Домашній кекс

Мармуровий кекс: рецепт з фото в духовці



Мармуровий кекс – не тільки дуже смачна, а й досить незвичайна на вигляд випічка. Приготувати її можна і в домашніх умовах, щоб порадувати гостей на святі або свою сім’ю під час вихідних.

Мармуровий кекс «Трідцатімінутка»

Мармуровий кекс «Трідцатімінутка»

Перед початком готування варто переконатися, що на кухні є всі необхідні інгредієнти. До них відносяться:

  • 150 г масла (заздалегідь розм’якшеного);
  • 130 г цукрового піску;
  • 120 г просіяного борошна;
  • 4 с. л. какао;
  • 3 яйця (середнього розміру);
  • 1 ч. Л. пекарського порошку.

Основні етапи приготування:

У глибокій ємності змішується цукровий пісок і порізане на шматочки масло. Їх потрібно добре збити (бажано міксером), щоб консистенція стала однорідною, а колір масла змінився на білий.

На наступному етапі забиваються свіжі яйця кімнатної температури. І все так само ретельно продовжує збивати міксером.

В окрему миску всипається борошно з пекарським порошком і домішується до решти інгредієнтів в три прийоми. Все це потрібно для того, щоб не утворилися грудочки, а тісто вийшло м’яким і ніжним. Не варто забувати весь цей час добре збивати компоненти.

Приблизно ¼ всієї маси перекладається в іншу глибоку миску. Зробити це найзручніше ложкою або силіконової лопаткой.В меншу частину тіста додається какао. Деякі кухарі так само рекомендують його просіяти через маленьке сито, але робити це зовсім не обов’язково. Все знову перемішується.

Маса з какао знову перекладається у велику миску і змішується з ним «ледачими» рухами. Тобто 3-4 поворотів ложки буде цілком достатньо. Тесту бажано постояти спокійно 5-10 хвилин, а за цей час потрібно підготувати форму для випікання. Вона змащується вершковим маслом, а зверху затьмарюється папером для випікання.

Мармурове тісто максимально рівно викладається в форму. При необхідності його можна «утрамбувати» дерев’яною лопаткою. Форма ставиться в розігріту до 180 градусів духовку на 25-35 хвилин.

Після випікання мармуровий кекс, якщо можна так сказати, лопне посередині – це абсолютно нормально, так що не варто переживати через дрібниці. Така випічка може подаватися і теплою, і холодною разом з чаєм або іншими гарячими напоями.

Рецепт з шоколадною глазур’ю

Рецепт з шоколадною глазур'ю

Наступний варіант мармурового кексу так само можна приготувати дуже швидко, а після насолоджуватися його незрівнянним смаком і запахом.

Складові: 

  • 250 г м’якого вершкового масла;
  • 220 г просіяного борошна (пшеничного);
  • 150 г цукрового піску;
  • 100 мл молока;
  • 60 г чорного шоколаду;
  • 10 г ванілі;
  • 3 яйця;
  • 2 ч. Л. какао-порошку;
  • 1 ч. Л. пекарського порошку.

Основні етапи приготування:

  1. У глибоку ємність всипається цукровий пісок, а потім – 200 г вершкового масла. Все добре збивається міксером, поки колір маси не стане повністю білим. В самому кінці до неї додається ванілін і все акуратно перемішується.
  2. По одному додаються яйця, і все добре збивається до однорідності. Після цього додається просіяне борошно, пекарський порошок і молоко кімнатної температури. Все в останній раз ретельно вимішує до отримання однорідної маси.
  3. Ванільне тісто розділяється на дві рівні частини. В одну з них всипається какао-порошок. Його можна додати більше, ніж вказано в рецепті, якщо хочеться виділити шоколадний смак. Але в такому випадку необхідно трохи зменшити кількість борошна.
  4. Поки тісто «відпочиває» готується форма для випічки. Металеву або скляну ємність потрібно спочатку змастити шматочком вершкового масла, а потім злегка присипати борошном.
  5. Духова шафа розігрівається до 170 градусів. У форму по черзі ложкою викладається спочатку ванільне, а потім шоколадне тісто.
  6. Рецепт мармурового кексу практично завершено. Залишається лише помістити форму в духовку на 40-50 хвилин і періодично перевіряти його готовність дерев’яною паличкою.
  7. Як тільки випічка приготувалася, саме час приступати до шоколадної глазурі. Для цього 50 г вершкового масла змішується з 60 г шоколаду і топиться на водяній бані або в мікрохвильовій печі.
  8. Коли кекс витягне з форми і практично охолоне, його необхідно полити ще теплою і густий глазур’ю.

