрону. Сюди ж ми додаємо помитий невеликий гострий перчик – цілими, не ріжемо і не чистимо.
Якщо використовуєте часник, поріжте зубочки уздовж навпіл і теж кладіть на дно.
Огірки укладаємо щільно, незалежно від нарізки. Кружечки акуратно плазом, заповнюючи весь обсяг банки.
Коли закочує овочі цілими, то ставимо перший ряд вертикально, максимально щільно. Якщо є місце для другого рівня – як увійде. Можна розрізати огірки навпіл, уздовж або поперек.
Підготуємо маринад на томатному соку.
Як приготувати сік з допомогою м’ясорубки і сита. Помідори миємо, зрізаємо з шкурки штурпачкі і елементи «некондиції» і ріжемо на 4 частини. Перекручуємо томати на м’ясорубку.
Перекладаємо томатну масу в каструлю, нагріваємо і даємо покипіти на помірному вогні 5 хвилин. Гарячу томатну рідину протираємо через дрібне сито (до 2 мм). Будьте обережні! Перелийте рідина в сито за допомогою чашки або ополоника, щоб не доводилося тримати в руках важку каструлю з киплячою рідиною. Відходів буде небагато.
Повертаємо полегшену рідина в каструлю. Даємо закипіти і зменшуємо вогонь до середнього. Додаємо сіль, цукор і добре розмішує до повного розчинення. Варимо сік на помірному вогні до 5 хвилин. Якщо утворюється багато пінки, знімаємо друшляком.
Врахуйте 2 нюансу.
- Для максимально насиченого томатного смаку вигідно додати на 1 літр соку 1 ст. ложку томатної пасти. Робимо це одночасно з цукром і сіллю.
- Томатний сік ви можете зробити з будь-якої звичної технології. Для маринаду головне – дати йому закипіти, повністю розчинити добавки і коротко проварити безпосередньо перед заливкою овочів.
Заливаємо закачування маринадом, стерилізуємо і закриваємо на зиму.
Проваривши підсолений сік 5 хвилин, вливаємо в нього оцет і прибираємо з нагріву. Гарячим томатним маринадом заливаємо банки, заповнені огірками.
Накриваємо банки кришками і ставимо стерилізувати у велику каструлю (на дно – кухонний рушник). Час стерилізації:
- 500-750 мл – 10-12 хвилин.
- Від 800 мл до 1 літра – 15 хвилин.
Дістаємо банки з каструлі і закочує для тривалого зберігання. Перевертаємо догори дном і даємо охолонути, накривши ковдрою.
Через добу ставимо в темний шафа або пробуємо малосольного пікантну закуску, заздалегідь охолодивши в холодильнику. Огірочки в томатному соку радують око, хрумтять і пахнуть – просто супер рецепт!
Відповіді на часті питання
Які огірки найкраще підійдуть для закаток?
Найсмачніше так звані «засолювальні сорти». При покупці їх легко визначити за зовнішнім виглядом. Середній розмір (огірочок уміщається в руці дорослої людини) і шкірка в пупиришках.
Як стерилізувати банки і кришки?
Способів багато. Найпопулярніші на пару в каструлі на плиті, на пару в мультиварці (ставимо на сітку верх дном, а в чашу наливаємо воду) і сухим способом в духовці.
Ми любимо останній. Як стерилізувати посуд в духовці? Для миття використовуємо соду і нову губку. У холодну духовку ставимо добре вимиті банки – догори дном. Ставимо нагрів на 120-150 градусів Цельсія. Після досягнення температури тримаємо банки на прогріванні 15 хвилин. Час універсально для всіх обсягів тари. Важливо, щоб банки повністю висохли.
Кришки (будь-які – твіст офф або звичайні залізні) просто заливаємо окропом на 3-5 хвилин.
Як закатати огірки з томатною пастою?
При підготовки овочів і стерилізації робимо все точно так, як описано вище. Зміниться лише приготування маринаду.
- На 1 літр води беремо від 5-6 столових ложок томатної пасти і будь-які спеції. Добре підходить мелений чорний перець (2 ч. Ложки) або горошок чорного і запашного перців (по 4-5 шт.), Зерна гірчиці (2 ч. Ложки) і гвоздика (4 шт.).
- Наше завдання – нагріти воду, розчинити цукор, сіль, томатну пасту, потримати маринад на слабкому кипінні до 5 хвилин. Додаємо спеції, ще 1 хвилина кипіння, вливаємо оцет – вимикаємо нагрів. Заливаємо овочі гарячим розчином і переходимо до стерилізації, як описано вище.
Чи можна зробити рецепт без стерилізації?
Так можна. Максимально ретельно миємо овочі і стерилізуємо ємності та інструменти, в тому числі ополоник або чашку, якими наливаємо сік.
Обробляємо розфасовані овочі в дві заливки кип’ятком. Наші дії: залили окропом до верху, накрили кришкою, почекали 10-15 хвилин, злили воду. І знову залили окропом на 10 хвилин. Після 2-х заливок заповнюємо банки гарячим томатним соком, закочує і даємо охолонути догори дном.
Такий варіант без стерилізації для 3 літрової банки показаний в відео нижче. Безпосередньо приготування дивіться з 2:30. Зверніть увагу на цікавий мінімалізм в складі заливки. Тільки томатний сік, сіль (2 ст. Ложки на 1 л) і часник на дно банки.
Будемо раді, якщо рецепт огірків в томатному соку на зиму здасться вам просто супер і незабутньо смачним.
Заглядайте в рубрику Домашні заготовки / Легкі рецепти. Ми плануємо смачні поновлення!