За цим рецептом так само готуються і маленькі мармурові кекси. Досить використовувати силіконові формочки, які навіть маслом змащувати не потрібно. Варто їх лише обполоснути під проточною водою, очистити від вологи і вони готові до вживання.

Мармуровий кекс на рослинній олії

Мармуровий кекс на рослинній олії

Один з нечисленних інтерпретацій мармурового кексу, який чудово виходить на рафінованій олії. І ось що потрібно, щоб його приготувати:

  • 170 г просіяного борошна;
  • 150 г цукрового піску;
  • 125 мл рослинного масла без запаху;
  • 30 г какао-порошку або сухого Несквік;
  • 4 курячих яйця;
  • 1 ч. Л. розпушувача;
  • щіпка ваніліну.

Основні етапи приготування:



  1. У великій глибокій мисці збиваються яйця з маслом і ваніліном до збільшення в обсязі (приблизно в 3 рази) і до придбання білого відтінку.
  2. Додається просіяне борошно з розпушувачем і все ретельно перемішується зверху вниз. Після вливається рослинне масло і замішується однорідна і досить густа маса.
  3. Форма для випікання змащується вершковим маслом. У неї обережно вливається 2/3 обсягу всього тесту.
  4. До решти – додається какао і все гарненько перемішується. Залишається лише вилити шоколадну масу поверх білої.
  5. Дерев’яною паличкою або шпажкою робляться розлучення. Можна обійтися і без цього, але тоді мармуровий кекс не вийде таким красивим.
  6. Духова шафа розігрівається до 180 градусів. Туди ставиться форма на 30-50 хвилин.

По закінченню зазначеного часу, випічка охолоджується, посипається за бажанням цукровою пудрою і подається до чаю.

Банановий мармуровий кекс

Банановий мармуровий кекс

Важливо знати!

У Росії стартувала нова федеральна програма для жінок, бажаючих схуднути «Я за здорове тіло!» Ви можете отримати 1 баночку жиросжигающего комплексу “Bee Slim” абсолютно безкоштовно.

Схуднути за 14 днів …

І ще один рецепт мармурового кексу, який вражає своєю оригінальністю. Він дійсно дуже смачний, хоч і складається з найпростіших і нехитрих продуктів. А саме:

  • 150 г масла (м’якого);
  • 100 г шоколаду (молочного);
  • 2 курячих яйця;
  • 2 ч. Л. какао-порошку;
  • 1 і ¾ склянки просіяного борошна;
  • 1 стакан цукрового піску;
  • 1 стакан пюре з бананів;
  • ½ склянки сметани;
  • ¾ ч. Л. харчової соди;
  • ½ ч. Л. кухонної солі;
  • 1 ч. Л. ванільного екстракту.

Основні етапи приготування:

  1. Духова шафа заздалегідь розігрівається до 180 градусів. А форма для випікання змащується шматочком масла і на час відставляється в сторону.
  2. У глибокій ємності з’єднується просіяне борошно, сіль і сода. В іншій мисці до легкості збивається цукровий пісок з маслом.
  3. До масляної суміші по черзі додаються і збиваються курячі яйця. Найкраще, якщо вони будуть свіжими і домашніми.
  4. Після цього маленькими порціями втручається борошно, а в самому кінці додається пюре з бананів, рідка сметана і екстракт ванілі.
  5. Тісто на час відставляється в сторону «подихати». Саме час розтопити молочний шоколад на водяній бані (постійно помішуючи) або в мікрохвильовій печі. До отриманої маси додається какао-порошок.
  6. До розтопленого шоколаду додається чашка тесту і все знову добре вимішує до однорідності.
  7. У підготовлену форму спочатку викладається світле тісто, а потім шоколадне. При цьому зовсім не обов’язково вирівнювати і ретельно утрамбовувати кожен шар.
  8. Ножем все перемішується в самому кінці. Повинні вийти цікаві і гарні візерунки. Приблизно, як на фотографії нижче або ще краще.
  9. Мармуровий кекс випікається близько 1 години і 10 хвилин. Але краще періодично перевіряти його зубочисткою або сірником. Адже швидкість приготування залежить від потужності духовки.
  10. По закінченню часу випічка акуратно витягується з форми. Їй потрібно дати час охолонути, хоча б до кімнатної температури. Після цього можна подавати до столу або піднести одному в якості їстівного подарунка.

Як бачите, готувати в домашніх умовах зовсім не складно і навіть цікаво. Завжди можна дізнатися щось нове, спробувати незвичайні поєднання і поліпшити навички, які обов’язково знадобляться.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.